The Hunger Games: Φωτιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Hunger Games: Φωτιά
The Hunger Games: Catching Fire
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΦράνσις Λόρενς
ΠαραγωγήΝίνα Τζέικομπσον
Τζον Κίλικ
ΣενάριοΣάιμον Μπόφοϊ
Μάικλ Αρντ
Βασισμένο σεΦωτιά
της Σούζαν Κόλινς
ΠρωταγωνιστέςΤζένιφερ Λόρενς
Τζος Χάτσερσον
Λίαμ Χέμσγουορθ
Γούντι Χάρελσον
Ελίζαμπεθ Μπανκς
Λένι Κράβιτζ
Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν
Τζέφρι Ράιτ
Στάνλεϊ Τούτσι
Ντόναλντ Σάδερλαντ
ΜουσικήΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΤραγούδιΤζέιμς Νιούτον Χάουαρντ
ΦωτογραφίαΓιο Βίλεμς
ΜοντάζΆλαν Έντουαρντ Μπελ
Εταιρεία παραγωγήςColor Force
Lionsgate Films
ΔιανομήLionsgate Films
Πρώτη προβολή11 Νοεμβρίου 2013 (Λονδίνο)
Κυκλοφορία22 Νοεμβρίου 2013 (ΗΠΑ)
Διάρκεια146 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
ΓλώσσαΑγγλικά
Προϋπολογισμός$130–140 εκατομμύρια[2][3][4]
Ακαθάριστα έσοδα$865 εκατομμύρια[2]
ΠροηγείταιΑγώνες Πείνας
ΈπεταιThe Hunger Games: Επανάσταση - Μέρος 1

The Hunger Games: Φωτιά (αγγλικά: The Hunger Games: Catching Fire) είναι αμερικανική περιπετειώδης ταινία επιστημονικής φαντασίας, βασισμένη στο μυθιστόρημα Φωτιά (Catching Fire) της Σούζαν Κόλινς, τη δεύτερη προσθήκη της τριλογίας βιβλίων Αγώνες Πείνας (The Hunger Games). Η ταινία αποτελεί συνέχεια της ταινίας Αγώνες Πείνας (The Hunger Games, 2012) και είναι η δεύτερη προσθήκη της σειράς ταινιών. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Φράνσις Λόρενς και το σενάριο έγραψαν οι Σάιμον Μπόφοϊ και Μάικλ Αρντ. Η Τζένιφερ Λόρενς και ο Τζος Χάτσερσον επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους ως Κάτνις Έβερντιν και Πίτα Μέλαρκ αντίστοιχα ενώ επιστρέφουν και οι Λίαμ Χέμσγουορθ, Γούντι Χάρελσον, Ελίζαμπεθ Μπανκς, Στάνλεϊ Τούτσι, Λένι Κράβιτζ, Ντόναλντ Σάδερλαντ και Γουίλοου Σιλντς. Στο καστ προστίθενται οι Σαμ Κλάφλιν, Τζέφρι Ράιτ, Τζένα Μαλόουν, Αμάντα Πλάμερ, Λιν Κόεν, Μίτα Γκόλντινγκ και Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν.

Μήνες πριν την κυκλοφορία της ταινίας Αγώνες Πείνας, η Lionsgate έδωσε το πράσινο φως για τη συνέχεια και ο Γκάρι Ρος, σκηνοθέτης της πρώτης ταινίας, αναμενόταν να επιστρέψει. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2012, ο ίδιος ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το πρότζεκτ εξαιτίας του σφιχτού προγράμματος της παραγωγής και το Μάιο του 2012 ανακοινώθηκε ότι ο Φράνσις Λόρενς θα τον αντικαταστήσει. Τα γυρίσματα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 2012 στην Ατλάντα της Τζόρτζια και συνεχίστηκαν στη Χαβάη.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 22 Νοεμβρίου 2013. Απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς[5] και έγινε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία με τα συνολικά έσοδα να φτάνουν τα 865 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως.[6] Έλαβε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερου Τραγουδιού.[7]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Κάτνις Έβερτιν και ο Πίτα Μελάρκ, μετά τη νίκη τους κατά τους 74ους Αγώνες Πείνας, ζουν στην Περιφέρεια 12 με οικονομική άνεση, αλλά συναισθηματική δυσφορία. Ο Πρόεδρος Σνόου επισκέπτεται την Κάτνις εξηγώντας της πως οι πράξεις της κατά τη διάρκεια των Αγώνων — και ειδικά η επίδοξη αυτοκτονίας της μαζί με τον Πίτα — έχουν οδηγήσει σε εξεγέρσεις σε όλο το έθνος της Πάνεμ. Έτσι, της ζητάει να τον πείσει κατά τη διάρκεια της «Νικητήριας Περιοδείας» τους πως οι ενέργειές της προέρχονταν από αγάπη και όχι για να πλήξουν την Κάπιτολ, απειλώντας την πως αν δεν το κάνει, θα αφανίσει ολόκληρη την Περιφέρεια 12.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, οι αναταραχές και διαμαρτυρίες επιτείνονται, αποκαλύπτοντας τη βαρβαρότητα των τοπικών Ειρηνοποιών, ενώ στην προσπάθειά τους να κατευνάσουν τις αναταραχές, οι Κάτνις και Πίτα ανακοινώνουν τον αρραβώνα τους. Κατά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων στην Κάπιτολ, η Κάτνις γνωρίζει τον καινούριο, αινιγματικό Οργανωτή Αγώνων, Πλούταρχο Χέβενσμπι. Πίσω στην Περιφέρεια 12, η Κάτνις και άλλοι Νικητές μπαίνουν μπροστά για να σταματήσουν το δημόσιο μαστίγωμα του Γκέιλ από τον κτηνώδη Διοικητή των Ειρηνοποιών, Ρομούλους Θρεντ. Βλέποντας αυτό, ο Χέβενσμπι λέει στον Σνόου πως με κάποιο τρόπο πρέπει να καταστρέψουν την εικόνα που έχει ο κόσμος για την Κάτνις.

Για τους 75ους Αγώνες Πείνας, όπου θα εορταστεί η τρίτη εικοσιπενταετία, ανακοινώνεται πως οι φόροι θα προέρχονται μόνο από νικητές προηγούμενων νικητών, κάτι που εξαγριώνει την πλειοψηφία των νικητών, αφού τους αναγκάζουν να επιστρέψουν στους Αγώνες. Η Κάτνις επιλέγεται ως η μοναδική γυναίκα νικήτρια από την Περιφέρεια 12, ενώ από τους άντρες η κληρωτίδα βγάζει το όνομα του Χέιμιτς. Ωστόσο, ο Πίτα προσφέρεται εθελοντικά να τον αντικαταστήσει. Κατά τη συνέντευξή της πριν τους Αγώνες, η Κάτνις φοράει ένα νυφικό σχεδιασμένο από τον Σίνα, το οποίο μετατρέπεται επί σκηνής σε φόρεμα κοτσυφόκισσας, το σύμβολο της επανάστασης. Επιπρόσθετα, ο Πίτα ανακοινώνει οι δυο τους παντρεύτηκαν κρυφά και περιμένουν παιδί, σε μία μάταιη προσπάθεια να ακυρωθούν οι Αγώνες. Λίγο αργότερα, προτού η Κάτνις βγει στην αρένα, ο Σίνα ξυλοκοπείται άγρια μπροστά της από τους Ειρηνοποιούς για το φόρεμα που σχεδίασε.

Στους Αγώνες, οι Κάτνις και Πίτα συμμαχούν με τους φόρους από την Περιφέρεια 4, τον Φίνικ Οντέρ και την ηλικιωμένη μέντορά του, Μαγκς. Όταν ο Πίτα πέφτει πάνω σε ένα δυναμικό πεδίο, ο Φίνικ του σώζει τη ζωή, ενώ αργότερα, η Μαγκς θυσιάζεται ώστε να μπορέσει ο Φίνικ να βοηθήσει τον Πίτα να ξεφύγουν από τη δηλητηριώδη ομίχλη που τους κατατρέχει. Μετέπειτα, δέχονται επίθεση από κυνοκέφαλους πιθήκους, όπου η φόρος από την Περιφέρεια 6 θυσιάζεται για να σώσει τον Πίτα ακόμα μία φορά. Όλοι μαζί φτάνουν στην παραλία, όπου συναντιούνται με τους Μπίτι και Γουάιρες, τους επιστήμονες από την Περιφέρεια 3, αλλά και την Τζοάνα από την Περιφέρεια 7. Με τη βοήθεια της Γουάιρες, η Κάτνις συνειδητοποιεί πως η αρένα είναι σχεδιασμένη ως ένα μεγάλο ρολόι, με τις επιθέσεις που δέχονται ανά ώρα να περιορίζονται μέσα στην αντίστοιχη ωρολογιακή ζώνη τους. Αντίπαλοι φόροι εμφανίζονται και σκοτώνουν την Γουάιρες, αλλά η ομάδα της Κάτνις αντεπιτίθεται και τους σκοτώνει, πριν ο Χέβενσμπι περιστρέψει την πίστα για να τους αποπροσανατολίσει, αφού ανακάλυψαν τον τρόπο που λειτουργεί.

Ο Μπίτι προτείνει να σκοτώσουν τους εναπομείναντες φορείς με ηλεκτροπληξία και, η ομάδα, προσπαθώντας να εφαρμόσει το σχέδιο, χωρίζεται. Όταν οι φόροι από την Περιφέρεια 2 εμφανίζονται, η Τζοάνα κτυπάει την Κάτνις αφήνοντάς την αναίσθητη και, πριν φύγει, αφαιρεί τον ιχνηλάτη από το χέρι της Κάτνις. Όταν η Κάτνις συνέρχεται, ψάχνει τον Πίτα και φτάνει κοντά στο να σκοτώσει τον Φίνικ, πιστεύοντας πως τους έχει προδώσει. Εκείνος της λέει να «θυμηθεί ποιος είναι ο πραγματικός εχθρός» και σταματάει. Αντ' αυτού, ρίχνει με βέλος το καλώδιο που θα χρησιμοποιούσαν για την ηλεκτροπληξία στην οροφή της αρένας, καταστρέφοντάς την, και ξαναλιποθυμάει.

Η Κάτνις ξυπνάει σε ένα αεροσκάφος, στο οποίο επιβαίνουν οι Χέιμιτς, Φίνικ και Χέβενσμπι, για τον οποίο αποκαλύπτεται πως είναι μέλος της επανάστασης. Την ενημερώνουν πως το σχέδιό τους ήταν εξαρχής να τη σώσουν, αφού αποτελεί το σύμβολο της επανάστασης, και πως πηγαίνουν στο αρχηγείο τους στην Περιφέρεια 13, ενώ οι Πίτα και Τζοάνα έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι. Ο Γκέιλ την ενημερώνει πως η Περιφέρεια 12 έχει καταστραφεί, αλλά η οικογένειά της είναι ασφαλής.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Λιν Κόεν στο ρόλο της Μαγκς
  • Μίτα Γκόλντινγκ στο ρόλο της Ενομπάρια
  • Μπρούνο Γκαν στο ρόλο του Βρούτου
  • Άλαν Ρίτσον στο ρόλο του Γκλος
  • Ε. Ρότζερ Μίτσελ στο ρόλο του Τσαφ
  • Μαρία Χάουελ στο ρόλο της Σίντερ
  • Στέφανι Λι Σλουντ στο ρόλο της Κασμίρ
  • Ελένα Σάντσεζ στο ρόλο της Σεσίλια
  • Μπόμπι Τζόρνταν στο ρόλο του Μπλάιτ
  • Τζον Κασίνο στο ρόλο του Γουφ
  • Γουίλοου Σιλντς στο ρόλο της Πρίμροουζ Έβερντιν
  • Πόλα Μάλκομσον στο ρόλο της Κυρίας Έβερντιν
  • Λατάρσα Ρόουζ στο ρόλο της Πόρσια

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Lionsgate ανακοίνωσε ότι το δεύτερο βιβλίο Φωτιά (Catching Fire) θα κυκλοφορήσει με τον τίτλο The Hunger Games: Catching Fire στις 22 Νοεμβρίου 2013[8] και θα αποτελεί συνέχεια της ταινίας Αγώνες Πείνας (The Hunger Games, 2012) με τα γυρίσματα να ξεκινάνε το Σεπτέμβριο του 2012. Ο Σάιμον Μπόφοϊ προσελήφθη να γράψει το σενάριο και παρέδωσε δύο προσχέδιο[9] πριν αποχωρήσει από το πρότζεκτ μετά την απόφαση του Γκάρι Ρος να μην σκηνοθετήσει την ταινία. Το χρονοδιάγραμμα τως γυρισμάτων συντονίστηκε από τη Lionsgate και την 20th Century Fox με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτρέψει στην Τζένιφερ Λόρενς να γυρίσει την ταινία X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος (X-Men: Days of Future Past), συνέχεια της ταινίας X-Men: Η Πρώτη Γενιά (X-Men: First Class, 2011).[10]

Τον Απρίλιο του 2012, ανακοινώθηκε ότι ο Γκάρι Ρος δεν θα επιστρέψει στη θέση του σκηνοθέτη για τη συνέχεια, εξαιτίας του "σφιχτού" προγράμματος της παραγωγής.[11] Οι Μπένετ Μίλερ, Τζο Κόρνις, Φράνσις Λόρενς και Χουάν Αντόνιο Μπαγιονά θεωρήθηκαν πιθανοί αντικαταστάτες.[12] Λίγες μέρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι έγινε πρόταση στον Φράνσις Λόρενς να σκηνοθετήσει την ταινία. Τα γυρίσματα της ταινίας θα έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το Δεκέμβριο του 2012 ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με το πρόβλημα της Τζένιφερ Λόρενς.[13] Ωστόσο, όταν η παραγωγή της ταινίας X-Men: Days of Future Past αντιμετώπισε κάποια προβλήματα, η Λόρενς δεν χρειαζόταν να παραστεί στα γυρίσματα τον Ιανουάριο του 2013 και το χρονοδιάγραμμα γυρισμάτων του The Hunger Games: Catching Fire επεκτάθηκε μέχρι το Μάρτιο του 2013. Το Μάιο του 2012, η Lionsgate ανακοίνωσε επίσης ότι ο Λόρενς θα είναι ο σκηνοθέτης της ταινίας.[14] Δύο μέρες αργότερα, αναφέρθηκε ότι ο Μάικλ Αρντ, σεναριογράφος των ταινιών Little Miss Sunshine (2006) και Toy Story 3 (2010) βρισκόταν σε συζητήσεις για να ξαναγράψει το σενάριο της συνέχειας.[15] Στα τέλη του ίδιου μήνα, ανακοινώθηκε ο τίτλος της ταινίας ως The Hunger Games: Catching Fire[16] και επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του Αρντ στο σενάριο.[17]

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 130.000.000 δολάρια[6], η ταινία The Hunger Games: Φωτιά έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 1η θέση με 158 εκατομμύρια δολάρια.[6] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 424,6 εκατομμύρια δολάρια ενώ στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 440,3 εκατομμύρια δολάρια.[6] Παγκοσμίως στο σύνολο απέφερε 865 εκατομμύρια δολάρια.[6]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Χρυσές Σφαίρες[7] Τραγούδι (Atlas) Coldplay Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Hunger Games: Catching Fire (12A)». Lions Gate UK. British Board of Film Classification. 5 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2013. 
  2. 2,0 2,1 «The Hunger Games: Catching Fire». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023. 
  3. Dave McNary (2013-10-29). «'Hunger Games': Can 'Catching Fire' Burn Brighter Than the Original?». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2021-06-29. https://web.archive.org/web/20210629080042/https://variety.com/2013/biz/news/hunger-games-can-catching-fire-burn-brighter-than-the-original-1200773163/. Ανακτήθηκε στις 2023-03-12. «cost about $140 million». 
  4. Ryan Faughnder (21 Νοεμβρίου 2013). «'Hunger Games' sequel to catch fire in box-office debut». Los Angeles Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2023. budget of about $130 million 
  5. «The Hunger Games: Φωτιά στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 «The Hunger Games: Φωτιά στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  7. 7,0 7,1 «71st Golden Globe Awards - Nominations». hfpa.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  8. Weinstein, Joshua L (8 Αυγούστου 2011). «The Hunger Games Sequel Set for 2013 Release». The Wrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  9. Deal Central. «Simon Beaufoy Working on Script for 'Hunger Games' Sequel | The Wrap Deal Central». Thewrap.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  10. «'X-Men' Sequel to Shoot in January, Avoiding Conflict for 'Hunger Games' Star Jennifer Lawrence». The Hollywood Reporter. 5 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  11. Rome, Emily. «Gary Ross will not direct second 'Hunger Games' installment 'Catching Fire'». Inside Movies. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  12. Fleming, Mike. «Lionsgate Getting Close On 'Catching Fire' Director». Deadline.com. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  13. Rome, Emily (19 Απριλίου 2012). «Francis Lawrence offered 'Catching Fire' director gig». Inside Movies. Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  14. Staskiewicz, Keith (3 Μαΐου 2012). «Francis Lawrence confirmed as 'Catching Fire' director». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  15. Kit, Borys (5 Μαΐου 2012). «Michael Arndt in Talks to Re-Write 'Hunger Games' Sequel 'Catching Fire' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  16. Busis, Hillary (24 Μαΐου 2012). «Update your calendars: Lionsgate renames 'Catching Fire'». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 
  17. «Hunger Games Sequel Officially Titled The Hunger Games: Catching Fire». comingsoon.net. 24 Μαΐου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Φεβρουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]