The World at War

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το The World at War (1973-1974) είναι βρετανική τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ 26 επεισοδίων που καταγράφει τα γεγονότα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τη στιγμή της ολοκλήρωσής της το 1973 ήταν η πιο ακριβή σειρά που έγινε ποτέ, κοστίζοντας 900.000 £[1] Παρήχθη από τον Jeremy Isaacs, με αφηγητή τον Λώρενς Ολίβιε και περιέλαβε μουσική από τον Carl Davis. Ένα βιβλίο, The World at War, γράφτηκε από τον Mark Arnold-Forster, και κυκλοφόρησε το 1973, για να συνοδεύσει την τηλεοπτική σειρά.

Αφότου η παραγωγή ολοκληρώθηκε, το World at War έχει προσελκύσει αναγνώριση και θεωρείται πλέον ως ένα ορόσημο στην ιστορία της βρετανικής τηλεόρασης.[2] Μετά από την στιγμή της ολοκλήρωσής της, και καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος παρέμεινε νωπός στο μυαλό πολλών ανθρώπων, ο παραγωγός Jeremy Isaacs θεωρήθηκε μπροστά από την εποχή του στο να αναβιώνει μελέτες της στρατιωτικής ιστορίας.[3] Η σειρά επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, στην απεικόνιση των καταστροφικών ανθρώπινων εμπειριών της σύγκρουσης; στο πώς η ζωή και ο θάνατος στη διάρκεια του πολέμου έπληξε τους στρατιώτες, ναύτες και αεροπόρους, αμάχους, τα τραγικά θύματα της τυραννίας και τους τροφίμους στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το The World at War, το οποίο έκανε χρήση σπάνιου υλικού έγχρωμου φιλμ, ανατέθηκε στην Thames Television το 1969. Τέτοια ήταν η έκταση της έρευνας, που χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να παραχθεί με κόστος 900.000 £ (2009 ισοδύναμα: £11.400.000 [4]). Εκείνη την εποχή, αυτό ήταν ένα ρεκόρ για μια βρετανική τηλεοπτική σειρά. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1973, στο ITV.

Η σειρά έλαβε συνεντεύξεις από σημαντικά μέλη των εκστρατειών των συμμάχων και του Άξονα, καθώς και αυτόπτες μαρτυρίες από πολίτες, οπλίτες, αξιωματικούς και πολιτικούς, μεταξύ των οποίων οι Άλμπερτ Σπέερ, Καρλ Νταίνιτς, Βάλτερ Βάρλιμοντ, Τζέιμς Στιούαρτ, Bill Mauldin, Άβερελ Χάρριμαν, Κέρτις Λε Μέι, Λούις Μαουντμπάττεν, Alger Hiss, Τοσικάζου Κάσε, Μιτσούο Φουσίντα, Μινόρου Γκέντα, Τζ. Μπ. Πρίστλεϊ, Μπράιαν Χόρροκς, Τζων ΜακΚλόι, Λώρενς Ντάρελ, Άρθουρ Χάρρις, Τσαρλς Σουήνυ, Πολ Τίμπετς, Άντονι Ήντεν, Τράουντλ Γιούνγκε, Μαρκ Γουέιν Κλαρκ, Άντολφ Γκάλαντ, Χάσσο φον Μαντόιφελ και του ιστορικού Στέφεν Άμπροουζ (Stephen Ambrose).

Στη σειρά "Η παραγωγή του The World at War", που περιλαμβάνεται στο DVD σετ, ο Jeremy Isaacs εξηγεί ότι δόθηκε προτεραιότητα σε συνεντεύξεις με επιζώντες υπασπιστές και βοηθούς παρά σε διακεκριμένες προσωπικότητες. Το πιο δύσκολο πρόσωπο να εντοπισθεί και να πεισθεί να δώσει συνέντευξη ήταν ο υπασπιστής του Χάινριχ Χίμλερ, Καρλ Βολφ (Karl Wolff). Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, παραδέχτηκε ότι αντίκρισε μεγάλης κλίμακας εκτελέσεις παρουσία του Χίμλερ. Ο Isaacs αργότερα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της σειράς, σημειώνοντας ότι αν είχε πρόσβαση σε αποχαρακτηρισμένες πληροφορίες κατά το χρόνο της παραγωγής, θα είχε προσθέσει αναφορές στις βρετανικές προσπάθειες αποκρυπτογράφησης.

Σε μια λίστα των 100 σπουδαιότερων βρετανικών τηλεοπτικών προγραμμάτων που καταρτίστηκε από το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατά το 2000, που ψηφίστηκε από τους επαγγελματίες του κλάδου, ​​το The World at War κατετάγη 19ο.

References[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]