Pixar

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Pixar Animation Studios)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Pixar Animation Studios (Πίξαρ)
Είδος Eταιρία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών
Ίδρυση 9 Δεκεμβρίου 1985
Έδρα Έμερβιλ, Καλιφόρνια (ΗΠΑ)
Πρόσωπα Steve Jobs, CEO
Edwin Catmull, Πρόεδρος
John Lasseter, Αντιπρόεδρος
Ιστότοπος pixar.com (αγγλικά)

Η Pixar Animation Studios ή Pixar, είναι μια εταιρεία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών, που εδρεύει στο Έμερβιλ (Emeryville) της Καλιφόρνια των Ηνωμένων πολιτειών. Συνιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς και μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει 13 παραγωγές με ιδιαίτερη επιτυχία, ενώ στη φάση της παραγωγής βρίσκονται άλλες πέντε ταινίες.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Pixar ξεκίνησε το 1984 από την ομάδα των ειδικών εφέ του σκηνοθέτη Τζορτζ Λούκας, οπότε και δημιούργησε το πρώτο της τρισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, μια ταινία μικρού μήκους, με τον τίτλο Andre & Wally B. σκηνοθετημένο από τον Τζον Λάσιτερ. Το όνομά της ως ανεξάρτητη εταιρεία, ωστόσο, δεν το απέκτησε πριν το 1986 όταν ο πολύ γνωστός επιχειρηματίας Στηβ Τζομπς εξαγόρασε το τμήμα των ειδικών εφέ του Τζορτζ Λούκας, το οποίο εκείνη την περίοδο απασχολούσε σαράντα τέσσερα άτομα. Με τη φαινομενικά πρώτη της τρισδιάστατη, επίσης μικρού μήκους ταινία Luxo Jr. προτείνεται για το πρώτο της Όσκαρ, και συνεχίζει μέχρι το 1990 με τις μικρού μήκους ταινίες Red's dream, Tin Toy και Knick Knack. Για να εξασφαλίζουν οι υπάλληλοι της τα προς το ζην μέχρι τότε, η Pixar αναλάμβανε την δημιουργία πολλών τρισδιάστατων διαφημίσεων μεγάλων εταιρειών, των οποίων οι παραγγελίες πλήθαιναν όσο περνούσε ο καιρός.

Το 1991, η Pixar, κλείνοντας ένα συμβόλαιο με την Walt Disney Pictures, εξασφαλίζει το λαμπρότερο μέλλον της. Χάρη στο συμβόλαιο αυτό, η Pixar δημιουργεί αρκετά τρισδιάστατα σκηνικά, που εντάχθηκαν σε ταινίες κινουμένων σχεδίων της Ντίσνεϊ, όπως είναι ο Αλαντίν και Η Πεντάμορφη και το Τέρας. Παράλληλα, δίνεται στους υπαλλήλους της η ευκαιρία για την δημιουργία της πρώτης ταινίας μεγάλου μήκους εξ ολοκλήρου με χρήση υπολογιστών, που γίνεται πραγματικότητα με την ταινία Toy Story. Χάρη στην μεγάλη της επιτυχία το 1995, οπότε και προβλήθηκε, αλλά και το Όσκαρ που της εξασφάλισε, οι παραγωγοί της εταιρείας ξεκινούν το 1996 την δημιουργία της επόμενης ταινίας τους, και την εξαγωγή της πρώτης τους σε Βίντεο. Μετά από 6 ακόμη ταινίες, και έσοδα που ξεπερνούν τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια η Pixar σχεδιάζει την όγδοη ταινία της με τον τίτλο Ο Ρατατούης, που προβλήθηκε στις Η.Π.Α. τον Ιούνιο του 2007.

Pixar και Disney[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλες οι ταινίες μεγάλου μήκους της Pixar δημιουργούνταν σε άρρηκτη συνεργασία με την Walt Disney Pictures. Όλα τα στάδια της παραγωγής (συγγραφή, ανάπτυξη, παραγωγή κινουμένων σχεδίων) γίνονταν από την Pixar με τα κόστη να καλύπτονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό τους από την Ντίσνεϊ. Η Ντίσνεϊ επίσης αναλάμβανε την διαφήμιση των ταινιών και την διανομή τους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μετά τη δημιουργία της ταινίας Toy Story η Pixar έκλεισε με την Ντίσνεϊ δεκαετές συμβόλαιο για την δημιουργία πέντε ταινιών, από τις οποίες η Ντίσνεϊ θα κρατούσε το 10-15% των εσόδων κάθε ταινίας ως φόρο διανομής, και τα πνευματικά δικαιώματα πάνω στους χαρακτήρες των ταινιών.

Η συμφωνία ήταν εξαιρετικά κερδοφόρα και για τις δύο εταιρείες, με τις 6 ταινίες να αποδίδουν στην Pixar το ποσό των περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό δίνει στην Pixar την πρωτιά στα έσοδα ανά ταινία, ανάμεσα σε κάθε εταιρεία κινηματογραφικής παραγωγής σε ολόκληρο τον κόσμο. Η συνεργασία της Pixar με την Ντίσνεϊ, φαινόταν ότι θα σταματούσε το 2006 αφήνοντας την ταινία Αυτοκίνητα (2006) ως τον τελευταίο συνδετικό κρίκο μεταξύ των δύο εταιρειών, ωστόσο στις 24 Ιανουαρίου 2006, η Ντίσνεϊ ανακοινώνει πως αγόρασε το 51% των μετοχών της Pixar (έναντι του προηγούμενου 7%) με το ποσόν των 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συγχωνεύοντας έτσι τις δύο εταιρείες.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελλοντικές ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Τα Μυαλά που Κουβαλάς (Inside Out) 2015
 • The Good Dinosaur (ο ελληνικός τίτλος δεν έχει ανακοινωθεί) (2015)
 • Ψάχνοντας τη Ντόρι (Finding Dory) [1] (2016)
 • Untitled Pixar Movie About Día de los Muertos (Η άτιτλη ταινία της Pixar για την ημέρα των νεκρών)[2]

Ταινίες μικρού μήκους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σημερινό λογότυπο της Πίξαρ

H Pixar έχει δημιουργήσει μία σειρά ταινιών μικρού μήκους με σκοπό να προβάλει τις νέες τεχνικές του προγράμματος γραφικών της. Οι ταινίες αυτές, είναι κατά βάση κωμικές και μερικές έχουν βραβευθεί με Όσκαρ.


Οι 6 πρώτες ταινίες μικρού μήκους, δεν μεταφράστηκαν στα ελληνικά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. http://www.hollywoodreporter.com/news/andrew-stanton-pixar-finding-nemo-sequel-350267
 2. http://www.moveitmag.gr/news/diethni/dia_de_los_muertos_pixar
 3. Με την φίρμα της Lucasfilm
 4. Πηγή έμπνευσης του σημερινού λογότυπου της Πίξαρ με την ζωηρή λάμπα
 5. Το πρώτο Όσκαρ της Πίξαρ
 6. Όσκαρ 1997
 7. βασισμένο σε χαρακτήρες του Μπαμπούλας Α.Ε.
 8. βασισμένο σε χαρακτήρες της ταινίας Οι απίθανοι


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Pixar films της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).