Julodis

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Julodis
Julodis pubescens pubescens (Olivier, 1790)
Julodis pubescens pubescens
(Olivier, 1790)
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα(Arthropoda)
Ομοταξία: Έντομα (Insekta)
Τάξη: Κολεόπτερα (Coleoptera)
Υπεροικογένεια: Βουπρεστοειδή (Buprestoidea)
Οικογένεια: Βουπρεστίδαι (Buprestidae)
Υποοικογένεια: Julodinae
Γένος: Julodis
Eschscholtz, 1829

Η Julodis είναι γένος εντόμων της τάξης των κολεοπτέρων και της οικογένειας των Βουπρηστιδών. Τα είδη του γένους Julodis μπορεί να χωρίζονται σε δυο ομάδες. Τα είδη της μιας ομάδας συναντούμε στη Νότια Αφρική, τα είδη της άλλης ομάδας ζουν στην Παλαιαρκτική ζώνη και γειτονικές περιοχές. Από τη Νότια Αφρική είναι γνωστά περίπου 30 είδη.[1] Στην παλαιοαρκτική ομάδα ανήκουν περίπου 50 είδη και πολλά υποείδη.[2] Στην Ευρώπη συναντούμε έξι είδη[3], στην Ελλάδα την J. ehrenbergii[4] και την J. pubescens.[5] Στη Κρήτη η J. pubescens pubescens, Olivier 1790[6] της υπόλοιπης Ελλάδας αντικαθίσταται από την J. pubescens yveni Mannerheim 1837.[7]

Μορφολογικά χαρακτηριστικά του ακμαίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα είδη του γένους αναγνωρίζονται εύκολα από την κοντή κωνική μορφή του σώματος και το μεταλλικό χρώμα με τις σειρές άσπρων λεκέδων στα έλυτρα. Οι λεκέδες αποτελούνται από πυκνά τριχωτές περιοχές. Σε μερικά είδη οι τρίχες των τριχωτών περιοχών μπορούν να έχουν τη μορφή πινέλου.[8] Οι τριχωτές περιοχές μπορούν επίσης να συγχωνεύονται σχηματίζοντας λουρίδες παράλληλες στη ραφή των ελύτρων. Τα άτομα ενός είδους μπορούν να διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, και μπορούμε να συναντήσουμε μέλη διαφορών ειδών στο ίδιο τόπο στον ίδιο καιρό. Αυτό κάνει την Julodis αρκετά περίπλοκο γένος.

Βιολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα θηλυκά τοποθετούν τα αυγά τους στο χώμα. Οι προνύμφες σκάβουν στο χώμα και τρέφονται από τις ρίζες διάφορων φυτών. Το έντομο ζει σε περιοχές με λίγη βροχόπτωση και μακρές περιόδους ξηρασίας κυρίως σε χλόη και ποώδη φυτά. Τα κολεόπτερα αυτά δεν πετούν καλά.

Γεωγραφική διανομή και οικότοπος των ευρωπαϊκών ειδών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή διανομής στα ευρωπαϊκά είδη πολλές φορές είναι αρκετά περιορισμένη. Την J. pubescens τη συναντούμε μόνο στην Ελλάδα και στο ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας.[5] Όπως ήδη αναφέρθηκε, η J. pubescens, Olivier 1790 διαμορφώθηκε στην Κρήτη στο υποείδος J. pubescens yvenii Mannerheim 1837. Επίσης η J. armeniaca εξελίχθηκε στην Κύπρο στο υποείδος J. armeniaca cypria, Obenberger 1917.[9] Η J. onopordi fidelissima, Rosenhauer 1856[10] ζει μόνο στην Ισπανία. Την J. splichali, Obenberger 1917 τη συναντούμε μόνο στη Σικελία.[11]

Η J. intricata, Redtenbacher 1843 φθάνει στην Κύπρο από την Ανατολή.[12]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • H. Freude, K. W. Harde, G. A. Lohse: Die Käfer Mitteleuropas, Bd. 6. Spektrum Akademischer Verlag in Elsevier 1966, ISBN 3-827-40683-8
  • H.Mühle, P.Brandl, M. Niehuis: Catalogus Faunae Graeciae; Coleoptera:Buprestidae Printed in Germany by Georg Rößle Augsburg 2000

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Είδη της Νότιας Αφρικής
  2. Γεωγραφική εξάπλωση και κατανομή των διάφορων ειδών του γένους
  3. «Fauna Europaea, ευρωπαϊκά είδη του γένους Julodis». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009. 
  4. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους J. ehrenbergii». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009. 
  5. 5,0 5,1 «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους J. pubescens». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009. 
  6. Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους J. pubescens pubescens[νεκρός σύνδεσμος]
  7. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του υποείδους J. pubescens yveni=J. pubescens ivenii». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009. 
  8. Εικόνα της J. viridipes
  9. Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του υποείδους J. armeniaca cypria[νεκρός σύνδεσμος]
  10. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του υποείδους J. onopordi fidelissima». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009. 
  11. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους J. splichali». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009. 
  12. «Fauna Europaea, Διανομή και ταξινόμηση του είδους J. intricata». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Δεκεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2009.