Leopard 2

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Leopard 2
Leopard 2A5
Leopard 2A5
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Πλήρωμα4 άτομα
Μήκος2A6: 9.97 m
Πλάτος3,759m
Ύψος3m
Μάζα62 t

Θωράκιση3ης γενιάς σύνθετο υλικό,συμπεριλαμβανομένων χάλυβα υψηλής σκληρότητας,βολφράμιο και plastic filler με κεραμικά υλικά
Πρωτεύων οπλισμός1 x 120 mm Rheinmetall L55 smoothbore gun 42 rounds
Δευτερεύων οπλισμός2 x 7.62 mm MG3A1 4,750 rounds
ΚινητήραςMTU-Δωδεκακύλινδρος Ντίζελ
Μέγιστη ταχύτητα68 km/h
Απόδοση/Μάζα24,2 PS/t

Το Leopard 2 είναι γερμανικό κύριο άρμα μάχης το οποίο κατασκευάζεται από την εταιρεία Krauss-Maffei.
Το τανκ έχει σχεδιαστεί σε δύο βασικές παρτίδες: την αρχική του Leopard 2A4 και την βελτιωμένη του Leopard 2A5 και μεταγενέστερων εκδόσεων, οι οποίες διαθέτουν ενισχυμένη πανοπλία και πυργίσκο καθώς και πλήθος άλλων βελτιώσεων.
Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για τις ανάγκες του στρατού της Δυτικής Γερμανίας, ενώ σήμερα υπηρετεί σε 15 χώρες. Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί 3.480 μονάδες.
Όλα τα μοντέλα διαθέτουν ψηφιακά συστήματα ελέγχου πυρός με αποστασιόμετρα λέιζερ, ένα πλήρως σταθεροποιημένο κύριο όπλο, πολυβόλα και προηγμένες λειτουργίες νυχτερινής όρασης και σκοπεύσεως (στα πρώτα μοντέλα γινόταν χρήση συστημάτων LLLTV, αργότερα έγινε εισαγωγή συστημάτων θερμικής απεικόνισης). Το Leopard 2 καθώς κινείται έχει την δυνατότητα να βάλει εναντίον άλλων κινούμενων στόχων χωρίς να επηρεάζεται από την μορφολογία του εδάφους.

Επιχειρησιακή ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Leopard 2 έχουν χρησιμοποιηθεί στον πόλεμο της Βοσνίας, στην Ουκρανία, στο Κοσσυφοπέδιο και στο Αφγανιστάν. Συγκεκριμένα στο Αφγανιστάν, τα Leopard ήρθαν πολλές φορές αντιμέτωπα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, χωρίς όμως σημαντικές φθορές ή απώλειες. Μετά από επίθεση των Ταλιμπάν σε καναδικό Leopard 2A6M, ένας Καναδός αξιωματικός δήλωσε ότι «εάν η επίθεση είχε πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε άλλο όχημα, είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα υπήρχαν επιζώντες».[1]

Παραλλαγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Leopard 2
  • Leopard 2A1
  • Leopard 2A2
  • Leopard 2A3
  • Leopard 2A4
  • Leopard 2A5
  • Leopard 2A6
  • Leopard 2 PSO
  • Leopard 2A7+
Θερμική εικόνα EMES 15, μεγέθυνση x12.
Leopard 2A6HEL του Ελληνικού Στρατού.
Αυστριακό Leopard 2A4.
Θέα διαμέσου του PERI-R 17, του περισκοπίου παρατήρησης και σκόπευσης του διοικητή ενός Leopard 2A4.

Leopard 2A6[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Leopard 2 A6 αντιπροσωπεύουν την πιο ώριμη τεχνολογικά εκδοχή του Leopard 2.

Τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του Leopard 2 Α6 είναι: βάρος 62, 3 τόνοι,συνολικό μήκος με την κάννη 9,97 μέτρα,μήκος 7,7 μέτρα, πλάτος 3,74 μέτρα, συνολικό ύψος 3 μέτρα, ενώ το πλήρωμά του αποτελείται από 4 μέλη.Το άρμα προωθείται από ένα πετρελαιοκινητή-ρα MTU MB873 Ka-501 V12 συνολικής ιπποδύναμης 1.500 ίππων και κιβώτιο ταχυτήτων Renk HSWL 354, που επιτρέπει στο άρμα να κινείται με ταχύτητα 68-72 χλμ./ώρα επί του οδοστρώματος και 55 χλμ./ώρα εκτός οδοστρώματος, ενώ η αυτονομία του φτάνει τα 500-550 χλμ. Η σχέση ιπποδύναμης με το βάρος του άρματος είναι 24 ίπποι/τόνο, γεγονός που του δίνει μεγάλη ευκινησία στο πεδίο της μάχης.

Ο οπλισμός του Leopard 2 Α6 αποτελείται από το βασικό πυροβόλο των 120 χλστ./L55λείας κάννης της εταιρείας Rheimetall AG,ενώ το Leopard 2Α5 διαθέτει το 120 χλστ./L44, επίσης της ιδίας εταιρείας. Το μήκος του L55 είναι 6,6 μέτρα και του L44, 5,3 μέτρα. Η διαφορά των 1,3 μέτρων στο μήκος της κάννης,επιτρέπει στο Leopard 2 A6 να μπορεί να βάλει τα βλήματα με μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα βλήματα που μπορεί να βάλει είναι στο πλέον καινούργιο DM 63, το APFSDS DM53, (ταχύτητα εξόδου από την κάννη L55 είναι 1750 μέτρα/δευτ.), το παλαιό DM 43A1 KE, το DM 33 KE, και το DM 12 HEAT. Το άρμα δε διαθέτει αυτόματο σύστημα τροφοδοσίας του πυροβόλου και η διαδικασία εκτελείται από τον γεμιστή. Το άρμα διαθέτει 42 βλήματα για το κύριο πυροβόλο, εκ των οποίων τα 15 είναι έτοιμα για χρήση και τα υπόλοιπα αποθηκευμένα σε προστατευόμενο από εκρήξεις χώρο, που βρίσκεται στο εμπρόσθιο μέρος του σασί αριστερά από τη θέση του οδηγού. Το συζυγές πολυβόλο MG-3 του άρματος, είναι διαμετρήματος 7,62 χλστ., όπως και το πολυβόλο,το οποίο το χειρίζεται ο αρχηγός του πληρώματος στην οροφή. Τέλος, εκατέρωθεν του πύργου είναι τοποθετημένοι 16 συνολικά εκτοξευτές καπνογόνων.

Το Σύστημα Ελέγχου Πυρός του Leopard 2A6 είναι το EMES 15 A2, το οποίο αποτελείται από το βασικό σκοπευτικό του πυροβολητή με σταθεροποιημένο καθρέπτη στους δύο άξονες, το τηλέμετρο Laser, τη θερμική κάμερα Ophelios, τη μονάδα ελέγχου του πυροβολητή και του αρχηγού, την οθόνη του αρχηγού, τον υπολογιστή, τα χειριστήρια του αρχηγού, τον βαλλιστικό υπολογιστή, τον αισθητήρα ανύψωσης του πυροβόλου,τον αισθητήρα ανέμου. Ο πυροβολητής διαθέτει,επίσης, βοηθητικό σκοπευτικό FERO-Z18 Α2 με δυνατότητα μεγέθυνσης x8, ανεξάρτητο πανοραμικό περισκόπιο PERI R-17 A2 (τοποθετημένο πίσω από τη θέση του αρχηγού), στο οποίο περιλαμβάνεται και θερμική κάμερα Ophelios με δυνατότητα μεγέθυνσης x2 και x8, που επιτρέπει στον αρχηγό να παρακάμπτει τον πυροβολητή,ενώ μπορεί να στέλνει την εικόνα στον πυροβολητή, ενώ αυτός ψάχνει για άλλους στόχους. Η ύπαρξη του αυτόνομου περισκοπίου του αρχηγού με την ενσωματωμένη θερμική κάμερα, δίνει τη δυνατότητα στο πλήρωμα να μπορεί να αντιμετωπίζει πολλαπλούς στόχους .Επιπρόσθετα, έχει τοποθετηθεί σύστημα GPS, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης Iniochos.

Η θωράκιση του άρματος είναι αυτή που διακρίνει τα Leopard 2 Α6 από τις υπόλοιπες εκδόσεις, τουλάχιστον εξωτερικά. Η θωράκιση και των δύο αρμάτων έχει αυξηθεί με την προσθήκη πλακών συνθετικής θωράκισης τρίτης γενιάς που σχηματίζουν τοξοειδή διαμόρφωση στο εμπρόσθιο μέρος του άρματος. Τα τμήματα αυτά της θωράκισης μπορούν να αφαιρεθούν σε περίπτωση που το άρμα χτυπηθεί. Επιπρόσθετα διαθέτει πλήρη θωράκιση οροφής.Αυτό σημαίνει ότι το άρμα προστατεύεται από πλήγματα υποπυρομαχικών, βομβιδίων, και πυραύλων εδάφους-εδάφους. Ανάλογη επαύξηση της θωράκισης με την τοποθέτηση αντίστοιχων πλακών έχει υιοθετηθεί και από τις δύο πλευρές του πύργου του άρματος καθώς και στο σασί, ενώ στο εσωτερικό του άρματος έχει εφαρμοστεί αντιθραυσματική επένδυση που περιορίζει τις απώλειες από τα θραύσματα που προκαλούνται μετά από προσβολή του άρματος.[2][3]

Leopard 2A6 στον Ελληνικό Στρατό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ελληνικός Στρατός έχει στην κατοχή του 170 Leopard 2A6 HEL(ελληνική έκδοση του Leopard 2A6).[4]

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια άρματα μάχης παρομοίων ρόλων, δυνατοτήτων και χρονολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αλφαβητική σειρά ονομασίας:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tanks for the Lesson: Leopards, too, for Canada». Defense Industry Daily. 
  2. «Leopard 2A6 Main Battle Tank». www.enemyforces.net. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Νοεμβρίου 2012. 
  3. «Leopard 2A6 main battle tank». Army Recognition. 
  4. «Leopard 2HEL - Άρμα μάχης». www.ellinikos-stratos.com. skopia@gr. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]