Θέμα στο Συζήτηση χρήστη:Geraki/Structured Discussions Archive 1

Xaris333 (συζήτησησυνεισφορές)

Μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι τα queries στα wikidata και πως μπορούν αυτά, αν μπορούν, να χρησιμοποιηθούν στη Βικιπαίδεια; Σαν εργαλείο αναζήτησης αντικειμένων με βάση τις ιδιότητες και τα αντικείμενα που περιέχουν το αντιλαμβάνομαι. Αλλά συνεχώς μου λένε ότι μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να βρίσκω πληροφορίες. Στη ΒΠ όμως δεν μου φαίνεται χρήσιμο.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Τα Wikidata Queries πράγματι ψάχνουν αντικείμενα με βάση τις ιδιότητές τους και συνδυασμούς τους. Μην ξεχνάς ότι μια από τις πληροφορίες είναι οι σύνδεσμοι προς τη ΒΠ, που μπορούν να συνδυαστούν κι αυτοί στο ερώτημα.

Για παράδειγμα, τα Wikidata περιέχουν πάνω από 160.000 ποδοσφαιριστές. Μπορούμε να εκτελέσουμε οποιοδήποτε ερώτημα πάνω σε αυτούς, π.χ. το που γεννήθηκαν όλοι αυτοί. Μπορούμε όμως να περιορίσουμε την απάντηση σε όσους έχουν λήμμα στην ελληνική ΒΠ. Είναι 1903 αυτοί που έχουν λήμμα στην ελληνική ΒΠ και τόπο γέννησης στα Wikidata: http://b.geraki.gr/2i0e5vQ

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα θέλαμε να μάθουμε για τα λήμματα της (ελληνικής) ΒΠ αλλά δεν είναι δυνατό να πάρουμε απαντήσεις ούτε από τις κατηγορίες ούτε με αναζήτηση, κλπ. Είναι εύκολο να τα ρωτήσουμε μέσω των Wikidata, εφόσον βέβαια είναι ενημερωμένες οι σχετικές ιδιότητες.

Xaris333 (συζήτησησυνεισφορές)

Δεν μας βοηθάνε όμως στη συγγραφή των λημμάτων όμως. Αυτό ήθελα να ξεκαθαρίσω. Δεν μπορώ να πάρω δεδομένα από queries και να τα εντάξω σε ένα λήμμα της ΒΠ.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Μπορείς, με διάφορους τρόπους, με τσικλίκι ή στάνταρ, που επεκτείνονται συνεχώς.

Με μορφή πίνακα και βοηθητικό bot δες Βραβείο Λένιν, Χρήστης:Geraki/Θάνατοι το 2016, Χρήστης:Geraki/Χώρες κατά πληθυσμό, Συζήτηση:Έρικ Μπάνα.

Η λειτουργία graph επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσει (ή θα το κάνει σύντομα) queries στα wikidata.

Xaris333 (συζήτησησυνεισφορές)

Στα πρότυπα μπορεί να βοηθήσει;

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Εξαρτάται από το τι θέλουμε να εμφανίζεται στα πρότυπα. Βασικά ποιου είδους πρότυπα. Στα infobox είδαμε ήδη τρομερή επιτυχία.

Xaris333 (συζήτησησυνεισφορές)

Μάλλον δεν κατάλαβα καλά. Υπάρχει κάποιο πρότυπο (κουτί πληροφοριών) που να χρησιμοποιεί queries; Για να καταλάβω πως λειτουργεί.

Geraki (συζήτησησυνεισφορές)

Κι εγώ δεν κατάλαβα. Εννοώ τα στοιχεία στις παραμέτρους. Στα infobox δεν ξέρω σε ποια ανάγκη θα βοηθούσε κάποιο query.

Xaris333 (συζήτησησυνεισφορές)

Το προσπάθησα. Αλλά δεν κατάφερα να εμφανίζει ημερομηνία έναρξης και τερματισμού και να ταξινομούνται έτσι. Χρήστης:Xaris333/πρόχειρο Και πως θα εμφανίζονται οι πηγές;

Xaris333 (συζήτησησυνεισφορές)

Οκ. Τα κατάφερα.

1)Μειονεκτήματα: Η εμφάνιση των ημερομηνιών.

2) Δεν εμφανίζει τη δεύτερη θητεία δημάρχων. Κάποιοι έκαναν 2 μη συνεχόμενες θητείες. Μια φορά τους εμφανίζει. Οκ, θα φταίει ο τρόπος συμπλήρωσης στα wikidata. https://www.wikidata.org/wiki/Q15237993

3) Αυτά όλα τα τεχνικά που έχει από πάνω (από το WQS), δεν βοηθούν ένα αναγνώστη ή ένα χρήστη που δεν ξέρει από αυτά. Ίσως να ήταν καλύτερα να μην φαίνονται. Και κάποια οδηγία ότι ενημερώνονται με βάση στοιχεία από wikidata δεν υπάρχει.

Απαντήστε στο "Queries"