Jane (κόμικ στριπ)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Jane ήταν ο τίτλος (και η κεντρική ηρωίδα) ενός κόμικ στριπ που δημιούργησε και σχεδίαζε ο Νόρμαν Πετ (Norman Pett) αποκλειστικά για λογαριασμό της Βρετανικής ταμπλόιντ The Daily Mirror [1]από τις 5 Δεκεμβρίου του 1932 μέχρι και τις 10 Οκτωβρίου του 1959.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αρχικός τίτλος του σκαμπρόζικου κόμικ ήταν Jane's Journal - Or The Diary Of A Bright Young Thing και εξιστορούσε τις ατυχίες της ενζενί του τίτλου. Ο σχεδιαστής βασίστηκε αρχικά στη γυναίκα του σαν μοντέλο για το χαρακτήρα της ηρωίδας, αλλά στις αρχές της δεκαετίας του '40 χρησιμοποίησε σαν πρότυπο την Christabel Leighton-Porter (μοντέλο και pin-up της εποχής). Αναφέρετε μάλιστα το περιστατικό όπου όταν ο καρτουνίστας είδε για πρώτη φορά την Christabel να ποζάρει γυμνή σε μια σχολή ζωγραφικής είπε αυθόρμητα "Αυτή είναι η Jane". Η κακότυχη ηρωίδα είχε τη συνήθεια πολύ συχνά (και τις πιο πολλές φορές παρά τη θέληση της) να χάνει τα ρούχα της. Πιστός της σύντροφος ήταν ένα σκυλί ντασχάουντ με το όνομα Fritz.

Το πλήρες όνομα της ήταν Jane Gay (ο όρος "gay" την εποχή εκείνη χρησιμοποιούνταν για να περιγράψει ένα χαρούμενο και ανέμελο άτομο). Το κόμικ έγινε εξαιρετικά δημοφιλές κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και θεωρήθηκε ότι συνέβαλε στην εξύψωση του ηθικού των συμμάχων. Μέχρι το 1943 η Jane σπάνια έμενε με κάτι λιγότερο από τα εσώρουχα της και έτσι όταν σε ένα επεισόδιο του κόμικ εμφανίστηκε τελείως γυμνή μια Αμερικανική εφημερίδα απέδωσε το γεγονός στη προέλαση των Βρετανικών στρατευμάτων κατά 5 μίλια στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής.

Το κόμικ τέλειωσε το 1959 με τη Jane να νοικοκυρεύεται με τον γόη Georgie. Η Mirror έκτοτε προσπάθησε αρκετές φορές να αναβιώσει το χαρακτήρα. Μια από τις προσπάθειες ήταν το κόμικ στρίπ Jane - Daughter of Jane, το οποίο πραγματεύονταν τις περιπέτειες της κόρης της αρχικής ηρωίδας, η οποία δεν είχε σε καμιά περίπτωση τη γοητεία και την αθωότητα της αυθεντικής Jane και απέτυχε.

Μεταφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόμικ υπήρξε έμπνευση για ένα θεατρικό έργο στη δεκαετία του '40 αλλά και για 2 κινηματογραφικές ταινίες. Το 1949 γυρίστηκε το The Adventures Of Jane με πρωταγωνίστρια την Christabel Leighton-Porter ενώ πολλά χρόνια μετά, το 1987 ακολούθησε το Jane and the Lost City με την Kirsten Hughes στο ρόλο της ηρωίδας. Το 1982 το BBC προέβαλε μια τηλεοπτική μεταφορά του κόμικ σε 10 δεκάλεπτα επεισόδια με πρωταγωνίστρια τη Γκλίνις Μπάρμπερ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]