Strizhi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αεροσκάφος MiG-29UB των Strizhi
Οι Strizhi σε σχηματισμό με τους Russian Knights

Οι Strizhi (Ρώσικα:Стрижи, Αγγλικά:Swifts) είναι ακροβατικό αεροπορικό σμήνος επιδείξεων ακριβείας της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας. Αποτελείται από έξι μαχητικά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29 και έχει έδρα την αεροπορική βάση Kubinka.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα δημιουργήθηκε επίσημα στις 6 Μαΐου 1991, δίνοντας την πρώτη της επίδειξη με την ονομασία Strizhi. Αποτελείται από έξι μαχητικά αεροσκάφη Mikoyan MiG-29. Τον Οκτώβριο του 1991 η ομάδα έδωσε την πρώτη της επίδειξη στο εξωτερικό, κατά τη διάρκεια μίας επίδειξης στην αεροπορική βάση της Ουψάλα στη Σουηδία. Η πρώτη επίδειξη μπροστά σε κοινό όμως ήταν στη Γαλλία τον Μάιο του 1992, όπου η αεροπορική ικανότητα του σμήνους και η ακρίβεια των ελιγμών εξέπληξε τους θεατές.

Το 1993 οι Strizhi έλαβαν μέρος στο αεροπορικό show LIMA'93 της Μαλαισίας, καθώς και σε επιδείξεις το Βέλγιο και στην Ταϊλάνδη. Μάλιστα, στο αεροπορικό show της Ταϊλάνδης οι μηχανικοί του σμήνους έκαναν ρεκόρ στην συναρμολόγηση των αεροσκαφών. Τα τέσσερα Mig-29 μεταφέρθηκαν αποσυναρμολογημένα στην Ταϊλάνδη με ένα μεταγωγικό αεροσκάφος Antonov An-124 και οι Ρώσοι μηχανικοί κατάφεραν να τα καταστήσουν επιχειρησιακά σε μόλις τρεις μέρες. Το 1995 η ομάδα επισκέφθηκε ξανά τη Σουηδία, ενώ το 1997 επισκέφθηκε τη Φινλανδία.

Οι Strizhi δίνουν περίπου 50 επιδείξεις το χρόνο, από το 1991, και έχουν επισκεφθεί περισσότερες από 28 χώρες. Η ομάδα παραδοσιακά συμμετέχει στο αεροπορικό show του Zhukovsky και την αεροπορική παρέλαση του Tushino, ενώ έχουν δώσει πολλές επιδείξεις σε αναρίθμητες εκδηλώσεις και επετείους πόλεων, συμπεριλαμβανομένης και της επετείου για τα 850 χρόνια της Μόσχας.

Το 1993 οι Strizhi κέρδισαν τον τίτλο του καλύτερου αεροπορικού σμήνους στον κόσμο και το 1997 ο Nikolay Dyatel κέρδισε το πρώτο βραβείο για μεμονομένη επίδειξη στο Διεθνές Αεροπορικό Show της Φινλανδίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]