Long Live Rock 'n Roll

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Long Live Rock 'n Roll
Στούντιο άλμπουμ από Rainbow
Κυκλοφόρησε9 Απριλίου 1978
ΗχογραφήθηκεΜάρτιος - Αύγουστος και Νοέμβριος - Δεκέμβριος 1977 στο Παρίσι
Μουσικό είδοςHard Rock, Heavy Metal
Διάρκεια39:27
ΠαραγωγόςΜάρτιν Μπερτς
ΔισκογραφικήPolydor
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Rainbow)
Rainbow On Stage
(1977)
Long Live Rock 'n Roll
(1978)
Down to Earth
(1979)

Long Live Rock 'n Roll είναι ο τίτλος του τρίτου στούντιο δίσκου του βρετανικού χαρντ ροκ συγκροτήματος Rainbow, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 1978 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Polydor".

Ιστορία της ηχογράφησης και του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη Φεβρουαρίου του 1977, ανακοινώθηκε η αποχώρηση του μπασίστα Τζίμι Μπέην και του κιμπορντίστα Τόνι Κάρεϊ από τους Rainbow. Ο Μπέην αντικαταστάθηκε από το πρώην μέλος των Uriah Heep, Μαρκ Κλαρκ, ενώ παρ' όλες τις οντισιόν, δεν κατάφεραν να βρουν ικανό αντικαταστάτη για τον Κάρεϊ, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να τον καλέσουν να επιστρέψει για τις ηχογραφήσεις του νέου τους δίσκου.
Ο Ρίτσι Μπλάκμορ μαζί με τον ντράμερ Κόζι Πάουελ εμφανιζόταν ζωντανά σε διάφορα κλαμπ του Παρισιού παίζοντας με τοπικά συγκροτήματα, ενώ ταυτόχρονα έψαχναν το κατάλληλο στούντιο για να ξεκινήσουν τις ηχογραφήσεις, βρίσκοντας τελικά, το "Le Chateau" λίγο έξω από την πόλη του Παρισιού.
Ο Τόνι Κάρεϊ αποχώρησε οριστικά από το συγκρότημα το καλοκαίρι του 1977. Στις αρχές Αυγούστου, οι Rainbow βρισκόταν για πρόβες στο Λος Άντζελες, όταν αποφάσισαν να απολύσουν τον Μαρκ Κλαρκ. Ο Μπλάκμορ ζήτησε από τον Τζίμι Μπέην να επιστρέψει αλλά εκείνος αρνήθηκε την πρόταση, με αποτέλεσμα στις αρχικές ηχογραφήσεις το μπάσο να αναλάβει ο ίδιος ο Ρίτσι Μπλάκμορ. Τελικά, εντάχθηκαν στο συγκρότημα ο μπασίστας Μπομπ Ντέισλι και ο Καναδός κιμπορντίστας Ντέηβιντ Στόουν. Η νέα σύνθεση έκανε την πρώτη της ζωντανή εμφάνιση στις 25 Σεπτεμβρίου 1977 στο "Konserthuset" της Στοκχόλμης, περιοδεύοντας στις σκανδιναβικές χώρες, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και τη Γαλλία μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, για να συνεχίσουν στη Μεγάλη Βρετανία καθ' όλη τη διάρκεια του Νοεμβρίου, στα τέλη του οποίου οι Rainbow επέστρεψαν στη Γαλλία για ολοκληρώσουν την ηχογράφηση του νέου τους δίσκου.

Ανάλυση τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο νέος δίσκος ονομάστηκε "Long Live Rock 'n' Roll" από το ομώνυμο πρώτο τραγούδι και σινγκλ του δίσκου. Το συγκεκριμένο κομμάτι είναι ένα up-tempo δυνατό χαρντ ροκ τραγούδι κατάλληλο για να ενθουσιάζει το κοινό στις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος. Ακολουθεί το λίγο πιο αργό "Lady of the Lake" με το πολύ καλό κιθαριστικό ριφ του Μπλάκμορ και την πιο σκοτεινή διάθεση, η οποία ανεβαίνει στο ρεφρέν.
Τρίτο κομμάτι του δίσκου ήταν το δεύτερο σινγκλ του, "LA Connection", ένα πιο ευθύ και αργό χαρντ ροκ τραγούδι με βαρύ ριφ, ενώ ακολουθεί το επικό "Gates of Babylon", το οποίο ακολουθεί τον συμφωνικό δρόμο στον οποίο βαδίζει το "Stargazer" από τον προηγούμενο δίσκο τους, "Rainbow Rising", με πιο ανατολίτικες τάσεις. Το συγκεκριμένο τραγούδι ξεκινάει με σόλο πλήκτρων από τον Στόουν, δίνοντας μια αίσθηση μυστικισμού, ενώ με την είσοδο των υπόλοιπων οργάνων αναλαμβάνει το χαρακτηριστικό ριφ του Μπλάκμορ και συμμετέχει η ορχήστρα Bavarian String Ensemble με τον μαέστρο Ράινερ Πιτς.
Ακολουθεί το γρήγορο χαρντ ροκ / χέβι μέταλ τραγούδι "Kill the King", του οποίου οι στίχοι, σύμφωνα με τον τραγουδιστή Ρόνι Τζέιμς Ντίο αναφέρονται σε μία παρτίδα σκάκι. Με αυτό το κομμάτι ξεκινούσαν τις συναυλίες από το 1976 μέχρι το 1979 και είναι ένα από τα πιο δυνατά χέβι μέταλ τραγούδια του δεύτερου μισού της δεκαετίας του '70. Ξεκινά με το έντονο ριφ του Μπλάκμορ συνοδευόμενο από εισαγωγή με τα τύμπανα του Κόζι Πάουελ, με τον Ντίο να μπαίνει με πολύ δυνατά φωνητικά, ενώ κατά τη διάρκεια του σόλο κιθάρας ο Πάουελ ανεβάζει ακόμη περισσότερο την ένταση παίζοντας με δύο μπάσα τύμπανα.
Ακολουθεί το "The Shed (Subtle)", ένα πιο ήρεμο κομμάτι με την ηχώ στην εισαγωγή να οδηγεί στην κιθάρα του Μπλάκμορ. Το "Sensitive to Light" θυμίζει το "Do You Close Your Eyes" από τον προηγούμενο δίσκο ενώ το "Long Live Rock 'n' Roll" τελειώνει με τη μπαλάντα "Rainbow Eyes" με τη συμμετοχή των Φέρεντς Κις και Νίκο Νίκολιτς στη βιόλα, του Καρλ Χάιντς Φάιτ στο τσέλο και των Ρούντι Ρίσαβι και Μαξ Χέκερ στο φλάουτο.

Ο Ρίτσι Μπλάκμορ σε συναυλία στο Όσλο στις 27 Σεπτεμβρίου 1977

Εμπορική επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το "Long Live Rock 'n' Roll" γνώρισε αρκετά μεγάλη εμπορική επιτυχία, ανεβαίνοντας στο Top-10 των βρετανικών τσαρτ αλλά και το Top-30 αρκετών ευρωπαϊκών. Τα δύο σινγκλ του δίσκου, "Long Live Rock 'n' Roll" και "LA Connection" ανέβηκαν στο Top-40 της Μεγάλης Βρετανίας, ενώ τον Ιούλιο του 1981 εκδόθηκε το σινγκλ "Kill the King" ανεβαίνοντας στο # 41. Ο δίσκος βραβεύθηκε ως ασημένιος αλλά δεν γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αφού έφθασε μόλις ως το # 89.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Long Live Rock 'n Roll (Blackmore, Dio) - 4:21
2. Lady of the Lake (Blackmore, Dio) -
3. L.A. Connection (Blackmore, Dio) - 5:02
4. Gates of Babylon (Blackmore, Dio) - 6:49
5. Kill the King (Blackmore, Dio, Powell) - 4:29
6. The Shed (Subtle) (Blackmore, Dio, Powell) - 4:47
7. Sensitive to Light (Blackmore, Dio) - 3:07
8. Rainbow Eyes (Blackmore, Dio) - 7:11

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Long Live Rock 'n Roll (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 9 Απριλίου 1978

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 7
Ολλανδία 11
Σουηδία 18
Γερμανία 26
Ηνωμένες Πολιτείες 89

Long Live Rock 'n Roll (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Απρίλιος 1978

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 33

LA Connection (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Σεπτέμβριος 1978

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 40

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Long Live Rock 'n Roll (άλμπουμ)
Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Ασημένιος

Μέλη των Rainbow[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του "Long Live Rock 'n Roll" είχε την εξής μορφή:
Ρόνι Τζέιμς Ντίο - φωνητικά
Ρίτσι Μπλάκμορ - κιθάρα, μπάσο
Ντέηβιντ Στόουν - πλήκτρα
Μπομπ Ντέισλι - μπάσο
Κόζι Πάουελ - τύμπανα

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]