Metalcore

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Metalcore
Τόπος γέννησηςΗνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του '80
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα, Μπάσο, Τύμπανα, Φωνητικά
Συναφή είδηMathcore, Melodic Metalcore
Είδη
Deathcore, Electronicore, Nintendocore

Το Metalcore είναι είδος heavy metal μουσικής, το οποίο έχει τις ρίζες του στο crossover thrash της δεκαετίας του 1980 και το hardcore punk, με την ονομασία του να αποτελεί αμάλγαμα του heavy metal και του hardcore.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το metalcore συνδυάζει στοιχεία του πανκ και του χέβι μέταλ, όντας διαφορετικό από το crossover thrash λόγω της έντονης χρήσης διπλών μπάσων τυμπάνων. Συνδυάζει τα ουρλιαχτά στα φωνητικά και τα κοφτά ριφ κιθάρας του hardcore, με πιο δεμένη μουσικότητα και τα χαμηλά κουρδίσματα στις κιθάρες, όπως συμβαίνει και στο death metal. Πολλά συγκροτήματα χρησιμοποιούν καθαρά φωνητικά, ιδιαίτερα στα ρεφρέν, ενώ οι στίχοι ποικίλουν από το κοινωνικοπολιτικό στυλ του πανκ σε θέματα όπως η αγάπη, η θρησκεία, η ψυχολογική κατάσταση, κ.α.. Σε αντίθεση με το ακραίο metal, το metalcore τείνει να παρουσιάζει πιο θετικούς στίχους και λιγότερο βίαιο στιχουργικό περιεχόμενο.[1]

Ιστορία του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Killswitch Engage

Ο συνδυασμός του metal και του punk εμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80 σε thrash metal συγκροτήματα όπως οι Anthrax, οι Overkill και οι Slayer. Πιο καθαρό ηχητικό αποτέλεσμα ήλθε με το crossover thrash, με συγκροτήματα όπως οι Suicidal Tendencies, Sick of It All και Agnostic Front, ενώ στις αρχές της δεκαετίας του '90 ένα νέο κύμα συγκροτημάτων με ακόμη περισσότερες επιρροές από το heavy metal ήλθε, με ονόματα όπως οι Snapcase, Hatebreed και Earth Crisis. Παράλληλα, συγκροτήματα όπως οι Sepultura και οι Pantera πειραματίστηκαν με hardcore στοιχεία, καλλιεργώντας το έδαφος για την δημιουργία του metalcore.

Πρώτος δίσκος του είδους θεωρείται το "Destroy the Machines" των Earth Crisis, το οποίο κυκλοφόρησε το 1995.[2] Στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, η παρακμή του Nu metal είχε οδηγήσει σε εμπορική πτώση της σκληρής μουσικής. Το metalcore αναδείχθηκε στο εμπορικότερο είδος του metal εκείνη την περίοδο, παρά το γεγονός ότι τα συγκροτήματα του δεν έλαβαν ανάλογη ανταπόκριση από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς των Ηνωμένων Πολιτειών. Ονόματα όπως οι Killswitch Engage, Bleeding Through, Unearth και God Forbid γνώρισαν επιτυχία βασίζοντας τον ήχο τους στο metalcore αλλά προσθέτοντας καθαρά φωνητικά στα ρεφρέν.

Οι Killswitch Engage αποτέλεσαν ένα από τα πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του είδους, με την επιτυχία τους να οδηγεί σε πολλούς μιμητές, οι οποίοι αποσκοπούσαν στην εμπορική επιτυχία, με σχήματα όπως οι Bullet for my Valentine και Avenged Sevenfold να κάνουν την εμφάνιση τους χρησιμοποιώντας ποπ και emo στοιχεία.[3]

Είδη που προέκυψαν από το Metalcore[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Melodic metalcore[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μελωδικό metalcore περιέχει στοιχεία μελωδικού death metal, κυρίως με την χρήση φωνητικών του death metal, τα οποία διακόπτονται από καθαρά φωνητικά, αρμονικές κιθάρες και hardcore σπασίματα.[4] Κύριοι εκπρόσωποι του είδους είναι οι All That Remains και As I Lay Dying.

Mathcore[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το είδος αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του '90 με κύριους εκπροσώπους τους Converge, Botch και The Dillinger Escape Plan.[5] Χαρακτηρίζεται από αυξημένη ταχύτητα, τεχνικά ριφ και πολυσύνθετες συνθέσεις.

Deathcore[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό του metalcore με το death metal και περιέχει ακραία ριφ και blast-beats. Συγκροτήματα του είδους είναι οι Suicide Silence, Whitechapel, Knights of the Abyss, Carnifex και Chelsea Grin.[6]

Nintendocore[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Nintendocore συνδυάζει το metalcore, το hardcore και το thrash metal με ήχους από βιντεοπαιχνίδια, συνθεσάιζερ και μουσική 8-bit.[7] Εκπρόσωποι του είδους είναι οι Megas και Horse the Band.

Αξιόλογα συγκροτήματα του είδους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αξιόλογοι δίσκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Metalcore: Characteristics». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  2. «Earth Crisis - Destroy the Machines». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  3. «Killswitch Engage - Chart history | Billboard». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  4. «Melodic metalcore music - Listen free at Last.fm». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Φεβρουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  5. «Mathcore Bands | List of Best Mathcore Artists/Groups». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Σεπτεμβρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  6. «Deathcore : Band's List - Spirit of Metal». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 
  7. «Good Nintendocore or 8-bit artists? - Yahoo Answers». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2015. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]