Project Magic

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Project Magic είναι ένα πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε από τον David Copperfield, στο οποίο ομάδες μάγων και εργοθεραπευτών δουλεύουν από κοινού για να διδάξουν ταχυδακτυλουργία σε άτομα  με κινητικές δυσλειτουργίες με σκοπό να βοηθήσουν στην αποκατάστασή τους.

Τα κόλπα που διδάσκονται στα πλαίσια του Project Magic λειτουργούν σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα και έχουν σχεδιαστεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της λεπτής κινητικής δεξιότητας, το συντονισμό, την οπτική αντίληψη, τις χωρικές σχέσεις και τις γνωστικές δεξιότητες. Υπάρχουν συγκεκριμένα μαγικά κόλπα που αναπτύχθηκαν για ποικίλες αναπηρίες. Ένα ακόμα, και ίσως, το πιο σημαντικό πλεονέκτημα του Project Magic, είναι ότι δίνει κίνητρο στη θεραπεία των ασθενών και τους βοηθά να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους. [1]

Προέλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο David Copperfield εμπνεύστηκε την ιδέα για το Project Magic από έναν μάγο με τον οποίο αλληλογραφούσε για ένα χρονικό διάστημα. Κάποτε, όταν ο Copperfield έλαβε ένα απόκομμα εφημερίδας σε ένα από τα γράμματά του, εξεπλάγειν όταν είδε μια φωτογραφία και τότε έμαθε για πρώτη φορά ότι ο νεαρός μάγος με τον οποίο αλληλογραφούσε ήταν καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο. «Ποτέ δεν είχε αναφερθεί στο γεγονός ότι ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο», εξήγησε ο Copperfield. «Η δική του εικόνα εαυτού δεν ήταν αυτή κάποιου που είχε μια αναπηρία.» Αυτό οδήγησε τον Copperfield να αναρωτιέται εάν η μαγεία θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς σε στάδιο αποκατάστασης να αποκτήσουν την ίδια εκείνη αυτοπεποίθηση.

Τον Φεβρουάριο του 1982, ο Copperfield παρουσίασε την ιδέα του στο Daniel Freeman Memorial Hospital στο Inglewood, Καλιφόρνια, το οποίο ήταν αναγνωρισμένο από τον National Association of Rehabilitation Facilities ως το "εξαιρετικό κέντρο αποκατάστασης του 1981". Το τμήμα Εργοθεραπείας αγκάλιασε γρήγορα αυτήν την ιδέα, συνειδητοποιώντας ότι θα μπορούσε να προσφέρει και άλλα οφέλη πέρα ​​από την απλή ενίσχυση της εικόνας εαυτού των ατόμων που δέχονταν τις υπηρεσίες του. Ο Copperfield άρχισε να συνεργάζεται με την Julie Dunlap, βοηθό διευθυντή του τμήματος Εργοθεραπείας του νοσοκομείου, για να αναπτύξει κόλπα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με στόχο τη θεραπεία διαφόρων αναπηριών. Σύντομα ανακάλυψαν ότι το Project Magic χάριζε στους ασθενείς μια ευχάριστη διάσπαση της προσοχής από τις συχνά επώδυνες και κουραστικές ώρες της θεραπείας, καθώς και ότι έδινε κίνητρα για να εργαστούν σκληρότερα από ό,τι προηγουμένως. Οι συμμετέχοντες επίσης απέκτησαν αυτοπεποίθηση με το να είναι σε θέση να κάνουν πράγματα που οι άλλοι δεν μπορούσαν.

Δομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι εργοθεραπευτές που χρησιμοποιούν το Project Magic δουλεύουν σε ομάδες με κατά τόπους μάγους-εθελοντές. Ο μάγος διδάσκει πρώτα τις ψευδαισθήσεις στους θεραπευτές, στη συνέχεια από κοινού εκπαιδεύουν τους ασθενείς στο πώς να εκτελέσουν τις ψευδαισθήσεις. Οι θεραπευτές στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας βοηθούν τους ασθενείς να αποκτήσουν τις τεχνικές που εμπλέκονται σε αυτές. Μία εβδομάδα μετά, οι μάγοι επιστρέφουν και δίνουν συμβουλές για το πώς να τελειοποιήσουν το μαγικό επίτευγμα με τη χρήση άλλων τεχνικών, όπως η λανθασμένη κατεύθυνση (misdirection) και η κατάλληλη σκηνική παρουσία. «Το Project Magic εφαρμόζεται σήμερα σε εκατοντάδες νοσοκομεία σε όλον τον κόσμο», σχολιάζει ο Copperfield. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι ο Αμερικανικός Σύλλογος Εργοθεραπείας (American Occupational Therapy Association) έχει υιοθετήσει αυτό το πρόγραμμα ως ένα αυθεντικό θεραπευτικό εργαλείο.»

Σε αντίθεση με τους επικεφαλής παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις, ο Copperfield εμπλέκεται άμεσα στο Project Magic. Όταν το επιτρέπει το πολυάσχολο πρόγραμμά του, εργάζεται άμεσα με τους ασθενείς και δίνει σεμινάρια για να παρουσιάσει και να συζητήσει τη μορφή της θεραπείας του.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fisher, Deborah M., and Fisher, Cody S. (2007): 'Rehabracadabra', ADVANCE for Occupational Therapy Practitioners 23(15), volume 23, 15–18.

www.magictherapy.com/research.html

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Project Magic της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).