Lock Up the Wolves

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Lock Up the Wolves
Στούντιο άλμπουμ από Dio
Κυκλοφόρησε15 Μαΐου 1990
Ηχογραφήθηκε1989 - 1990 στο Ρίνο της Νεβάδα των ΗΠΑ
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια60:43
ΠαραγωγόςΡόνι Τζέιμς Ντίο, Τόνι Πλατ
ΔισκογραφικήReprise Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Dio)
Dream Evil
(1987)
Lock Up the Wolves
(1990)
Strange Highways
(1993)

Lock Up the Wolves είναι ο τίτλος του πέμπτου στούντιο δίσκου του αμερικανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Dio, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Μάιο του 1990 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Reprise Records".

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ "Dream Evil", ο κιθαρίστας Γκρεγκ Γκόλντι αποχώρησε από τους Dio οδηγώντας τον Ρόνι Τζέιμς Ντίο σε αναζήτηση νέου κιθαρίστα. Για τη θέση του κιθαρίστα έλαβε 5000 demo κασέτες και τελικά η επιλογή του ήταν ο 18χρονος Ρόουαν Ρόμπερτσον από το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέσα στο 1989, αποχώρησαν από το συγκρότημα ο μπασίστας Τζίμι Μπέην και ο κιμπορντίστας Κλωντ Σνελ και τη θέση τους πήραν ο Τέντι Κουκ και ο Γιενς Γιόχανσον, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, το συγκρότημα δούλευε σε υλικό για το επερχόμενο άλμπουμ του, ενώ στις 28 Δεκεμβρίου 1989 ο ντράμερ Βίνι Άπις ανακοίνωσε την αποχώρηση του. Στη θέση του Άπις ήλθε ο πρώην ντράμερ των AC/DC, Σάιμον Ράιτ.

Στα μέσα Ιανουαρίου, το συγκρότημα μετέβη στο Ρίνο των Ηνωμένων Πολιτειών για την ηχογράφηση των νέων συνθέσεων του. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στα "Granny's House Studios" με παραγωγό τον Τόνι Πλατ και τον Ντιο, ενώ η μίξη του ήχου έγινε στα "Battery Studios" του Λονδίνου. Ο δίσκος κυκλοφόρησε στις 15 Μαΐου 1990 και οι Dio ξεκίνησαν την ευρωπαϊκή τους περιοδεία ανοίγοντας συναυλίες των Metallica, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία περιόδευσαν με τους Trouble να ανοίγουν τις δικές τους εμφανίσεις.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η περιοδεία ονομάστηκε "Throw 'em To The Wolves Tour" και στις 28 Αυγούστου του 1990, ο μπασίστας των Black Sabbath, Γκίζερ Μπάτλερ εμφανίστηκε μαζί τους παίζοντας το τραγούδι "Neon Knights". Μετά τη συναυλία συνομίλησαν για μία επανένωση της σύνθεσης των Black Sabbath την οποία είχαν από το 1980 ως το 1983, με τον Ντίο στα φωνητικά, τον Μπάτλερ στο μπάσο και τον Τόνι Αϊόμι στην κιθάρα.

Στις αρχές του 1991, ο Ντίο πάγωσε το προσωπικό του σχήμα για να επιστρέψει στους Black Sabbath και να ηχογραφήσει το δίσκο "Dehumanizer".

Εμπορική επιτυχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εμπορική επιτυχία του "Lock Up the Wolves" ήταν πολύ μικρότερη από αυτή των προκατόχων του, κυρίως λόγω των συνεχών αλλαγών στη σύνθεση του συγκροτήματος οι οποίες απογοήτευσαν τους φανατικούς οπαδούς τους. Αυτό ήταν το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος το οποίο δεν ανέβηκε στο βρετανικό Top-20 και έφθασε μόλις στο # 61 του Billboard στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις του ήταν ιδιαίτερα πεσμένες, με τη Γερμανία να είναι η μόνη χώρα στην οποία ανέβηκε στα πρώτα είκοσι άλμπουμ φθάνοντας στο # 16.

Το άλμπουμ συνοδευόταν από το σινγκλ "Hey Angel" το οποίο έφθασε ως το # 94 στη Μεγάλη Βρετανία όντας το τελευταίο τραγούδι του συγκροτήματος που κατάφερε να μπει στα βρετανικά τσαρτ.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Wild One (Dio, Robertson) - 4:05
2. Born on the Sun (Dio, Robertson, Bain, Appice) - 5:36
3. Hey Angel (Dio, Robertson) - 5:00
4. Between Two Hearts (Dio, Robertson) - 6:30
5. Night Music (Dio, Robertson, Bain) - 5:05
6. Lock Up the Wolves (Dio, Robertson, Bain) - 8:33
7. Evil on Queen Street (Dio, Robertson, Cook) - 6:04
8. Walk on Water (Dio, Robertson, Johansson) - 3:44
9. Twisted (Dio, Robertson, Bain, Appice) - 4:45
10. Why Are They Watching Me (Dio, Robertson) - 5:04
11. My Eyes (Dio, Robertson, Johansson) - 6:36

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Lock Up the Wolves (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 15 Μαΐου 1990

Χώρα Θέση
Γερμανία 16
Σουηδία 23
Ελβετία 25
Ηνωμένο Βασίλειο 28
Ηνωμένες Πολιτείες 61
Ολλανδία 76

Hey Angel (σινγκλ)

Επίσημη κυκλοφορία: Αύγουστος 1990

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 94

Μέλη των Dio[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του "Lock Up the Wolves" είχε την εξής μορφή:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]