Wii

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Nintendo Wii)
Το Wii μαζί με το Remote

Το Wii είναι κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών έβδομης γενιάς που δημιουργήθηκε από τη Nintendo. Σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της, το PlayStation 3 και το Xbox 360, υστερεί από άποψη γραφικών και άλλων τεχνικών χαρακτηριστικών. Όπως έχει τονίσει η ίδια η εταιρεία, το δυνατό σημείο της κονσόλας είναι ο χειρισμός.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η αρχική ονομασία που είχε διαλέξει η εταιρεία για το Wii, ήταν Revolution, που σημαίνει επανάσταση. Διατήρησε αυτή την ονομασία όσο βρισκόταν στο στάδιο κατασκευής, δηλαδή μέχρι τις 27 Απριλίου του 2006, όπου και μετονομάστηκε σε Wii, αμέσως μετά την Electronic Entertainment Expo.[1] Σύμφωνα με τα λεγόμενα της Nintendo ονομάστηκε έτσι, καθώς το Wii παραπέμπει στην αγγλική λέξη "We" (εμείς), καθώς προσκαλεί τους παίκτες να παίξουν μαζί. Μάλιστα τα δύο "ii" αναφέρονται στα χειριστήρια της κονσόλας.[2]

Χειρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το στοιχείο που διαφοροποιεί το Wii από τις υπόλοιπες κονσόλες νέας γενιάς, είναι ο χειρισμός του. Ο χειρισμός γίνεται μέσω δύο τμημάτων: με το Remote, το οποίο μοιάζει με χειριστήριο και το Nunchuk, το οποίο είναι ένα κλασικό χειριστήριο σε μικρότερο μέγεθος. Αυτά τα δύο τμήματα συνδέονται με ένα καλώδιο μεταξύ τους. Το Wii Remote ενσωματώνει αισθητήρες κίνησης, οι οποίοι λαμβάνουν τις κινήσεις που κάνει ο παίκτης με τα χέρια του και μεταφέρονται στο παιχνίδι. Για παράδειγμα σε ένα παιχνίδι τένις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Remote σαν ρακέτα, σε ένα παιχνίδι ξιφομαχιών σαν σπαθί κτλ. Μερικά παιχνίδια όπως το Fling Smash, Wii Sports Resort, Red Steel 2 προϋποθέτουν μεγαλύτερη ακρίβεια και για αυτό χρειάζονται τη χρήση ενός περιφερειακού που ονομάζεται Wii Motion Plus. Το Wii Motion Plus μπαίνει πίσω από το Wii Remote και προσφέρει 1:1 κίνηση. Το καινούριο μοντέλο του Wii Remote είναι το Wii Remote Plus και ενώ έχει ίδιο μέγεθος με το απλό Wii Remote, έχει ήδη ενσωματωμένο μέσα του το Wii Motion Plus.

Κανάλια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Nintendo θέλοντας να απλοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το Wii, δημιούργησε ένα εισαγωγικό μενού με μορφή καναλιών. Τα διαθέσιμα κανάλια (στην Ελλάδα) στο Wii ήταν: Disc Channel, Wii Shop Channel, Nintendo Channel, News Channel, Forecast Channel, Mii Channel, Internet Channel, Everybody Votes Channel, Check Mii Out Channel, Photo Channel, Today and Tomorrow Channel.

Virtual Console[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Virtual Console είναι η ονομασία της υπηρεσίας μέσω της οποίας παρέχεται η δυνατότητα λήψης παιχνιδιών για τους προκατόχους του Wii. Οι κονσόλες που είναι διαθέσιμες είναι τα Nintendo Entertainment System, Super Nintendo Entertainment System, Nintendo 64, Sega Master System, Sega Mega Drive, Turbografx 16, Turbografx CD, MSX, ΝΕΟ-GEO, Arcade, Commodore 64. Μέχρι στιγμής ο αριθμός διαθέσιμων παιχνιδιών ξεπερνά τα 380.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2016, το Wii πούλησε 115.63 εκατομμύρια κονσόλες παγκοσμίως.[3]

Wii Mini[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Wii Mini και Wii Remote

Στις 7 Δεκεμβρίου του 2012 η Nintendo[4] κυκλοφόρησε για την αγορά του Καναδά μόνο μια μικρότερη έκδοση της αρχικής κονσόλας Wii η οποία στοίχιζε CA$99.99 (περίπου 77 ευρώ). Η συγκεκριμένη κονσόλα είναι συμβατή με τα 1400+ παιχνίδια που κυκλοφόρησε η Nintendo. Η νέα έκδοση διέθετε ένα Wii Remote Plus και Nunchuck την μπάρα-αισθητήρα, καλώδιο composite και τροφοδοτικό. Η κονσόλα πάντως δεν έχει τη δυνατότητα να συνδεθεί στο διαδίκτυο οπότε τα παιχνίδια που διέθεταν λειτουργία διαδικτύου δεν ήταν συμβατά όπως και τα κανάλια Nintendo Channel,News Channel, Forecast Channel, Wii shop Channel, Everybody Votes Channel, Check Mii Out Channel, Photo Channel, Today and Tomorrow Channel και Internet Channel που δεν ήταν καν προεγκατεστημένα στην κονσόλα. Επίσης το Wii Mini δεν είναι συμβατό με την κονσόλα Gamecube και δεν διαθέτει είσοδο για SD κάρτα, επίσης υπάρχει μόνο μία είσοδος USB σε σύγκριση με την αρχική κονσόλα που διέθετε δύο. Το Wii Mini κυκλοφόρησε αργότερα στην Ευρώπη, στις 22 Μαρτίου 2013, και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής στις 13 Νοεμβρίου 2013. Ενώ η συγκεκριμένη κονσόλα δεν κυκλοφόρησε στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και την Ιαπωνία. Η κονσόλα Wii Mini κυκλοφόρησε στα χρώματα κόκκινο με μαύρο. Το Wii Mini πούλησε 35.700 μονάδες το πρώτο δίμηνο κυκλοφορίας του στον Καναδά.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο κείμενο: Wii U

Το Wii U και το χειριστήριο με την οθόνη αφής.

Η Nintendo ανακοίνωσε τον διάδοχο του Wii που ήταν το Wii U. Το Wii U διαθέτει ένα χειριστήριο με ενσωματωμένη οθόνη αφής και τρέχει τα διαθέσιμα παιχνίδια σε 1080p υψηλής ποιότητας γραφικά. Η κονσόλα αυτή είναι συμβατή με τα παιχνίδια και τα περιφερειακά εξαρτήματα του Wii όπως το Wii Remote και το Nunchuck που συνεχίζουν να υποστηρίζονται στο Wii U. Το Wii U κυκλοφόρησε στις 18 Νοεμβρίου του 2012 στη Βόρεια Αμερική, στις 30 Νοεμβρίου 2012 στην Ευρώπη την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, στις 8 Δεκεμβρίου 2012 στην Ιαπωνία[5] και 26 Νοεμβρίου 2013 στη Βραζιλία[6]. Η παραγωγή του Wii U σταμάτησε παγκοσμίως στις 31 Ιανουαρίου 2017.[7]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Nintedo Revolution Renamed To Nintendo Wii » Console Watcher - Video Games Console News and Discussions». 5 Νοεμβρίου 2006. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2006. Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. CS1 maint: Unfit url (link)
  2. Carless, Simon. «Gamasutra - The Art & Business of Making Games». www.gamasutra.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαρτίου 2017. 
  3. «IR Information : Sales Data - Hardware and Software Sales Units» (στα αγγλικά). Nintendo Co., Ltd.. https://www.nintendo.co.jp/ir/en/sales/hard_soft/. Ανακτήθηκε στις 2017-03-13. 
  4. «Nintendo - Official Site - Video Game Consoles, Games». www.nintendo.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 13 Μαΐου 2019. 
  5. Goldfarb, Andrew (13 Σεπτεμβρίου 2012). «Wii U Price, Release Date Announced». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  6. «Brazil finally gets the Wii U, will cost R$1899». NintendoToday (στα Αγγλικά). 8 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιουλίου 2018. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 
  7. Ashcraft, Brian. «Wii U Production Has Officially Ended For Japan [Update]». Kotaku (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]