Jay Jay French

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Jay Jay French
Ο French στο See-Rock Festival 2014
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΤζον Φρεντς Σιγκάλ (John French Segall)
Γέννηση20  Ιουλίου 1952
Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
ΚαταγωγήΗΠΑ Country flag
EίδοςHeavy Metal, Glam Metal, Hard Rock, Shock Rock
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΗλεκτρική κιθάρα
Παρουσία1965 - σήμερα
ΣυμμετοχέςTwisted Sister
Ιστότοπος
http://www.jayjayfrench.rocks/

Ο Jay Jay French είναι Αμερικανός κιθαρίστας, μάνατζερ και παραγωγός της hard rock και heavy metal μουσικής σκηνής, γνωστός ως ιδρυτικό μέλος των Twisted Sister.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο French γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και μεγάλωσε στο Μανχάταν. Ο πατέρας του ήταν πωλητής κοσμημάτων και η μητέρα του σύμβουλος του Δημοκρατικού κόμματος στη Νέα Υόρκη.[1] Σε νεαρή ηλικία, ήταν ακτιβιστής κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

Η πρώτη του επαφή με την μουσική πραγματοποιήθηκε το 1963 όταν παρακολούθησε μία συναυλία των The Weavers στο "Carnegie Hall". Πρώτο του συγκρότημα ήταν οι Lost 6 και τον Δεκέμβριο του 1965 αγόρασε το πρώτο του μπάσο, πριν ενταχθεί στους The Bats. Ακολούθησαν οι The Prophets και το φθινόπωρο του 1967 αποφάσισε να αλλάξει όργανο και να παίξει κιθάρα, αγοράζοντας μία Fender Telecaster.

Το 1968, αποβλήθηκε από το Brandeis High School γιατί είχε στην κατοχή του μία παράνομη εφημερίδα και μετεγγράφηκε στο George Washington High School, όπου γνώρισε τον Έντι Οτζέντα και σχημάτισε μαζί του ένα συγκρότημα, του οποίου την σύνθεση συμπλήρωναν ο μπασίστας Τζορτζ Μπάρτος και ο ντράμερ Τέρι Τούνιτς.[2] Δύο μήνες πριν την αποφοίτητση του, ο French αποχώρησε από το λύκειο διαμαρτυρόμενος για τις δολοφονίες φοιτητών στο πανεπιστήμιο "Kent State" στις 4 Μαΐου 1970.

Ο French το 2008

Μέχρι το 1971, παρακολούθησε συναυλίες μεγάλων ονομάτων της εποχής όπως οι Jimi Hendrix, Joe Cocker, Led Zeppelin, The Who και Pink Floyd στο "Fillmore East".[3]

Το 1972, έκανε οντισιόν για τους Wicked Lester, όπου έπαιζαν οι Τζιν Σίμονς και Πωλ Στάνλεϊ, αλλά μετά από δύο πρόβες αποφάσισε να σχηματίσει το δικό του συγκρότημα.[4] Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς εντάχθηκε στους Silverstar, οι οποίοι μετονομάστηκαν σε Twisted Sister δύο μήνες αργότερα. Η σύνθεση του σχήματος αποτελούνταν από τον τραγουδιστή Μάικλ Βαλεντάιν, τον κιθαρίστα Μπίλι Στίγκερ, τον μπασίστα Κένι Νηλ και το ντράμερ Μελ Άντερσον.

Το 1975, ο French ανέλαβε τα φωνητικά και τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ο κιθαρίστας Έντι Οτζέντα έγινε μέλος του συγκροτήματος, ακολουθούμενος από τον τραγουδιστή Ντι Σνάιντερ τον Φεβρουάριο του 1976.[5] Τον Απρίλιο εκείνου του έτους έγινε μέλος του σχήματος ο ντράμερ Τόνι Πέτρι, δίνοντας την θέση του στον Ρίτσι Τίτερ στα τέλη του 1980, τον Τζόι Μπράιτον τέσσερις μήνες αργότερα και τον Α. Τζ. Πέρο το 1982. Επίσης, το μπάσο του συγκροτήματος ανέλαβε ο Μαρκ Μεντόζα, συμπληρώνοντας την σύνθεση του σχήματος, του οποίου το μάνατζμεντ διαχειριζόταν ο French από το 1975 μέχρι το 1979 και από το 1988 μέχρι σήμερα.

Οι Twisted Sister κυκλοφόρησαν το ΕΡ "Ruff Cutts" το 1982 και τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο "Under the Blade" λίγους μήνες αργότερα. Μέχρι το 1987 κυκλοφόρησαν συνολικά πέντε στούντιο άλμπουμ πουλώντας περισσότερα από πέντε εκατομμύρια αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες και περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο. Το συγκρότημα διαλύθηκε μετά την αποχώρηση των Σνάιντερ και Μεντόζα το 1987.

Ο French ξεκίνησε την εταιρεία μάνατζμεντ με την ονομασία "French Management Enterprises" και την εταιρεία μουσικών παραγωγών "Rebellion Music Inc.".[6][7] Από το 1988, είναι μουσικός ψηφοφόρος για τα βραβεία Γκράμι. Ταυτόχρονα, ανέλαβε το μάνατζμεντ καλλιτεχνών και συγκροτημάτων όπως οι Snake Nation, Redd Threat, George Taylor, Thom Jack, Sevendust, κ.α.. Ως παραγωγός, ανέλαβε τα τέσσερα πρώτα άλμπουμ των Sevendust, πριν σταματήσουν την συνεργασία τους το 2000.[8]

Μετά την αλλαγή της χιλιετίας, ο French δημιούργησε την "Rebellion Entertainment" μαζί με τον Σιν Σάλιβαν, υπογράφοντας με διάφορους καλλιτέχνες. Με αφορμή τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, οι Twisted Sister επανενώθηκαν για μία συναυλία με φιλανθρωπικό σκοπό, για τις οικογένειες των αστυνομικών και πυροσβεστών που έχασαν την ζωή τους το διάστημα των επιθέσεων.[9] Το συγκρότημα ξεκίνησε να παίζει και πάλι το 2003, περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο τα επόμενα χρόνια. Το 2007, οι Twisted Sister εντάχθηκαν στο "Long island Music Hall of Fame".[10]

Το 2010, ο French δημιούργησε το "The Pinkburst Project" ενώνοντας τις μεγαλύτερες εταιρείες μουσικών οργάνων στον κόσμο, με σκοπό την δημιουργία μοναδικών οργάνων, οι πωλήσεις των οποίων θα βοηθούσαν στο να συγκεντρωθούν χρήματα για την καταπολέμηση της ραγοειδίτιδας, αρρώστια από την οποία υπέφερε η κόρη του, Σαμάνθα.[11]

Τον Δεκέμβριο του 2012, οι Twisted Sister διοργάνωσαν ένα φεστιβάλ μαζί με τους Adrenaline Mob, Andrew W.K. και Μπέρνι Ουίλιαμς, με σκοπό την βοήθεια των θυμάτων του τυφώνα Σάντι.[12] Το συγκρότημα συνεχίζει να περιοδεύει κατά καιρούς σε όλο τον κόσμο.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

με τους Twisted Sister[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. JAY JAY FRENCH WANTS BARACK![νεκρός σύνδεσμος]
  2. Eddie Ojeda - Encyclopaedia Metallum: The Metal Archives
  3. «Jay-Jay-French-A-Twisted-Interview--And-Les-Paul». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  4. «Sleaze Roxx: Jay Jay French Interview». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  5. «Dee Snider: 'People are going crazy' over Twisted Sister trademark fight». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Απριλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  6. French Management Enterprises
  7. Rebellion Music Inc. - CDs and Vinyl at Discogs
  8. Interview With Clint Lowery From Sevendust: Metal On Top
  9. TWISTED SISTER's JAY JAY FRENCH Defends Band's Decision To Play Select Shows And Not Make New Music
  10. Twisted Sister | Long Island Music Hall of Fame
  11. «The Pinkburst Project - Premier Guitar». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 
  12. «Andrew Hosts Hurricane Sandy Benefit With Twisted Sister». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]