Neu!

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
NEU!
ΚαταγωγήΝτύσελντορφ, Γερμανία
EίδοςKrautrock
Proto-punk
Art-rock
Παρουσία1971-1975
1985-1986
Δισκογραφική εταιρείαBrain
Billingsgate
Astralwerks
ΕπιρροέςKraftwerk
La Dusseldorf
Πρώην μέληMichael Rother
Klaus Dinger

Οι Neu! (προφέρεται νο-ι, σημαίνει "νέο" στα γερμανικά) ήταν γερμανικό μουσικό συγκρότημα, του οποίου η μουσική ήταν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αυτού που ο βρετανικός μουσικός τύπος της εποχής αποκάλεσε Krautrock. Κατά τη διάρκεια της ενεργής τους δράσης δεν γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, όμως επηρέασαν πολλούς σύγχρονους τους και μελλοντικούς καλλιτέχνες όπως οι The Sex Pistols, Sonic Youth, Joy Division, David Bowie, Stereolab, Gary Numan, Ultravox, Simple Minds και γενικότερα τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική σκηνή.

Σημείωση: το συγκρότημα χρησιμοποιούσε, ως λογότυπο του, το όνομα του με κεφαλαία και θαυμαστικό, σαν σλόγκαν της ποπ αρτ, δηλαδή NEU!. Σε αυτό το άρθρο, για λόγους μορφοποίησης, δε χρησιμοποιείται πάντοτε με αυτόν τον τρόπο.

Γενικές πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίως μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Klaus Dinger (1971–1975, 1985–1986) – ντραμς, φωνητικά, κιθάρα & keyboards
  • Michael Rother (1971–1975, 1985–1986) – φωνητικά, κιθάρα & keyboards
  • Conny Plank - παραγωγός και μηχανικός ήχου

Συνεργάτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Thomas Dinger (1975) – ντραμς
  • Eberhard Kranemann (1972) – μπάσο
  • Hans Lampe (1975) – ντραμς
  • Uli Trepte (1972)

Μουσικό στυλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Neu! αγαπήθηκαν για το μουσικό τους στυλ, το λεγόμενο motorik (ένας υβριδικός όρος ο οποίος συνδυάζει τις γερμανικές λέξεις 'motor', μηχανή, και 'musik', μουσική). Τα μέλη του συγκροτήματος δε χρησιμοποιούσαν αυτόν τον όρο, ο Dinger καμμιά φορά χρησιμοποιούσε τον όρο "ρυθμός των Απάτσι". Τουλάχιστον το ένα τρίτο της ηχογραφημένης δουλειάς τους χρησιμοποιεί αυτό το μουσικό στυλ. Σε αυτό, το συγκρότημα αποσυναρμολογεί τη κλασσική δομή ενός ροκ τραγουδιού, συγκεκριμένα τις στροφές των στίχων, τα ρεφρέν, την εισαγωγή, και όποιες αλλαγές στο ρυθμό, και το αποδομεί σε μια πρωτόλεια μορφή, με ένα και μόνο μινιμαλιστικό ρυθμό 4/4, τον οποίο ο ντράμερ Dinger κρατάει καθ' όλη τη διάρκεια του τραγουδιού. Αυτή η διαδικασία, όταν περιγράφεται, δημιουργεί την εντύπωση ότι το αποτέλεσμα είναι βαρετό και μονότονο, αλλά η ικανότητα του Dinger στα κρουστά ήταν τέτοια που το ηχητικό αποτέλεσμα δημιουργεί στον ακροατή την αίσθηση μιας συνεχούς και συγκεκριμένης εμπρόσθιας κίνησης (πολλές φορές παρομοιάζεται με τον ήχο οδήγησης σε αυτοκινητόδρομο).

Ταυτόχρονα, ο Rother συμπλήρωνε το σταθερό ρυθμό του Dinger με κιθαριστικές αρμονίες φτιαγμένες κατά τέτοιο τρόπο ώστε μια νότα να γεμίζει πολλά επίπεδα αρμονίας. Ενδιαφερόταν κυρίως για αλλαγές στη μελωδία όχι μέσω αλλαγών στις νότες, όπως γινόταν σε συνηθισμένα ροκ τραγούδια, αλλά μέσω αλλαγών στην υφή του ήχου μιας νότας. Ο παραγωγός και μηχανικός ήχου Conny Plank ήταν ευρέως γνωστός για την ικανότητα του να δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες, στα στούντιο ηχογράφησης, ώστε οι μουσικοί να μπορούν να πειραματιστούν. Επίσης είχε αρκετές γνώσεις στην επεξεργασία του ήχου στο χώρο και την αλλαγή της υφής του. Πολλά από τα τραγούδια των Neu! έχουν πολύ αργή και σιγανή μελωδία, και είναι πολύ κοντά σε αυτό που σήμερα ονομάζεται ambient μουσική.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(1971-1975) Αρχική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Neu! δημιουργήθηκαν το 1971 στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, από αποχωρήσαντα μέλη ενός άλλου μεγάλου τοπικού συγκροτήματος, των Kraftwerk [1]. Ο ντράμερ Klaus Dinger είχε προσχωρήσει στους Kraftwerk κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του πρώτου τους, ομώνυμου άλμπουμ. Μετά την ολοκλήρωση του, στα μέλη προστέθηκε και ο κιθαρίστας Michael Rother. Προηγούμενα, ο Rother έπαιζε με τους The Spirits of Sound, μαζί με τον ντράμερ Wolfgang Flur, ο οποίος θα γινόταν μέλος των Kraftwerk δύο χρόνια αργότερα.

Ο ιδρυτής των Kraftwerk, Ralf Hutter, αποχώρησε από το συγκρότημα για έξι μήνες, και στο συγκρότημα έμειναν οι Rother, Dinger και Florian Schneider. Έδωσαν μερικές συναυλίες και έκαναν μια ζωντανή εμφάνιση στη γερμανική τηλεόραση (πρόσφατα κυκλοφόρησε σε DVD), στην εκπομπή Beat Club. Προσπάθησαν να ηχογραφήσουν ένα άλμπουμ στο στούντιο του παραγωγού Conny Plank, αλλά απέτυχαν (ο Rother αργότερα το απέδωσε σε διαφορές στη φιλοσοφία των μελών). Έτσι, ο Dinger και ο Rother αποχώρησαν, για να φτιάξουν τους Neu! μαζί με τον Plank. Ο Hutter, επανήλθε στους Kraftwerk και με τον Schneider και με τη βοήθεια του Plank, ηχογράφησαν το δεύτερο τους άλμπουμ [2].

Το πρώτο άλμπουμ των Neu! πούλησε πολύ λίγα αντίτυπα για τα σημερινά δεδομένα (αν και 30.000 δίσκοι ήταν αρκετοί για μουσικούς του είδους τους), αλλά θεωρείται αριστούργημα από καλλιτέχνες όπως οι David Bowie, Brian Eno και Thom Yorke των Radiohead [3]. Περιείχε τα τραγούδια “Hallogallo” και “Negativland”, χαρακτηριστικά του ήχου motorik, και κάποια πολύ αλλόκοτα τραγούδια όπως το “Sonderangebot” [4].

Το δεύτερο τους άλμπουμ, Neu! 2, περιέχει μια από τις πρώτες περιπτώσεις remix στην ιστορία της μουσικής. Μέσα στον ενθουσιασμό τους, τα μέλη του γκρουπ χρησιμοποίησαν μεγάλο μέρος της προκαταβολής που πήραν από τη δισκογραφική τους εταιρεία, για να αγοράσουν μερικά μουσικά όργανα, με αποτέλεσμα να τους μείνουν πολύ λίγα για την ηχογράφηση του ίδιου του δίσκου. Η εταιρεία αρνήθηκε να τους δώσει περισσότερα χρήματα, γιατί ο πρώτος δίσκος δεν είχε πουλήσει πολλά αντίτυπα, και πίστευαν ότι ο δεύτερος θα ήταν μεγάλη αποτυχία, οικονομικά. Έτσι, ηχογράφησαν μόνο το πρώτο μέρος του άλμπουμ, και για το δεύτερο χρησιμοποίησαν ηχητικά επεξεργασμένες εκδόσεις του "Neuschnee"/"Super", single που είχαν ήδη κυκλοφορήσει [5] Αρχειοθετήθηκε 2007-06-09 στο Wayback Machine. [6].

Οι Dinger και Rother είχαν πολύ διαφορετικούς στόχους ως μουσικοί και αυτό επηρέασε πάρα πολύ το τρίτο τους άλμπουμ, Neu! '75. Η πρώτη πλευρά του δίσκου ανήκε στο Rother, περιείχε ambient ήχους που θύμιζαν τον πρώτο δίσκο, αλλά με περισσότερα keyboards. Η δεύτερη πλευρά (και ιδιαίτερα το τραγούδι "Hero") χρεώνεται στον Dinger και θεωρείται από τις μεγαλύτερες επιρροές στην Πανκ σκηνή της Βρετανίας. Ο Dinger, στα φωνητικά, ούρλιαζε με ειρωνεία στίχους πάνω από ένα ηχητικά επεξεργασμένο motorik ρυθμό, με επιθετικές κιθάρες [7]. Επειδή τα δύο βασικά μέλη αδυνατούσαν να παίζουν μόνοι τους όλα τα όργανα στο δίσκο και περισσότερο, σε ζωντανές εμφανίσεις, επιστράτευσαν τη βοήθεια δύο ακόμα μουσικών, το Hans Lampe και τον αδερφό του Dinger, Thomas. Σήμερα, το Neu! 75 θεωρείται από τους πιο ευρείς σε περιεχόμενο δίσκους της μουσικής σκηνής του Krautrock. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί επίτευγμα, αλλά ουσιαστικά προκάλεσε τη διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους Rother και Dinger, και διέσπασε τους θαυμαστές στους, με αποτέλεσμα τη διάλυση του συγκροτήματος αμέσως μετά την κυκλοφορία του δίσκου.

(1975-1984) Αδράνεια ως συγκρότημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1974, ο Rother είχε συνεργαστεί με το γερμανικό ντουέτο Cluster, οι οποίοι έπαιζαν ηλεκτρονική μουσική. Χρησιμοποιώντας το όνομα Harmonia, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ Musik von Harmonia. Μετά τη διάλυση των Neu!, κυκλοφόρησαν ακόμα ένα άλμπουμ, το Deluxe, και συνέχισαν να ηχογραφούν με παραγωγό τον Brian Eno. Τα αποτελέσματα αυτών των ηχογραφήσεων δεν κυκλοφόρησαν πριν τη δεκαετία του 1990 [8].

Το τραγούδι των Neu! "Super 16", χρησιμοποιήθηκε στην κλασσική ταινία πολεμικών τεχνών του Jimmy Wang Yu, Master of the Flying Guillotine.

Οι αδελφοί Dinger, μαζί με τον Lampe, δημιούργησαν το γκρουπ La Dusseldorf. Ο David Bowie, σε μια συνέντευξη του σε μουσικό περιοδικό το 1979, δήλωσε ότι επηρεάστηκε από τη μουσική τους [9] [10].

(1985-1986) Αποτυχημένη επανένωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τον Οκτώβρη του 1985 έως τον Απρίλιο του 1986, οι Dinger και Rother προσπάθησαν να αναγεννήσουν τους Neu! Προσπάθησαν να κάνουν τη μουσική τους πιο εμπορική και πρόσθεσαν περισσότερους ήχους συνθεσάιζερ. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι ανάμεσα στον παλιό τους ήχο και αυτόν που είχαν τα δημοφιλή new wave συγκροτήματα της εποχής. Η επανένωση δεν κράτησε αρκετά, καθώς οι προσωπικές και μουσικές διαφορές που είχαν μεταξύ τους ήταν πολύ μεγάλες. Για παράδειγμα, στο τραγούδι "Crazy", ο Rother προσπάθησε να κάνει pop μουσική, ενώ στο "'86 Commercial Trash", ο Dinger έκανε ένα κολάζ από διαλόγους και ηχητικά εφέ που προέρχονταν από διαφημίσεις της εποχής. Από αυτές τις ηχογραφήσεις προέκυψε το Neu! 4 (βλ. παρακάτω).

(Ο Conny Plank πέθανε το 1987. Η σύζυγος και ο γιος του ανέλαβαν το στούντιο ηχογραφήσεων του)

(1987-2000) Διαμάχες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Dinger and Rother δεν συνεργάστηκαν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990. Αυτό ίσως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο Dinger κυκλοφόρησε μερικές κακής ποιότητας ηχογραφήσεις των Neu! μέσω της γιαπωνέζικης δισκογραφικής εταιρείας Captain Trip, χωρίς τη συγκατάθεση του Rother [11].

Το 1995, η ίδια εταιρεία κυκλοφόρησε το Neu! 4, το οποίο περιείχε τις ηχογραφήσεις που είχαν κάνει κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης επανασύνδεσης τους, από το the 1985 έως τον Απρίλιο του 1986 [12] Αρχειοθετήθηκε 2005-01-04 στο Wayback Machine..

Επίσης, το 1996 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Neu! '72 Live! (ηχογραφήθηκε στο Düsseldorf στις 6 Μαΐου 1972). Θεωρείται η χειρότερη τους δουλειά, αλλά είναι αξιοσημείωτη η συμμετοχή του Eberhard Kranemann, ο οποίος είχε συνεργαστεί και με τους Kraftwerk.

Η εταιρεία Captain Trip είναι επίσης υπεύθυνη για τις επανεκδόσεις σε CD των άλμπουμ των συγκροτημάτων του Dinger La! Neu? και La Dusseldorf.

To 1999 η εταιρεία Cleopatra Records κυκλοφόρησε "Homage to Neu!", ένα άλμπουμ φόρο τιμής στους Neu!. Περιέχει διασκευές σε τραγούδια τους από καλλιτέχνες όπως οι Autechre, System 7 και Legendary Pink Dots, και ένα νέο τραγούδι από τον Rother που λέγεται "Neutronics 98 (A Tribute To Conny Plank)" [13].

(2001- . . . .) επανέκδοση των άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Rother, ο Dinger και η χήρα του Plank, Christa Fast, έχουν από κοινού τα δικαιώματα του μουσικού καταλόγου των Neu! Οι διαμάχες μεταξύ των Rother και Dinger καθυστέρησαν αρκετά την επανέκδοση των άλμπουμ σε CD. Μέχρι την επανέκδοση τους, το 2001, η εταιρεία 'Germanofon' κυκλοφόρησε παράνομα CD με κακής ποιότητας μεταφορές από τα αρχική LP.

Το 2001, οι Rother και Dinger παραμέρισαν επιτέλους τις διαφορές τους και μπήκαν σε ένα στούντιο ηχογραφήσεων για να μεταφέρουν τα τρία πρώτα, κλασσικά πλέον, άλμπουμ των Neu! σε CD. Χρησιμοποίησαν τις αρχικές κασέτες ηχογράφησης και φημολογείται ότι έκαναν τρεις φορές master το κάθε άλμπουμ μέχρι να καταλήξουν στον ήχο που ήθελαν. Η εταιρεία Astralwerks ανέλαβε τη διανομή, και προκειμένου να τα προωθήσει στους μουσικόφιλους, τοποθέτησε αυτοκόλλητα πάνω στα CD, με διθυράμβους από διάφορους παράγοντες της μουσικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου και του Thom Yorke.

Οι Neu! δεν έχουν ηχογραφήσει τίποτα καινούργιο μετά το Neu! 4 και θεωρούνται ανενεργοί. Όσο για τα μέλη του συγκροτήματος:

  • ο Michael Rother δημιουργεί και κάνει την παραγωγή σε προσωπικά του άλμπουμ.
  • ο Klaus Dinger δημιουργεί και κάνει την παραγωγή σε προσωπικά του άλμπουμ, και σε συλλογές των La Dusseldorf.
  • ο Thomas Dinger κυκλοφόρησε μερικά όχι και τόσο επιτυχημένα προσωπικά άλμπουμ. Απεβίωσε στις 9 Απριλίου του 2002.

Αναφορές στους Neu![Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στο άλμπουμ του 1998 Ciccone Youth (μια συνεργασία των Sonic Youth με τον Mike Watt) υπάρχει το τραγούδι Two Cool Rock Chicks Listening to NEU!
  • Το τραγούδι Super 16 χρησιμοποιείται ευρέως στο soundtrack της ταινίας Master of the Flying Guillotine. Επίσης, ο Quentin Tarantino το χρησιμοποίησε στην ταινία του Kill Bill (Volume 1), όταν κάνει μια αναφορά σε αυτήν την παλιότερη ταινία.
  • Οι Polysics, ενα γιαπωνέζικο punk/new wave συγκρότημα έχουν κυκλοφορήσει ένα άλμπουμ με τίτλο NEU!

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1972Neu! (Brain Records) – studio άλμπουμ
  • 1973Neu! 2 (Brain Records) – studio άλμπουμ
  • 1975Neu! '75 (Brain Records) – studio άλμπουμ
  • 1995Neu! 4 (Captain Trip Records) – συλλογή με διάφορες ηχογραφήσεις από το 1986
  • 1996Neu! '72 Live! (Captain Trip Records) – ζωντανές ηχογραφήσεις πρόβας

Όλα τα άλμπουμ των Neu! στην εταιρεία Brain Records επανεκδόθηκαν το 2001 σε CD από την εταιρεία Astralwerks. Όλα τα άλμπουμ τους στην εταιρεία Captain Trip Records θα διαγραφούν.

Singles[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1972Super / Neuschnee (Brain Records)

Αναλυτική παρουσίαση δίσκων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu![Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu!
Krautrock από Neu!
Κυκλοφόρησε1972
ΗχογραφήθηκεΔεκέμβριος 1971
Μουσικό είδοςKrautrock
Διάρκεια45:51
ΓλώσσαΓερμανική
ΠαραγωγόςKonrad "Conny" Plank
Neu!
ΔισκογραφικήBrain Donor
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Neu!)
Neu!Neu! 2

Ο πρώτος δίσκος του συγκροτήματος 'Neu!', θεωρείται κλασσικός πλέον και χαρακτηριστικό δείγμα της γερμανικής μουσικής σκηνής krautrock. Ηχογραφήθηκε το Δεκέμβριο του 1971 στο Αμβούργο της Γερμανίας και κυκλοφόρησε το 1972 από της εταιρεία Brain Donor. Επανεκδόθηκε σε CD το 2001 από την εταιρεία Astralwerks [14] [15].

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Hallogallo"
  2. "Sonderangebot"
  3. "Weissensee"
  4. "Im Glück"
  5. "Negativland"
  6. "Lieber Honig"

Διάρκεια: 45:51

Ιδιαιτερότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλευρά Α'[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δίσκος ξεκινά με το δεκάλεπτο Hallogallo, έναν από τους γνωστότερους και διασημότερους τίτλους του συγκροτήματος. Πρόκειται για κλασσικό κομμάτι των Neu! με χαρακτηριστικά τον επαναληπτικό σταθερό ρυθμό του Dinger και τα λίγα, μονότονα αλλά μελωδικά και αρμονικά ακόρντα της κιθάρας του Rother. Αυτό το κλασικό στιλ των Neu! έμεινε γνωστό ως "Motorik". Το Hallogallo χρησιμοποιήθηκε για ένα διάστημα σε τηλεοπτικό διαφημιστικό μήνυμα (Metz-Blitzgeräte).

Πλευρά Β'[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης και το Negativland ανήκει στους γνωστότερους τους τίτλους. Ο ήχος είναι σκληρός, μηχανικός και industrial. Όπως και το Hallogallo, έτσι και το Negativland αποτελεί αριστούργημα της Motorik. Ο τελευταίος τίτλος του άλμπουμ, Lieber Honig, είναι συγχρόνως και το περισσότερο πειραματικό. Σε αυτό ακούγεται η φωνή του Dinger.

Επίδραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Motorik όπως βρίσκεται στα Hallogallo και Negativland, επηρέασε αρκετούς καλλιτέχνες όπως π.χ. τον David Bowie στην Τριλογία του Βερολίνου, στην οποία ανήκουν τα άλμπουμ Low και Heroes. Το Hallogallo παίχτηκε πολλές φορές στην ραδιοφωνική εκπομπή του Άγγλου DJ John Peel, γεγονός στο οποίο οφείλεται η διασημότητά του.

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu! 2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu! 2
Krautrock από Neu!
Κυκλοφόρησε1973
ΗχογραφήθηκεΙανουάριος 1973
Μουσικό είδοςKrautrock
Διάρκεια42:14
ΓλώσσαΓερμανική
ΠαραγωγόςKonrad "Conny" Plank
Neu!
ΔισκογραφικήBrain Donor
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Neu!)
Neu! (album)Neu! 2Neu! '75

Είναι το δεύτερο άλμπουμ των Neu!. Ηχογραφήθηκε το 1973 στο στούντιο Windrose-Dumont-Time και κυκλοφόρησε από τη Brain Records. Επανεκδόθηκε στις 29 Μαΐου 2001 σε CD από την Astralwerks. Η πρώτη πλευρά περιέχει πρωτότυπες συνθέσεις, ενώ η δεύτερη περιέχει ηχητικά επεξεργασμένες εκδόσεις παλαιότερου υλικού του συγκροτήματος (δεν είχαν χρήματα για περισσότερο χρόνο στο στούντιο) [16] [17] [18] Αρχειοθετήθηκε 2009-05-03 στο Wayback Machine..

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλευρά 1

  1. "Für Immer" ("Forever")
  2. "Spitzenqualität"
  3. "Gedenkminute" (für A + K)
  4. "Lila Engel" ("Lilac angel")

Πλευρά 2

  1. "Neuschnee 78"
  2. "Super 16"
  3. "Neuschnee"
  4. "Cassetto"
  5. "Super 78"
  6. "Hallo Excentrico!"
  7. "Super"

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Konrad "Conny" Plank – παραγωγός, μηχανικός ήχου.
  • Michael Rother – κιθάρα, μπάσο, zither, κρουστά, ηλεκτρονικά όργανα, επεξεργασία κασετών ηχογράφησης.
  • Klaus Dinger – γιαπωνέζικο banjo, ντραμς, κιθάρα, φωνητικά, πιάνο Farfisa, ηλεκτρονικά όργανα.
  • Hans Lampe - μηχανικός ήχου

Neu! '75[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu! '75
Krautrock από Neu!
Κυκλοφόρησε1975
ΗχογραφήθηκεΔεκέμβριος 1974 - Ιανουάριος 1975
Μουσικό είδοςKrautrock
Διάρκεια46:22
ΓλώσσαΓερμανική
ΠαραγωγόςKonrad "Conny" Plank
Neu!
ΔισκογραφικήBrain Donor
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Neu!)
Neu! 2Neu! '75Neu! 4

Είναι το τρίτο άλμπουμ των Neu!. Ηχογραφήθηκε το Δεκέμβριο του 1974 και τον Ιανουάριο του 1975 στο στούντιο του Conny Plank και κυκλοφόρησε από τη Brain Records το 1975. Επανεκδόθηκε στις 29 Μαΐου 2001 σε CD από την Astralwerks [19] [20] [21].

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πλευρά 1

  1. "Isi" (5:06)
  2. "Seeland" (6:54)
  3. "Leb' Wohl" (8:50)

Πλευρά 2

  1. "Hero" (7:11)
  2. "E-Musik" (9:57)
  3. "After Eight" (4:44)

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu! 4[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu! 4
Krautrock από Neu!
Κυκλοφόρησε1996
ΗχογραφήθηκεΟκτώβριος 1985 - Απρίλιος 1986
Μουσικό είδοςKrautrock
Διάρκεια58:01
ΓλώσσαΓερμανική
ΠαραγωγόςNeu!
ΔισκογραφικήCaptain Trip Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Neu!)
Neu! '75Neu! 4Neu! '72 Live!

Είναι το τέταρτο άλμπουμ των Neu!. Ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια της σύντομης επανασύνδεσης των Rother και Dinger από τον Οκτώβριο του 1985 έως τον Απρίλιο του 1986, στη Γερμανία. Χρησιμοποιήθηκαν τα Grandfunk Studio (Ντύσελντορφ), Dinerland-Lilienthal Studio (Ντύσελντορφ) και το ιδιωτικό στούντιο του Michael Rother στο Forst. Πριν ολοκληρωθεί ο δίσκος, το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι. Τελικά ο Dinger, το 1996, επέτρεψε στην εταιρεία Captain Trip να κυκλοφορήσει το υλικό με αυτόν τον τίτλο, χωρίς όμως τη συγκατάθεση του Rother. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος καθυστέρησης της επανέκδοσης των τριών πρώτων άλμπουμ του συγκροτήματος σε CD (αυτό έγινε τελικά το 2001). Θεωρείται εκτός "κανονικής" δισκογραφίας των Neu! από πολλούς θαυμαστές του συγκροτήματος [22].

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Nazionale" - 3:11
  2. "Crazy" - 3:15
  3. "Flying Dutchman" - 3:56
  4. "Schöne Welle (Nice Wave)" - 4:30
  5. "Wave Naturelle" - 5:37
  6. "Good Life (Random-Rough)" - 3:51
  7. "'86 Commercial Trash" - 3:18
  8. "Fly Dutch II" - 5:06
  9. "Dänzing" - 5:08
  10. "Quick Wave Machinelle" - 3:46
  11. "Bush-Drum - 3:10
  12. "La Bomba (Stop Apartheid World-Wide!)" - 5:59
  13. "Good Life" - 3:42
  14. "Elanoizan" - 3:24

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu! '72 Live![Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Neu! '72 Live!
Krautrock από Neu!
Κυκλοφόρησε1996
Ηχογραφήθηκε6 Μαίου 1972
Μουσικό είδοςKrautrock
Διάρκεια57:01
ΓλώσσαΓερμανική
ΠαραγωγόςNeu!
ΔισκογραφικήCaptain Trip Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Neu!)
Neu! 4Neu! '72 Live!

Το έκτο άλμπουμ των Neu!. Περιέχει ζωντανές ηχογραφήσεις από πρόβες πριν από μια συναυλία στο Ντύσελντορφ της Γερμανίας στις 6 Μαΐου 1972. Εκδόθηκε το 1996 από την εταιρεία Captain Trip και θεωρείται εκτός "κανονικής" δισκογραφίας των Neu! [23].

Περιεχόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "6 May '72, Part 1" (38:55)
  2. "Silence" (11:11)
  3. "6 May '72, Part 2" (6:55)

Συντελεστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Michael Rother – κιθάρα, φωνητικά
  • Klaus Dinger - ντραμς, φωνητικά
  • Eberhard Kranemann - μπάσο, φωνητικά

Δείγματα μουσικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Απόσπασμα του "Hallogallo", το πρώτο τραγούδι από το πρώτο (ομώνυμο) άλμπουμ των Neu!, με χαρακτηριστικό ήχο Krautrock.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]