IYDU

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Διεθνής Δημοκρατική Ένωση Νεολαιών (αγγλικά: International Young Democrat Union, IYDU) είναι παγκόσμια συμμαχία των κεντροδεξιών πολιτικών οργανώσεων νεολαίας και η πτέρυγα της νεολαίας της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης (IDU). Ιδρύθηκε το 1981, στη συνέχεια ιδρύθηκε εκ νέου το 1991, και απαριθμεί 127 πλήρη μέλη και παρατηρητές από περισσότερες από 80 χώρες. Η IYDU έχει την έδρα της στο Όσλο της Νορβηγίας. Η Ένωση, στη σημερινή μορφή της, ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1991 στη Ουάσινγκτον. Μία προηγούμενη Ένωση με το ίδιο όνομα ιδρύθηκε τον Ιούλιο το 1981, επίσης στη Ουάσινγκτον, αλλά τελικά διαλύθηκε.[1]

Αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ένωσης απαριθμεί τις βασικές αξίες του οργανισμού, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελεύθερων αγορών και του ελεύθερου εμπορίου. Αυτές είναι οι εξής:

  • η πραγματική δημοκρατία, με ισχυρές ρίζες σε μια πλήρως συμμετέχουσα κοινότητα, είναι η μόνη βιώσιμη μορφή διακυβέρνησης.
  • είναι ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα να ζει κανείς χωρίς φόβο δίωξης, ιδίως για λόγους φυλετικούς, θρησκείας ή φύλου. Αυτή η βασική ελευθερία είναι προϋπόθεση χωρίς την οποία άλλα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξουν. Όταν υπάρχει ελευθερία από τον φόβο, όλες οι απόψεις μπορούν να εκφραστούν. Μόνο τότε μπορεί να ανθίσει η πραγματική δημοκρατία.
  • οι ελεύθερες αγορές δημιουργούν ελεύθερους ανθρώπους, αφού οι ελεύθερες αγορές είναι ο μόνος τρόπος για να οικοδομήσουμε ένα σύστημα που προάγει τη δημιουργικότητα, υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη, και εξασφαλίζει την ατομική ελευθερία που στηρίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  • Η IYDU αντιτίθεται σθεναρά στα εμπόδια στο εμπόριο μεταξύ των κρατών, καθώς μόνο με το ελεύθερο εμπόριο έρχεται πραγματική οικονομική ελευθερία. Πιστεύουμε ότι, προκειμένου ο να σπάσει ο κύκλος της φτώχειας ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων του κόσμου που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αλλά όχι εκμετάλλευσης, το εμπόριο πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο.

IYDU φιλοξενεί μια σειρά εκδηλώσεων για τις οργανώσεις-μέλη κάθε έτος, που περιλαμβάνει ένα φόρουμ Ελευθερίας (στα μέσα του έτους), μια ετήσια συνάντηση του Συμβουλίου, καθώς και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο εξωτερικό. Ομιλητές στις εκδηλώσεις IYDU έχουν συμπεριλάβει νυν και πρώην επικεφαλής του κράτους και άλλες εξέχουσες πολιτικές προσωπικότητες από την κεντροδεξιά οικογένεια. Οι συμμετέχοντες σε συνέδρια IYDU έχουν προχωρήσει να γίνουν υπουργοί, βουλευτές, ανώτεροι σύμβουλοι, και οι ηγέτες της βιομηχανίας τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Διευθυντές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όνομα Έτη Χώρα Οργανισμός
Elmar Brok 1981–1983 Γερμανία Junge Union
Mark Heywood 1992–1994 Αυστραλία Young Liberals
Tony Zagotta 1994–1998 Ηνωμένες Πολιτείες College Republicans
Andrew Rosindell 1998–2002 Ηνωμένο Βασίλειο Conservative Future
Shane Frith 2002–2004 Νέα Ζηλανδία Young Nationals
Donald Simpson 2004–2006 Ηνωμένο Βασίλειο Conservative Future Scotland
Peter Skovholt Gitmark 2006–2008 Νορβηγία Young Conservatives
Tim Dier 2008–2010 Ηνωμένο Βασίλειο Conservative Future
Daniel Walther 2010 – 2012 Γερμανία Junge Union
Nicolas Figari 2012 – 2012 Χιλή Juventud Union Democrata Independiente
Aris Kalafatis 2012 – current Ελλάδα ONNED

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Yearbook of International Organizations 2005/2006. 1. Munich: K. G. Saur Verlag. 2005. p. 2033. ISBN 978-3-598-24521-3.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]