El Sexto Sentido

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από The sixth sense)
The sixth sense
Studio Album από Ταλία
Κυκλοφόρησε19 Ιουλίου 2005
Ηχογραφήθηκε2004-2005
Μουσικό είδοςΠοπ
Διάρκεια65:52
ΓλώσσαΙσπανικά και Αγγλικά
ΠαραγωγόςThalía, Dan Shea, Cory Rooney, Estéfano, Julio C. Reyes, José Luis Pagán
ΔισκογραφικήΕΜΙ
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Ταλία)
Thalia (2003)The sixth sense (2005)Lunada (2008)

El Sexto Sentido (Η Έκτη Αίσθηση) τιτλοφορείται το 9ο άλμπουμ της Μεξικάνας ποπ σταρ Ταλία. Κυκλοφόρησε από την ΕΜΙ στις 18 Ιουλίου 2005 και έχει πουλήσει πάνω από 2 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.[1] Το πρώτο single του άλμπουμ είναι το δυναμικό ποπ/ροκ κομμάτι με τίτλο Amar sin ser amada (You know he never loved you). Τα τραγούδια Un alma sentenciada και Seduction έγιναν επίσης τεράστιες επιτυχίες και έμειναν στα τσαρτ πολλές εβδομάδες.

Πληροφορίες σχετικά με το άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το El Sexto Sentido περιέχει διάφορα μουσικά στοιχεία και μουσική ποικιλία. Στο άλμπουμ υπάρχουν μπαλάντες καθώς και υπερδραματικές εκτελέσεις όπως αυτές στα Un alma sentenciada και Olvídame. Επίσης υπάρχουν ποπ μελωδίες και ποπ/ροκ κομμάτια συνδυασμένα με λάτιν στοιχεία όπως στα Amar sin ser amada, Seduction, No me voy a quebrar. Το άλμπουμ περιέχει και δύο διασκευές: την επιτυχία της tejano ερμηνεύτριας Selena, Amor Prohibido και τη διασκευή της ιταλικής επιτυχίας 24000 baci στα ισπανικά με τίτλο 24000 besos.

Με την παραγωγή αυτού του άλμπουμ όπως και με τη σύνθεση πολλών κομματιών ασχολήθηκε ο πασίγνωστος παραγωγός "Estefano". Το άλμπουμ είναι καλοσχεδιασμένο, πλήρες και γεμάτο με συναισθήματα. Περιλαμβάνει 12 τραγούδια στα ισπανικά και τις αγγλικές εκδοχές 3 τραγουδιών για τις μη ισπανόφωνες αγορές. Προτάθηκε και το 2005 και το 2006 για βραβεία Λάτιν Γκράμμυ. Πρόκειται για μία ακόμη εμπορική επιτυχία από την Ταλία.

Το Amar sin ser amada κατάφερε να φτάσει μέχρι την 2η θέση του Latin Billboard των Ηνωμένων Πολιτειών χάνοντας την πρωτιά από την μεγάλη επιτυχία της Σακίρα, La Tortura.[2]

Επανέκδοση και βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 το άλμπουμ αυτό επανακυκλοφόρησε κάτω από το όνομα El Sexto Sentido Re+Loaded, το οποίο περιλαμβάνει κάποια από τα τραγούδια του προηγούμενου άλμπουμ αλλά και τρία νέα τραγούδια καθώς και ένα ρεμίξ.

Πρώτο single μετά την επανέκδοση του άλμπουμ ήταν το Cantando Por Un Sueño, ενα τραγούδι που δημιουργήθηκε ειδικά για το ομώνυμο reality show του Μεξικού.

Στη συνέχεια κυκλοφόρησε το single Olvídame για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής μόνο, ενώ για τις Ηνωμένες Πολιτείες το No, No, No με τη συμμετοχή του Romeo Santos από το συγκρότημα Aventura που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία καθώς έφθασε στη θέση #4 στα Hot Latin Tracks.

Αυτό το άλμπουμ δέχθηκε πάρα πολλές διακρίσεις όπως τα βραβεία Orgullosamente Latino και τα Oye Awards και προτάθηκε για τα βραβεία Latin Grammy, ως το καλύτερο άλμπουμ της χρονιάς από γυναίκα τραγουδίστρια. Τη βραδιά της απονομής η Thalía τραγούδησε το Seducción.

Η επανέκδοση του The Sixth Sense πούλησε πάνω από 250,000 αντίτυπα. Την ίδια χρονιά μάλιστα η Ταλία αναγνωρίστηκε από τις δισκογραφική της εταιρία μία από τις πιο εμπορικές καλλιτέχνιδες, έχοντας πουλήσει πάνω από 25.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως μέχρι τότε (2006).

Κανονική έκδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Amar sin ser amada – 3:32 (Estéfano, José Luis Pagán)
  2. Seducción – 4:02 (Thalía Sodi, Estéfano, José Luis Pagán)
  3. Un Sueño Para Dos – 4:00 (Estéfano, José Luis Pagán)
  4. Sabe Bien – 4:14 (Estéfano, Julio C. Reyes)
  5. 24000 Besos (24000 Baci) – 3:20 (Adriano Celentano, Lucio Fulci, Piero Vivarelli)
  6. Olvídame – 4:10 (Estéfano, Julio C. Reyes)
  7. No Puedo Vivir Sin Ti – 4:20 (Estéfano, José Luis Pagán)
  8. Un alma sentenciada – 3:42 (Estéfano, José Luis Pagán)
  9. No Me Voy A Quebrar – 3:52 (Estéfano, José Luis Pagán)
  10. Loca – 4:27 (Estéfano, José Luis Pagán)
  11. Empezar de "0" – 3:14 (Thalía Sodi)
  12. Amor Prohibido (Bonus Track) – 3:02 (A.B. Quintanilla III, Pete Astudillo)
  13. You Know He Never Loved You – 3:35 (Thalía Sodi, Estéfano, José Luis Pagán)
  14. Seduction – 4:06 (Thalía Sodi, Estéfano, Alexandra Taveras, José Luis Pagán, Sheppard)
  15. A Dream for Two – 3:59 (Thalía Sodi, Estéfano, Alexandra Taveras, José Luis Pagán, Sheppard)

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2009. 
  2. Billboard