Institut Eurécom

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η EURECOM είναι σχολή μηχανικών και αποτελεί κέντρο ερευνών στον τομέα των συστημάτων επικοινωνίας στην καρδιά του SophiaTech campus, μέσα στη διεθνή τεχνόπολη της Sophia Antipolis. Πρόκειται για έναν Ευρωπαϊκό Όμιλο Οικονομικού Σκοπού, ο οποίος διευθύνεται από μια κοινοπραξία διεθνών εταίρων του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού κόσμου. Μέσα σ'αυτή την κοινοπραξία συγκαταλέγονται μεγάλα πανεπιστήμια, όπως: το Εθνική Ανώτατη Σχολή Τηλεπικοινωνιών, το Aalto University (Ελσίνκι), το Politecnico di Torino, το Technische Universität München (TUM), το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας (NTNU) και το Vietnam National University Ho Chi Minh Ville (VNU). Το Institut Mines Telecom αποτελεί ιδρυτικό μέλος της EURECOM.


Η EURECOM επωφελείται από την ισχυρή αλληλεπίδραση με το βιομηχανικό κόσμο χάρη στους εταίρους της: τη Swisscom, την SFR, την ORANGE, την ST Microelectronics, τη BMW Group Research & Technology, τη Symantec, τη Monaco Telecom, τη SAP και την IABG με αποτέλεσμα την εγγυημένη διδασκαλία, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Το Πριγκηπάτο του Μονακό έγινε μέλος της κοινοπραξίας το 2013 ως θεσμικός έταιρος.

Ο ισχυρός διεθνής προσανατολισμός της EURECOM είναι εμφανής τόσο στον τομέα πρόσληψης καθηγητών όσο και σε εκείνον των μαθητών (το 70% των μαθητών προέρχονται από χώρες εκτός Γαλλίας) αλλά και στη μορφή της διδασκαλίας (ευρωπαϊκό πρόγραμμα σπουδών και γλώσσα διδασκαλίας τα αγγλικά).

Η ερευνητική δραστηριότητα της EURECOM αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο. Οργανώνεται γύρω από τρεις κύριους τομείς: Δικτύωση και ασφάλεια, επικοινωνίες Πολυμέσων και Κινητής τηλεφωνίας. Η EURECOM είναι κύριος παράγοντας ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων έρευνας.