Modern Family

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Modern Family
Modern Family-Logo
Το λογότυπο της σειράς
ΕίδοςSitcom
Mockumentary
ΔημιουργοίΚρίστοφερ Λόιντ
Στίβεν Λέβιταν
ΠρωταγωνιστέςΕντ Ο'Νιλ
Σοφία Βεργάρα
Τζούλι Μπόουεν
Τάι Μπάρελ
Τζέσι Τάιλερ Φέργκουσον
Έρικ Στόουνστριτ
Σάρα Χάιλαντ
Άριελ Γουίντερ
Νόλαν Γκουλντ
Ρίκο Ροντρίγκεζ
Όμπρεϊ Άντερσον-Έμονς
Τζέρεμι Μαγκουάιαρ
Ρέιντ Ίγουϊνγκ
Συνθέτης(ες)Γκάμπριελ Μαν
Ντάνιελ Λιχτ (μόνο pilot)
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων11
Αριθμός επεισοδίων250
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςΣτίβεν Λέβιταν
Κρίστοφερ Λόιντ
Τζέφρι Μόρτον
Πολ Κόριγκαν
Νταν Ο'Σάνον
Μπραντ Γουάλς
Ντάνι Ζούκερ
Μπιλ Γρούμπελ
Τζέφρι Ρίτσμαν
Άμπραχαμ Χιγκινμπότχαμ
Στίβεν Λόιντ
Ελέιν Κο
Βάλι Τσαντρασέακαραν
ΠαραγωγήΤζέφρι Μόρτον
Κρις Σμιρνόφ
Ελέιν Κο
Σάλι Γιανγκ
Μπέκι Μαν
Ώντρα Σίλαφ
Τοποθεσία γυρισμάτωνΛος Άντζελες, Καλιφόρνια
Διάρκεια20-23 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςLloyd-Levitan Productions (2009-2012)
Picador Productions (2012-)
Steven Levitan Prods. (2012-)
20th Century Fox Television
Διανομή20th Television
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςABC
Αναλογία πλευρών720p (16:9 HDTV)
Προβολή23 Σεπτεμβρίου 2009
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαΕπίσημη σελίδα στο ABC

Η σειρά Modern Family (ελληνική απόδοση: Μοντέρνα Οικογένεια) είναι Αμερικανική τηλεοπτική οικογενειακή κωμική σειρά τύπου sitcom και mockumentary, την οποία δημιούργησαν οι Κρίστοφερ Λόιντ και Στίβεν Λέβιταν για το ABC. Έκανε πρεμιέρα στις 23 Σεπτεμβρίου 2009 και ακολουθεί τη ζωή του Τζέι Πρίτσετ και της οικογένειάς του, οι οποίοι κατοικούν στο Λος Άντζελες. Η οικογένεια του Πρίτσετ περιλαμβάνει τη δεύτερη σύζυγό του, τον γιο τους και τον θετό γιο του, καθώς επίσης και τα δύο ενήλικα παιδιά του με τους συζύγους και τα παιδιά τους.

Ο Κρίστοφερ Λόιντ και ο Στίβεν Λέβιταν συνέλαβαν την ιδέα για τη σειρά καθώς μοιράζονταν ιστορίες που αφορούσαν τις δικές τους «μοντέρνες οικογένειες». Το Modern Family περιλαμβάνει ένα ensemble καστ και παρουσιάζεται σε στυλ mockumentary, με τους χαρακτήρες συχνά να «σπάνε τον τοίχο» που τους διαχωρίζει από το κοινό και να μιλάνε απευθείας σε αυτό μέσω της κάμερας.

Η σειρά ανανεώθηκε για δέκατο κύκλο επεισοδίων στις 10 Μαΐου 2017,[1] ο οποίος έκανε πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου 2018,[2] ενώ ανανεώθηκε για τον ενδέκατο και τελευταίο κύκλο στις 5 Φεβρουαρίου 2019.[3] Ο τελευταίος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.[4]

Το Modern Family επευφημήθηκε από τους κριτικούς κατά τους πρώτους κύκλους, αλλά στην πορεία οι κριτικές έγιναν πιο μικτές. Η σειρά κέρδισε συνολικά 22 βραβεία Emmy από 75 υποψηφιότητες. Ανάμεσα σε αυτά που κέρδισε βρίσκονται τα βραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης στις κατηγορίες «Καλύτερη Κωμική Σειρά» (πέντε φορές για τους πρώτους πέντε κύκλους αντίστοιχα), «Καλύτερος Β' Αντρικός Ρόλος σε Κωμική Σειρά» (τέσσερις φορές, δύο για τον Έρικ Στόουνστριτ και δύο για τον Τάι Μπουρέλ) και «Καλύτερος Β' Γυναικείος Ρόλος σε Κωμική Σειρά» (δύο φορές για την Τζούλι Μπόουεν). Κέρδισε επίσης Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία «Καλύτερη Τηλεοπτική Σειρά - Κωμωδία ή Μιούζικαλ» το 2011. Μετά από 10 χρόνια προβολής, αποτελεί τη μακροβιότερη κωμική σειρά του ABC που προβάλλεται αυτή τη στιγμή.

Τα δικαιώματα ταυτόχρονης προβολής της σειράς σε ανεξάρτητα δίκτυα πωλήθηκαν στο USA Network, τους σταθμούς του Fox Television Stations και σε διάφορα άλλα τοπικά δίκτυα σε άλλες αγορές για την πρεμιέρα του 2013. Η επιτυχία της σειράς την οδήγησε στη δέκατη θέση της λίστας των σειρών με τα μεγαλύτερα έσοδα για το 2012, αφού κέρδιζε $2.13 εκατομμύρια ανά επεισόδιο.[5]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Modern Family επικεντρώνεται γύρω από τρεις οικογένειες διαφορετικού τύπου, (ένα παντρεμένο ζευγάρι με τα δυο τους παιδιά, ένα ζευγάρι όπου ο ένας γονιός είναι θετός πατέρας στον γιο της συζύγου και ένα ζευγάρι του ιδίου φύλου με το υιοθετημένο τους παιδί) οι οποίες ζουν στην περιοχή του Λος Άντζελες. Οι τρεις οικογένειες συνδέονται συγγενικά μέσω του Τζέι Πρίτσετ και των παιδιών του, Κλερ Ντάνφι (γεννημένη Πρίτσετ) και Μίτσελ Πρίτσετ.

Ο Τζέι παντρεύεται μια πολύ νεαρότερη και παθιασμένη γυναίκα, την Γκλόρια Ντελγκάδο Πρίτσετ (γεννημένη Ραμίρεζ),[6] με την οποία αποκτά έναν γιο, τον Φουλχένσιο Τζόσεφ «Τζο» Πρίτσετ. Ο Τζέι είναι επίσης ο θετός πατέρας του γιου της Γκλόρια από τον προηγούμενο γάμο της,[7] του Μανουέλ «Μάνι» Ντελγκάδο.

Η κόρη του Τζέι, η Κλερ, αν και ξεκινάει ως νοικοκυρά, στην πορεία επιστρέφει στον επιχειρηματικό κόσμο και τώρα είναι η γενική διευθύντρια στην επιχείρηση του πατέρα της, Pritchett's Closets and Blinds. Είναι παντρεμένη με τον Φιλ Ντάνφι, ένα κτηματομεσίτη και αυτοαποκαλούμενο «χαλαρό μπαμπά». Έχουν τρία παιδιά: τη Χέιλι Ντάνφι, ένα στερεοτυπικά αφελές κορίτσι στην εφηβεία·[8] την Άλεξ Ντάνφι, το έξυπνο μεσαίο παιδί·[9] και τον Λουκ Ντάνφι, ένα αρκετά αλλιώτικο παιδί.[10]

Ο γιος του Τζέι, ο Μίτσελ, είναι δικηγόρος και μαζί με τον σύζυγό του Κάμερον Τάκερ, έχουν υιοθετήσει ένα κοριτσάκι, τη Λίλη Τάκερ-Πρίτσετ.

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, αυτή η οικογένεια αντιπροσωπεύει μια μοντέρνα οικογένεια της εποχής και τα επεισόδια περιστρέφονται γύρω από καταστάσεις με τις οποίες αρκετές οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες στην πραγματική ζωή, δοσμένες με κωμικό τρόπο.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εντ Ο'Νιλ ως Τζέι Πρίτσετ
  • Σοφία Βεργάρα ως Γκλόρια Ντελγκάδο, η δεύτερη σύζυγος του Τζέι
  • Τζούλι Μπόουεν ως Κλερ Ντάνφι, η κόρη του Τζέι και θετή κόρη της Γκλόρια
  • Τάι Μπάρελ ως Φιλ Ντάνφι, ο σύζυγος της Κλερ
  • Τζέσι Τάιλερ Φέργκουσον ως Μίτσελ Πρίτσετ, ο γιος του Τζέι και θετός γιος της Γκλόρια
  • Έρικ Στόουνστριτ ως Κάμερον Τάκερ, ο σύζυγος του Μίτσελ
  • Σάρα Χάιλαντ ως Χέιλι Ντάνφι, κόρη της Κλερ και του Φιλ
  • Άριελ Γουίντερ ως Άλεξ Ντάνφι, κόρη της Κλερ και του Φιλ
  • Νόλαν Γκουλντ ως Λουκ Ντάνφι, γιος της Κλερ και του Φιλ
  • Ρίκο Ροντρίγκεζ ως Μάνι Ντελγκάδο, ο γιος της Γκλόρια και θετός γιος του Τζέι
  • Όμπρεϊ Άντερσον-Έμονς ως Λίλη Τάκερ-Πρίτσετ, η υιοθετημένη κόρη των Μίτσελ και Κάμερον (στο βασικό καστ από τον τρίτο κύκλο. Στους πρώτους δύο κύκλους τον ρόλο υποδύονταν οι δίδυμες Τζάντεν και Έλα Χίλερ)
  • Τζέρεμι Μαγκουάιαρ ως Φουλχένσιο Τζόσεφ «Τζο» Πρίτσετ-Ντελγκάδο, ο γιος του Τζέι και της Γκλόρια και ετεροθαλής αδελφός των Κλερ, Μίτσελ και Μάνι (επαναλαμβανόμενος ρόλος στους κύκλους 4-6 και βασικός από τον έβδομο κύκλο. Στον τέταρτο κύκλο τον ρόλο υποδύονταν οι Ρεμπέκα και Σιέρα Μαρκ, ενώ στον πέμπτο και έκτο ο Πιρς Γουάλας)
  • Ρέιντ Ίγουϊνγκ ως Ντίλαν Μάρσαλ, το αγόρι της Χέιλι και αργότερα σύζυγός της (επαναλαμβανόμενος ρόλος στους κύκλους 1–5, 7 και 10, guest στους κύκλους 6 και 8–9 και βασικός στον ενδέκατο και τελευταίο κύκλο)[11]

Γενεαλογικό δέντρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κωδικός γενεαλογικού δέντρου χαρακτήρων
Βασικό καστ Guest χαρακτήρες Ο χαρακτήρας απεβίωσε
---- Διαζύγιο μεταξύ των δύο χαρακτήρων ή γονική σχέση μέσω δεύτερου γάμου ή υιοθεσίας


Χαβιέρ Ντελγκάδο
 
Γκλόρια Πρίτσετ
 
 
 
 
 
 
 
 
Τζέι Πρίτσετ
 
Ντίντι Πρίτσετ
 
 
 
 
 
 
Φρανκ Ντάνφι
 
Γκρέισι Ντάνφι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Φουλχένσιο Τζόσεφ «Τζο» Πρίτσετ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Μάνι
Ντελγκάδο
 
 
 
Μερλ Τάκερ
 
Μπαρμπ Τάκερ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Πάμερον
Τάκερ
 
Κάμερον Τάκερ
 
Μίτσελ Πρίτσετ
 
 
 
Κλέρ Ντάνφι
 
 
 
 
 
Φιλ Ντάνφι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Καλχούν Τζόνσον
 
 
 
Λίλη Τάκερ-
Πρίτσετ
 
Ντίλαν Μάρσαλ
 
Χέιλι Ντάνφι
 
Άλεξ Ντάνφι
 
Λούκ Ντάνφι
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ανώνυμος
γιος
 
Ανώνυμη
κόρη
 
 
 
 


Η σειρά εμπεριέχει επίσης αρκετούς επαναλαμβανόμενους χαρακτήρες. Ενδεικτικά μερικοί από αυτούς· ο Ρέιντ Ίγουιντ εμφανίστηκε σε αρκετά επεισόδια ως το αγόρι, και αργότερα σύζυγος, της Χέιλι, Ντίλαν,[12] και ο οποίος στον τελευταίο κύκλο της σειράς ανήκε στο βασικό καστ.[11] Ο Φρεντ Γουίλαρντ εμφανίστηκε ως γκεστ υποδυόμενος τον πατέρα του Φιλ, ρόλος για τον οποίο υπήρξε και υποψήφιος στην κατηγορία «Καλύτερος Guest Ηθοποιός σε Κωμική Σειρά» στην 62η Τελετή Απονομής των βραβείων Έμμυ, αλλά έχασε από τον Νιλ Πάτρικ Χάρις για την guest εμφάνισή του στην τηλεοπτική σειρά Glee.[13] Η Σιέλι Λόνγκ εμφανίστηκε στους πρώτους δυο κύκλους και έπειτα περιστασιακά ως Ντίντι Πρίτσετ, η πρώην σύζυγος του Τζέι και μητέρα των Κλερ και Μίτσελ.[14][15]

Ο Νέιθαν Λέιν εμφανίζεται ως ο φανταχτερός φίλος των Κάμερον και Μίτσελ, Πέπερ Σάλτζμαν.[16][17][18] Επίσης, ο Άνταμ ΝτεΒίν εμφανίστηκε ως Άντι Μπέιλι, ξεκινώντας ως αρσενική νταντά του Τζο και καταλήγοντας βοηθός του Φιλ αλλά και αγόρι της Χέιλι.

Ανάπτυξη και παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά στάδια ανάπτυξης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς οι δημιουργοί της σειράς, Κρίστοφερ Λόιντ και Στίβεν Λέβιταν, διηγούνταν ιστορίες για τις οικογένειές τους, συνειδητοποίησαν πως οι συγκεκριμένες ιστορίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία μιας σειράς, και ξεκίνησαν να δουλεύουν πάνω στην ιδέα μιας οικογένειας η οποία θα παρακολουθείτο σε στυλ mockumentary.[19] Αργότερα, αποφάσισαν ότι η σειρά θα μπορούσε να αναφέρεται σε τρεις οικογένειες και τις εμπειρίες τους, αντί μόνο μίας.[20] Ο αρχικός τίτλος της σειράς ήταν My American Family (Η Αμερικάνικη οικογένειά μου)[21] και ο επικεφαλής του συνεργείου που θα μαγνητοσκοπούσε την οικογένεια θα ήταν ένας φανταστικός Ολλανδός σκηνοθέτης με το όνομα Γκιρτ Φλόρτζε, ο οποίος ως έφηβος, βρισκόμενος σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών, θα είχε ζήσει με την οικογένεια του Τζέι και θα είχε ερωτευτεί την Κλερ (ενώ ο Μίτσελ θα είχε ερωτευτεί εκείνον). Ωστόσο, στην πορεία οι παραγωγοί θεώρησαν πως αυτό το μέρος δεν ήταν απαραίτητο κι έτσι το αφαίρεσαν. Τώρα, ο Λόιντ προτιμά να βλέπει τη σειρά ως «μια οικογενειακή σειρά που δημιουργήθηκε σε στυλ ντοκιμαντέρ».[22]

Οι Λόιντ και Λέβιταν έστειλαν την ιδέα τους στο CBS, στο NBC και στο ABC (δεν την έστειλαν στο Fox λόγω κάποιων προηγούμενων θεμάτων που είχαν με το συγκεκριμένο κανάλι σχετικά με την κωμική σειρά Back to You, την οποία είχαν δημιουργήσει και παράγει). Το τηλεοπτικό κανάλι CBS απέρριψε τη σειρά, καθώς δεν ήταν έτοιμο να δεσμευτεί στο στυλ κινηματογράφησης με single-camera. Το NBC, έχοντας ήδη στο πρόγραμμά του τις σειρές The Office και Parks and Recreation, απέρριψε την ιδέα να αναλάβει μια τρίτη σειρά σε στυλ mockumentary. Έτσι, ως μόνη επιλογή έμενε το ABC, το οποίο και αποδέχτηκε να αναλάβει τη σειρά.[23]

Το πιλοτικό επεισόδιο είχε θετική ανταπόκριση στις δοκιμαστικές προβολές σε μικρές στοχευμένες ομάδες κοινού, με αποτέλεσμα το κανάλι να παραγγείλει 13 επεισόδια και να το προσθέτει στο πρόγραμμά του για την τηλεοπτική περίοδο 2009-2010, αρκετές μέρες πριν την επίσημη ανακοίνωση του προγράμματός του.[24] Η σειρά πήρε έγκριση για ολοκληρωμένο κύκλο επεισοδίων στις 8 Οκτωβρίου 2009.[25]

Γυρίσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα γυρίσματα της σειράς λαμβάνουν χώρα στο Λος Άντζελες.[26] Αρκετές από τις λήψεις που έγιναν σε εξωτερικούς χώρους βρίσκονται στη δυτική πλευρά της πόλης. Το σπίτι των Ντάνφι βρίσκεται στη γειτονιά Σέβιοτ Χιλς. Από το 2014, το Λύκειο Palisades Charter χρησιμοποιείται για τις εξωτερικές λήψεις του σχολείου των Λουκ και Μάνι.[27]

Οι Λόιντ και Λέβιταν, προηγούμενες δουλειές των οποίων αποτελούν οι σειρές Frasier, Wings και Just Shoot Me!,[21] λειτουργούν ως εκτελεστικοί παραγωγοί, υπεύθυνοι και βασικοί σεναριογράφοι της σειράς μέσω της εταιρίας παραγωγής τους Lloyd-Levitan Productions, που υπάγεται στην 20th Century Fox Television.[26] Οι υπόλοιποι παραγωγοί της συγγραφικής ομάδας είναι οι Πωλ Κόριγκαν, Σαμίρ Άσαντ Γκαρντέτσι, Τζο Λώσον, Νταν Ο'Σάνον, Μπραντ Γουάλς, Κάρολαϊν Γουίλιαμς, Μπιλ Γρούμπελ, Ντάνι Ζούκερ και Τζεφ Μόρτον.[26][28]

Η πρώτη ομάδα σκηνοθετών συμπεριλάμβανε τους Τζέισον Γουάινερ, Μάικλ Σπίλερ, Ράνταλ Άινχορν και Κρις Κοκ. Ο Γουάινερ έχει σκηνοθετήσει δεκαεννιά επεισόδια της σειράς, κάτι που τον κάνει τον πιο παραγωγικό σκηνοθέτη της σειράς.[26][29]

Δικαστικός αγώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καστ της σειράς Modern Family στην 69η Τελετή Απονομής των Χρυσών Σφαιρών τον Ιανουάριο του 2012.

Στον πρώτο κύκλο, οι ενήλικες ηθοποιοί πληρώνονταν αναλογικά από $30,000 - $90,000 ανά επεισόδιο.[30] Η επιτυχία της σειράς είχε ως αποτέλεσμα οι ηθοποιοί να επιχειρήσουν να επαναδιαπραγματευτούν τα συμβόλαιά τους το καλοκαίρι του 2012, ώστε να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αμοιβή ανά επεισόδιο. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν ευδοκίμησαν, σε σημείο που το πρώτο table read για τον τέταρτο κύκλο έπρεπε να αναβληθεί. Πέντε από τους ηθοποιούς της σειράς (Τάι Μπάρελ, Τζούλι Μπόουεν, Τζέσι Τάιλερ Φέργκουσον, Έρικ Στόουνστριτ και Σοφία Βεργάρα) αποτάθηκαν στη νομική εταιρεία Quinn Emanuel και μήνυσαν την 20th Century Fox Television στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λος Άντζελες στις 24 Ιουλίου 2012. Αν και ο Εντ Ο'Νιλ δεν είχε πάρει μέρος στην αγωγή, ενώθηκε με τους συμπρωταγωνιστές του επιζητώντας αύξηση για τον καθένα γύρω στα $200,000 ανά επεισόδιο (ο Ο'Νιλ ήδη αμειβόταν με περισσότερα χρήματα από τους υπόλοιπους πέντε). Στη δίκη επικαλέστηκαν τον «κανόνα των εφτά χρόνων» από τον Εργατικό Κώδικα της Καλιφόρνια, παράγραφος 2855 (νόμος De Havilland), και ζήτησαν να αναγνωριστεί από το δικαστήριο ότι τα συμβόλαιά τους ήταν άκυρα κατά παράβαση του συγκεκριμένου νόμου.[31] Μέχρι τις 28 Ιουλίου 2012, η διαμάχη επιλύθηκε και ο μισθός των πέντε ηθοποιών αυξήθηκε από τις $55,000/$65,000 ανά επεισόδιο σε $150,000–$175,000 με αυξήσεις σε κάθε κύκλο και ποσοστά επί των τελικών κερδών.[32] Ο Ο'Νιλ που έπαιρνε ήδη $200,000 ανά επεισόδιο, αποδέχτηκε μείωση του μισθού του ώστε να συμβαδίζει με αυτόν των συμπρωταγωνιστών του, αλλά με μεγαλύτερα ποσοστά επί των τελικών κερδών.[33]

Αργότερα το καλοκαίρι, οι τέσσερις από τους πέντε ανήλικους ηθοποιούς της σειράς, διαπραγματεύτηκαν αυξήσεις στο μισθό τους από $15,000/$25,000 σε $75,000 ανά επεισόδιο,[34] με επιπρόσθετη αύξηση $10,000 ανά κύκλο.[35]

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύκλοι Επεισόδια Α' Προβολή (ΗΠΑ) Τηλεθέαση κατά Nielsen
Πρεμιέρα κύκλου Φινάλε κύκλου Κατάταξη Τηλεθεατές
(σε εκατομ.)
1 24 23 Σεπτεμβρίου 2009 19 Μαΐου 2010 36 9.49[36]
2 24 22 Σεπτεμβρίου 2010 25 Μαΐου 2011 24 11.89[37]
3 24 21 Σεπτεμβρίου 2011 23 Μαΐου 2012 15 12.93[38]
4 24 26 Σεπτεμβρίου 2012 22 Μαΐου 2013 18 12.31[39]
5 24 25 Σεπτεμβρίου 2013 21 Μαΐου 2014 19 11.79[40]
6 24 24 Σεπτεμβρίου 2014 20 Μαΐου 2015 24 11.91[41]
7 22 23 Σεπτεμβρίου 2015 18 Μαΐου 2016 36 9.83[42]
8 22 21 Σεπτεμβρίου 2016 17 Μαΐου 2017 34 8.79[43]
9 22 27 Σεπτεμβρίου 2017 16 Μαΐου 2018 58 7.09[44]
10 22 26 Σεπτεμβρίου 2018 8 Μαΐου 2019 65[45] 6.40[45]
11 TBA 25 Σεπτεμβρίου 2019 TBA TBA TBA

Θέματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπρους Φίλερ από την εφημερίδα The New York Times επέστησε την προσοχή για το πώς η σειρά απεικονίζει τον τρόπο της αύξησης της τεχνολογίας των επικοινωνιών και το πώς διαμορφώνει τον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται τους άλλους, ακόμη και τα μέλη της οικογένειας. «Είναι σίγουρα η πρώτη οικογενειακή κωμωδία που ενσωματώνει το δικό της hashtag με ταυτόχρονη αυτο-ανάλυση απευθείας μέσα στην ιστορία» γράφει. «Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ ίσως να έχει μεγαλύτερη επιρροή στη σειρά απ’ότι ο Νόρμαν Λιρ».[46]

Οι σεναριογράφοι της σειράς και οι ηθοποιοί συμφωνούν. «Συνηθίζαμε να συζητάμε για το πώς τα κινητά τηλέφωνα σκότωσαν το sitcom επειδή κανένας δεν πάει στο σπίτι του άλλου πια» για ενημέρωση ρουτίνας είπε ο Άμπραχαμ Χιγκινμπότχαμ στον Φίλερ. «Αγκαλιάσαμε την τεχνολογία κι έτσι είναι μέρος της ιστορίας». Ο Τάι Μπάρελ επικαλείται την παρατήρηση της Φραν Λίμποβιτς ότι δεν υπάρχει άλλο θεσμικό όργανο πέρα από τα μέσα επικοινωνίας. «Είχα αυτή τη μικρή έκλαμψη για τον Φιλ - κι εμένα - ότι αναλύουμε μαζί την προσωπικότητά μας ανεξαρτήτως από το πώς οι άλλοι μας βλέπουν».[46]

Ο Τζέιμς Πάρκερ από το περιοδικό The Atlantic σχολίασε: «Πώς τα καταφέρνει ένας 'γονιός'; Ποιος κάνει τι, ποιο 'ρόλο'; Είναι ο μπαμπάς αρκετά μπαμπάς και η μαμά αρκετά μαμά;»[47]

Σε ένα άρθρο της ιστοσελίδας Slate το 2014, ο εκτελεστικός παραγωγός της ραδιοφωνικής διαδικτυακής μετάδοσης της ιστοσελίδας, Άντι Μπόουερς, κάτοικος της Δυτικής πλευράς του Λος Άντζελες όπου γυρίζονται οι περισσότερες εξωτερικές σκηνές της σειράς, επαίνεσε τη σειρά για τη ρεαλιστική απεικόνιση αυτής της μεριάς της πόλης. Αρκετές από τις τοποθεσίες της σειράς ήταν οικείες σε εκείνον ως μέρη που επισκέπτεται συχνά ή πέρασε από εκεί.[27]

Τηλεθέαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τη μέρα της πρεμιέρας της, η σειρά παρέμεινε δημοφιλής. Στον πρώτο κύκλο, ήταν στην έκτη θέση της λίστας με τις υψηλότερες σε τηλεθέαση σειρές στην Αμερική και στην τρίτη θέση της λίστας με τις υψηλότερες σε τηλεθέαση νέες σειρές.[48]

Βοηθούμενη από τη νίκη της στα βραβεία Έμμυ ως Καλύτερη Κωμική Σειρά, η πρεμιέρα του δεύτερου κύκλου την έκανε τη σειρά με την υψηλότερη τηλεθέαση το βράδυ προβολής της,[49] σημειώνοντας επίσης αύξηση της τάξης του 34% στο ποσοστό των τηλεθεατών ηλικίας 18-49 σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο.[50] Επίσης, η σειρά κατατάχθηκε αρκετές φορές ως η καλύτερη τηλεοπτική σειρά με σενάριο στις ηλικίες 18-49.[51][52][53]

Η επιτυχία της σειράς έχει συγκριθεί θετικά με το Μπιλ Κόσμπι.[54] Κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής περιόδου 2010-2011, το Modern Family ήταν η υψηλότερη σε τηλεθέαση σειρά με σενάριο στις ηλικίες 18-49 και η τρίτη συνολικά σε τηλεθέαση sitcom πίσω από τις σειρές The Big Bang Theory και Two and a Half Men του CBS.[37][55] Η σειρά κατατάχθηκε επίσης πρώτη ανάμεσα στους τηλεθεατές που την παρακολούθησαν μέσω ψηφιακής εγγραφής (DVR).[56]

Η πρεμιέρα του τρίτου κύκλου ήταν η υψηλότερη σε τηλεθέαση πρεμιέρα του ABC τα τελευταία έξι χρόνια.[57] Η επιτυχία της σειράς στην τηλεθέαση την οδήγησε στο να πιστωθεί την αναβίωση των sitcom.[58]

Το 2016, μια μελέτη της εφημερίδας The New York Times σχετικά με τις 50 τηλεοπτικές σειρές με τα περισσότερα «Μου αρέσει» στο Facebook, ανέφερε πως «το μοτίβο των τηλεθεατών [του Modern Family] είναι το πρωτότυπο παράδειγμα μιας σειράς της πόλης - πιο δημοφιλής στις φιλελεύθερες, αστικές περιοχές όπως η Βοστώνη, το Σαν Φρανσίσκο και η Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια, και λιγότερο δημοφιλής στις πιο αγροτικές περιοχές όπως το Κεντάκι, το Μισισίπι και το Αρκάνσας».[59]


Κάθε τηλεοπτική περίοδος στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινάει στα τέλη Σεπτεμβρίου και διαρκεί μέχρι τα τέλη Μαΐου.
Κύκλος Ώρα προβολής
(ώρα Νέας Υόρκης)
Επεισόδια Πρεμιέρα (ΗΠΑ) Φινάλε (ΗΠΑ) Τηλεοπτική
σεζόν
Κατάταξη Μέσος όρος
τηλεθεατών
(σε εκατ.)
Ηλικίες 18-49
Ημερομηνία Τηλεθεατές
(σε εκατ.)
Ημερομηνία Τηλεθεατές
(σε εκατ.)
1 Τετάρτη 9:00μμ 24 23 Σεπτεμβρίου 2009 12.60[60] 19 Μαΐου 2010 10.14[61] 2009–10 36[62] 9.49[62] 3.9[62]
2 24 22 Σεπτεμβρίου 2010 12.67[63] 25 Μαΐου 2011 10.31[64] 2010–11 24[65] 11.76[65] 4.8[65]
3 24 21 Σεπτεμβρίου 2011 14.53[66] 23 Μαΐου 2012 10.07[67] 2011–12 15[68] 12.93[68] 5.5/15[68]
4 24 26 Σεπτεμβρίου 2012 14.44[69] 22 Μαΐου 2013 10.01[70] 2012–13 16[71] 12.31[71] 4.9/13[71]
5 24 25 Σεπτεμβρίου 2013 11.68[72] 21 Μαΐου 2014 10.45[73] 2013–14 19[74] 11.79[74] N/A
6 24 24 Σεπτεμβρίου 2014 11.38[75] 20 Μαΐου 2015 7.20[76] 2014-15 24[77] 11.91[77] 4.3[77]
7 22 23 Σεπτεμβρίου 2015 9.46[78] 18 Μαΐου 2016 6.79[79] 2015-16 36[80] 9.83[80] 3.4[80]
8 22 21 Σεπτεμβρίου 2016 8.24[81] 17 Μαΐου 2017 6.20[82] 2016-17 34[43] 8.79[43] 2.9/10[43]
9 22 27 Σεπτεμβρίου 2017 7.01[83] 16 Μαΐου 2018 5.02[84] 2017-18 58[85] 7.09[85] 2.2[85]
10 22 26 Σεπτεμβρίου 2018 5.40[86] 8 Μαΐου 2019 4.41[87] 2018-19 65[88] 6.40[88] 1.9[88]

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρώτος κύκλος έλαβε εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από τους κριτικούς. Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes συγκεντρώνει το απόλυτο 100% βασισμένο σε 28 κριτικές, με το τμήμα ομοφωνίας να αναφέρει: «Χάρη στο έξυπνο σενάριο και ένα εκκεντρικό αλλά εξαιρετικά αγαπητό καστ χαρακτήρων, το Modern Family χαιρετίζει τη θριαμβευτική επιστροφή της οικογενειακής κωμωδίας».[89] Στη σελίδα συλλογής κριτικών Metacritic, ο πρώτος κύκλος συγκεντρώνει ποσοστό 86% βασισμένο σε 27 κριτικές, με την ένδειξη «καθολική αποθέωση».[90]

Το περιοδικό Entertainment Weekly βαθμολόγησε τον κύκλο με Α- αποκαλώντας τη σειρά: «άμεσα αναγνωρίσιμη ως η καλύτερη νέα sitcom της σεζόν».[91] Στην κριτική του περιοδικού Time, η σειρά ονομάστηκε «η πιο αστεία νέα οικογενειακή κωμωδία της χρονιάς».[92] Έχει επίσης συγκριθεί με την τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του 1970 Soap, εξαιτίας των πολλαπλών πτυχών της οικογένειας. Κάποιοι τη συνέκριναν με τις τηλεοπτικές σειρές The Office και Parks and Recreation, εξαιτίας του mockumentary ύφους.[93] Η ιστοσελίδα Buddy TV ονόμασε τη σειρά τη δεύτερη καλύτερη σειρά του 2009 λέγοντας: «Κάθε ηθοποιός είναι εξαιρετικός, κάθε οικογένεια είναι ενδιαφέρουσα και, σε αντίθεση με άλλες σειρές, δεν υπάρχει αδύναμος κρίκος».[94] Ο Ρόμπερτ Κάνινγκ από το IGN έδωσε στον κύκλο 8.9/10 αποκαλώντας τον «υπέροχο» λέγοντας: «Για να το θέσω απλά, η σειρά Modern Family ήταν μία από τις καλύτερες νέες κωμικές σειρές της σεζόν». Επαίνεσε επίσης το καστ και τους χαρακτήρες αποκαλώντας τους αξιαγάπητους.[95] Σύμφωνα με το Metacritic, ο πρώτος κύκλος ήταν κριτικά ο καλύτερος από όλες τις νέες τηλεοπτικές σειρές.[96]

Το Modern Family δέχτηκε επικρίσεις από την ΛΟΑΤ κοινότητα σχετικά με την απεικόνιση του Κάμερον και του Μίτσελ, οι οποίοι δεν ήταν σωματικά στοργικοί ο ένας με τον άλλο. Η επίκριση αυτή δημιούργησε μια καμπάνια στο Facebook με την οποία απαιτείτο να επιτραπεί στους δύο χαρακτήρες να φιληθούν. Ως απάντηση σε αυτή τη διαμάχη, οι παραγωγοί δημοσίευσαν μια δήλωση πως σε ένα επεισόδιο του δεύτερου κύκλου θα εξηγηθεί η δυσφορία του Μίτσελ να εκφράζει δημόσια την αγάπη του προς τον σύντροφό του. Ο εκτελεστικός παραγωγός Στιβ Λέβιταν είπε πως ήταν δυστυχές το ότι παρουσιάστηκε ένα τέτοιο ζήτημα, μιας και οι σεναριογράφοι είχαν πάντα στα σχέδιά τους να παρουσιάσουν μια τέτοια σκηνή «ως μέρος της φυσικής εξέλιξης της σειράς».[97] Τελικά, το επεισόδιο «The Kiss» μεταδόθηκε με τη σκηνή του φιλιού να φαίνεται στο βάθος, με το επεισόδιο να λαμβάνει επαίνους από αρκετούς κριτικούς.[98][99]

2ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δεύτερος κύκλος έλαβε κυρίως θετικές κριτικές. Στη σελίδα Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό 88% βασισμένο σε 16 κριτικές και στο τμήμα ομοφωνίας αναφέρει: «Ο δεύτερος κύκλος του Modern Family συνεχίζει με έξυπνη δομή sitcom και ένα καστ σε τέλεια κωμική αρμονία -- ακόμα κι αν οι τόνοι είναι λίγο γνωστοί».[100] Ο Ρόμπερτ Μπιάνκο από την εφημερίδα USA Today βαθμολόγησε τον δεύτερο κύκλο με 4/4 λέγοντας: «Έχει από το Frasier μια sitcom να προσφέρει τόσο ιδανικό μείγμα καρδιάς και εξυπνάδας, ή να αποδείξει τόσο αβίαστα ότι είναι έμπειρη στις τόσες κωμικές παραλλαγές, από τα διακριτικά λογοπαίγνια μέχρι τα χοντροκομμένα αστεία και όλα τα ενδιάμεσα».[101] Σε μετέπειτα κριτική, ο Μπιάνκο δήλωσε: «όσο καλή ήταν η πρώτη χρονιά, τόσο καλύτερη είναι η δεύτερη», συγκρίνοντας θετικά τους χαρακτήρες με τους χαρακτήρες από τα The Mary Tyler Moore Show, Μπιλ Κόσμπι και Τα φιλαράκια.[102] Κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύκλου, το διαφημιστικό περιοδικό Adweek ονόμασε τη σειρά ως μία από τις 100 τηλεοπτικές σειρές με την περισσότερη επιρροή.[103][104]

Παρά τις θετικές κριτικές, κάποιοι κριτικοί ήταν λιγότερο ευνοϊκοί προς τον δεύτερο κύκλο και τον περιέγραψαν ως «δευτεροβάθμια πτώση».[105][106] Αν και η ερμηνεία του Έρικ Στόουνστριτ επαινέθηκε καθολικά κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου,[107] στον δεύτερο κύκλο επικρίθηκε πως ήταν «υπερβολικός»,[108][109] με τον Άλαν Σέπινγουολ να αποκαλεί τον Κάμερον Τάκερ μια «κλαψιάρα, υπερ-ευαίσθητη ντίβα».[108] Από την άλλη, ο Τάι Μπάρελ συνέχισε να λαμβάνει επαίνους για την ερμηνεία του ως Φιλ Ντάνφι.[107][110][111]

3ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τρίτος κύκλος έλαβε καθολική αναγνώριση. Στη σελίδα Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό 92% βασισμένο σε 13 κριτικές και στο τμήμα ομοφωνίας διαβάζουμε: «Το Modern Family κατασταλάζει σε σταθερά νερά, παρέχοντας συνεχώς εμπνευσμένα αστεία κάνοντάς το να μοιάζει εύκολο».[112] Ο κριτικός Πίτερ Σουάνσον από το περιοδικό Slant Magazine έγραψε ότι παρόλο που το πρώτο επεισόδιο ήταν «τύπου ακροβατικής επίδειξης σε εκκεντρική τοποθεσία που συνήθως προορίζεται για τον πέμπτο ή έκτο κύκλο μιας sitcom που πεθαίνει», τα επόμενα επεισόδια «ήταν καλύτερα [...] αλλά παρέμεναν άνισα».[113] Επέκρινε επίσης τους σεναριογράφους που βασίστηκαν πάρα πολύ στα «εντυπωσιακά επεισόδια και τις σύντομες εμφανίσεις από άλλους διάσημους, όπως ο Ντέιβιντ Κρος».[113] Τελικά βαθμολόγησε τον κύκλο με 3/4.[113] Ο Τζέιμς Πάρκερ από το περιοδικό The Atlantic είπε πως στο ξεκίνημα του τρίτου κύκλου «το Modern Family είναι πολύ, πολύ αστείο, σχεδόν ανελέητα πολύ ... [Είναι] ένα αριστουργηματικό κομμάτι ρυθμού και συντομίας ... Το σενάριο είναι Vorsprung durch Technik (ελεύθερη μετάφραση: Πρόοδος μέσω τεχνολογίας): έντονα συμπιεσμένο αλλά δραματικά κομψό, ανεξάντλητο σε έξυπνες ατάκες, αλλά λιτό στη δομή του». Το θεώρησε εξαίρεση στη δυσαρέσκειά του για sitcoms που δεν χρησιμοποιούν ηχογραφημένο κοινό ή, σε μερικές περιπτώσεις, ζωντανό κοινό για να γελάει στις σκηνές (laugh track).[47]

Κατά τη διάρκεια του τρίτου κύκλου, ο αρθρογράφος Φρανκ Μπρούνιλ της εφημερίδας The New York Times υποστήριξε πως οι επικρίσεις που έγιναν για το ομοφυλόφιλο ζευγάρι Κάμερον και Μίτσελ, έδειξαν στην πραγματικότητα πως οι ομοφυλόφιλοι έχουν προχωρήσει προς την κοινωνική αποδοχή. Γράφει: «Μια δεκαετία πριν, [οι ομοφυλόφιλοι] θα αντιδρούσαν — και θα αντιδρούσαν έντονα — στο πόσο συχνά ο Κάμερον κλίνει στο να δείχνει πιο θηλυπρεπής και να κάνει τη φωνή του πιο ψιλή μοιάζοντας με καρικατούρα». Αλλά τώρα, «οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι εμπιστεύονται πως το τηλεοπτικό κοινό γνωρίζει πως είμαστε μια ποικιλόμορφη φυλή, που δεν κατασκοπεύεται εύκολα ... Το Modern Family μας χαρίζει ένα είδος κωμικής κοινοτοπίας. Είναι ένα είδος περίεργης προόδου. Αλλά δεν παύει να είναι πρόοδος».[114]

4ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τέταρτος κύκλος του Modern Family έλαβε μικτές προς θετικές κριτικές. Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes, ο τέταρτος κύκλος συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής 67% βασισμένο σε 12 κριτικές. Στο τμήμα ομοφωνίας γράφεται: «Το Modern Family έχει ακόμα γοητεία να κάψει και διαθέτει ένα ομοιόμορφο εξαιρετικό καστ, αλλά τα ανατρεπτικά στοιχεία της σειράς έχουν κορεστεί».[115] Στο μέσο του κύκλου, η Ρέιτσελ Στέιν από τη σελίδα Television Without Pity έγραψε: «Όσο μου άρεσαν τα ζευγάρια και κάποιοι από τους διαλόγους, [το New Year's Eve] είναι απλά ακόμα ένα εφευρετικό επεισόδιο του Modern Family στο οποίο μπορούμε να αναφερθούμε όταν θα μιλάμε αργότερα για το πως μια διαφορετική σειρά θα έπρεπε να κερδίσει το 2013 το βραβείο Έμμυ στην κατηγορία της Καλύτερης Κωμωδίας».[116] Η Νταλίν Ρόβενσταϊν από τη σελίδα Paste Magazine έδωσε θετική κριτική στον κύκλο, αλλά σημείωσε πως είχε δυνατότητες να είναι ένας καλύτερος.[117]

5ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πέμπτος κύκλος του Modern Family έλαβε επίσης θετικές κριτικές. Στη σελίδα Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό 90% βασισμένο σε 10 κριτικές, σημειώνοντας: «Το Modern Family επιστρέφει στις συμβατικές ρίζες του με χάρη για έναν πέμπτο κύκλο τον οποίο απολαμβάνεις για την αξιόπιστη προσφορά του σε γέλιο, αναζωπυρώνοντας την ζεστασιά του, σήμα κατατεθέν της σειράς».[118] Γράφοντας την κριτική του για τα οκτώ πρώτα επεισόδια του κύκλου, ο Μάθιου Γούλφσαν από το περιοδικό Slant Magazine αναφέρει πως η σειρά «μοιάζει σαν να έχει φτάσει επιτέλους στο απογοητευτικό και αναμενόμενο χαμηλό σημείο προς το οποίο είχε την τάση να φτάσει τα τελευταία δύο χρόνια». Συνέχισε λέγοντας πως η σειρά «μετατράπηκε σε μια συνηθισμένη μίμηση στερεοτυπικών χαρακτηρισμών και επιφανειακών αστεϊσμών, οι οποίοι στερούνται τόσο αισθήματος όσο κι εξυπνάδας», βαθμολογώντας εν τέλη τον κύκλο με 1.5/4.[119] Οι διάφοροι αρθρογράφοι του περιοδικού The A.V. Club βαθμολόγησαν την πλειοψηφία των επεισοδίων του πρώτου μισού του κύκλου με «B-» ή χαμηλότερα. Ένας από τους αρθρογράφους του περιοδικού, ο Τζόσουα Άλστον, βαθμολόγησε με «C+» το επεισόδιο «ClosetCon '13» και σημείωσε πως «το Modern Family ακροβατεί επικίνδυνα όταν χωρίζει τους χαρακτήρες του σε τρεις ξεχωριστές ιστορίες χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους αλληλεπίδραση».[120] Το δεύτερο μισό του κύκλου έλαβε πιο θερμής αποδοχής, με τρία επεισόδια να βαθμολογούνται με «A-» ή ψηλότερα.

6ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έκτος κύκλος της σειράς έλαβε πολύ θετικές κριτικές, με κάποιους να ισχυρίζονται πως αποτελούσε βελτίωση συγκριτικά με τους τελευταίους κύκλους.[121] Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes συγκεντρώνει το απόλυτο 100% βασισμένο σε 7 κριτικές.[122] Ο Τζόσουα Άλστον και η Γκουέν Ίχνατ από το περιοδικό The A.V. Club βαθμολόγησαν την πλειοψηφία των επεισοδίων με «B» ή ψηλότερα, δίνοντας ιδιαίτερους επαίνους στα επεισόδια «The Day We Almost Died» και «Closet? You'll Love It!» - βελτιώνοντας συνολικά τη βαθμολογία από τα επαναλαμβανόμενα «C» που δόθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του προηγούμενου κύκλου.[123] Το επεισόδιο «Connection Lost» έλαβε κριτική αποθέωση, με αρκετούς να επαινούν το σενάριο του επεισοδίου, την πρωτοτυπία και «την επιτυχία στην υπέρβαση σε επεισοδίου που θα μπορούσε να γίνει απλά για να τραβήξει την προσοχή».[124][125][126] Στην κριτική της για το επεισόδιο «Closet? You'll Love It!», η Ίχνατ δήλωσε πως το επεισόδιο αντιπροσωπεύει «όλους τους λόγους που ακόμα βλέπουμε Modern Family» και το βαθμολόγησε με «A-».[127] Από την ίδια σελίδα, ο Ντέιβιντ Κάλισον έγραψε κριτική για το επεισόδιο «Grill, Interrupted» λέγοντας: «Αυτός ο κύκλος αποδεικνύει πως οι sitcoms μπορούν να επιβιώσουν με στέρεους χαρακτήρες και στερεά αστεία».[128]

7ος κύκλος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο έβδομος κύκλος έλαβε μικτές προς θετικές κριτικές με αρκετούς κριτικούς να τον αποκαλούν παρόμοιο με τον τέταρτο και πέμπτο κύκλο. Στη σελίδα συλλογής κριτικών Rotten Tomatoes συγκεντρώνει ποσοστό 67% βασισμένο σε 6 κριτικές.[129] Ο Κάιλ Φάουλ από το περιοδικό The A.V. Club είχε μια πολύ μικτή αντίδραση προς τον κύκλο, δίνοντας μόνο σε ένα επεισόδιο «A-» ή υψηλότερα.[130] Ο Φάουλ ένιωσε πως ο κύκλος ήταν απογοητευτικός, πιστεύοντας πως θα μπορούσε να καθοριστεί από «την έλλειψη εξέλιξης των χαρακτήρων και τα παραγεμισμένα επεισόδια».[131]

Μετέπειτα κύκλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά ανανεώθηκε για ένατο και δέκατο κύκλο επεισοδίων τον Μάιο του 2017.[1]

Τον Ιανουάριο του 2018, ο Στίβ Λέβιταν και ο Κρίστοφερ Λόιντ ανακοίνωσαν πως ο δέκατος κύκλος πιθανότατα θα ήταν και ο τελευταίους της σειράς.[132] Ωστόσο, τον Αύγουστο του 2018, δημοσιεύματα ήθελαν πως το ABC βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις για ανανέωση της σειράς για ενδέκατο κύκλο επεισοδίων.[133]

Η σειρά ανανεώθηκε τελικά για ενδέκατο κύκλο στις 7 Ιανουαρίου 2019, για τον οποίο επιβεβαιώθηκε πως θα ήταν και ο τελευταίος της σειράς. Ο τελευταίος κύκλος έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου 2019.[134][4]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ηθοποιός Σοφία Βεργάρα με το βραβείο που έλαβε η σειρά Modern Family στην 69η ετήσια τελετή των βραβείων Peabody

Το Modern Family έχει κερδίσει 22 Βραβεία Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης και 6 βραβεία Writers Guild of America. Η σειρά έχει επίσης λάβει αργότερα το βραβείο GLSEN στην κατηγορία «Βραβείο Σεβασμού», για την απεικόνιση «θετικών εικόνων και ιστοριών που αντανακλούν μια διαφορετική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της απεικόνισης μιας οικογένειας με επικεφαλής ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι». Το 2010, το Modern Family ήταν υποψήφιο για πέντε βραβεία του Συλλόγου Κριτικών Τηλεόρασης (TCA).[135] Όπως και στην τηλεοπτική σειρά Τα Φιλαράκια, για να ενισχυθεί η ιδέα του ensemble cast, όλο το καστ υπέβαλλε τους εαυτούς τους ως υποψήφιους στις κατηγορίες των Β' Αντρικών και Γυναικείων Ρόλων αντί των Α' Ρόλων στην 62η τελετή απονομής των βραβείων Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης.[136][137]

Η σειρά βρέθηκε επίσης σε πολλές λίστες κριτικών. Το 2010, η σειρά βρέθηκε στη 2η θέση της λίστας με τις δέκα καλύτερες τηλεοπτικές σειρές του 2009 του περιοδικού Time,[138] στη 2η θέση της λίστας με τις δέκα καλύτερες τηλεοπτικές σειρές του 2009 της ιστοσελίδας BuddyTV,[139] στη λίστα του Τζέισον Χιουζ από τη σελίδα TV Squad με τα καλύτερα της τηλεόρασης για το 2009,[140] ενώ το 2009 έλαβε επίσης το βραβείο Peadbody.[141] Από το 2009-2012, βρισκόταν στη λίστα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου με τις δέκα καλύτερες τηλεοπτικές σειρές της χρονιάς.[142]

Το 2012, η σειρά κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς - Κωμωδία ή Μιούζικαλ[143] και ήταν υποψήφια για ένα βραβείο BAFTA TV.

Τόσο η Πρώτη Κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Μισέλ Ομπάμα, σε συνέντευξή της στον Καλ Πεν κατά τη διάρκεια της Εθνικής Συνέλευσης του Δημοκρατικού Κόμματος το 2012, όσο και η Πρώτη Κυρία της Μασαχουσέτης, Αν Ρόμνεϊ, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό πρόγραμμα The Insider, αναφέρθηκαν στο Modern Family ως την αγαπημένη τους τηλεοπτική σειρά.[144][145]

Τον Ιούνιο του 2013, το Σωματείο Σεναριογράφων Αμερικής κατέταξε το Modern Family στην 34η θέση της λίστας με τις 101 πιο καλογραμμένες τηλεοπτικές σειρές όλων των εποχών.[146] Τον Δεκέμβριο του 2013, το TV Guide κατέταξε τη σειρά στην 43η θέση της λίστας του με τις 60 Καλύτερες Τηλεοπτικές Σειρές όλων των εποχών.[147]

Επικρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μισέλ Χάιμοφ από τον μη κερδοσκοπικό ειδησεογραφικό οργανισμό The Christian Science Monitor επέκρινε τη σειρά για την παρουσίαση των δύο γυναικών της σειράς ως μαμάδες που μένουν στο σπίτι, ενώ οι σύζυγοί τους έχουν πολύ επιτυχημένες καριέρες: «Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των ιδιότροπων, ελαττωματικών χαρακτήρων με αυτούς που είναι ανίκανοι για επαγγελματική επιτυχία. Και όταν το τελευταίο αποδίδεται υπεύθυνα μόνο σε γυναίκες, κάνει τη σειρά σεξιστική. Όπως επίσης και εκτός πραγματικότητας».[148] Η συγγραφέας του βραδινού talk show Late Night with Jimmy Fallon, Άλι Γουόλερ, έθεσε το εξής ερώτημα στους ακόλουθούς της στο Twitter: «Αν η σειρά Modern Family (Μοντέρνα Οικογένεια) είναι τόσο 'μοντέρνα', τότε γιατί καμία από τις γυναίκες της σειράς δεν έχει δουλειά;»[149] Άλλοι συγγραφείς ενίσχυσαν αυτή την επίκριση λέγοντας πως οι μητέρες που μένουν στο σπίτι δεν αποτελούν συνηθισμένο φαινόμενο στη σημερινή κοινωνία.[150] Στον τέταρτο κύκλο της σειράς, ο χαρακτήρας Κλερ Ντάνφι προσπαθεί να βρει δουλειά τώρα που τα τρία της παιδιά έχουν μεγαλώσει αρκετά και δεν τη χρειάζονται να μένει στο σπίτι, αλλά δυσκολεύεται λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που βρισκόταν εκτός του χώρου, παρά το ότι έχει πτυχίο πανεπιστημίου. Στον πέμπτο κύκλο, αφού εξακολουθεί να μην μπορεί να βρει δουλειά, η Κλερ αποφασίζει να δεχτεί την πρόταση του πατέρα της να δουλέψει στη δική του εταιρία, κι έτσι επιστρέφει στη δουλειά.

Σύμφωνα με τον σχολιασμό του Τζον Φάλκον, ενός υπαλλήλου της ιστοσελίδας CNET, σχετικά με ένα επεισόδιο του πρώτου κύκλου: «Η σύζυγος και η κόρη είναι ανίκανες να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν το τηλεχειριστήριο και πρέπει να διδαχθούν από τον πατέρα, ενώ ο γιος είναι 'καλός με τα ηλεκτρονικά', ακόμη κι αν εμφανίζεται ως το πιο ηλίθιο μέλος της οικογένειας».[151] Η Αριάνα Ράικε από το αμερικανικό μπλογκ Gawker, σχολίασε το επεισόδιο «Game Changer» όπου η Γκλόρια κρύβει το γεγονός πως γνωρίζει να παίζει πολύ καλό σκάκι, έτσι ώστε ο σύζυγός της να μην αναστατωθεί όταν εκείνη κερδίσει το παιχνίδι: «Αυτή η στιγμή είναι στην καλύτερή της ένας ανόητος σαρκασμός σχετικά με τον συμβιβασμό σε μια συχνά αδέξια σειρά, και στην χειρότερή της, είναι μια στιγμή σε μια σειρά την οποία παρακολουθούν 9.3 εκατομμύρια τηλεθεατές, σε ένα δίκτυο το οποίο ανήκει στη Disney, η οποία νομιμοποιεί ρητά το να υποτάσσουν τη διάνοιά τους τα κορίτσια και οι γυναίκες».[152] Εν τέλη, η σειρά επικεντρώθηκε περισσότερο στην εξέλιξη της καριέρας της Κλερ, με τον χαρακτήρα να θέτει υποψηφιότητα για δημοτική σύμβουλος, να ανακαινίζει ένα σπίτι για να πωληθεί, να βρίσκει δουλειά στον πέμπτο κύκλο και τελικά, να αναλαμβάνει ως Γενική Διευθύντρια στην εταιρία του Τζέι.

Διασκευές σε άλλες χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Χιλή: Το κανάλι «MEGA» ήταν το πρώτο στον κόσμο που αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς Modern Family με σκοπό να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή της σειράς, υπό τον τίτλο «Familia Moderna». Έκανε πρεμιέρα στις 3 Δεκεμβρίου 2015.[153] Μια διαφορά σε αυτή τη διασκευή είναι πως οι αντίστοιχοι χαρακτήρες των Κάμερον και Μίτσελ δεν υιοθετούν, αλλά αντίθετα, ο ένας εκ των δύο είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού, το οποίο προέκυψε μετά από μια περιπέτεια που είχε ενώ ήταν μεθυσμένος. Οι δυο τους αναλαμβάνουν την κηδεμονία ενώ η μητέρα του παιδιού ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο.[154]
  • Ιράν: Η δημόσια ραδιοτηλεόραση του Ιράν IRIB («Islamic Republic of Iran Broadcasting»), παρήγαγε μια καρέ-καρέ διασκευή της σειράς με τίτλο «Haft Sang», η οποία έκανε πρεμιέρα στις 30 Ιουνίου 2014. Ωστόσο, σε αυτή τη διασκευή, η ομοφυλοφιλική σχέση μεταξύ του Κάμερον και του Μίτσελ που υπάρχει στην πρωτότυπη σειρά, αντικαταστήθηκε από μια ετεροφυλοφιλική σχέση.[155] Επίσης, ο χαρακτήρας της Χέιλι αντικαταστάθηκε από ένα αγόρι στην εφηβεία.[156] Εξαιτίας αυτής της αλλαγής, το αγόρι της Χέιλι, ο Ντίλαν, αν και συνεχίζει να υπάρχει στη σειρά, εμφανίζεται απλά ως ο κολλητός φίλος του πρώτου.[157]

Ελληνική διασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Mega Channel αγόρασε τα δικαιώματα της σειράς Modern Family για Ελλάδα και Κύπρο και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής εκδοχής, με τον τίτλο Μοντέρνα Οικογένεια. Έκανε πρεμιέρα στις 20 Μαρτίου 2014[158][159] και ολοκληρώθηκε στις 29 Μαΐου 2015 έπειτα από δύο κύκλους συνολικά 43 επεισοδίων.

Το πρωταγωνιστικό καστ αποτελούν οι Αντώνης Καφετζόπουλος, Κώστας Κόκλας, Ζέτα Δούκα, Κλέλια Ρένεση, Δημήτρης Μακαλιάς και Γιώργος Τζαβάρας,[160] ενώ τους ρόλους των παιδιών έχουν οι Κωνσταντίνα Μεταξά, Μαρία Πατέλη, Άλκης Πανταζόπουλος, Πέτρος Ζαμπάκας, Νικόλας Μπράβος και οι μικρές Δανάη Λαοπόδη (1ος κύκλος) και Στεφανία Ραυτοπούλου (2ος κύκλος).[161][162] Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του πρώτου κύκλου ανέλαβαν οι Αποστόλης Τσαούσογλου και Πιέρρος Ανδρακάκος αντίστοιχα,[161] ενώ του δεύτερου κύκλου οι Νίκος Παπαδόπουλος και Σπύρος Ρασιδάκης αντίστοιχα.[162]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Goldberg, Lesley (2017-05-10). «'Modern Family' Renewed for Seasons 9 and 10 as Cast Inks Rich New Deals to Return». The Hollywood Reporter. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-05-14. https://web.archive.org/web/20170514002411/http://www.hollywoodreporter.com/live-feed/modern-family-renewed-seasons-9-10-as-cast-inks-rich-new-deals-return-999973. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  2. Swift, Andy (24 Ιουλίου 2018). «ABC Fall Premiere Dates: XL Grey's, Nathan Fillion's Rookie, The Conners (Minus Roseanne) and More». TVLine. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  3. Ausiello, Michael (2019-02-05). «Modern Family Renewed for 11th and (Yes) Final Season at ABC». TVLine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-07-10. https://web.archive.org/web/20190709212854/https://tvline.com/2019/02/05/modern-family-renewed-final-season-11-abc/. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  4. 4,0 4,1 Thorne, Will (2019-07-02). «ABC Sets Fall Premiere Dates for 'Black-ish,' 'Modern Family' Final Season». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-07-31. https://web.archive.org/web/20190731084119/https://variety.com/2019/tv/news/abc-fall-premiere-dates-modern-family-final-season-1203257991/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  5. Pomerantz, Dorothy (2012-10-04). «TV's Biggest Moneymakers». Forbes. https://www.forbes.com/sites/dorothypomerantz/2012/04/10/tvs-biggest-moneymakers-2/. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  6. «Gloria (Sofía Vergara) Bio». ABC.com. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  7. Prudom, Laura (2013-01-08). «'Modern Family': Benjamin Bratt Set To Return As Gloria's Ex-Husband». Huffington Post. http://www.huffingtonpost.com/2013/01/07/modern-family-benjamin-bratt-guest-star_n_2428170.html. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  8. «Haley (Sarah Hyland) Bio». Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  9. «Alex (Ariel Winter)». Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  10. «Luke (Nolan Gould) Bio». Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  11. 11,0 11,1 «Episode Title: (#1101) "New Kids on the Block». The Futon Critic. The Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2019. 
  12. Rizzo, Carizzo (26 Αυγούστου 2010). «More Manny for Modern Family's Second Season». TV Guide. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  13. «Emmys Creative Arts: Winners list». The Los Angeles Times. 2010-08-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-09-28. https://web.archive.org/web/20150928232236/http://goldderby.latimes.com/awards_goldderby/2010/08/emmys-creative-arts-winners-list.html. Ανακτήθηκε στις 2013-09-29. 
  14. «Shelley Long (I)». Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  15. Keck, William (15 Νοεμβρίου 2010). «Keck's Exclusives: Shelley Long Returns to Modern Family!». TV Guide. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  16. Jordan, Chris (2 Αυγούστου 2010). «Nathan Lane to Guest Star on 'Modern Family'». TV Squad. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 2 Αυγούστου 2010. 
  17. «Keck's Exclusives: Nathan Lane Returns to Modern Family». TVGuide.com. 1 Οκτωβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  18. «Nathan Lane Returning to 'Modern Family,' Sherri Shepherd Joins TV Land Pilot and More». Tvsquad.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2011. 
  19. Smith, Patrick. «Modern Family series 2: creator Christopher Lloyd on why it won an Emmy». The Daily Telegraph. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  20. «Modern Family Season 1: Christopher Lloyd Interview». MovieWeb.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Οκτωβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  21. 21,0 21,1 «Modern Family a freshman hit for ABC». Today.msnbc.msn.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2010. 
  22. «Modern Family: Co-creator Steve Levitan weighs in». NJ.com. 14 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  23. Pond, Steve. «It's a Modern Family Affair at the Emmys». TheWrap. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  24. Schneider, Michael (2009-05-07). «ABC gives early pickup to Family». Variety. https://variety.com/2009/scene/features/abc-gives-early-pickup-to-family-1118003355/. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  25. Abrams, Natalie (2009-10-08). «ABC Picks Up Cougar Town, Modern Family and The Middle». TV Guide. http://www.tvguide.com/News/ABC-Cougar-Modern-1010661.aspx. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  26. 26,0 26,1 26,2 26,3 Lowry, Brian (2009-09-20). «TV Reviews – Modern Family». Variety. https://variety.com/2009/tv/reviews/modern-family-1200476044/. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  27. 27,0 27,1 Bowers, Andy (2014-03-13). «The Surprisingly Real Los Angeles of Modern Family». Slate. http://www.slate.com/blogs/browbeat/2014/03/13/modern_family_s_los_angeles_geography_is_more_accurate_than_you_think.html#. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  28. «Writers Guild Awards 2010 Nominations». Writers Guild of America. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2010. 
  29. «Jason Winer Credits». TV Guide. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  30. Wallenstein, Andrew (2011-06-10). «'Modern Family' cast to share in show's wealth». Variety. http://www.variety.com/article/VR1118038353. 
  31. Belloni, Matthew (2012-07-24). «'Modern Family' Cast Sues 20th TV as Contract Renegotiation Turns Ugly (Exclusive)». The Hollywood Reporter. http://www.hollywoodreporter.com/thr-esq/modern-family-sues-20th-contract-negotiations-353575. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  32. Andreeva, Nellie (2012-07-27). «Modern family Cast close Deals forSalary Increases». http://www.deadline.com/2012/07/done-modern-family-cast-close-deals-for-salary-increases. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  33. Sepinwall, Alan. «'Modern Family' actors resolve contract dispute with studio». Hitfix. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Σεπτεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 3 Μαρτίου 2013. 
  34. Mullins, Jenna (28 Αυγούστου 2012). «Modern Family Kids Negotiate Salary Raise». E!. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  35. Simon, Rachel (26 Αυγούστου 2014). «How Much Does 'Modern Family's Cast Make?! Still Less Than 'The Big Bang Theory,' Sadly». Bustle. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  36. Andreeva, Nellie (27 Μαΐου 2010). «Full Series Rankings For The 2009-10 Broadcast Season». Deadline.com. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  37. 37,0 37,1 Gorman, Bill (1 Ιουνίου 2011). «2010-11 Season Broadcast Primetime Show Viewership Averages - Ratings | TVbytheNumbers». Tvbythenumbers.zap2it.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  38. Nellie Andreeva (24 Μαΐου 2012). «Full 2011-2012 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  39. Bible, Sara (29 Μαΐου 2013). «Complete List Of 2012-13 Season TV Show Viewership: 'Sunday Night Football' Tops, Followed By 'NCIS,' 'The Big Bang Theory' & 'NCIS: Los Angeles'». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  40. «Full 2013-2014 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. 22 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  41. de Moraes, Lisa (21 Μαΐου 2014). «Full 2014–15 TV Season Series Rankings: Football & 'Empire' Ruled». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Μαΐου 2015. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  42. Lisa de Moraes (26 Μαΐου 2015). «Full 2015–16 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  43. 43,0 43,1 43,2 43,3 de Moraes, Lisa (26 Μαΐου 2017). «Final 2016-17 TV Rankings: 'Sunday Night Football' Winning Streak Continues». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  44. Lisa de Moraes· Patrick Hipes (22 Μαΐου 2018). «2017-18 TV Series Ratings Rankings: NFL Football, 'Big Bang' Top Charts». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2019. 
  45. 45,0 45,1 de Moraes, Lisa (21 Μαΐου 2019). «2018-19 TV Season Ratings: CBS Wraps 11th Season At No. 1 In Total Viewers, NBC Tops Demo; 'Big Bang Theory' Most Watched Series». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  46. 46,0 46,1 Feiler, Bruce (2011-01-23). «What 'Modern Family' Says About Modern Families». The New York Times. https://www.nytimes.com/2011/01/23/fashion/23THISLIFE.html. Ανακτήθηκε στις 2019-08-31. 
  47. 47,0 47,1 Parker, James (Νοέμβριος 2011). «Family Portrait». The Atlantic 308 (4): 42–44. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-08-27. https://web.archive.org/web/20180827044025/https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2011/11/family-portrait/308685/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  48. Nellie Andreeva (27 Μαΐου 2010). «Full Series Rankings For The 2009–10 Broadcast Season». Deadline Hollywood. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  49. Seidman, Robert (23 Σεπτεμβρίου 2010). «ABC Turns in its Strongest Wednesday in Nearly 10 Months; 'Modern Family' Opens as Wednesday's No. 1 TV Show». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2010. 
  50. Gorman, Bill (21 Οκτωβρίου 2010). «Glee, Dancing, Modern Family, Castle Lead Season's Ratings Gainers, CSI:NY, Lie To Me, House Lead Losers». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2010. 
  51. Seidman, Robert (2 Νοεμβρίου 2010). «TV Ratings Broadcast Top 25: NFL, Modern Family, Glee, NCIS, DWTS Top Week 6 Viewing». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2010. 
  52. Seidman, Robert (26 Οκτωβρίου 2010). «TV Ratings Broadcast Top 25: Brett Favre, Modern Family, Two and a Half Men, NCIS, DWTS, The Big Bang Theory Top Week 5 Viewing». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2010. 
  53. Seidman, Robert (19 Οκτωβρίου 2010). «TV Ratings Broadcast Top 25: Modern Family, Glee, Grey's Anatomy, Glee, Sunday Night Football, DWTS, NCIS Top Week 4 Viewing». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2010. 
  54. Weisman, Jon (2010-10-21). «'Modern Family' is a 'Cosby' celebre». Variety. https://variety.com/2010/scene/features/modern-family-is-a-cosby-celebre-1118026163/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  55. Gorman, Bill (26 Μαΐου 2011). «2010–11 Season Broadcast Primetime Show 18–49 Ratings Averages». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  56. Gorman, Bill (9 Ιουνίου 2011). «'Modern Family' Tops DVR Ratings Gain for the 2010–11 Season; 'Fringe' Has Biggest % Increase By DVR». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  57. Seidman, Robert (22 Σεπτεμβρίου 2011). «TV Ratings Wednesday: 'X Factor' No 'Idol'; 'Modern Family' Premieres Big; 'Revenge' Gets Nice Start; CSI > SVU». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Σεπτεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  58. Villarreal, Yvonne (2011-10-30). «'Modern Family': Savior of the sitcom». The Los Angeles Times. http://www.latimes.com/entertainment/news/la-ca-modern-family-20111030,0,3791963.story. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  59. Katz, Josh (2016-12-27). «'Duck Dynasty' vs. 'Modern Family': 50 Maps of the U.S. Cultural Divide». The New York Times. https://www.nytimes.com/interactive/2016/12/26/upshot/duck-dynasty-vs-modern-family-television-maps.html. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  60. Seidman, Robert (24 Σεπτεμβρίου 2009). «Wednesday broadcast finals: Modern Family down a tenth, Cougar Town up a tenth with adults 18–49». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Σεπτεμβρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2009. 
  61. «TV Ratings Wednesday: Good Guys Off To Bad Start; Idol Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. 20 Μαΐου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαΐου 2010. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2010. 
  62. 62,0 62,1 62,2 «Full Series Rankings For The 2009-10 Broadcast Season». Deadline Hollywood. 16 Ιουνίου 2010. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  63. Seidman, Robert (23 Σεπτεμβρίου 2010). «Wednesday Finals: 'The Middle,' 'Modern Family,' 'Cougar Town,' 'Undercovers' All See Small Gains». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  64. Gorman, Bill (26 Μαΐου 2011). «Wednesday Final Ratings: 'American Idol,' 'Modern Family' Adjusted Up; 'Law & Order: LA,' 'Criminal Minds: Suspect Behavior' Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  65. 65,0 65,1 65,2 Andreeva, Nellie (27 Μαΐου 2011). «Full 2010-2011 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  66. Seidman, Robert (22 Σεπτεμβρίου 2011). «Wednesday Final Ratings: 'The X Factor,' 'Modern Family,' 'The Middle,' And Others Adjusted Up; 'Revenge' Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  67. Kondolojy, Amanda (24 Μαΐου 2012). «Wednesday Final Ratings: 'Idol', 'Modern Family', & 'SVU' Adjusted Up, 'Apt 23' Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  68. 68,0 68,1 68,2 Andreeva, Nellie (24 Μαΐου 2012). «Full 2011-2012 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  69. Kondolojy, Amanda (27 Σεπτεμβρίου 2012). «Wednesday Final Ratings: 'The X Factor,' 'Survivor', 'The Middle' Adjusted Up, 'The Neighbors' Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  70. Bibel, Sara (23 Μαΐου 2013). «Wednesday Final Ratings: 'MasterChef', 'Modern Family', 'Criminal Minds' & 'Law & Order: SVU' Adjusted Up; 'How To Live With Your Parents' Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  71. 71,0 71,1 71,2 Patten, Dominic (23 Μαΐου 2013). «Full 2012–2013 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  72. Kondolojy, Amanda (26 Σεπτεμβρίου 2013). «Wednesday Final Ratings: 'The Middle', 'Modern Family' and 'Survivor' Adjusted Up; 'Nashville' & 'CSI' Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  73. Kondolojy, Amanda (22 Μαΐου 2014). «Wednesday Final Ratings: 'Survivor', 'The Middle' & 'Modern Family' Adjusted Up; 'Survivor' Reunion Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  74. 74,0 74,1 «Full 2013–2014 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. 22 Μαΐου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  75. Kondolojy, Amanda (25 Σεπτεμβρίου 2014). «Wednesday Final Ratings: 'The Middle', 'The Goldbergs', 'Modern Family', 'Law and Order: SVU', & 'Red Band Society' Adjusted Up». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2014. 
  76. Kondolojy, Amanda (21 Μαΐου 2015). «Wednesday Final Ratings: 'Survivor', 'Survivor: Reunion' & 'Modern Family' Adjusted Up». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  77. 77,0 77,1 77,2 de Moraes, Lisa (21 Μαΐου 2015). «Full 2014–15 TV Season Series Rankings: Football & 'Empire' Ruled». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  78. «Wednesday Final Ratings: 'Survivor', 'Modern Family' & 'Law and Order: SVU' Adjusted Up; 'Nashville' Adjusted Down». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. 24 Σεπτεμβρίου 2015. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  79. Porter, Rick (19 Μαΐου 2016). «Wednesday final ratings: 'Empire,' 'Goldbergs,' & 'SVU' adjust up, 'Arrow' & 'Supernatural' adjust down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  80. 80,0 80,1 80,2 Lisa de Moraes (26 Μαΐου 2016). «Full 2015–16 TV Season Series Rankings». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  81. Porter, Rick (22 Σεπτεμβρίου 2016). «Wednesday final ratings: 'Empire' adjusts up, 'Designated Survivor' adjusts down». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  82. Porter, Rick (18 Μαΐου 2017). «'Empire,' 'Blindspot' finale adjust up: Wednesday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  83. Porter, Rick (28 Σεπτεμβρίου 2017). «'Survivor' premiere adjusts up: Wednesday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  84. Porter, Rick (17 Μαΐου 2018). «'Survivor' and 'The Blacklist' finale adjust up: Wednesday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  85. 85,0 85,1 85,2 de Moraes, Lisa· Hipes, Patrick (23 Μαΐου 2018). «2017-18 TV Series Ratings Rankings: NFL Football, 'Big Bang' Top Charts». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  86. Welch, Alex (27 Σεπτεμβρίου 2018). «'Chicago Fire' and 'Survivor' adjusts up, 'Star' adjusts down: Wednesday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  87. Welch, Alex (9 Μαΐου 2019). «'Survivor' adjusts up: Wednesday final ratings». TV by the Numbers. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  88. 88,0 88,1 88,2 de Moraes, Lisa (21 Μαΐου 2019). «2018-19 TV Season Ratings: CBS Wraps 11th Season At No. 1 In Total Viewers, NBC Tops Demo; 'Big Bang Theory' Most Watched Series». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  89. «Modern Family: Season 1». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  90. «Modern Family: Season 1». Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  91. Tucker, Ken (2009-10-09). «Modern Family Review». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-01-05. https://web.archive.org/web/20100105214345/http://www.ew.com/ew/article/0,,20310552,00.html. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  92. Poniewozik, James (2009-09-28). «Yes, We Kin». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2010-04-04. https://web.archive.org/web/20100404055415/http://www.time.com/time/magazine/article/0,9171,1924499,00.html. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  93. Godwin, Jennifer (9 Σεπτεμβρίου 2009). «Fall TV Preview 2009: Modern Family». E!. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012. 
  94. «Top 9 of '09: Best Shows of the Year: #2 Modern Family». Buddy TV. 1 Δεκεμβρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012. 
  95. Robert Canning (26 Μαΐου 2010). «Modern Family: Season 1 Review – TV Review at IGN». IGN. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2010. 
  96. Dietz, Jason (3 Μαΐου 2010). «2009–10 TV Scorecard: The Best and Worst Shows and Networks». Metacritic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  97. Guider, Elizabeth (28 Αυγούστου 2010). «Modern Family actors practicing gay kiss». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2010. 
  98. Poniewozik, James (2010-09-30). «Modern Family Watch: Lips Service». Time. http://tunedin.blogs.time.com/2010/09/30/modern-family-watch-lips-service/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  99. Sepinwall, Alan (30 Σεπτεμβρίου 2010). «'Modern Family' – 'The Kiss': PDA's are A-OK». HitFix. Ανακτήθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2010. 
  100. «Modern Family: Season 2». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  101. Bianco, Robert (2010-10-06). «These TV series are back, but are they better than ever?». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-11-24. https://web.archive.org/web/20181124233247/http://usatoday30.usatoday.com/life/television/reviews/2010-10-06-returnees06_ST_N.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  102. Bianco, Robert (2010-11-23). «We have a lot of love for ABC's 'Modern Family'». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-11-16. https://web.archive.org/web/20181116082159/https://usatoday30.usatoday.com/life/television/reviews/2010-11-24-modern24_ST_N.htm. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  103. Gorman, Bill (15 Μαρτίου 2011). «'Glee,' 'Modern Family,' 'Jersey Shore,' 'The Walking Dead' Among AdWeek's 100 Most Influential TV Shows». TV by the Numbers. Tribune Digital Ventures. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  104. «Layout 1» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 9 Απριλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 28 Μαρτίου 2011. 
  105. Maddux, Rachael (4 Νοεμβρίου 2010). «Modern Family Recap: Alarmed – Vulture». Nymag.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουνίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  106. Emily VanDerWerff (3 Μαρτίου 2011). «"Two Monkeys and a Panda" | TV». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  107. 107,0 107,1 Robert Canning (26 Μαΐου 2010). «Modern Family: Season 1 Review – TV Review at IGN». Tv.ign.com. Ανακτήθηκε στις 6 Νοεμβρίου 2010. 
  108. 108,0 108,1 Sepinwall, Alan (3 Ιουνίου 2011). «Season finale review: Modern Family – The One That Got Away: Birthday magic». HitFix. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2011. 
  109. Keller, Joel (18 Νοεμβρίου 2010). «'Modern Family' Season 2, Episode 8 Recap». TV Squad. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2010. 
  110. Maddux, Rachael (10 Φεβρουαρίου 2011). «Modern Family Recap: Missed Connections». New York. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2011. 
  111. Ziemba, Christine N. (12 Μαΐου 2011). «Modern Family Review: "Good Cop Bad Dog" (Episode 2.22)». Paste Magazine. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  112. «Modern Family: Season 3». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  113. 113,0 113,1 113,2 Swanson, Peter (20 Οκτωβρίου 2011). «Modern Family: Season Three | TV Review». Slant Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  114. Bruni, Frank (2012-03-08). «ABC's Gay Wednesdays». The New York Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2018-11-18. https://web.archive.org/web/20181118175735/https://bruni.blogs.nytimes.com/2012/03/08/abcs-gay-wednesdays/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  115. «Modern Family: Season 4». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  116. Stein, Rachel. «MODERN FAMILY: THE BEST LINES OF THE WEEK». Television Without Pitty. Bravo Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2013. Ανακτήθηκε στις 31 Μαΐου 2014. 
  117. Rovenstein, Dalene. «Modern Family Review». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  118. «Modern Family: Season 5». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  119. «Modern Family: Season Five». Slant Magazine. 6 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  120. «Modern Family: "Closet Con '13"». The A.V. Club. 21 Νοεμβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  121. «Modern Family: Three Turkeys». fourthmic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Απριλίου 2015. 
  122. «Modern Family: Season 6». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  123. «Review: Modern Family: "Queer Eyes, Full Hearts"». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  124. «Modern Family». TVBuzer.com. 24 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  125. Atwood, Mimi (26 Φεβρουαρίου 2015). «Modern Family, Season 6 Episode 16 Review: "Connection Lost"». The Constant Reviewer. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  126. Ashley Bissette Sumerel (25 Φεβρουαρίου 2015). «Modern Family». TV Fanatic. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  127. Ihnat, Gwen (3 Απριλίου 2015). «Review: Modern Family: "Closet? You'll Love It!"». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  128. Kallison, David (1 Απριλίου 2015). «Review: Modern Family "Grill, Interrupted"». avclub.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Αυγούστου 2018. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  129. «Modern Family: Season 7 - Rotten Tomatoes». Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  130. «Modern Family Season 7 Reviews». Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  131. Fowle, Kyle (18 Μαΐου 2016). «Modern Family Season 7 Reviews». The A.V. Club. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  132. Hatchett, Keisha (2018-01-10). «Modern Family Showrunners Are Already Plotting the Series Finale — and It's Soon!». TVGuide.com (TV Guide). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2019-01-12. https://web.archive.org/web/20190112122409/https://www.tvguide.com/news/modern-family-showrunners-on-series-finale/. Ανακτήθηκε στις 2019-09-01. 
  133. Andreeva, Nellie (7 Αυγούστου 2018). «'Modern Family': ABC In Talks For Season 11 Of Comedy Series – TCA». Deadline Hollywood. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  134. Gary Levin (5 Φεβρουαρίου 2019). «Hit comedy 'Modern Family' to end in 2020 after 11 seasons on ABC». USA Today. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2019. 
  135. Stanhope, Kate (3 Ιουνίου 2010). «Modern Family Tops Nominations for TV Crtics Association Awards». TVGuide.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  136. Melillo, Amanda (13 Απριλίου 2010). «'Modern Family' cast united in approach to Emmy nominations». New York Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  137. «17th Annual Screen Actors Guild Awards». Sagawards.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2010. 
  138. Poniewozik, James (2009-12-08). «The Top 10 Everything of 2009». Time. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-03-25. https://web.archive.org/web/20160325161924/http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1945379_1944142_1944146,00.html. Ανακτήθηκε στις 2019-09-02. 
  139. «Top 9 of '09: Best Shows of the Year». BuddyTV. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2010. 
  140. «Best and Worst TV of 2009: Jason's List». Tvsquad.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2010. 
  141. «Modern Family (ABC)». peadbodyawards.com. The Peabody Awards. Μάιος 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  142. American Film Institute. «AFI AWARDS 2009». Afi.com. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019.  Στον σύνδεσμο φαίνεται η χρονιά 2009. Για τις επόμενες, πατήστε στην αντίστοιχη χρονολογία
  143. «It was a big night for big names at Golden Globes». Today.msnbc.msn.com. 16 Ιανουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Ιανουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2012. 
  144. Bierly, Mandy (7 Σεπτεμβρίου 2012). «Democratic National Convention, Day 3: 10 lessons learned». Entertainment Weekly. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  145. Cohen, Michael (29 Αυγούστου 2012). «Ann Romney's Favorite Show Is Modern Family». People. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2012. 
  146. «'101 Best Written TV Series Of All Time' From WGA/TV Guide: Complete List». Deadline Hollywood. 2 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαΐου 2019. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  147. Fretts, Bruce· Roush, Matt (23 Δεκεμβρίου 2013). «TV Guide Magazine's 60 Best Series of All Time». TV Guide. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  148. Haimoff, Michelle (27 Ιανουαρίου 2012). «Not so Modern Family: Top sitcoms make for sexist, inaccurate television». CSMonitor.com. The Christian Science Monitor. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  149. «Is Modern Family Sexist? Women Take Issue With Lack of Working Moms on Show – Modern Family». Wetpaint.com. 8 Φεβρουαρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  150. «Modern Family Is Not So Modern When It Comes to Women». Pop Sugar. 24 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2012. 
  151. Falcone, John P. (21 Ιανουαρίου 2010). «CNET gets shout-out on ABC's 'Modern Family' | Crave». News.cnet.com. CNET. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιουνίου 2012. 
  152. Reiche, Arianna (14 Απριλίου 2010). «Does Modern Family Preach Blatant Sexism?». Gawker.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  153. Ulloa, Gabriela (22 Απριλίου 2013). «Así luce el elenco de la versión chilena de "Modern Family"». Bio Bio Chile. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Δεκεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  154. Idato, Michael (30 Ιουνίου 2014). «Modern Family goes global: meet Chile's Familia Moderna, Greece's Moderna Oikogeneia». =The Sydney Morning Herald. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  155. Nichols, James (2 Ιουλίου 2014). «Iranian TV Remade 'Modern Family' Frame For Frame, Minus Gay Characters». The Huffington Post. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  156. Holman, Jordyn (3 Ιουλίου 2014). «Iranian Version of 'Modern Family' Unauthorized By 20th Century Fox TV – Variety». Variety. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  157. Harris, Aisha (3 Ιουλίου 2014). «Modern Family in Iran: The story behind Haft Sang, an adaptation of the U.S. sitcom (VIDEO)». Slate Magazine. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Ιουλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2019. 
  158. Βασιλείου, Κωνσταντίνα (20 Μαρτίου 2014). «Η Μοντέρνα Οικογένεια κάνει πρεμιέρα σήμερα». People Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 
  159. «Όλα όσα θα δούμε στην πρεμιέρα της σειράς "Μοντέρνα οικογένεια"». Gossip TV. 11 Μαρτίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 19 Μαρτίου 2014. 
  160. Βασιλείου, Κωνσταντίνα (4 Μαρτίου 2014). «Modern Family: Ξεκίνησαν τα γυρίσματα για την ελληνική εκδοχή». People Greece. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 
  161. 161,0 161,1 Νικολαϊδου, Νάνσυ (20 Μαρτίου 2014). «Απόψε έρχεται η «Μοντέρνα Οικογένεια» στο Mega!». TLife. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 
  162. 162,0 162,1 «Η «Μοντέρνα Οικογένεια» για δεύτερη χρονιά στο MEGA». Παραπολιτικά. 25 Σεπτεμβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]