PHP-GTK

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
PHP-GTK λογότυπο.

Η PHP-GTK είναι ένας σύνδεσμος μεταξύ της γλώσσας σεναρίων PHP με το GTK+. Μέσω του PHP-GTK ένας προγραμματιστής στην γλώσσα PHP έχει πρόσβαση σε συναρτήσεις και κλάσεις με τις οποίες μπορεί να σχεδιάσει γραφικό περιβάλλον χρήστη χρησιμοποιώντας το GTK+.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PHP-GTK αρχικά σχεδιάστηκε από τον Andrei Zmievski, ο οποίος ήταν μέλος της ομάδας ανάπτυξης της γλώσσας PHP και της Zend Engine. Η ιδέα δημιουργίας γραφικού περιβάλλοντος για χρήστη στη PHP έγινε αμέσως δεκτή από την κοινότητα και αρκετοί προγραμματιστές άρχισαν να συμμετέχουν στο πρότζεκτ. Ο James Moore και ο Steph Fox ήταν από τους πρώτους που συμμετείχαν στο πρότζεκτ και συνεισφέρανε στο PHP-GTK αναπτύσσοντας την τεκμηρίωση. Ο Frank Kromann - ο οποίος συμμετείχε επίσης στην ομάδα ανάπτυξης της PHP - δημιούργησε τα εκτελέσιμα αρχεία για να τρέχει η PHP-GTK στα Windows.

Η πρώτη έκδοση του PHP-GTK έγινε το Μάρτιο 2001. Τότε περισσότεροι χρήστες άρχισαν να συμμετέχουν στο πρότζεκτ και νέες επεκτάσεις άρχισαν να αναπτύσσονται (π.χ. το Scintilla ή το GtkHTML). Το PHP-GTK 1.0 δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο 2003 μαζί με διάφορες νέες επεκτάσεις όπως ενθυλάκωση του libglade το οποίο επέτρεπε δημιουργία γραφικού περιβάλλοντος το οποίο ήταν ανεξάρτητο της πλατφόρμας ανάπτυξης.

Σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PHP-GTK γρήγορα έγινε δεκτό από την PHP κοινότητα. Αρκετές εφαρμογές αναπτύχθηκαν και προέκυψε το ενδιαφέρον από ένα μικρό μέρος της αγοράς λογισμικού. Ο Zmievski και ο Fox συνεχίζουν το πρότζεκτ και ο Fox σήμερα συντηρεί το PHP-GTK κάτω από το λειτουργικό των Windows.

Η τεκμηρίωση του PHP-GTK 2 συνεχώς αναπτύσσεται και διάφορα άρθρα έχουν δημοσιευτεί σχετικά με το θέμα αυτό. Ο Scott Mattocks, ένα ενεργό μέρος της ομάδας τεκμηρίωσης της PHP-GTK έχει δημοσιεύσει ένα βιβλίο σχετικά με τον προγραμματισμό PHP-GTK.[1]

Παράδειγμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hello World PHP-GTK
Hello World PHP-GTK
<?php

function pressed() {
    echo "Hello again - The button was pressed!\n";
}

$window = new GtkWindow();
$button = new GtkButton('Click Me');

$window->set_title('Hello World!');
$window->connect_simple('destroy', array('Gtk', 'main_quit'));
$button->connect_simple('clicked', 'pressed');

$window->add($button);
$window->show_all();

Gtk::main();

?>

Το απλό παράδειγμα PHP-GTK 2 χρησιμοποιεί το πακέτο GtkWindow με το οποίο δημιουργείται ένα παράθυρο με τίτλο "Hello World!" έχωοντας ένα κουμπί GtkButton με το τίτλο "Click Me." Όταν το κουμπί πατιέται καλείται η συνάρτηση pressed και εμφανίζεται το μήνυμα "Hello again - The button was pressed!".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Mattocks, Scott. Pro PHP-GTK. ISBN 1-59059-613-7. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]