tcsh

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tcsh
Παράδειγμα χρήσης του tcsh.
Γενικά
Είδοςκέλυφος Unix, ελεύθερο λογισμικό
Διανομή
Έκδοση6.24.11 (13 Μάρτιος 2024)[1]
Λειτουργικάστυλ Unix
Ανάπτυξη
Γραμμένο σεC
Άδεια χρήσηςάδεια BSD
Σύνδεσμοι
Επίσημος ιστότοπος
https://www.tcsh.org/
Αποθετήριο κώδικα
https://github.com/tcsh-org/tcsh

Το tcsh είναι ένα κέλυφος του Unix βασισμένο στο κέλυφος C (C shell, csh) και συμβατό με αυτό. Πρακτικά είναι το κέλυφος C με προγραμματιζόμενη συμπλήρωση γραμμών εντολών, διόρθωση γραμμής εντολών και κάποια άλλα χαρακτηριστικά.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γράμμα 't' στη λέξη 'tcsh' προέρχεται από το T του TENEX, ενός λειτουργικού συστηματος που ενέπνευσε τον Ken Greer, το δημιουργό του tcsh, με τη δυνατότητα συμπλήρωσης των γραμμών εντολών του[2]. Ο Ken Greer δούλεψε πάνω στο tcsh στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Ο Paul Placeway από το πανεπιστήμιο του Οχάιο συνέχισε τη δουλειά στη δεκαετία του 1980 και από τότε στη συντήρησή του έχουν συμμετάσχει πολλοί προγραμματιστές. Ο Wilfredo Sanchez, ο πρώην κύριος προγραμματιστής του Mac OS X, εργάστηκε στο tcsh στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στο MIT.

Διάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχικές εκδόσεις του Mac OS X διανέμονταν με το tcsh σαν κύριο κέλυφος, αλλά προεπιλεγμένο για νέους λογαριασμούς χρηστών ήταν το bash από την έκδοση 10.3 (ακόμα παρέχεται το tcsh, και η ενημέρωση του λειτουργικού δεν αλλάζει το κέλυφος των λογαριασμών που υπάρχουν ήδη). Η υλοποίηση του Project Athena του πανεπιστημίου της Αϊόβα χρησιμοποιεί το tcsh σαν το προεπιλεγμένο κέλυφος, αν και οι χρήστες μπορούν να το αλλάξουν[3].

Το tcsh ήταν το προεπιλεγμένο κέλυφος του FreeBSD και των απογόνων του όπως το DragonFly BSD, το PC-BSD και το DesktopBSD.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Release 6.24.11». 13 Μάρτιος 2024. Ανακτήθηκε στις 25 Μάρτιος 2024. 
  2. «THE T IN TCSH». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2010. 
  3. «Working on Athena (AC-11)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Απριλίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]