Monsieur Doumani

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Monsieur Doumani
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΛευκωσία, Κύπρος
Μουσικά είδηΠαραδοσιακή Μουσική
Fusion
Παρουσία2011- σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαMonsieur Doumani Records
ΜέληΑντώνης Αντωνίου
Δημήτρης Γιασεμίδης
Αντισ Σκορδής
Άγγελος Ιωνάς(2011-2019)
Ιστότοπος
monsieurdoumani.com

Το αποτελούμενο από τρία μέλη κυπριακό μουσικό συγκρότημα Monsieur Doumani, ιδρύθηκε στη Λευκωσία το 2011 και βραβεύτηκε ως ένα από τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα μουσικά συγκροτήματα στο διαγωνισμό του Songlines το 2014.[1]

Σύσταση και μουσικό υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσικό σχήμα απαρτίζεται από τον Αντώνη Αντωνίου - που είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του σχήματος Trio Tekke - στον τζουρά, τον Άγγελο Ιωνά στην κιθάρα και τον Δημήτρη Γιασεμίδη στα πνευστά. Αν και το κάθε μέλος έχει διαφορετικό μουσικό υπόβαθρο, και οι τρεις μουσικοί είναι φανερά επηρεασμένοι από την Κυπριακή μουσική παράδοση σε διάφορα επίπεδα.[2][3] Το μουσικό σχήμα εστιάζει στον μοναδικό χαρακτήρα της Κυπριακής μουσικής παραδοσιακής μουσικής, εμπλουτίζοντας παραδοσιακά τραγούδια, σε νέες εκτελέσεις, με παραλλαγές στη μελωδία, στο ρυθμό καθώς και ηχητικές πρωτοτυπίες που προσδίδουν στο συγκρότημα ένα ξεχωριστό μουσικό ύφος.[4] Το συγκρότημα συνδυάζει μουσικά το παραδοσιακό στοιχείο με νεότερα μουσικά είδη.[5] Επίσης, το ρεπερτόριό τους περιλαμβάνει δικές τους συνθέσεις στην Κυπριακή διάλεκτο, με πηγή έμπνευσης τη σύγχρονη κυπριακή κοινωνία, για παράδειγμα την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση που έπληξε το νησί καθώς και το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της χώρας.[6]

Δισκογραφικό Ντεμπούτο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος τους δίσκος μικρής διαρκειας (EP), κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό αντίτυπων το 2012, με τίτλο Cyfolk και περιλαμβάνει επανεκτελέσεις 8 κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών.[7]

Δίσκος Grippy Grappa[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2013, το μουσικό σχήμα Monsieur Doumani κυκλοφόρησε το πρώτο ολοκληρωμένο άλμπουμ με τίτλο Grippy Grappa[3][8] και διανεμέται από την βρετανική εταιρία Proper Music Distribution. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στη Λευκωσία και αποτελείται κυρίως από επανεκτελέσεις γνωστών κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών.[9][10]


Δίσκος Sikoses[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάρτιο του 2015, κυκλοφόρησε το δεύτερο ολοκληρωμένο άλμπουμ του μουσικού σχήματος με τίτλο Sikoses.[11] Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στη Λευκωσία και αποτελείται κυρίως από συνθέσεις των ίδιων των μελών του μουσικού συγκροτήματος καθώς και συνεργατών τους, αλλά και από μερικές προσαρμοσμένες επανεκτελέσεις κυπριακών παραδοσιακών τραγουδιών. Σε αυτό το δίσκο διατηρείται η εναλλακτική προσέγγιση μελωδιών με κυπριακό παραδοσιακό ύφος, με φανερές επιρροές από ήχους της Νότιας Ιταλίας, της Σκανδιναβίας και των Βαλκανίων καθώς και ηλεκτρονικούς και άλλους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς και πειραματισμούς[12]. Σε παρόμοιους -αλλά εντονότερους- με τον δίσκο Grippy Grappa ρυθμούς, εντοπίζεται η θεματολογία των νέων τραγουδιών, με την οικονομική κρίση, την κρίση θεσμών και τη διαφθορά να αποτελούν τις σημαντικότερες πηγές έμπνευσης των δημιουργών και αποτυπώνονται στους στίχους στην Κυπριακή διάλεκτο, τις περισσότερες φορές με χιουμοριστικό, σαρκαστικό αλλά και αλληγορικό τρόπο.[13] Ο τίτλος 'Sikoses' είναι δανεισμένος από την Κυπριακή διάλεκτο [σήκωση < αρχ. σηκόω], υπονοεί την περίοδο της αποκριάς πριν από τις νηστείες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και έχει την έννοια της απομάκρυνσης των μη νηστίσιμων (σηκώνονται) φαγητών από το τραπέζι[14]. Η επιλογή του τίτλου 'Σήκωσες' δεν είναι τυχαία αφού αφενός η κυκλοφορία του δίσκου συμπίπτει χρονικά με τις Σήκωσες του 2015. Αφετέρου, η παράδοση συνδέει αυτή την περίοδο με το τέλος του καρναβαλιού και την αλληγορική σε αυτή την περίπτωση πτώση των προσωπείων που αυτόδηλα παραπέμπει στην αποκάλυψη του πραγματικού προσώπου αξιωματούχων του Κυπριακού κράτους και των σκανδάλων διαφθοράς που συνδέονται με το όνομά τους.[15]


Παγκόσμιες Διακρίσεις και Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δίσκος Grippy Grappa έτυχε εξαιρετικής κριτικής από διεθνή ΜΜΕ όπως η βρετανική εφημερίδα The Guardian[16], το γαλλικό περιοδικό Les Inrockuptibles[17] και τη μουσική περιοδική έκδοση fRoots.[18] Το άλμπουμ συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα καλύτερα άλμπουμ παγκοσμίως σύμφωνα με το 95ο τεύχος του μουσικού περιοδικού Songlines[19] και αναδείχθηκε ως ο 12ος καλύτερος δίσκος από το World Music Network τον Αύγουστο του 2013.[20] Επιλέον, το βίντεο κλιπ ενός από τα τραγούδια του άλμπουμ με τίτλο Ο Αχάπαρος ανέβηκε στην τέταρτη θέση στη λίστα με τα καλύτερα βίντεο του World Music Network το Νοέμβριο 2013.[21] Το άλμπουμ παρουσιάστηκε από ραδιοφωνικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο όπως το ραδιόφωνο του BBC, το ραδιόφωνο RootsWorld, το PBS 106.7FM της Μελβούρνης, το KDVS της Καλιφόρνια, το Radio France[22] και άλλα.

Τον Αύγουστο του 2012, το μουσικό σχήμα Monsieur Doumani εκπροσώπησε την Κύπρο στο φημισμένο διεθνές μουσικό φεστιβάλ Ferrara Buskers Festival στην Ιταλία και αναδείχθηκε ως το τρίτο καλύτερο μουσικό σχήμα του φεστιβάλ.[7]

Τον Απρίλιο του 2014 οι Monsieur Doumani βραβεύτηκαν ως ένα από τα καλύτερα πρωτοεμφανιζόμενα μουσικά συγκροτήματα από τον ετήσιο διαγωνισμό του μουσικού περιοδικού Songlines. Τα βραβεία απονεμήθηκαν κατόπιν ψηφοφορίας από τους αναγνώστες του μουσικού περιοδικού και το ευρύ κοινό.[1]

Επίσης, τον Νοέμβριο του 2018, στον διεθνή διαγωνισμό World music για το βραβείο Andrea Parodi, που γίνεται κάθε χρόνο στο Cagliari της Σαρδηνίας στη μνήμη του πολύ σημαντικού αυτού τραγουδιστή, πήραν το βραβείο της κριτικής επιτροπής, το βραβείο του κοινού και το βραβείο καλύτερης διασκευής σε τραγούδι από το ρεπερτόριο του Andrea Parodi. Το τραγούδι που διάλεξαν από το ρεπερτόριό του, ήταν το 'Abacada', που δεν είναι άλλο από το παραδοσιακό των Ελλήνων της Μικρας Ασίας, 'Τζιβαέρι μου'.



Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Songlines Music Awards 2014». Songlines. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2014. 
  2. «RootsWorld Reviews - Monsieur Doumani». RootsWorld. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  3. 3,0 3,1 «Grippy Grappa». World Music Central. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  4. «Συναυλίες και δίσκος από τους Κύπριους Monsieur Doumani». Η Καθημερινή(Κύπρου). Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  5. «RootsWorld Reviews». RootsWorld. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  6. «Monsieur Doumani: "Όλοι έχουμε μερίδιο ευθύνης για την κρίση, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο..."». Αυγή. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  7. 7,0 7,1 «Monsieur Doumani: i banditi musicali (στα Ιταλικά)». Balcanicaucaso.org. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  8. «Monsieur Doumani – Grippy Grappa». Global Sounds. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  9. «MONSIEUR DOUMANI: Grippy Grappa του Chris Nickson (στα Αγγλικά)». Sign Out. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  10. «Monsieur Doumani Grippy Grappa». Avopolis.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  11. ««Sikoses»: Οι Monsieur Doumani παρουσιάζουν τον νέο τους δίσκο». Ο Φιλελεύθερος. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. 
  12. ««Sikoses»: Οι Monsieur Doumani παρουσιάζουν τον νέο τους δίσκο». Heyevent.com. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. [νεκρός σύνδεσμος]
  13. «Monsieur Doumani: Sikoses review – Greek folk styles updated with a slice of fun (στα αγγλικά)». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2015. 
  14. Γιαγκουλλής, Κ. Γ. (2005). Θησαυρός της Κυπριακής Διαλέκτου. Λευκωσία
  15. Δημητρίου, Νικολέτα (2015) Συνοδευτικό σημείωμα για το Δίσκο 'Sikoses'
  16. «Monsieur Doumani: Grippy Grappa – review του Robin Denselow (στα αγγλικά)». The Guardian. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  17. «Le monde des musiques du monde (13) (στα γαλλικά)». Les Inrocks. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  18. «fRoots August 2013 Edition». Frootsmag.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  19. «Top of the World: Monsieur Doumani – Grippy Grappa». Songlines. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  20. «August Audio Chart: Bio Ritmo, Maguaré, Jyotsna Srikanth & More». World Music. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  21. «November Video Chart: Piers Faccini, Anoushka Shankar, Monsieur Doumani & More...». World Music Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013. 
  22. «"Tous des européens" en direct de Nicosie (στα γαλλικά)». Radio France. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2013.