Numb (τραγούδι, Linkin Park)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Numb (Linkin Park song))

Το "Numb" είναι ένα τραγούδι από το ροκ συγκρότημα Linkin Park. Κυκλοφόρησε ως το τρίτο single από το δεύτερο στούντιο άλμπουμ τους, Meteora, και είναι το δέκατο τρίτο και τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ. Ένα από τα πιο γνωστά και θρυλικά τραγούδια των Linkin Park, το "Numb" ήταν στην κορυφή του Billboard διαγράμματος Hot Modern Rock Tracks για 12 εβδομάδες. Το τραγούδι πέρασε έξι εβδομάδες στην κορυφή του διαγράμματος το 2003 και έξι εβδομάδες το 2004, καθιστώντας αυτό το μόνο τραγούδι στην ιστορία που είναι το πιο επιτυχημένο τραγούδι της χρονιάς στο Hot Modern Rock Tracks διάγραμμα για δύο χρόνια. Το τραγούδι, επίσης, πέρασε τρεις εβδομάδες στην κορυφή του Billboard διαγράμματος Hot Mainstream Rock τραγούδια και έφτασε στο νούμερο 11 στο Billboard Hot 100.

Το τραγούδι έγινε remix ως "Numb / Encore", μια συνεργασία μεταξύ της μπάντας και του ράπερ Jay-Z. Ήταν ένα τεράστιο χτύπημα και για τους δύο καλλιτέχνες το οποίο εμφανίζεται στο δίσκο Collision Course  και τους έδωσε το βραβείο Grammy για την καλύτερη ραπ/Sung συνεργασία. Το "Numb" ήταν ταξινομημένο στη θέση 95 στον κατάλογο του Rhapsody των 100 καλύτερων τραγουδιών της δεκαετίας.

Τον Ιανουάριο του 2011, το "Numb" κυκλοφόρησε σε ένα DLC πακέτο Linkin Park για το Rock Band 3.

Μουσικό Βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκηνοθετήθηκε από τον Joe Hahn, οι εσωτερικές σκηνές του μουσικού βίντεο λαμβάνουν χώρα σε έναν καθεδρικό ναό στην Πράγα της Τσεχικής Δημοκρατίας, όπως και οι εξωτερικές σκηνές. Οι εσωτερικοί χώροι του σχολείου, η τάξη, ο διάδρομος και η εξωτερική παιδική χαρά βρίσκονται στο Johannes Kepler Grammar School (Gymnázium Jana Keplera) στην Πράγα. Οι σκηνές στη γέφυρα γυρίστηκαν στη φημισμένη Γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα. Επειδή ο τραγουδιστής Chester Bennington έπασχε από σοβαρούς πόνους στην κοιλιά και στην πλάτη, η παράσταση της μπάντας γυρίστηκε αργότερα σε ένα αντίστοιχο καθεδρικό ναό στο Λος Άντζελες.

Το βίντεο ακολουθεί τα εσωτερικά και κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στη ζωή της μια μη δημοφιλής, παρίας νεαρή φοιτήτρια (απεικονίζεται από την Briana Evigan). Η κοπέλα προφανώς ξοδεύει μεγάλο μέρος του χρόνου της ζωγραφίζοντας εικόνες, αποκαλύπτοντας ότι πιθανώς ονειρεύεται να γίνει καλλιτέχνης. Σε μεγάλο βαθμό αποφεύγεται και γελοιοποιείται στο σχολείο, δεδομένου ότι όταν της είπε ο καθηγητής να απομακρυνθεί από την αίθουσα, επειδή ζωγράφιζε στην τάξη, όλοι γελούσαν μαζί της και την πείραζαν, όταν σκόνταψε στις σκάλες κανείς δεν σταμάτησε να την βοηθήσει να σηκωθεί, και όταν προσπάθησε να ενταχθεί σε μια ομάδα κοριτσιών σε ένα τραπέζι γεύματος αμέσως σηκώθηκαν και έφυγαν. Υπάρχουν, επίσης, αυτοκτονικά σημάδια κοπής στα χέρια της, που διευκρινίζονται ως "NUMB". Κατά την κορύφωση του τραγουδιού, παρουσιάζεται στο δωμάτιό της, όπου δένει τα μαλλιά της με ένα πινέλο, και ρίχνει μπογιά στον καμβά με θυμό. Στο τέλος, τρέχει στην εκκλησία που έπαιζε η μπάντα, σχεδόν σαν να τους άκουσε, μόνο για να βρει την εκκλησία που άφησαν πίσω άδεια.

Συγκαταλέγεται στα 100 καλύτερα βίντεο του MuchMusic και κατατάσσεται στο νούμερο 40.

Απόδοση στα διαγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κομμάτι έγινε ένα από τα πιο θρυλικά τραγούδια των Linkin Park, καθώς και ένα από τα πιο εμπορικά επιτυχημένα τους, φτάνοντας στο νούμερο 11 στο διάγραμμα των ΗΠΑ με τα καλύτερα 100 στις 24 Φεβρουαρίου 2004 και πέρασε τρεις εβδομάδες στην κορυφή των Mainstream ροκ τραγουδιών και 12 εβδομάδες στην κορυφή των μοντέρνων ροκ τραγουδιών. Το "Numb" ήταν η 33η καλύτερη εκτέλεση single στο Hot 100 κατά τη διάρκεια του 2004 και εισήχθη στο νούμερο 15 του διαγράμματος εναλλακτικών τραγουδιών του τέλους της δεκαετίας. Ήταν επίσης επιτυχές στην Ωκεανία, φτάνοντας στη θέση 10 στην Αυστραλία και στη 13η στη Νέα Ζηλανδία. Το "Numb" είναι επίσης το πιο μακροχρόνιό τους single που παιζόταν στη Γαλλία, περνώντας 23 εβδομάδες στο διάγραμμα, φτάνοντας στη θέση 19. Ωστόσο, σχεδόν κατατάχθηκε για μία εβδομάδα στην Ιταλία και το Βέλγιο στο διάγραμμα των Single αλλά ήταν πρώτο στο ελληνικό Single διάγραμμα.

Η λίστα των τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα τραγούδια έχουν γραφτεί και συντεθεί από τους Linkin Park.

Μέρος 1
Νούμερο Τίτλος Διάρκεια
1. "Numb"   3:06
2. "From the Inside" (Live) 2:55
3. "Numb" (Βίντεο)   

Όλα τα τραγούδια έχουν γραφτεί και συντεθεί από τους Linkin Park. 

Μέρος 2
Νούμερο Τίτλος Διάρκεια
1. "Numb"   3:06
2. "Easier to Run" (Live) 3:22
3. "Faint" (Βίντεο)   

Όλα τα τραγούδια έχουν γραφτεί και συντεθεί από τους Linkin Park. 

Αυστραλιανό Maxi single
Νούμερο Τίτλος Διάρκεια
1. "Numb"   3:06
2. "From the Inside" (Live) 2:55
3. "Easier to Run" (Live) 3:22

Σε άλλα μέσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Το τραγούδι χρησιμοποιούνταν ως το τραγούδι εισόδου του Άγγλου UFC μαχητή Paul Kelly.
  • Η Nicki Minaj κάνει remix το τραγούδι για το mixtape ντεμπούτο της, και κυκλοφόρησε με καινούργιο τίτλο ως «Encore '07».

Θέσεις σε διαγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εβδομαδιαία διαγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα (2003–04) Κορυφαία θέση Αυστραλιανό ARIA Singles διάγραμμα 10
Βελγικό Singles διάγραμμα 48
Ολλανδέζικο Τοπ 40 2
Γαλλικό Singles διάγραμμα 19
Γερμανικό Singles διάγραμμα 19
Ελληνικό Singles διάγραμμα 1
Ιταλικό Singles διάγραμμα 47
Ιρλανδικό Singles διάγραμμα 16
Νεοζηλανδικό ANZ Singles διάγραμμα 13
Πορτογαλικό Τοπ 20 5
Σουηδικό Singles διάγραμμα 23
Ελβετικό Singles διάγραμμα 15
Βρετανικό Singles διάγραμμα 14
Αμερικάνικο Billboard Hot 100 11
Αμερικάνικο Billboard Mainstream Τοπ 40 5
Αμερικάνικο Billboard Ενηλίκων Τοπ 40 31
Αμερικάνικο Billboard Μοντέρνα Ροκ Τραγούδια 1
Αμερικάνικο Billboard Mainstream Ροκ Τραγούδια 1

Διαγράμματα για το τέλος του έτους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάγραμμα (2004) Θέση Αμερικάνικο

Billboard Hot 100

33