Τζούτσε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Juche)
Ο πύργος του Τζούτσε, μνημείο στο κέντρο της Πιονγιάνγκ. Οι τρεις φιγούρες στη βάση του μνημείου, αντιπροσωπεύουν τις τρεις βορειοκορεατικές τάξεις, των βιομηχανικών εργατών, των αγροτών, και των μικροαστών-διανόησης (samuwon), που εμπνέονται από τον πυρσό (στην κορυφή του μνημείου) του Τζούτσε.

Τζούτσε ή Ιδεολογία της Εθνικής Αυτάρκειας (Κορεάτικα: 주체사상 Juche sasang)) ονομάζεται η ιδεολογία που διέπει την πολιτική του κράτους της Βόρειας Κορέας [1] αλλά και του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Η σύλληψη της ιδεολογίας αποδίδεται στον Κιμ Ίλ-σονγκ, ιδρυτή του κράτους.

Αρχικά, το Τζούτσε προβλήθηκε ως παραλλαγή του Μαρξισμού-Λενινισμού, ώσπου τη δεκαετία του 1970, ο γιος του Κιμ Ιλ-σονγκ, και διάδοχος στην ηγεσία του κράτους και του κόμματος, Κιμ γιονγκ-ιλ, την διαχώρισε. Ο Κιμ γιονγ-ιλ στις επόμενες δεκαετίες επεξεργάστηκε περαιτέρω την αρχική σύλληψη, αφαιρώντας τα μαρξιστικά-λενινιστικά στοιχεία, και προωθώντας τις προσωπικές αντιλήψεις του πατέρα του.[2]

Το τζούτσε αν και θεωρεί την κοινωνία υπό το φως του ιστορικού υλισμού ωστόσο εισάγει τις μη-μαρξιστικές έννοιες του έθνους-κράτους και της εθνικής κυριαρχίας. Σύμφωνα με το Τζούτσε η ευημερία της κορεατικής κοινωνίας θα έρθει όταν ο λαός (και το κράτος) κατακτήσουν την αυτάρκεια και την ανεξαρτησία σε όλους τους τομείς. Οι μεταβολές που επέβαλε ο Κιμ γιονγκ-ιλ, εκφράστηκαν στις Δέκα αρχές του μονολιθικού ιδεολογικού συστήματος.

Σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε ο ίδιος ο Κιμ Ίλ-σονγκ : «Τζούτσε, σημαίνει, με λίγα λόγια, να γίνει ο καθένας από μας κύριος της επανάστασης και της ανασυγκρότησης της χώρας μας. Αυτό σημαίνει να κρατάμε σταθερά μια ανεξάρτητη θέση, απορρίπτοντας την εξάρτηση από τους άλλους, να χρησιμοποιεί ο καθένας το δικό του μυαλό, να πιστεύει στη δική του δύναμη, επιδεικνύοντας το επαναστατικό πνεύμα της αυτοδυναμίας λύνοντας έτσι τα δικά του προβλήματα με δική του ευθύνη κάτω από όλες τις περιστάσεις.» [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]