The Return (άλμπουμ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Return
Στούντιο άλμπουμ από Bathory
Κυκλοφόρησε27 Μαΐου 1985
ΗχογραφήθηκεΦεβρουάριος 1985
Μουσικό είδοςblack metal
Διάρκεια36:41
ΠαραγωγόςQuorthon
ΔισκογραφικήCombat Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Bathory)
Bathory
(1984)
The Return
(1985)
Under the Sign of the Black Mark
(1987)

The Return είναι ο τίτλος του δεύτερου στούντιο άλμπουμ του σουηδικού metal συγκροτήματος Bathory, το οποίο κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου του 1985 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Combat Records".

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η άνοδος της δημοτικότητας των Bathory[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 1984, ο Quorthon έδινε, κατά μέσο όρο, δέκα συνεντεύξεις σε περιοδικά για την underground σκηνή του heavy metal, ανά μήνα. Μέσω αυτών των περιοδικών, το συγκρότημα κατάφερε να επεκτείνει τις γνώσεις του πάνω στην σκληρή μουσική, αφού μέχρι τότε ο Quorthon είχε περιορισμένη επαφή με το είδος, η οποία είχε να κάνει κυρίως με τους Motörhead, Black Sabbath και Saxon, όπως και hard rock συγκροτήματα της δεκαετίας του '70 όπως οι Kiss, Deep Purple και Led Zeppelin. Μετά την κυκλοφορία του πρώτου τους άλμπουμ, ήρθαν σε επαφή με ονόματα όπως οι Hellhammer, Possessed, Sodom και Destruction, αλλά και οι Καναδοί Exciter, των οποίων ο ήχος έπαιξε βασικό ρόλο στον δεύτερο δίσκο των Bathory. Σε μία από τις προαναφερθείσες συνεντεύξεις, ο Quorthon έδειξε την απέχθεια του στους Kreator και τους Celtic Frost, κάτι που τα περιοδικά αναπαρήγαγαν τα επόμενα χρόνια, παρά την αλλαγή της άποψης του στην πορεία.

Η ηχογράφηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα μέσα Φεβρουαρίου του 1985, ο Quorthon μπήκε στο "Elektra Studio" της Στοκχόλμης μαζί με το ντράμερ Στέφαν Λάρσον και το νεοφερμένο μπασίστα Αντρέας Γιόχανσον, με σκοπό την ηχογράφηση του δεύτερου δίσκου των Bathory. Το στούντιο είχε αναβαθμιστεί σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, με το σύστημα οκτώ καναλιών να έχει αντικατασταθεί από ένα αντίστοιχο 24 καναλιών. Αρχικός τίτλος του άλμπουμ ήταν "Revelation of Doom", αλλά τελικά άλλαξε σε "The Return of Darkness and Evil". Κατά την διάρκεια των ηχογραφήσεων, ο Γιόχανσον απολύθηκε, με τον Quorthon να αναλαμβάνει και το μπάσο.

Η στιχουργική και η αισθητική του άλμπουμ είχε να κάνει με σκοτεινή, σατανική θεματολογία, όπως και στον προκάτοχο του. Ο ίδιος ο Quorthon δήλωσε ότι αποτέλεσε έμπνευση για την σύνθεση του δίσκου το να επισκέπτεται κοιμητήρια και εκκλησίες, με τα κομμάτια "Possessed", "Reap of Evil" και "Son of the Damned" έχουν ως θέμα κατά συρροήν δολοφόνους, ενώ η Ιερά Εξέταση αποτέλεσε έμπνευση για το "Born for Burning". Επίσης, σε αυτό τον δίσκο, ο Quorthon ασχολήθηκε για πρώτη φορά με θέματα πολέμου και την θηριωδία ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος στο τραγούδι "Total Destruction".

Ο ήχος του "The Return..." είναι εμφανώς διαφορετικός σε σχέση με το πρώτο άλμπουμ, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους του "Elektra Studio" σε σύγκριση με το "Heavenshore" που είχε ηχογραφηθεί το ντεμπούτο των Bathory. Επίσης, η απαίτηση του ηγέτη του συγκροτήματος να ακούγονται σαν να ηχογράφησαν μέσα στην κόλαση, ώθησε τις ηχογραφήσεις να πραγματοποιηθούν σε μία σκοτεινή και υγρή ατμόσφαιρα.

Το εξώφυλλο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τίτλος του άλμπουμ δεν αναγράφεται στο εξώφυλλο, λόγω της επιθυμίας τους να αναφέρεται η φράση "The Return..." (μτφ. Η Επιστροφή...), και στο οπισθόφυλλο να μην υπάρχει λίστα τραγουδιών αλλά ένα αποκαλυπτικό ποίημα με τους τίτλους των κομματιών ενσωματωμένους μέσα του. Ακούγοντας ολόκληρο τον δίσκο και φθάνοντας στο τελευταίο του, ομώνυμο τραγούδι ο ακροατής καταλάβαινε τον πλήρη τίτλο του άλμπουμ.

Για το εξώφυλλο του δίσκου, το συγκρότημα έδειξε προτίμηση σε ζοφερά τοπία, με τις ιδέες να θυμίζουν black metal δίσκο της δεκαετίας του '90. Ο δεύτερος μηχανικός, Γκούναρ Σίλινς, παρουσίασε στο συγκρότημα φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο ίδιος από βροχή μετεωριτών το προηγούμενο καλοκαίρι. Παρ' όλα αυτά, δεν ήταν η βροχή μετεωριτών που τράβηξε το ενδιαφέρον των Bathory, αλλά μία εικόνα του φεγγαριού ανάμεσα στα σύννεφα. Για το οπισθόφυλλο, έριξαν μερικά λίτρα αίματος πάνω σε έναν τοίχο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ για το εσωτερικό του άλμπουμ πήραν εικόνες από μεσαιωνικές ξυλογραφίες οι οποίες προοριζόταν για το, τελικά ακυκλοφόρητο, ΕΡ "Necronomicon / Malficarum".

Η κυκλοφορία του δίσκου και η επιρροή του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "The Return..." κυκλοφόρησε στις 27 Μαΐου 1985 και έλαβε ιδιαίτερα θετικές κριτικές από τα περιοδικά του είδους σε Ευρώπη και Αμερική. Αυτή η κυκλοφορία ανέβασε την δημοτικότητα του συγκροτήματος και τους έδωσε τον χαρακτηρισμό "πατέρες του black metal". Το εξώφυλλο του αντιγράφηκε από μετέπειτα συγκροτήματα του είδους, όπως και η ατμόσφαιρα του, αλλά η παραγωγή του κατακρίθηκε.

Λίγες ημέρες μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, ο Quorthon μαζί με τον Λάρσον, πήγαν στο "Heavenshore studio" με σκοπό την ηχογράφηση ιδεών που έμειναν εκτός δίσκου. Οι ηχογραφήσεις αυτές, αποτέλεσαν την βάση τραγουδιών που συμπεριλήφθηκαν στον τρίτο τους δίσκο, "Under the Sign of the Black Mark". Σε αυτό και το επόμενο σαββατοκύριακο, το συγκρότημα ηχογράφησε τα τραγούδια "Black Leather Wings", "Hellfire", "Majestica Satanica", "Circle of Blood", "Wicca", "The Call from the Grave" και "Undead". Ο αρχικός τίτλος για αυτές τις ηχογραφήσεις ήταν "Occulta", κάτι που άλλαξε στην πορεία του χρόνου.

Τραγούδια του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Revelation of Doom (Intro) (Quorthon) - 3:27
2. Total Destruction (Quorthon) - 3:50
3. Born for Burning' (Quorthon) - 5:13
4. The Wind of Mayhem (Quorthon) - 3:13
5. Bestial Lust (Bitch) (Quorthon) - 2:41
6. Possessed (Quorthon) - 2:42
7. The Rite of Darkness (Quorthon) - 2:05
8. Reap of Evil (Quorthon) - 3:28
9. Son of the Damned (Quorthon) - 2:48
10. Sadist (Tormentor) (Quorthon) - 3:00
11. The Return of the Darkness and Evil (Quorthon) - 3:49
12. Outro (Quorthon) - 0:25

Τα μέλη των Bathory[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μουσικοί οι οποίοι ηχογράφησαν το "The Return" είναι οι εξής:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]