Nu Metal

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Nu metal (ή nü-metal) είναι ένα υποείδος εναλλακτικού μέταλ που συνδυάζει στοιχεία της heavy metal μουσικής με στοιχεία άλλων μουσικών ειδών όπως το hip hop, το alternative rock, το funk, το industrial και το grunge. Οι μπάντες Nu metal έχουν αντλήσει στοιχεία και επιρροές από μια ποικιλία μουσικών στυλ, συμπεριλαμβανομένων πολλών ειδών heavy metal. Το Nu metal σπάνια παρουσιάζει σόλο κιθάρας ή άλλες επιδείξεις μουσικής τεχνικής. το είδος είναι σε μεγάλο βαθμό συγχρονισμένο και βασίζεται σε κιθαριστικά riff. Πολλοί κιθαρίστες nu metal χρησιμοποιούν κιθάρες επτά χορδών που είναι κουρδισμένες για να παράγουν έναν πιο βαρύ ήχο. Οι DJ εμφανίζονται περιστασιακά στο nu metal με sampling, scratch και ηλεκτρονικά φόντα. Τα φωνητικά στυλ στο nu metal περιλαμβάνουν το τραγούδι, το ραπάρισμα, το ουρλιαχτό και το γρύλισμα. Το Nu metal είναι ένα από τα βασικά είδη του νέου κύματος του αμερικανικού heavy metal.

Φωτογραφία των Κορν, αμερικανικού συγκροτήματος της Nu Metal

Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μπάντες όπως οι Pantera, Helmet και Faith No More είχαν επιρροή στην ανάπτυξη του nu metal με το groove metal και το εναλλακτικό μέταλ στυλ τους. Λέγεται γενικά ότι το nu metal πρωτοπαρουσιάστηκε από τους Korn στα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το Nu metal έγινε δημοφιλές στα τέλη της δεκαετίας του 1990, με συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως οι Korn, Limp Bizkit και Slipknot να κυκλοφορούν άλμπουμ που πούλησαν εκατομμύρια αντίτυπα. Η δημοτικότητα του Nu metal συνεχίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με συγκροτήματα όπως οι Papa Roach, Staind και P.O.D. όλα πωλούν πολυπλατινένια άλμπουμ. Η δημοτικότητα του nu metal έφτασε στο αποκορύφωμά του με το άλμπουμ Hybrid Theory των Linkin Park με τις πωλήσεις διαμαντιών, το οποίο έγινε το ροκ άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις του 21ου αιώνα. Ωστόσο, στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο υπερκορεσμός των συγκροτημάτων σε συνδυασμό με την ανεπαρκή απόδοση αρκετών κυκλοφοριών υψηλού προφίλ οδήγησε στην παρακμή του nu metal, οδηγώντας στην άνοδο του metalcore και πολλά nu metal συγκροτήματα διαλύθηκαν ή εγκατέλειψαν τον καθιερωμένο ήχο τους υπέρ άλλων ειδών.

Η δεκαετία του 2010 έφερε μια αναβίωση nu metal εμφανίστηκαν πολλές μπάντες που συνδύασαν το nu metal με άλλα είδη (για παράδειγμα, metalcore και deathcore) και ορισμένες μπάντες nu metal από τη δεκαετία του 1990 και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 επέστρεψαν στον nu metal ήχο. Συγκροτήματα όπως οι Of Mice & Men, Emmure, Issues, My Ticket Home και Bring Me The Horizon συνδύασαν το nu metal με metalcore ή deathcore. Καλλιτέχνες όπως οι Grimes, Poppy και Rina Sawayama ενσωμάτωσαν ήχους nu metal στην ηλεκτρονική ποπ μουσική στα τέλη της δεκαετίας του 2010 και στις αρχές της δεκαετίας του 2020 και το ενδιαφέρον για το nu metal αυξήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 2020.

Συγκροτήματα αξιόλογα του είδoυς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]