Ipredict

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ipredict
Νομική μορφήΑνταλλαγή συναλλαγών
Ίδρυση9 Σεπτεμβρίου 2008
ΈδραΟυέλλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
Ιστότοποςwww.ipredict.co.nz (Αγγλικά)

Το ipredict είναι μια αγορά πρόβλεψης στη Νέα Ζηλανδία η οποία προσφέρει ανταλλαγές προβλέψεων σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, τα πολιτικά θέματα και τα οικονομικά ζητήματα. Το ipredict ανήκει από κοινού στο τμήμα Μελέτης του Ανταγωνισμού και των Κανονισμών του Ινστιτούτου της Νέας Ζηλανδίας και του Πανεπιστημίου Victoria του Ουέλλινγκτον. Η ιστοσελίδα ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου 2008.

Το σύστημα ipredict είναι μια αγορά πρόβλεψης η οποία επιτρέπει στα μέλη να διαπραγματεύονται συμβάσεις (να παίρνουν «θέσεις») σχετικά με το εάν θα συμβούν ή δεν θα συμβούν μελλοντικά γεγονότα. Οι συμβάσεις έχουν κριτήρια κρίσης τα οποία καθορίζουν το πώς θα διευθετηθούν. Για παράδειγμα, μια σύμβαση θα μπορούσε να ονομαστεί «Θα υπάρξει ένας / μια Πρωθυπουργός μετά την επόμενη γενική εκλογή». Άλλες εκδηλώσεις περιλαμβάνουν οικονομικές προβλέψεις, όπως «Ο δείκτης της αγοράς του χρηματιστηρίου της Νέας Ζηλανδίας θα κλείσει το ίδιο ή υψηλότερα την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου, από ότι η τιμή κλεισίματος της Πέμπτης 6 Δεκεμβρίου». Το ipredict διευκολύνει τις ανταλλαγές μεταξύ των μελών, αλλά δεν συμμετέχει το ίδιο στην διαπραγμάτευση.

Οι έμποροι μπορούν είτε να αγοράσουν τις συμβάσεις, υποδεικνύοντας ότι το γεγονός θα συμβεί είτε να πουλήσουν τις συμβάσεις, υποδεικνύοντας ότι το γεγονός δεν θα συμβεί. Η μονάδα διαπραγμάτευσης είναι ένα συμβόλαιο με μια τιμή διακανονισμού, συνήθως είτε 0 $ είτε 1 $ και το συμβόλαιο μπορεί να συναλλάσσεται μεταξύ αυτών των αξιών όπου 1 τοις εκατό ισούται με 0,01 $ σε αξία. Εάν το γεγονός το οποίο ορίζεται σε μια δεδομένη σύμβαση συμβεί, η σύμβαση εξοφλείται στο 100 τοις εκατό ή 1 $, αλλιώς η σύμβαση εξοφλείται στο 0 τοις εκατό ή 0 $ σε αξία. Έτσι, η τρέχουσα τιμή της σύμβασης μπορεί να καταλογιστεί ως η παγκόσμια γνώμη της αγοράς για την πιθανότητα ότι θα συμβεί το συγκεκριμένο γεγονός. Οι έμποροι μπορούν να συναλλάσσονται τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια ενός γεγονότος. To ipredict συχνά έχει διαμορφωτές της αγοράς να παρέχουν δύο τρόπους τιμολόγησης σχεδόν όλες τις φορές.

Συμβάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ipredict παρέχει μια ευρεία ποικιλία συμβάσεων συμπεριλαμβανομένων πολλών μετοχών πολιτικής της Νέας Ζηλανδίας, εκλογές σε άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, της Βρετανίας, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Βραζιλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Επίσης παρέχει αγορές για τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής αγοράς, τους οικονομικούς δείκτες στη Νέα Ζηλανδία και άλλες ηγετικές διεθνείς οικονομίες. Υπάρχουν επίσης μετοχές οι οποίες σχετίζονται με τις διεθνείς σχέσεις και την επιστήμη και τεχνολογία. Ο καθένας είναι ελεύθερος να δημιουργήσει μια πρόταση για μια μετοχή στον τόπο δημόσιας συζήτησης του δικτυακού τόπου.

Τέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ipredict χρεώνει ένα τέλος συναλλαγών 0,0035 $ ανά διαπραγματεύσιμη μετοχή (35 λεπτά ανά 100 διαπραγματεύσιμες μετοχές). Το τέλος συναλλαγών είναι με ανώτατο όριο στο 5 % οποιασδήποτε ακαθάριστης αξίας μετρητών της συναλλαγής και με ανώτατο όριο 5 $ ανά μήνα ανά χρήστη. Υπάρχει ένα τέλος 1,75 % στις καταθέσεις πιστωτικών καρτών. Οι χρήστες μπορούν επίσης να πραγματοποιήσουν μια τραπεζική κατάθεση η οποία δεν επισύρει κάποιο τέλος. Υπάρχει ένα τέλος απόσυρσης του 2 % ή 2 $ (όποιο από τα δύο είναι μεγαλύτερο) το οποίο επιβάλλεται σε αναλήψεις, αλλά μόνο ένας έμπορος έχει θετικά κέρδη στο ipredict.

Το 2011 το ipredict πρότεινε ένα μηνιαίο τέλος λογαριασμού 2,50 $ καθώς και ένα τέλος εγγραφής 2,50 $, ωστόσο αυτά τα σχέδια εγκαταλείφθηκαν μετά από μια αρνητική απόκριση από τους εμπόρους.

Νομικό καθεστώς και τεχνικά προβλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την πράξη 1993 περί τυχερών παιγνίων της Νέας Ζηλανδίας, μόνο η επιτροπή λαχείων της Νέας Ζηλανδίας και το συμβούλιων όλων των οργανισμών του αμοιβαίου στοιχήματος επιτρέπονται να δέχονται στοιχήματα μέσω διαδικτύου ή τηλεφώνου. Ωστόσο, το ipredict είναι εγκεκριμένο από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Νέας Ζηλανδίας ως ένας εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος μελλοντικής εκπλήρωσης, έτσι είναι επομένως νόμιμο. Αυτό έχει επιτευχθεί σε αντίθεση από το ίδρυμα προβλημάτων τυχερών παιχνιδιών.

Το 2012 ο δικτυακός τόπος χτυπήθηκε από μια σειρά από τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με κατά πολύ μειωμένες ταχύτητες και να τεθεί εκτός λειτουργίας για αρκετές ημέρες σε ένα χρόνο σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις. Αυτό προκάλεσε εμπορικά προβλήματα στο ipredict για τη συμφωνία του με το Exceltium (οι πιο επιτυχημένοι σύμβουλοι επιχειρήσεων και δημοσίων σχέσεων της Νέας Ζηλανδίας).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]