RC 44

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

To RC 44 είναι ελαφρύ αγωνιστικό σκάφος ιστιοπλοΐας υψηλών επιδόσεων. Όλα τα σκάφη είναι πανομοιότυπα και σχεδιάστηκαν από τον ολυμπιονίκη και τέσσερις φορές νικητή του Americα's Cup Νεοζηλανδό Cutts Russel. Το σκάφος έχει μήκος 44 πόδια και είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα (carbon). Το πλήρωμα αποτελείται από 8 άτομα που μπορεί να είναι και 6 όταν γίνονται αγώνες Match Race (ιστιοδρομία με ζευγάρια σκαφών).

Τεχνικά Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικά Μεγέθη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ολικό Μήκος 13,35μ
Μέγιστο Πλάτος 2,75μ
Βύθισμα 2,90μ
Εκτόπισμα 3.560χλγρ
Καρίνα 2.200χλγρ
Πλήρωμα 680χλγρ
Μηχανή Κινητήρας ντίζελ ιπποδύναμης 20 αλόγων με αναδιπλούμενη προπέλα

Ιστιοφορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ιστίο Επιφάνεια (τ.μ.)
Μαΐστρα 70
Τζένοα 1 39
Τζένοα 2 60
Μπαλόνι 170
Μπαλόνι 150

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γάστρα και το κατάστρωμα είναι κατασκευασμένα από σάντουιτς εποξικής ρητίνης και ανθρακονημάτων. Το κατάρτι επίσης είναι κατσκευασμένο από ανθρακονήματα και αποτελείται από δύο τμήματα για να είναι δυνατή η μεταφορά του. Το κόκπιτ (δηλαδή ο βασικός χώρος εργασίας του πληρώματος) είναι ανοιχτό, χωρίς υπερκατασκευές για μέγιστη ευελιξία των αθλητών, ενώ ο τιμονιέρος οδηγεί με δύο τιμόνια - ρόδες από ανθρακονήματα. Τα ξάρτια του σκάφους είναι από PBO (ίνες πολυβενζοξαζόλης) για τη μέγιστη αντοχή με το μικρότερο βάρος.

Αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα RC 44 αγωνίζονται οι κορυφαίοι επαγγελματίες ιστιοπλόοι από όλο τον κόσμο ενώ οι χορηγίες περιλαμβάνουν κολοσσούς της πληροφορικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και πιστωτικών ιδρυμάτων. Η διεθνής κλάση RC 44 σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ISAF), διοργανώνουν κάθε χρόνο σειρά 6 αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο (με δύο τουλάχιστον αγώνες στην Ευρώπη)που διέπονται από του κανονισμούς της κλάσης και της ISAF. Από τις διοργανώσεις αυτές προκύπτει η συνολική βαθμολογία και ο νικητής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]