Mirror

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο όρος Mirror (Καθρέφτης) στην επιστήμη των υπολογιστών χρησιμοποιείται για να δηλώσει πως ένα σύνολο δεδομένων είναι ακριβώς ίδιο με ένα άλλο (το ένα είναι καθρέφτης του άλλου). Στο διαδίκτυο, ένα mirror site είναι ένα ακριβές αντίγραφο κάποιου άλλου site και χρησιμοποιείται ως βοηθητικό ούτως ώστε να μην υπερφορτώνεται το αυθεντικό. Συναντάται κυρίως σε site που έχουν μεγάλη κίνηση ή προσφέρουν αρκετά αρχεία για κατέβασμα από τους χρήστες.

Ένα mirror site λέγεται ότι είναι ζωντανό (live mirror) όταν αναβαθμίζεται αυτόματα στην περίπτωση που αναβαθμιστεί το αυθεντικό site.

Η έννοια mirror συναντάται επίσης και στους σκληρούς δίσκους όταν για παράδειγμα κάποιος σκληρός δίσκος περιέχει ακριβώς τα ίδια δεδομένα με κάποιον άλλον (disk mirror). Με τον τρόπο αυτό, εάν καταστραφεί ο ένας σκληρός δίσκος τα δεδομένα θα σωθούν διότι θα βρίσκονται και στον εφεδρικό. Αυτό όμως καθιστά απαραίτητη την ταυτόχρονη ενημέρωση των σκληρών δίσκων στην περίπτωση που αλλάξει κάποιο αρχείο. Η διάταξη που περιλαμβάνει δύο ή παραπάνω σκληρούς δίσκους που ενημερώνονται ταυτόχρονα ονομάζεται RAID1.

Λόγοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν στην δημιουργία ενός mirror. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι οι εξής:

  • Η τεχνική αυτή επιτρέπει στους χρήστες να κατεβάζουν τα αρχεία που περιέχει ένα site πολύ πιο γρήγορα. Εάν για παράδειγμα ένα site που βρίσκεται στην Αγγλία αποφασίσει να εγκαταστήσει έναν mirror του στην Ελλάδα, τότε οι Έλληνες χρήστες θα κατεβάζουν τα αρχεία του site από τον ελληνικό mirror server και όχι από τον αυθεντικό server. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιτευχθούν πολύ υψηλότερες ταχύτητες μεταφοράς των αρχείων.
  • Ένα πολύ δημοφιλές site μπορεί να δημιουργήσει καθρέφτες του (mirror sites) για σωστότερη κατανομή φορτίου. Για παράδειγμα, εάν μία διανομή Linux διατίθεται για κατέβασμα σαν ένα μεγάλο αρχείο iso, τότε συμφέρει να δημιουργηθούν διάφορα mirror sites σε πολλές χώρες ούτως ώστε ο κεντρικός server να μην παγώσει από τις εκατοντάδες αιτήσεις που θα δεχθεί, αλλά το φορτίο αυτό να κατανεμηθεί κατάλληλα.
  • Για την προστασία του ελεύθερου λόγου στο διαδίκτυο. Παραδείγματος χάριν, μπορεί κάποιος πολίτης να εντοπίσει μία κρατική ατασθαλία ή να διαπιστώσει ότι μία εταιρεία ενεργεί παράνομα με σκοπό το κέρδος και να θέλει να δημοσιεύσει τα στοιχεία στην προσωπική του ιστοσελίδα. Στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων η εταιρεία ή το κράτος τον διώκει ποινικά και απαιτεί την καταστροφή της ιστοσελίδας. Παρόλα αυτά όμως, άλλοι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να δημιουργήσουν έναν mirror ούτως ώστε οι πληροφορίες που υπάρχουν στο site να παραμείνουν διαθέσιμες προς το κοινό, παρόλο που το αρχικό site έχει καταστραφεί. Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελεί το γεγονός που συνέβη το 2002 όταν η Κινεζική Κυβέρνηση διέκοψε την λειτουργία της δημοφιλέστατης μηχανής αναζήτησης Google στην Κίνα. Αμέσως όμως δημιουργήθηκε το mirror site elgoog (η λέξη google ανάποδα) και έτσι οι Κινέζοι χρήστες συνέχισαν να έχουν πρόσβαση στην μηχανή αναζήτησης παρόλο που η κυβέρνηση είχε αντίθετη άποψη.
  • Για την διατήρηση του περιεχομένου ενός site, ιδίως όταν αυτό αναμένεται να κλείσει.
  • Για την εξαπάτηση των μηχανών αναζήτησης. Αυτό γίνεται εάν στα διάφορα mirror sites τοποθετηθούν σύνδεσμοι από το ένα στο άλλο. Η τεχνική αυτή ονομάζεται link farming και πετυχαίνει να αυξήσει την θέση του site στις διάφορες μηχανές αναζήτησης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]