Inscriptiones Graecae

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Inscriptiones Graecae (IG) (λατινική ονομασία του Ελληνικές επιγραφές) είναι ένα ακαδημαϊκό πρόγραμμα της Πρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών, που σήμερα συνεχίζεται από την Ακαδημία των Επιστημών του Βερολίνου. Στόχος του είναι να συγκεντρώσει και να δημοσιεύσει όλες τις γνωστές αρχαίες επιγραφές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας.

Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε σαν συνέχεια του Corpus Inscriptionum Graecarum (Σύνταγμα Ελληνικών Επιγραφών) που εκδόθηκε μεταξύ του 1825 κα του 1860 από τον Αουγκούστ Μπέκχ, και σαν το αντίστοιχο του Corpus Inscriptionum Latinarum (Σύνταγμα Λατινικών Επιγραφών) που ιδρύθηκε από τον Τέοντορ Μόμσεν το 1847. Από το 1869 ως το 1902 την διεύθυνση του προγράμματος είχε ο Άντολφ Κίρκχοφ. Από το 1902 ως το 1921 και υπό την διεύθυνση του Ούλριχ φον Βιλάμοβιτς-Μέλλεντορφ το IG αναδιοργανώθηκε και έγινε ένα από τα σημαντικότερα μέσα για την έκδοση πρωτογενούς υλικού στις Κλασσικές σπουδές.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, το πρόγραμμα αντιμετώπισε έλλειψη οικονομικών πόρων και κινήτρων υποστήριξης. Προσωρινά σχεδόν έκλεισε αλλά αναζωογονήθηκε από την νεοϊδρυθείσα Ακαδημία του Βερολίνου το 1994.

Μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί 49 τεύχη, μερικά από τα οποία σε αρκετές εκδόσεις. Η προετοιμασία των τόμων δίνεται μερικώς και σε εξωτερικούς ειδικούς, αλλά την τελική σύνταξη κάνει η Ακαδημία του Βερολίνου. Η Ακαδημία επί πλέον συλλέγει και έκτυπα ελληνικών επιγραφών (ανάγλυφες αποτυπώσεις της επιφάνειας των επιγραφών που γίνονται με ειδικό στυπόχαρτο). Σήμερα το πρόγραμμα διευθύνει ο Peter Funke. Μεταξύ των συντακτών των προηγουμένων τόμων περιλαμβάνονται οι Wilhelm Dittenberger, Friedrich Hiller von Gaertringen, Johannes Kirchner και Günther Klaffenbach.

Η σύνταξη γίνεται εξ ολοκλήρου στα λατινικά, έχοντας προκαλέσει κατά καιρούς κριτική καθώς η χρήση της λατινικής μειώνεται συνεχώς και απαιτείται επιπλέον προσπάθεια από τους συντάκτες. Μέχρι σήμερα οι επιγραφές εκδίδονταν χωρίς μετάφραση, αλλά εδώ και λίγο καιρό είναι διαθέσιμες γερμανικές μεταφράσεις για όλους τους νέους τόμους στην ιστοσελίδα του IG.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Reinhold Merkelbach: Überlegungen zur Fortführung der Inscriptiones Graecae. In: Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 117 (1997), S. 297–303 PDF
  • Reinhold Merkelbach: Nochmals Inscriptiones Graecae. In: Zeitschrift für Papyrologie und Epigraphik 122 (1998), S. 293–299 PDF
    (Και τα δύο άρθρα ασκούν την κριτική για την συνέχιση του IG στην παραδοσιακή μορφή)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]