Nebraska (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Nebraska
ΣκηνοθεσίαΑλεξάντερ Πέιν
ΠαραγωγήParamount Vantage
ΣενάριοΜπομπ Νέλσον
ΠρωταγωνιστέςΜπρους Ντερν
Γουίλ Φόρτε
Τζουν Σκουίμπ
Στέισι Κιτς
Μπομπ Όντενκιρκ
ΜουσικήΜαρκ Όρτον
ΦωτογραφίαΦαίδων Παπαμιχαήλ
ΜοντάζΚέβιν Τεντ
ΕνδυματολόγοςΓουέντι Τσακ
ΔιανομήParamount Vantage
Πρώτη προβολήCountry flag 15 Νοεμβρίου 2013
Country flag 23 Ιανουαρίου 2014
Διάρκεια115 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Γλώσσααγγλικά

Το Nebraska είναι αμερικανική δραματική κωμωδία παραγωγής 2013. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Αλεξάντερ Πέιν και το σενάριο έγραψε ο Μπομπ Νέλσον. Ένας ηλικιωμένος και ιδιότροπος πατέρας ταξιδεύει από τη Μοντάνα στη Νεμπράσκα μαζί με τον αποξενωμένο γιο του, προκειμένου να διεκδικήσει ένα πολλών εκατομμυρίων λαχείο. Πρωταγωνιστούν οι Μπρους Ντερν, Γουίλ Φόρτε, Τζουν Σκουίμπ, Στέισι Κιτς και Μπομπ Όντενκιρκ.

Η ταινία ήταν υποψήφια για το Χρυσό Φοίνικα στο 66ο Φεστιβάλ Καννών και κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού για την ερμηνεία του Ντερν.[1] Κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 15 Νοεμβρίου 2013 και απέσπασε θετικά σχόλια από τους κριτικούς.[2] Έλαβε έξι υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων για Καλύτερη Ταινία, Σκηνοθεσία και Α' Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του Ντερν[3] και πέντε υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα.[4]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας φτωχός γηραιός άντρας, ο Γούντι Γκραντ, ζει στη Μοντάνα, αλλά δραπετεύει συχνά στη μακρινή Νεμπράσκα για να συλλέξει τα χρήματα ενός λαχνού, που νομίζει ότι έχει κερδίσει. Αναστατωμένοι από τη συνεχώς αυξανόμενη παραφροσύνη του, η οικογένεια του συζητάει το ενδεχόμενο να τον κλείσει σε κλινική, μέχρι που ο ένας από τους δύο γιους του, ο Ντέιβιντ, προσφέρεται να τον πάρει με αυτοκίνητο, όσο μάταιο κι αν είναι κάτι τέτοιο. Κατά τη διαδρομή, ο πατέρας τραυματίζεται και οι δυο τους πρέπει να την βγάλουν σε μια μικρή πόλη της Νεμπράσκα, τη γενέτειρα του Γούντι. Εκεί και υπό τη στενή επίβλεψη του Ντέιβιντ, ο Γούντι έρχεται ξανά σε επαφή με το μακρινό του παρελθόν.

Ηθοποιοί και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μπρους Ντερν στο ρόλο του Γούντι Γκραντ
  • Γουίλ Φόρτε στο ρόλο του Ντέιβιντ Γκραντ
  • Τζουν Σκουίμπ στο ρόλο της Κέιτ Γκραντ
  • Στέισι Κιτς στο ρόλο του Εντ Πίγκραμ
  • Μπομπ Όντενκιρκ στο ρόλο του Ρος Γκραντ
  • Μέρι Λουίζ Γουίλσον στο ρόλο της Θείας Μάρθα
  • Μίσι Ντότι στο ρόλο της Νοέλ
  • Άντζελα ΜακΙούαν στο ρόλο της Πέγκι Νάγκι
  • Ρανς Χάουαρντ στο ρόλο του Θείου Ρέι
  • Ντέβιν Ρατρέι στο ρόλο του Κόουλ
  • Τιμ Ντρίσκολ στο ρόλο του Μπαρτ

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σενάριο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενώ η ταινία Σχετικά με τον Σμιντ (About Schmidt, 2002) βρισκόταν ακόμα στο στάδιο της παραγωγής, δόθηκε στον Αλεξάντερ Πέιν το σενάριο του Μπομπ Νέλσον από τους παραγωγούς Άλμπερτ Μπέργκερ και Ρον Γιέρξα, ζητώντας του να τους προτείνει ένα σκηνοθέτη. Ο Πέιν ρώτησε αν μπορούσε να το σκηνοθετήσει ο ίδιος αλλά δεν ήθελε η επόμενη ταινία του να είναι πάλι μια ταινία δρόμου, μετά το Πλαγίως (Sideways, 2004), το οποίο βρισκόταν στο στάδιο της προ-παραγωγής. Αποφάσισε να περιμένει να ασχοληθεί με το πρότζεκτ μετά την ολοκλήρωση της ταινίας Οι Απόγονοι (The Descendants, 2011). Το Nebrtaska αποτελεί την πρώτη ταινία στη φιλμογραφία του Πέιν στην οποία δεν συμμετείχε στη συγγραφή του σεναρίου.[5]

Κάστινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού πρώτα διάβασε το σενάριο, ο Πέιν σκέφτηκε τον Μπρους Ντερν για το ρόλο του ηλικιωμένου Γούντι Γκραντ. Καθώς η διαδικασία του κάστινγκ ξεκίνησε, ο Πέιν συναντήθηκε με περισσότερους από 50 ηθοποιούς.[6] Η Paramount ζήτησε ένα μεγάλο σταρ και έτσι οι Τζιν Χάκμαν, Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Ρόμπερτ Ντιβάλ, Τζακ Νίκολσον και Ρόμπερτ Φόρστερ θεωρήθηκαν πιθανοί για το ρόλο.[7] Το ρόλο του Ντέιβιντ Γκραντ διεκδίκησαν αρκετοί χολιγουντιανοί σταρ. Ο Μπράιαν Κράνστον έκανε δοκιμαστικό αλλά ο Πέιν θεωρήσε ότι δεν ταίριαζε στο ρόλο.[8] Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι για το ρόλο ήταν οι Πολ Ραντ, Κέισι Άφλεκ[9] και Μάθιου Μοντίν.[10] Ο Πέιν τελικά κατέληξε στον κωμικό Γουίλ Φόρτε.

Box office[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με προϋπολογισμό 12.000.000 δολάρια[11], το Nebraska έκανε άνοιγμα τριημέρου στην 17η θέση με 1,5 εκατομμύριο δολάρια.[11] Οι συνολικές εισπράξεις στο αμερικανικό box office έφτασαν τα 17,6 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια δολάρια.[11] Παγκοσμίως απέφερε συνολικά 27,6 εκατομμύρια δολάρια.[11]

Βραβεία & Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργάνωση Κατηγορία Υποψήφιος Αποτέλεσμα
Όσκαρ[3] Καλύτερη Ταινία Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο Σενάριο Μπομπ Νέλσον Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου Μπρους Ντερν Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Τζουν Σκουίμπ Υποψηφιότητα
Φωτογραφία Φαίδων Παπαμιχαήλ Υποψηφιότητα
Χρυσές Σφαίρες[4] Καλύτερη Ταινία - Κωμωδία/Μιούζικαλ Υποψηφιότητα
Σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν Υποψηφιότητα
Σενάριο Μπομπ Νέλσον Υποψηφιότητα
Α' Ανδρικού Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ Μπρους Ντερν Υποψηφιότητα
Β' Γυναικείου Ρόλου Τζουν Σκουίμπ Υποψηφιότητα
Screen Actors Guild Awards[12] Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο Μπρους Ντερν Υποψηφιότητα
Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία σε Δευτεραγωνιστικό Ρόλο Τζουν Σκουίμπ Υποψηφιότητα
Φεστιβάλ Καννών[1] Χρυσός Φοίνικας Υποψηφιότητα
Καλύτερος Ηθοποιός Μπρους Ντερν Νίκη
BAFTA[13] Α' Ανδρικού Ρόλου Μπρους Ντερν Υποψηφιότητα
Πρωτότυπο Σενάριο Μπομπ Νέλσον Υποψηφιότητα
Φωτογραφία Φαίδων Παπαμιχαήλ Υποψηφιότητα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «2013 Official Selection». Cannes. 18 Απριλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  2. «Nebraska στο Rotten Tomatoes». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  3. 3,0 3,1 «86th Academy Awards Nominations». oscars.org. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2014. 
  4. 4,0 4,1 «71st Golden Globe Awards - Nominations». hfpa.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  5. Goodsell, Luke (9 Οκτωβρίου 2013). «Interview: Alexander Payne on Nebraska». Rotten Tomatoes. Flixter. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  6. Ryan, Mike (10 Οκτωβρίου 2013). «Alexander Payne On 'Nebraska' & Why He's Not Making Fun Of People From The Midwest». The Huffington Post. AOL. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  7. Brodesser-Akner, Claude (11 Οκτωβρίου 2011). «Paramount Demands a Budget Cut and a Big Star for Alexander Payne's Black-and-White Movie». Vulture. New York. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  8. Ng, Philiana (14 Μαρτίου 2012). «Alexander Payne Says Bryan Cranston Not Right for Upcoming Project 'Nebraska'». The Hollywood Reporter. Prometheus Global Media. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  9. Davis, Edward (6 Αυγούστου 2012). «Bruce Dern & Will Forte Confirmed For Alexander Payne's 'Nebraska,' Shooting Starts In October». The Playlist. IndieWire. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  10. Bennington, Ron (11 Μαΐου 2012). «Matthew Modine: Directed by the Best». The Interrobang. Sirius XM Radio. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  11. 11,0 11,1 11,2 11,3 «Nebraska στο Box Office Mojo». Box Office Mojo. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2014. 
  12. «The 20th Annual Screen Actors Guild Awards». sagawards.org. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2014. 
  13. «BAFTA Awards». bafta.org. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2013. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]