Strange Little Girls

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Strange Little Girls
Cover Album από Tori Amos
Κυκλοφόρησε17 Σεπτεμβρίου 2001
ΗχογραφήθηκεΚορνουάλη & Λος Άντζελες, 2001
Μουσικό είδοςΕναλλακτικό ροκ, Μπαρόκ ποπ
Διάρκεια62:27
ΓλώσσαΑγγλική
ΠαραγωγόςTori Amos
ΔισκογραφικήAtlantic
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Tori Amos)
To Venus and Back
(1999)
Strange Little Girls
(2001)
Scarlet's Walk
(2002)

Το Strange Little Girls είναι ένα θεματικό μουσικό άλμπουμ που κυκλοφόρησε η Αμερικανίδα καλλιτέχνης Τόρι Έιμος το 2001. Τα δώδεκα κομμάτια που περιλαμβάνονται σε αυτό έχουν γραφτεί από άντρες, μα η Έιμος τα διασκεύασε και ερμήνευσε εκ νέου από μια θηλυκή οπτική γωνία. Επίσης δημιούργησε και από ένα θηλυκό χαρακτήρα για κάθε κομμάτι (ένα τραγούδι αναφέρεται σε δίδυμες κοπέλες) και φωτογραφήθηκε ενσαρκώνοντάς τες, έχοντας μακιγιαριστεί από τον Κέβιν Οκουάν. Ορισμένες από αυτές χρησίμευσαν ως εναλλακτικά εξώφυλλα του άλμπουμ. Τα κείμενα που συνοδεύουν τις φωτογραφίες γράφτηκαν από το συγγραφέα και φίλο της καλλιτέχνιδος Νηλ Γκαίημαν. Το 2002 η Έιμος κέρδισε δύο υποψηφιότητες για Βραβείο Γκράμι, στις κατηγορίες «Γυναικεία Ροκ Ερμηνεία» και «Ερμηνεία Εναλλακτικής Μουσικής».


Τα Μουσικά Κομμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα τραγούδια διασκευάστηκαν και ερμηνεύτηκαν από την Τόρι Έιμος.


# Τραγούδι Καλλιτέχνης
1 "New Age" The Velvet Underground
2 " '97 Bonnie & Clyde" Eminem
3 "Strange Little Girl" The Stranglers
4 "Enjoy the Silence" Depeche Mode
5 "I’m not in Love" 10cc
6 "Rattlesnakes" Lloyd Cole
7 "Time" Tom Waits
8 "Heart of Gold" Neil Young
9 "I Don’t Like Mondays" Boomtown Rats
10 "Happiness is a Warm Gun" The Beatles
11 "Raining Blood" Slayer
12 "Real Men" Joe Jackson


Το άλμπουμ, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα της καλλιτέχνιδας, περιλαμβάνει επίσης πρωτότυπα b-sides. Η Έιμος ηχογράφησε μια σειρά τραγουδιών που δεν συμπεριλήφθηκαν στο άλμπουμ αλλά κυκλοφόρησαν μαζί με διάφορα singles ή ερμηνεύτηκαν ζωντανά σε συναυλίες.

Τίτλος Single
"After All" "Strange Little Girl" (2001)
"Only Women Bleed" "Strange Little Girl" (2001)

Ηχογράφηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έιμος έκανε ένα διάλειμμα τόσο από τις συναυλίες, όσο και από τις ηχογραφήσεις το 2000 και εκείνο το Σεπτέμβρη έφερε στον κόσμο την κόρη της Νατάσα, έχοντας υποφέρει συνολικά από τρεις αποβολές. Εμπνευσμένη από τα τραγούδια που άκουγε στο ραδιόφωνο ενώ φρόντιζε την κόρη της στο δεύτερο σπίτι της στη Φλόριντα, η Έιμος είχε την ιδέα να παράγει ένα άλμπουμ με διασκευές, ηχογραφώντας τραγούδια που έγραψαν άντρες σχετικά με το γυναικείο φύλο και αλλάζοντάς τα έτσι ώστε να δίνουν την οπτική των γυναικών. Στο βιβλίο της του 2005 «Piece by Piece», η Έιμος αποκάλυψε πως ένα έναυσμα για το άλμπουμ ήταν να τελειώνει στα γρήγορα με το συμβόλαιο που είχε με την εταιρία Atlantic χωρίς να τους δώσει νέα τραγούδια. Η Έιμος ένιωθε πως από το 1998 και μετά η φίρμα δεν προωθούσε αρκετά καλά τη δουλειά της, ενώ την κρατούσε παγιδευμένη με ένα συμβόλαιο το οποίο ήταν ανίκανη να σπάσει μέχρι να παραδώσει τρία ακόμη άλμπουμ και μια συλλογή με τις μεγαλύτερες επιτυχίες της. Μετά το διπλό άλμπουμ «To Venus and Back», το άλμπουμ με τις διασκευές ολοκλήρωνε το συμβόλαιό της, πριν την κυκλοφορία της συλλογής.

Κυκλοφορία & Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηχογραφημένο, όπως και τα δύο προγενέστερα άλμπουμ της στο προσωπικό της στούντιο στην Κορνουάλη, το «Strange Little Girls» κυκλοφόρησε με μεικτή υποδοχή το Σεπτέμβρη του 2001. Οι κριτικοί το αντιμετώπισαν σαν ανακατεμένο σακούλι, επιδοκιμάζοντας μεν τις ασυνήθιστες διασκευές του «'97 Bonnie and Clyde» του Eminem και το «Raining Blood» του Slayer, αποδοκιμάζοντας δε τις εκδοχές των «Happiness is a Warm Gun» των Beatles και το «Heart of Gold» του Νηλ Γιανγκ. Η Έιμος επίσης συμπεριέλαβε τραγούδια των Τομ Γουέιτς, The Velvet Underground, Depeche Mode και The Stranglers, ενώ ηχογράφησε αλλά άφησε εκτός δίσκου κομμάτια όπως το "Fear Of A Black Planet" των Public Enemy, το "Hoover Factory" του Έλβις Κοστέλλο, το "I'm Sick Of You" του Ίγκι Ποπ και το "Marlene Dietrich's Favorite Poem" του Πήτερ Μέρφι.

Ένα προγραμματισμένο single, το «Strangle Little Girl» των The Stranglers, που θα περιελάμβανε το «After All» του Ντέιβιντ Μπάουι, και το «Only Women Bleed» του Αλις Κούπερ, αποσύρθηκε από τα ράφια λίγο αμέσως μετά τη διανομή του στα καταστήματα. Παρά την ανάκλησή του αυτή, περιορισμένου αριθμού κόπιες πουλήθηκαν και φτιάχτηκε και ένα βιντεοκλίπ.

Το άλμπουμ συγκέντρωσε την προσοχή του τύπου, καθώς και η συσκευασία του που περιελάμβανε την Έιμος σε διάφορες πόζες, υιοθετώντας το στιλ των διαφόρων γυναικών που αναφέρονται στο κάθε τραγούδι. Κάθε εικόνα συνοδευόταν και από ένα κομμάτι κειμένου από τον Νηλ Γκαίημαν και ήταν μια πολύ επιτυχημένη διαφημιστική καμπάνια. Το άλμπουμ αποτέλεσε εμπορική επιτυχία, φτάνοντας στο #16 στο Ηνωμένο Βασίλειο και το #4 στις ΗΠΑ, αποτελώντας το τρίτο άλμπουμ της που έκανε το ντεμπούτο του στο US Top 10, καθώς και την καλύτερη της θέση στις ΗΠΑ εδώ και έξι χρόνια.

Περιοδεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοδεία που ακολούθησε την κυκλοφορία του άλμπουμ, η «StrangeLittle Tour», ήταν μια από τις συντομότερες εξορμήσεις της Έιμος, κρατώντας μόλις τρεις μήνες, έχοντας στο πλάι της την μόλις ενός έτους κορούλα της. Η περιοδεία αυτή ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε η Έιμος αφότου έγινε μητέρα το 2000 και η πρώτη που εμφανιζόταν σόλο από το 1994. Η Έιμος ερμήνευσε σε πιάνο, Rhodes πιάνο και ηλεκτρικό πιάνο Wurlitzer, και παρόλο που η συναυλία ήταν για την προώθηση του άλμπουμ της με τις διασκευές, τα τραγούδια που επιλέχθηκαν δεν ήταν αυστηρά διασκευές. Ξεκίνησε στις 30 Αυγούστου 2001 στο Λονδίνο και ολοκληρώθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2001 στο Μιλάνο, περιλαμβάνοντας 55 εμφανίσεις.

Τσαρτς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Chart (2001) Θέση
U.S. Billboard 200 4
U.S. Billboard Top Internet Albums 3
UK Album Chart 16
ARIA Chart (Αυστραλία) 7
Top 40 Longplay Chart (Αυστρία) 18
Canadian Album Chart (Καναδάς) 8
Dannish Album Chart (Δανία) 16
Finnish Album Chart (Φινλανδία) 16
IFOP Album Chart (Γαλλία) 26
Top 100 Longplay Chart (Γερμανία) 11
Irish Album Chart (Ιρλανδία) 21
MUSICA!'s Top 20 Album Chart (Ιταλία) 11
Album Top 100 (Κάτω Χώρες) 27
Top 40 Album Chart (Νορβηγία) 13
Swedish Album Chart (Σουηδία) 32
Swiss Album Chart (Ελβετία) 34


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Όλες οι πληροφορίες ελήφθησαν από τα άρθρα της αγγλόφωνης wikipedia για την καλλιτέχνιδα και το άλμπουμ.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]