Kawasaki C-1

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Kawasaki C-1
Kawasaki C-1
Kawasaki C-1
Περιγραφή
Αποστολή Στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος
Πλήρωμα 5
Κατασκευαστής Kawasaki Heavy Industries
Διαστάσεις
Μήκος 29 m
Εκπέτασμα 30,58 m
Ύψος 9,99 m
Επιφάνεια πτέρυγας 120,5 m²
Βάρος
Άδειο 23.320 kg
Μέγιστο απογείωσης 45.000 kg
Πηγή ισχύος
Κινητήρες 2× Pratt & Whitney JT8D-M-9 κατασκευής Mitsubishi
Ισχύς 3060 shp (έκαστος)
Επιδόσεις
Μέγιστη ταχύτητα 806 km/h
501 mph
Αυτονομία 1.300 km
Μέγιστο ύψος 11.600 m
Μεταφορική Ικανότητα
Στρατιώτες 60
Αλεξιπτωτιστές 45
Τραυματίες 36 με συνοδεία ιατρικού προσωπικού
Φορτίο 7.900 kg (ωφέλιμο)
11.900 kg (μέγιστο)

Το Kawasaki C-1 είναι δικινητήριο στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος, μικρής ακτίνας δράσης και ικανό για βραχείες αποπροσγειώσεις, το οποίο χρησιμοποιείται από την Ιαπωνική Αεροπορική Δύναμη Αυτοάμυνας. Η εξέλιξη του ξεκίνησε το 1966, όταν οι Ιαπωνικές αεροπορικές δυνάμεις αποφάσισαν να αντικαταστήσουν τα γηραιά C-46 Commando, που χρονολογούνταν από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το C-1 εισήλθε σε παραγωγή το 1971 ενώ παραμένει σε υπηρεσία μέχρι σήμερα.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966 ο στόλος μεταγωγικών της Ιαπωνικής αεροπορίας αποτελούνταν κυρίως από Curtiss C-46 Commando, ένα Αμερικανικό αεροσκάφος, σχεδίασης του μεσοπολέμου, το οποίο κατασκευάστηκε σε μεγάλους αριθμούς μέχρι τα τέλη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αν και ήταν σχετικά ικανό για την εποχή του, το C-46 δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί νεώτερα αεροσκάφη όπως το Lockheed C-130 Hercules. Υπό αυτό το πρίσμα η Ιαπωνική αεροπορία επέλεξε να το αντικαταστήσει με ένα τοπικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο μεταφορικό αεροσκάφος.

Για το σκοπό αυτό, η Ιαπωνική αεροπορία στράφηκε προς τη Nihon Aircraft Manufacturing Corporation, ένα όμιλο αποτελούμενο από αρκετές μεγάλες επιχειρήσεις και ο οποίος είχε αρχίσει να κατασκευάζει το επιβατικό YS-11 τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Η NAMC αποφάσισε ότι η Kawasaki Heavy Industries θα ήταν ο κύριος ανάδοχος της κατασκευής και για το λόγο αυτό το αεροσκάφος φέρει το όνομα αυτής της εταιρίας. Σχεδιασμένο πλήρως από την Kawasaki το αεροσκάφος χρησιμοποιείται από την Ιαπωνική αεροπορία ως στρατιωτικό μεταγωγικό από την παρθενική του πτήση, στις 12 Νοεμβρίου του 1970.

Η περιορισμοί που είχαν επιβληθεί στους Ιάπωνες μετά το τέλος του πολέμου αναφορικά με το στρατιωτικό υλικό ήταν αρκετά αυστηροί και απαίτησαν αυτός ο εξοπλισμός να μην έχει επιθετικές ικανότητες. Έτσι η μέγιστη αυτονομία του αεροσκάφους περιορίστηκε ώστε η επιχειρησιακή ακτίνα δράσης του να περιλαμβάνει μόνο την Ιαπωνική ενδοχώρα. Το γεγονός αυτό όμως δημιούργησε προβλήματα με την επιστροφή της Οκινάουα από της ΗΠΑ στην Ιαπωνία, καθώς το αεροσκάφος δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί από απομακρυσμένες περιοχές. Για το λόγο αυτό η παραγωγή του τερματίστηκε και αποκτήθηκε αριθμός μεταγωγικών C-130.

Εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • XC-1: Πρωτότυπο.
  • C-1/C-1A: Έκδοση παραγωγής.
Τα τελευταία πέντε C-1 που παραγγέλθηκαν έφεραν μία επιπλέον δεξαμενή καυσίμου χωρητικότητας 1.250 γαλονιών (4.730 λίτρα).
  • EC-1: Εκπαιδευτική έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου.
  • C-1FTB: Πλατφόρμα δοκιμών.
  • Asuka: Πειραματική έκδοση βραχείας αποπροσγείωσης. Έφερε τέσσερις τουρμποφάν κινητήρες και εκμεταλλευόταν την επίδραση Κοάντα. Το μοναδικό αεροσκάφος που κατασκευάστηκε βρίσκεται σήμερα στο μουσείο Κακαμιγκαχάρα (Kakamigahara Museum), στο Τζιφού της Ιαπωνίας.

Συγκρίσιμα αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]