Lincoln Blackwood

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Lincoln Blackwood
Lincoln Blackwood του 2002
Σύνοψη
Κατασκευαστής Lincoln
Μητρική εταιρεία Ford Motor Company
ΠαραγωγήΑύγουστος 2001 — Δεκέμβριος 2002
ΣυναρμολόγησηΚλέικομο, Μιζούρι, ΗΠΑ
ΣχεδιαστήςPatrick Schiavone
Αμάξωμα και σασί
ΚατηγορίαΜεγάλο πολυτελές pick-up
Αμάξωμα4-πορτο pick-up (αποκλειστικά διπλοκάμπινο crew-cab)
ΔιαμόρφωσηΚινητήρας μπροστά, πίσω κίνηση
ΠλατφόρμαFord P platform
Σχετική εξέλιξηFord F-Series
Ford Expedition πρώτης γενιάς
Lincoln Navigator πρώτης γενιάς
Σύστημα κίνησης
Κινητήρας5.409 cm³ V8 32-βάλβιδος, βενζίνης, 300 hp
Μετάδοση4-τάχυτο αυτόματο κιβώτιο
Χωρητικότητα καυσίμου95 λίτρα
Διαστάσεις
Μεταξόνιο3.518 χιλιοστά
Μήκος5.593 χιλιοστά
Πλάτος1.981 χιλιοστά
Ύψος1.869 χιλιοστά
Κενό Βάρος2.531 κιλά
Χρονολόγιο
Προηγούμενο μοντέλοΚανένα
Επόμενο μοντέλοLincoln Mark LT

To Lincoln Blackwood ήταν ένα τεράστιων διαστάσεων πολυτελές pick-up αυτοκίνητο, που παρήχθη από την αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Lincoln, από τον Αύγουστο του 2001 έως τον Δεκέμβριο του 2002. Συνολικά κατασκευάστηκαν μόλις 3.356 αντίτυπα σειράς Blackwood σε μόλις 16 μήνες παραγωγής, λόγω εξαιρετικά χαμηλής ζήτησης. Ως αποτέλεσμα, ήταν το μοντέλο με τον συντομότερο κύκλο παραγωγής στην ιστορία της Lincoln. Διατέθηκε μόνο σε δύο κράτη : στις Ηνωμένες Πολιτείες για 1 μόνο σεζόν, του 2002, καθώς και στο Μεξικό για 2 σεζόν, του 2002 και του 2003. Αντιθέτως, στον Καναδά και σε όλες τις ηπείρους εκτός Βόρειας Αμερικής δεν πωλήθηκε ποτέ επίσημα.

Δημιουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Blackwood ήταν μια πολυτελέστερη εκδοχή του pick-up Ford F-150 Crew Cab της τότε γενιάς, αλλά η εξωτερική του αισθητική είχε διαμορφωθεί κατ' αντιστοιχία με τα άλλα μοντέλα της Lincoln της τότε εποχής. Το σασί ήταν κοινό με αυτό του Ford F-150, ενώ το μπροστινό μέρος, το σαλόνι, το ταμπλό, ο κινητήρας και το κιβώτιο ταχυτήτων ήταν κοινά με το SUV πολυτελείας Lincoln Navigator πρώτης γενιάς (1997 - 2002). Επίσης, το Blackwood έφερε και ορισμένα ξεχωριστά στοιχεία, με εμφανέστερο φυσικά το ντιζάιν της πίσω καρότσας, ενώ το συνολικό μήκος του αμαξώματος έφτανε σχεδόν τα 5,60 μέτρα.

Lincoln Blackwood του 2002.

Ο αποφασιστικός παράγοντας που ώθησε την Lincoln να δημιουργήσει το μοντέλο, ήταν η τεράστια εμπορική επιτυχία του Lincoln Navigator πρώτης γενιάς, που είχε πρωτοκυκλοφορήσει στις 1 Ιουλίου 1997 και ήταν το πρώτο SUV στην ιστορία της φίρμας, ενώ σημείωσε και τεράστια εμπορική επιτυχία. Για την ακρίβεια, με 71.000 πωλήσεις την πρώτη σεζόν κυκλοφορίας του, αυτήν του 1998, έγινε το δεύτερο σε πωλήσεις μοντέλο της εταιρείας, μετά το πολυτελές σεντάν Lincoln Town Car που κατάφερε 97.547 πωλήσεις την ίδια σεζόν, του 1998. Άμεση μάλιστα συνέπεια, ήταν ότι το έτος 1998 η Lincoln για πρώτη φορά ξεπέρασε την Cadillac σε πωλήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (με διαφορά πάνω από 4.500 αυτοκίνητα το 1998), λόγω της εμπορικής επιτυχίας του δύο μοντέλων που προαναφέρθηκαν.[1]

Ως αποτέλεσμα, η Lincoln εξέλιξε, ξεκινώντας ήδη από το 1998 και χρησιμοποιώντας ως βάση το Navigator, και το Blackwood, το πρώτο της pick-up, που έτυχε μάλιστα να είναι και το πρώτο στην ιστορία στην ιστορία της αυτοκίνησης πολυτελές pick-up. Το αρχικό πρωτότυπο μοντέλο παρουσιάστηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Ντιτρόιτ τον Ιανουάριο του 1999 και πυροδότησε τότε ενθουσιασμό εκ μέρους του κοινού. Ωστόσο, η παραγωγή του ξεκίνησε μόλις τον Αύγουστο του 2001 και οι πρώτες πωλήσεις τον Οκτώβριο, λόγω προβλημάτων στην προμήθεια της πίσω καρότσας από την κατασκευάστρια εταιρεία Magna Steyr.

Όπως είχε συμβεί και με την πρώτη γενιά της Cadillac Escalade, που είχε κυκλοφορήσει για πρώτη φορά το έτος 1998 ως απάντηση στην νέα μόδα των πολυτελών SUV και ιδίως στον καινούριο εγχώριο αντίπαλο, το Lincoln Navigator, η Cadillac αποφάσισε να εξελίξει επίσης ένα αντίστοιχο pick-up, με βάση το SUV Cadillac Escalade. Πράγματι, στα τέλη του 2001, η δεύτερη γενιά της Cadillac Escalade προσέθεσε την pick-up εκδοχή Cadillac Escalade EXT, μόλις λίγο μετά το Blackwood. Ενώ όμως η Escalade EXT γνώρισε από την πρώτη στιγμή μεγάλη εμπορική επιτυχία, το Blackwood εξελίχθηκε αμέσως σε ένα πρωτοφανές εμπορικό κάζο.

Εμπορική καταστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το άνοιγμα της καρότσας του Lincoln Blackwood.
Το άνοιγμα της καρότσας του Lincoln Blackwood.
Το πίσω μέρος του Lincoln Blackwood.

Η αιτία ήταν μια σειρά από χαρακτηριστικά που είχαν επιλεγεί σκόπιμα, προκειμένου να τονιστεί ο πολυτελής χαρακτήρας του μοντέλου, πλην όμως περιόρισαν σημαντικά την πρακτική χρησιμότητά του ως pick-up, με αποτέλεσμα οι υποψήφιοι αγοραστές της κατηγορίας των μεγάλων pick-up να μην το εξετάσουν καν ως πιθανή επιλογή. Συγκεκριμένα:

  • Η τιμή πώλησής του ήταν 52.500 δολάρια, νούμερο υπερβολικά υψηλό (με την τότε ισοτιμία) για την κατηγορία και τον εξοπλισμό του μοντέλου.
  • Όπως και το αποκλειστικά μαύρο κατά τα έτη παραγωγής 1914 έως 1926 Ford Model T (συνολική διάρκεια παραγωγής : 1908 - 1927), το Blackwood ήταν διαθέσιμο μόνο σε μαύρο χρώμα και μάλιστα τόσο στην εξωτερική βαφή, όσο και στο στάνταρ δερμάτινο σαλόνι. Αυτό το κατέστησε πρακτικώς άβολο έως ακατάλληλο για το θερμό κλίμα των αγορών όπου τα pick-up έχουν παραδοσιακά μεγάλη απήχηση, δηλαδή τις νότιες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών και το Μεξικό.
  • Προσφερόταν μόνο ως πισωκίνητο, χωρίς να διατίθεται 4-κίνηση.
  • Η πίσω καρότσα είχε διαμορφωθεί σαν καλυμμένος χώρος αποσκευών ενός σεντάν 3 όγκων, με το καπάκι να ανοίγει επίσης προς τα πάνω, όπως φαίνεται και στις 2 διπλανές φωτογραφίες (εκτός από το κάτω μέρος, που άνοιγε σε δύο μέρη και προς το πλάι, σαν οικιακή πόρτα με δύο θυρόφυλλα), αντί για την κλασική ακάλυπτη καρότσα των pick-up, εμποδίζοντας έτσι την φόρτωση μεγάλων ή μεγάλου ύψους αντικειμένων.
  • Μάλιστα η καρότσα κατασκευαζόταν από πλαστικό, με πλευρική ενίσχυση από ανοξείδωτο ατσάλι και εξωτερική επένδυση μαύρου αφρικανικού γυαλιστερού ξύλου (εξ ου και η ονομασία Blackwood), με παράλληλες γραμμώσεις από αλουμίνιο, όπως φαίνεται και στις διπλανές φωτογραφίες.

Αντιθέτως, η Cadillac Escalade EXT απεδείχθη εξαιρετικά πρακτική και αυτό ήταν καταδικαστικό για το Blackwood. Ενδεικτικώς, ενώ η Lincoln υπολόγιζε να πουλήσει 18.000 αντίτυπα του Blackwood τις δύο πρώτες σεζόν, τελικώς παρήχθησαν συνολικά μόλις 3.356 αντίτυπα σειράς Blackwood, σε μόλις 16 μήνες παραγωγής, και μάλιστα τα τελευταία από αυτά πωλήθηκαν με εξαιρετικά μεγάλη δυσκολία. Ταυτόχρονα μάλιστα, η αρχική Cadillac Escalade EXT πώλησε 13.494 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες το ημερολογιακό έτος (όχι τη σεζόν) 2002.

Ακολουθώντας την ίδια τακτική με το Lincoln Navigator πρώτης γενιάς, η Lincoln προσέφερε το Blackwood σε μία μόνο έκδοση εξοπλισμού, με όλα σχεδόν τα στοιχεία εξοπλισμού της Lincoln ως στάνταρ, μεταξύ των οποίων ηλιοροφή, κασετόφωνο με CD-changer στη μπροστινή κονσόλα και πολυζωνικό αυτόματο κλιματισμό. Μοναδική προαιρετική επιλογή (όπως και στο Navigator πρώτης γενιάς) ήταν το σύστημα δορυφορικής πλοήγησης, με έγχρωμη οθόνη. Επιπλέον μειονέκτημα του μοντέλου, ήταν ότι η οθόνη αυτή είχε τοποθετηθεί σε άβολο σημείο, πολύ χαμηλά στην κεντρική κονσόλα και ήταν μόλις 5 ιντσών, καθιστώντας έτσι δύσκολη την ανάγνωσή της από τον οδηγό, όπως είχε συμβεί και με το Navigator πρώτης γενιάς, που είχε κοινό σαλόνι, καθίσματα και ταμπλό με το Blackwood.

Τεχνικά χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σεζόν Κινητήρας Ισχύς Ροπή Μέγιστη
ταχύτητα
Επιτάχυνση
0 - 60 mph
(0 - 97 km/h)
2002 5.409 cm³ V8 βενζίνης
Triton InTech
300 hp (223,7 kW / 304,2 PS)
στις 5.000 στροφές το λεπτό
481 N·m (355 ft·lbf) στις
2.750 στροφές το λεπτό
105 mph*
(169 km/h)
8,7 δευτερόλεπτα

(*) Ηλεκτρονικά περιορισμένη

Αντικατάσταση του Blackwood[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήδη πριν ολοκληρωθεί η σεζόν του 2002, η Lincoln ανακοίνωσε την πρόωρη διακοπή του Blackwood, λόγω των εντελώς μηδαμινών πωλήσεων, και τελικώς η παραγωγή του έληξε τον Δεκέμβριο του 2002. Μετά από μια παύση 2 ετών, ήρθε ο επίσημος διάδοχος και ήταν το Lincoln Mark LT. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιανουάριο του 2005 (λίγους μήνες μετά και στον Καναδά και στο Μεξικό) και γνώρισε σαφώς μεγαλύτερη εμπορική απήχηση, καθώς δεν επαναλήφθηκαν τα σφάλματα που είχαν γίνει στο Blackwood. Διατέθηκε στις ΗΠΑ και στον Καναδά έως το 2008, ενώ στο Μεξικό υπέστη μετά μια ανανέωση και διατηρήθηκε στην αγορά αυτή έως το 2014.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. O'Dell, John (1999-05-06). «Cadillac Apologizes to Lincoln for Inflating Sales Numbers» (στα αγγλικά). Los Angeles Times. ISSN 0458-3035. http://articles.latimes.com/1999/may/06/business/fi-34467. Ανακτήθηκε στις 2018-05-22. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]