Pretty Little Liars (σαιζόν 1)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Pretty Little Liars (Season 1)
Pretty Little Liars Σαιζόν 1 Εξώφυλλο DVD
Χώρα προέλευσηςΗ.Π.Α.
Αρ. επεισοδίων22
Μετάδοση
Αρχικό κανάλιABC Family
Αρχικός προγραμματισμός8 Ιουνίου 2010 (2010-06-08) – 21 Μαρτίου 2011 (2011-03-21)
Κυκλοφόρία
DVD release
Περιοχή 17 Ιουνίου 2011 (2011-06-07)[1]
Περιοχή 224 Σεπτεμβρίου 2012 (2012-09-24)
Περιοχή 42 Νοεμβρίου 2011 (2011-11-02)[2]
Χρονολογία Σαιζόν
Next →
Σαιζόν 2
Κατάλογος επεισοδίων του Pretty Little Liars

Η πρώτη σαιζόν του Pretty Little Liars, βασισμένη στα βιβλία με το ίδιο όνομα από τη Σάρα Σέπαρντ, έκανε πρεμιέρα στις 8 Ιουνίου 2010 και ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου 2011 στο ABC Family.

Η σειρά έκανε πρεμιέρα με 2,47 εκατομμύρια τηλεθεατές, και διατήρησε τακτικό κοινό τους 2,5 εκατομμύρια τηλεθεατές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής προβολής της. Το καλοκαιρινό φινάλε σκόραρε 3,07 εκατομμύρια τηλεθεατές, επιτυγχάνοντας το υψηλότερο σε μια σειρά. Η σειρά έκανε παύση, και επέστρεψε με την πρεμιέρα του χειμώνα στις 3 Ιανουαρίου, 2011, με 4,22 εκατομμύρια τηλεθεατές, για να γίνει μία από τις κορυφαίες τηλεοπτικές μεταδόσεις του ABC Family μέχρι σήμερα.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι φίλες Άρια Μοντγκόμερι, Έμιλυ Φίλντς, Χάνα Μαρίν, και Σπένσερ Χέιστινγκς μεγαλώνουν χώρια όταν η ηγέτης της κλίκας τους Άλισον ΝτιΛορέντις εξαφανίζεται. Ένα χρόνο αργότερα, όλες άρχισαν να λαμβάνουν μηνύματα από το μυστηριώδη "Α", ο οποίος απειλεί ότι θα αποκαλύψει τα πιο σκοτεινά μυστικά τους. Η Άρια μόλις επέστρεψε από την Ισλανδία μετά από ένα χρόνο με την οικογένειά της και εξακολουθεί να θεωρεί ότι δε μπορεί να συγχωρήσει τον πατέρα της, ο οποίος απάτησε τη μητέρα της, η οποία ακόμα δεν το γνωρίζει αυτό. ανακαλύπτει επίσης ότι ο νέος καθηγητής Αγγλικών της (Έζρα Φιτζ) είναι ο ίδιος τύπος που γνώρισε σε ένα μπαρ την προηγούμενη ημέρα. Η Χάνα είναι πλέον το "it" κορίτσι του σχολείου και ενδίδει στις κλοπές σε καταστήματα, το οποίο την βάζει σε προβλήματα και αναγκάζει τη μητέρα της να κοιμηθεί με ένα ντετέκτιβ για την απελευθέρωσή της. η Σπένσερ έχει αισθήματα για τον αρραβωνιαστικό της αδελφής της (Ρεν Κίνγκστον). η Έμιλι αποκτά φιλικές σχέσεις με ένα κορίτσι που ονομάζεται Μάγια, που μόλις μετακόμισε στο σπίτι της Άλισον, όπου και η αστυνομία βρίσκει το σώμα της Άλισον.

Cast and characters[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι τέσσερις κεντρικοί χαρακτήρες, του "Pretty Little Liars", σε αλφαβητική σειρά με βάση το επώνυμο, περιλαμβάνουν την Troian Bellisario ως Σπένσερ Χέιστινγκς, την Ashley Benson ως Χάνα Μαρίν, Lucy Hale ως Άρια Μοντγκόμερι , και Shay Mitchell ως Έμιλι Φίλντς. Ο μυστηριώδης "Α" έχει τους πάντες να πιστεύουν ότι ο αποστολέας είναι η Άλισον ΝτιΛορέντις, που παίζεται από τη Sasha Pieterse.

Υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτικοί χαρακτήρες σε επαναλαμβανόμενους ρόλους στην πόλη του Ρόσγουντ. Η οικογένεια της Άρια αποτελείται από τους Holly Marie Combs ως Έλλα, η μητέρα της, Chad Lowe ως Μπάιρον, ο πατέρας της, και Cody Christian ως Μάικ, ο μικρότερος αδερφός της. Η οικογένεια της Σπένσερ αποτελείται από τους Torrey DeVitto ως Μέλισσα, τη μεγαλύτερη αδελφή της, Lesley Fara ως Βερόνικα, η μητέρα της, και Nolan North ως Πίτερ, ο πατέρας της. Η οικογένεια της Χάνα αποτελείται από τους Laura Leighton ως Άσλεϊ, η μητέρα της, και Roark Critchlow ως Τομ, ο πατέρας της. Η οικογένεια της Έμιλι αποτελείται από τους Nia Peeples ως Παμ, η μητέρα της, και Eric Steinberg ως Κόλονελ, ο πατέρας της.

  • ^Σημείωση 1 : Η Bianca Lawson πιστώνεται ως τακτική της σειράς μέχρι το επεισόδιο 13. Από το επεισόδιο 14 και μετά, αυτή δεν αποτελεί πλέον πίστωση.

Ανάπτυξη και παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά αναπτύχθηκε ως μια τηλεοπτική σειρά από την εταιρεία παραγωγής βιβλίων Alloy Entertainment, η ιδέα περιγράφηκε ως " Νοικοκυρές Σε Απόγνωση για τους εφήβους."[3] Alloy συναντήθηκε με την συγγραφέα Shepard, και της έδωσε την ιδιότητα να εξελιχθούν σε μια σειρά βιβλίων.[3] Με την Alloy και το Warner Horizon να ενδιαφέρονταν στην παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς Pretty Little Liars για χρόνια, ήταν αρχικά προγραμματισμένο για το The WB το 2005 με ένα διαφορετικό συγγραφέα.[4] Το πρώτο μυθιστόρημα δημοσιεύθηκε από την HarperTeen τον Οκτώβριο του 2006.[5] Τον Ιούνιο του 2008, η Alloy σημείωσε ότι ανέπτυξε ενά τηλεοπτικό πιλοτικό Pretty Little Liars για το ABC Family.[3] Τα μυθιστορήματα προσαρμόστηκαν για την τηλεόραση από την I. Marlene King.[4]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ABC Family άρχισε το casting για το τηλεοπτικό πιλοτικό του Pretty Little Liars τον Οκτώβριο του 2009.[4] Η Lucy Hale πήρε το ρόλο της Άρια Μοντγκόμερι στο έργο,[4] ακολουθούμενη από την Troian Bellisario και τον Ian Harding (ως Σπένσερ Χέιστινγκς και Έζρα Φιτζ, αντίστοιχα) το Νοέμβριο του 2009.[6] Τον Δεκέμβριο του 2009 το The Futon Critic επιβεβαίωσε την παράδωση ρόλων στην Ashley Benson ως Χάνα Μαρίν και Shay Mitchell ως Έμιλι Φίλντς, καθώς και την προσθήκη των Laura Leighton ως Άσλεϊ Μαρίν, Alexis Denisof ως Μπάιρον Μοντγκόμερι, Bianca Lawson ως Μάγια, καθώς και των Jean Louisa Kelly και Nia Peeples.[7][8] Το The Hollywood Reporter σημείωσε, επίσης, ότι η Torrey DeVitto και η Sasha Pieterse εκφορτώθηκαν επαναλαμβανόμενους ρόλους στο πιλοτικό.[8]

Η ιστοσελίδα της Alloy επιβεβαίωσε αργότερα ότι η Pieterse θα παίζει την Άλισον ΝτιΛορέντις και η DeVitto θα είναι η Μελίσσα Χέιστινγκς, σημειώνοντας επίσης την Janel Parrish ως Mona Vanderwaal και τον Cody Allen Christian ως Μάικ Μοντγκόμερι.[9] Τον Απρίλιο του 2010, ο Τσαντ Λόου αντικατέστησε τον Alexis Denisof ως πατέρα της Άριας, Μπάιρον Μοντγκόμερι.[10] Επίσης, τον Απρίλιο, η Holly Marie Combs πήρε το ρόλο της Έλλα Μοντγκόμερι.

Πλοκές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κύρια ιστορία αφορά τα επακόλουθα της εξαφάνισης της Άλισον ΝτιΛορέντις. Ένα χρόνο αργότερα, οι φίλες της - Σπένσερ, Χάνα, Άρια και Έμιλι - όλες φαίνεται να μεγαλώνουν χώρια, αλλά βρίσκονται και πάλι μαζί όταν το σώμα της Άλισον βρίσκεται και ένας ανώνυμος "Α" τους στέλνει μηνύματα που αφορούν τα βαθύτερα μυστικά τους, που πίστευαν μόνο η Άλισον ήξερε.

Άρια Μοντγκόμερι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άρια Μοντγκόμερι έχει μόλις επιστρέψει στο Ρόσγουντ μετά από ένα χρόνο στο εξωτερικό, στην Ισλανδία. Αγωνίζεται με τα πληγωμένα συναισθήματα πάνω στην απάτη του πατέρα της Μπάιρον και εμποδίζει τη μητέρα της, Έλλα, από το να μάθει την αλήθεια. Για να περιπλέξει τα πράγματα, πρέπει να κρύψει τα συναισθήματά της για το νέο καθηγητή Αγγλικών της, Έζρα Φιτζ, από την οικογένειά της.

Χάνα Μαρίν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάποτε παχουλή Χάνα Μαρίν έχει γίνει πλέον "το" κορίτσι του Ρόσγουντ, αλλά εξακολουθεί να παλεύει με την ανάγκη να εξαγνίστει. Έτσι, κλέβει από τα καταστήματα ως μια εξίσου συναρπαστική συγκίνηση. Αλλά συλλαμβάνεται και οι κατηγορίες εναντίον της αποσύρρονται μόνο επειδή η μητέρα της, Άσλεϊ, παίρνει τα πράγματα στα χέρια της. Ο κύριος στόχος της Άσλεϊ είναι να κρατήσει τη δικιά της φήμη και της κόρης της άψογη.

Έμιλι Φιλντς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Έμιλι Φιλντς, μια αθλήτρια που προσπαθεί να καταλάβει ποια είναι, βρίσκει τον εαυτό να προσέχει τη νέα γειτόνισσα της Μάγια. Η Μάγια είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, που μετακόμισε στο παλιό σπίτι της Άλισον, απέναντι από την Έμιλι.

Σπένσερ Χέιστινγκς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σπένσερ Χέιστινγκς είναι τελειομανής και άριστη μαθήτρια, η οποία αγωνίζεται να ξεχωρίζει στην υπερ-επίτευξη της οικογένειάς της. Αυτό αφήνει την αίσθηση της ότι είναι μόνη της, μέχρι που βρίσκει παρηγοριά στην αγκαλιά του αρραβωνιαστικού της αδελφής της Μελίσα.

Kυκλοφορία DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Complete First Season
Λεπτομέρειες Σετ[11] Ειδικά χαρακτηριστικά[11]
  • 22 επεισόδια
  • 963 λεπτά (Περιοχή 1); 940 λεπτά (Περιοχή 2); 925 λεπτά (Περιοχή 4)
  • Σετ 6 δίσκων
  • 1.85:1 αναλογία διαστάσεων
  • Γλώσσες:
    • Αγγλικά (Dolby Digital 2.0 Surround)
  • Υπότιτλοι:
    • Αγγλικά, και Γαλλικά (Περιοχή 1)
    • Αγγλικά, Ισπανικά, Δανικά, Γαλλικά, Αραβικά, Ολλανδικά, Νορβηγικά, Σουηδικά, Αγγλικά για άτομα με προβλήματα ακοής (Περιοχές 2 και 4)
  • Κομμένες σκηνές:
    • Επεισόδια: 2, 3, 5, 8, 12, 13, 14, 16, 19
  • Pretty Little Liars: Two Truths and a Lie - Τα κορίτσια με τη σειρά αποκαλύπτουν τρία πράγματα για τον εαυτό τους, δεν είναι όλα της αληθινά.
  • It All Started with a Little Lie: Making Pretty Little Liars - Η δημιουργία του Pretty Little Liars
  • Little Secrets from the Set - Το καστ και το πλήρωμα αποκαλύψει ορισμένα ζουμερά πίσω από τα παρασκήνια μυστικά από το Pretty Little Liars σετ
Ημερομηνίες Κυκλοφορίας
 ΗΠΑ Ηνωμένο Βασίλειο Ηνωμένο Βασίλειο Αυστραλία
7 Ιουνίου 2011 (2011-06-07)[12] 24 Σεπτεμβρίου 2012 (2012-09-24)[13] 2 Νοεμβρίου 2011 (2011-11-02)[2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pretty Little Liars - Press Release for 'The Complete 1st Season' DVDs of the ABC Family Show». tvshowsondvd.com. 17 Φεβρουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2011. 
  2. 2,0 2,1 «Pretty Little Liars - The Complete 1st Season (5 Disc Set)». ezydvd.com.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Maughan, Shannon (26 Ιουνίου 2008). «Moving On Up: Pretty Little Liars». PublishersWeekly.com/Reed Elsevier Inc. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2009. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Andreeva, Nellie (19 Οκτωβρίου 2009). «ABC Family nears Little Liars pickup». HollywoodReporter.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2009. 
  5. «Pretty Little Liars: Reviews and Product Details». Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2009. 
  6. Andreeva, Nellie (11 Νοεμβρίου 2009). «ABC Family fills comedy, Liars roles». HollywoodReporter.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2009. 
  7. ABC Family (December 7, 2009). ABC Family announces additional casting for its upcoming pilots. Δελτίο τύπου. Ανακτήθηκε στις January 28, 2010. Αρχειοθετήθηκε 2017-08-09 στο Wayback Machine. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2014. 
  8. 8,0 8,1 Andreeva, Nellie (7 Δεκεμβρίου 2009). «Laura Leighton joins Pretty Little Liars». HollywoodReporter.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009. 
  9. «The Pretty Little Truth: Pretty Little Liars on TV!». Blogs.alloyentertainment.com (Official site). 28 Ιανουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2010. 
  10. Andreeva, Nellie (1 Απριλίου 2010). «Chad Lowe joins ABC Family series». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2010. 
  11. 11,0 11,1 http://www.amazon.com/Pretty-Little-Liars-Season-1/dp/B003R4ZMJU
  12. Pretty Little Liars - Press Release for 'The Complete 2nd Season' DVDs of the ABC Family Show Αρχειοθετήθηκε 2011-02-20 στο Wayback Machine. - tvshowsondvd.com
  13. «Pretty Little Liars - Season 1 [DVD]». Amazon.co.uk. Ανακτήθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2014.