Mea culpa

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η λατινική φράση mea culpa (culpa = σφάλμα) αποδίδεται στην ελληνική γλώσσα ως ομολογία: "λάθος μου", ή "δικό μου λάθος", και εμφατικά "λάθος μου μεγάλο".

Χρησιμοποιείται κυρίως σε αυτοκριτική που μπορεί να κάνει κάποιο άτομο σε αναγνώριση λάθους ή σειρά λαθών επιλογής του και να το ομολογήσει δημόσια. Η φράση αυτή είναι θρησκευτική ρήση που προέρχεται από χριστιανική προσευχή ομολογίας αμαρτιών της Καθολικής Εκκλησίας.

Στη νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία η φράση αυτή έχει χρησιμοποιηθεί, μεταξύ άλλων, από τον Ανδρέα Παπανδρέου και από τον Κώστα Καραμανλή[1] αλλά η πιο γνωστή ίσως χρήση της ήταν από τον Μιλτιάδη Έβερτ, που είπε μέγκα κούλπα, το οποίο αφορούσε σε υπαινιγμό περί του τηλεοπτικού παιγνιδιού Μέγκα Μπάνκα.[2]

Από τότε η χρήση της φράσης αυτής γίνεται κατ΄ επανάληψη δημοσιογραφικά ως χαρακτηρισμός και μόνο της όποιας αναγνώρισης κυρίως πολιτικού λάθους ή σε δημόσια έκφραση συγγνώμης, ανεξάρτητα αν δεν ειπώθηκε αυτή από επίσημα χείλη, όπως π.χ. χαρακτηρίστηκε δημοσιογραφικά η συγγνώμη του προέδρου των ΗΠΑ για τις υπηρεσίες ασφαλείας τον Ιανουάριο του 2010, ή για τη δημόσια συγγνώμη του Πάπα για θέματα παιδεραστίας κ.ά. Με την αυτή έννοια, ομοίως του χαρακτηρισμού, αποδίδεται η φράση αυτή και από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Κούσης, Γιώργος (31 Δεκεμβρίου 2009). «Πατήρ, υιός και mea culpa». Ελευθεροτυπία. http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=116697. Ανακτήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 2011. 
  2. http://www.hyper.gr/makthes/951109/51109g01.html[νεκρός σύνδεσμος]