Total Nonstop Action Wrestling

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από TNA Wrestling)
Anthem Wrestling Exhibitions, LLC
Νομική μορφήΘυγατρική εταιρεία
Ίδρυση2002
ΙδρυτήςΤζεφ Τζάρετ, Jerry Jarrett και Bob Ryder
ΈδραΗΠΑ[1][2]
Περιοχές δραστηρ.παγκόσμιο
Σημαντικά πρόσωπα
Προϊόνταtie-in
ΙδιοκτήτηςAnthem Sports & Entertainment
(μέτοχος πλειοψηφίας)
Τζεφ Τζάρετ
(μέτοχος μειοψηφίας)
Aroluxe Marketing
(μέτοχος μειοψηφίας)
Ντίξι Κάρτερ
(μέτοχος μειοψηφίας)
ΜητρικήAnthem Sports & Entertainment
Ιστότοποςimpactwrestling.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα

Το Impact Wrestling είναι εταιρεία ψυχαγωγίας με αγώνες επαγγελματικής πάλης, με βάση το Τορόντο, στο Καναδά το οποίο ανήκει κατά πλειοψηφία στην εταιρεία Anthem Sports & Entertainment. Μαζί με το Ring of Honor, θεωρείται η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επαγγελματικής πάλης στην Αμερική μετά το WWE.

Ιδρύθηκε απο τον Τζεφ Τζάρετ και τον Τζέρι Τζάρετ το 2002 και ήταν αρχικά γνωστή ως NWA: Total Nonstop Action (NWA-TNA) και συνδεόταν με το National Wrestling Alliance (NWA). Αποσύρθηκε από το NWA το 2004 και έγινε γνωστό ως Total Nonstop Action Wrestling (TNA) άλλα συνέχισε να χρησιμοποιεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών NWA και το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα NWA ως μέρος της συμφωνίας. Μετά τη λήξη της συμφωνίας το 2007, η εταιρεία δημιούργησε τα δικά της Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών TNA και το Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα TNA. Όταν η εταιρεία αγοράστηκε από την Anthem Sports & Entertainment στις αρχές του 2017 έγινε γνωστό απλά ως Impact Wrestling μετά την κύρια τηλεοπτική τους σειρά μέχρι αργότερα αυτού του έτους όταν απέκτησε το αρχικό Global Force Wrestling που επίσης ιδρύθηκε απο το Τζεφ Τζάρετ, και πήρε το όνομα GFW.

Πλάνο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικός στόχος με τη δημιουργία του TNA ήταν να υπάρξει ανταγωνιστικός αντίπαλος της εταιρείας WWE, που μονοπωλεί ακόμα και σήμερα στο χώρο της επαγγελματικής πάλης. Μετά την εξαγορά του WCW από το WWE και την πτώχευση του ECW, δεν υπήρχε δεύτερη εταιρεία πάλης. Με πολύ χαμηλότερο προϋπολογισμό, η νέα εταιρεία, υιοθέτησε κάποια χαρακτηριστικά από τον αντίπαλό της, όπως τις αντίστοιχες διοργανώσεις Πληρωμής ανά προβολής όπως του WWE, παρόμοια πρωταθλήματα, αλλά και το τηλεοπτικό σχεδιασμό. Επίσης, υιοθέτησε κάποια στοιχεία από το WCW, λόγω του Βινς Ρούσο, που υπήρξε σεναριογράφος του WCW και αργότερα του TNA.

Ιδιαιτερότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια μεγάλη διαφορά από τις άλλες εταιρείες, είναι το εξάγωνο ρινγκ, που έγινε πράξη το 2004, αντικαταστάθηκε απο τετράγωνο το 2010, μέχρι να ξαναγίνει εξάγωνο το 2014. Η όλη ιδέα της εταιρείας, ανήκει στον Τζεφ Τζάρετ και στον πατέρα του, Τζέρι. Άλλη μια εφεύρεση είναι η Κατηγορία Χ (X Division), στην οποία συμμετέχουν παλαιστές που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι ευκίνητοι και κάνουν εντυπωσιακές ριψοκίνδυνες κινήσεις. Τέλος, το TNA προσπάθησε το 2010 να γίνεται βαθμολόγηση των παλαιστών, ώστε να υπάρχουν δίκαιοι διεκδικητές τίτλων και βάση αυτής να γίνονται οι αγώνες.

Τίτλoι και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το GFW διαθέτει 5 ενεργά πρωταθλήματα [5]:

Πρωτάθλημα Πρωταθλητής (ες) Κατάκτηση Τοποθεσία
Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Impact Ώστιν Άρις 17/8/2017 Ορλάντο, Φλόριντα
Μεγαλειώδες Πρωτάθλημα Impact Ώστιν Άρις 5/7/2017 Orlando, Florida
Παγκόσμιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Impact The Latin American Xchange 9/11/2017 Ορλάντο, Φλόριντα
Πρωτάθλημα Κατηγορίας X Impact Ματ Σαϊντάλ 12/1/2018 Οττάβα, Οντάριο, Καναδάς
Πρωτάθλημα Νόκαουτς Impact Σιένα 2/7/2017 Ορλάντο, Φλόριντα

Hall of Fame[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 31η Μαΐου, η πρώην πρόεδρός του TNA, Ντίξι Κάρτερ, ανακοίνωσε πως η εταιρεία θα ξεκινήσει τον θεσμό του Hall of Fame, όπου θα εισάγονται θρυλικοί παλαιστές που έχουν παλέψει στο TNA.[6] Ο πρώτος παλαιστής που εντάχθηκε ήταν ο Στινγκ, με την ένταξη του να πραγματοποιείται στο Bound for Glory του 2012. Στο Hall of Fame εντάχθηκε και ο Κερτ Ανγκλ τον Φεβρουάριο του 2014 κατά τη διάρκεια του Impact Wrestling.[7]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από τους επαγγελματίες παλαιστές, στις τηλεοπτικές διοργανώσεις του GFW εμφανίζονται και σχολιαστές αγώνων (Josh Mathews), εκφωνητές (David Penzer), διαιτητές (Earl Hebner) και στελέχη της επιχείρησης που έχουν και τηλεοπτικούς ρόλους (Dutch Mantell Bruce Prichard).

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «TNA Entertainment LLC Business Review in Nashville, TN». bbb.org. 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2011. 
  2. Contact Info and ShopTNA Orders Αρχειοθετήθηκε 2013-10-14 στο Wayback Machine.. Impactwrestling.com (January 1, 2011). Retrieved on May 15, 2012.
  3. Sapp, Sean Ross (4 January 2017). «Dixie Carter Resigns As TNA Chairman, Anthem Forms New Company For TNA». Fightful. http://www.fightful.com/dixie-carter-resigns-tna-chairman-anthem-forms-new-company-tna. Ανακτήθηκε στις 4 January 2017. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 «Company Overview of TNA Entertainment LLC». Bloomberg Business. bloomberg.com. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2016. 
  5. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 28 Μαΐου 2012. 
  6. http://lordofrings.gr/index.php?mid=news_details&newsID=8160&news_ctgID=6&view=wrestling[νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Νοεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 10 Μαρτίου 2014.