Nami

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Nami
Χαρακτήρας από One Piece
Πρώτη εμφάνισηOne Piece chapter 8: «Nami» (Weekly Shōnen Jump No.42, 1997)
Δημιουργήθηκε απόΕϊτσίρο Όντα
Εκφωνείται απόΙαπωνικά:
Ακέμι Οκαμούρα
Γουακάνα Γιαμαζάκι (επ. 70–78)
Μεγκούμι Τογιογκούτσι (OVA)
Αγγλικά:
Κέρι Γουίλιαμς (μεταγλώττιση 4Kids)
Λούσι Κρίστιαν (μεταγλώττιση Funimation)
Ελληνικά:
Σοφία Καψαμπέλη (Μεταγλώττιση ALTER)
Πληροφορίες χαρακτήρα
Ψευδώνυμο(α)Cat Burglar Nami
Συμμετοχή σε ομάδεςStraw Hat Pirates
Straw Hat Grand Fleet
Arlong Pirates (πρώην)
Οικογένεια
ΓονείςBellemere (θετή μητέρα)
ΑδέρφιαNojiko (θετή αδελφή)

Η Nami (ελληνικά: Νάμι) είναι χαρακτήρας στο anime και manga One Piece. Είναι η πλοηγός στο πλήρωμα των Straw-Hat Pirates. Είναι δεινή χαρτογράφος, και το όνειρό της είναι να φτιάξει έναν παγκόσμιο χάρτη. Συχνά αναγκάζεται να διατάζει εκείνη το πλήρωμα αντί για τον καπετάνιο Monkey D. Luffy και τα καταφέρνει πολύ καλά λόγω της ωριμότητας και της εξυπνάδας της. Λατρεύει επίσης τα χρήματα και τους θησαυρούς και κάνει τα πάντα για την απόκτησή τους. Είναι 18 ετών. Στην ελληνική μεταγλώττιση της σειράς, το όνομα της αλλάχτηκε σε Μπόνι.

Στην τηλεοπτική προσαρμογή ζωντανής δράσης που κυκλοφόρησε στο Netflix το 2023, την Nami υποδύεται η Έμιλι Ραντ.[1]

Παρελθόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν η Nami ήταν ακόμη μωρό, μία πεζοναύτης, η Bellemere, την έσωσε από ερείπια μετά από μια μάχη με πειρατές. Η Bellemere βλέποντας την τραγική κατάσταση της Nami και ενός άλλου κοριτσιού που την κρατούσε στην αγκαλιά του, της Nojiko, αποφάσισε να τις πάρει μαζί της πίσω στον τόπο καταγωγής της, το Cocoyashi Village και να γίνει η θετή τους μητέρα.

Όταν η Bellemere επέστρεψε σε άθλια κατάσταση στο Cocoyashi Village η Nami και η Nojiko είχαν υψηλό πυρετό και θα μπορούσαν να είχαν χάσει τη ζωή τους εάν δεν τις έζωσε ο γιατρός του χωριού.

Η Bellemere παραιτήθηκε από το σώμα των πεζοναυτών και αφοσιώθηκε στα δύο κορίτσια τα οποία θεωρούσε ήδη κόρες τις. Ως πήγη εσόδων είχε μια καλλιέργεια μανταρινιών.

Πολλά χρόνια μετά, όταν η Nami και η Nojiko είχαν πάψει να είναι μωρά και είχαν πλέον μπει στην παιδική ηλικία, ένας ψαράνθρωπος πειρατής, ο Arlong, εισέβαλε με το πλήρωμά του στο Cocoyashi Village, το κυριεύσε χωρίς να συναντήσει αντίσταση και επέβαλε φορολογία: κάθε κάτοικος του χωριού θα πρέπει να εξαγοράζει την ίδια του τη ζωή, πληρώνοντας 100.000 belli αν είναι ενήλικας ή 50.000 belli αν είναι παιδί, διαφορετικά ο Arlong θα τον σκότωνε.

Όταν ο Arlong παρατήρησε το σπίτι της Bellemere το οποίο βρισκόταν λίγο έξω από το χωριό, πέρασε και από εκεί για να ζητήσει την πληρωμή του. Εκείνη τη στιγμή η Nami και η Nojiko δεν βρίσκονταν εκεί. Η Bellemere προσπάθησε αρχικά να σκοτώσει τον Arlong, ο πανίσχυρος όμως ψαράνθρωπος τη νίκησε με ευκολία και γέλασε με την μάταια προσπάθειά της. Στη συνέχεια άρχισε να την χτυπά με μοναδικό στόχο να της προκαλέσει πόνο. Ο δήμαρχος του χωριού, ονόματι Gen, που παρακολουθούσε, της είπε πως μπορούσε να εξαγοράσει τη ζωή της, κάνοντας τον Arlong να σταματήσει να την χτυπά και να της αναφέρει ότι θα έπρεπε να του δώσει 100.000 belli για κάθε ενήλικα και 50.000 belli για κάθε παιδί στην οικογένειά της. Εκείνη είχε 100.000 περίπου belli και για να σώσει την οικογένειά της θα χρειαζόταν κανονικά 200.000 belli. Η ύπαρξη της Nami και της Nojiko όμως, ούτε ήταν γνωστή στον Arlong (καθώς δεν τις είχε δει) ούτε και ήταν καταγεγραμμένη στην απογραφή της περιοχής. Έτσι ο Arlong δέχτηκε τα 100.000 belli για τη ζωή της Bellemere, ενώ ο γιατρός του χωριού προσπαθούσε να πείσει την Nami και την Nojiko να φύγουν από το νησί, ώστε να επιβιώσουν.

Παρόλ' αυτά, η Bellemere, σταμάτησε τον Arlong και του είπε πως δεν είχε πληρώσει το μερίδιό της. Εκείνος την κοίταξε έκπληκτος και η Bellemere πρόσθεσε πως δεν μπορούσε να αρνηθεί πως είχε οικογένεια, παρόλο που δεν είχε συγγένεια αίματος με την Nami και την Nojiko και πως τα 100.000 belli ήταν για τη ζωή των δύο κοριτσιών. Με την φράση της αυτή έκανε πολλούς χωριανούς που βρίσκονταν τριγύρω να παγώσουν από έκπληξη.

Στη συνέχεια, όλοι οι χωριανοί επιτέθηκαν στον Arlong, το πλήρωμά του, όμως, άρχισε να τους χτυπά και να εξευτελίζει τους χωριανούς, οι οποίοι ήταν ανυπεράσπιστοι απέναντι στους ψαρανθρώπους. Η Nami και η Nojiko έτρεξαν στην Bellemere κλαίγοντας. Αφού τις παρηγόρησε, τις απώθησε και στάθηκε όρθια για να δεχθεί την τιμωρία του Arlong. Εκείνος την σκότωσε πυροβολώντας την στο θώρακα και πήρε μαζί του την Nami ως χαρτογράφο για το πλήρωμά του, αφού είδε έναν χάρτη που είχε σχεδιάσει.

Η Nami, όντας αναγκασμένη να το κάνει, σχεδιάζε χάρτες για τον Arlong. Παράλληλα όμως, έκανε μαζί του μια συμφωνία: θα εξαγόραζε την ελευθερία των συγχωριανών της από αυτόν έναντι 100.000.000 belli. Έκτοτε ληστεύει πειρατικά πληρώματα ώστε να μπορέσει να συγκεντρώσει τα χρήματα. Ώσπου συναντάει τον Luffy.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Otterson, Joe (9 Νοεμβρίου 2021). «'One Piece' Netflix Live-Action Series Sets Main Cast». Variety (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2024.