Logicomix

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Logicomix
ΣυγγραφέαςΑπόστολος Δοξιάδης
Χρίστος Παπαδημητρίου
ΤίτλοςLogicomix
ΓλώσσαΕλληνικά
Ημερομηνία δημοσίευσης20  Οκτωβρίου 2008
Μορφήεικονιστόρημα
Θέμαhistory of logic
foundational crisis of mathematics
ΧαρακτήρεςΜπέρτραντ Ράσελ και Χρίστος Παπαδημητρίου
LC ClassOL14996971W[1]
Πρώτη έκδοσηEdiciones Sinsentido

Logicomix (σύνθεση των λέξεων logic, λογική, και comics) είναι ο τίτλος εικονογραφήματος του Απόστολου Δοξιάδη και του καθηγητή πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ των Ηνωμένων Πολιτειών Χρίστου Παπαδημητρίου, εικονογραφημένο από τους Αλέκο Παπαδάτο και Αννί ντι Ντοννά (Annie di Donna).[2]

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο βασίστηκε πάνω στη ζωή του μαθηματικού Μπέρτραντ Ράσελ, καθώς και στη λεγόμενη «θεμελιακή αναζήτηση» στα μαθηματικά. Στο βιβλίο εμφανίζονται πολλοί διάσημοι μαθηματικοί και φιλόσοφοι του 20ού αιώνα, όπως οι: Γκέοργκ Καντόρ, Άλφρεντ Νορθ Ουάιτχεντ, Γκότλομπ Φρέγκε, Λούντβιχ Βιτγκενστάιν, Κουρτ Γκέντελ και Άλαν Τούρινγκ. Παράλληλα, το βιβλίο δείχνει και τις προσπάθειες των συντελεστών του βιβλίου να εξηγήσουν το νόημά του και το τι κρύβεται πίσω του.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Logicomix έλαβε πάμπολλες καλές κριτικές, ενώ έγινε σύντομα μπεστ σέλερ στην Ελλάδα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ολλανδία και στη Μεγάλη Βρετανία. Από τις πρώτες μέρες κυκλοφορίας του το βιβλίο έγινε ανάρπαστο. Παρότι γράφτηκε πρώτα στα αγγλικά, οι συντελεστές του αποφάσισαν η πρώτη έκδοση του να γίνει στα ελληνικά. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2008 από τις εκδόσεις «Ίκαρος». Σύντομα εξαντλήθηκε η πρώτη έκδοση και ακολούθησε άλλη μία που εξαντλήθηκε και αυτή σε σύντομο χρονικό διάστημα και ήδη κυκλοφορεί η έκτη έκδοση.[3]. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί και κυκλοφορήσει ήδη σε δεκατέσσερις χώρες του εξωτερικού, οι οποίες είναι η Μεγάλη Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Κίνα, η Τουρκία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Νορβηγία, η Δανία, η Φινλανδία, η Βραζιλία και το Ισραήλ κλπ.[4]. Στην Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2009 και σημείωσε τεράστια επιτυχία, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές από τον τύπο της χώρας.[5]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. archive.org/details/logicomixepicsea00apos. Ανακτήθηκε στις 4  Απριλίου 2019.
  2. Καθημερινή, «Μαθηματικών πάθη σε graphic novel»[νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Το Βήμα, «Η παλίρροια Logicomix»». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019. 
  4. «Logicomix, Διεθνείς εκδόσεις». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2010. 
  5. «Καθημερινή, «Διεθνές μπεστ σέλερ made in Greece». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]