Γλώσσα Σάντρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ISO 639:sdr)
Γλώσσα Σάντρι
नागपुरी και सादरी
ΠεριοχήΤσατίσγκαρ, Μπιχάρ, Τζαρκάντ, Οντίσα, Δυτική Βεγγάλη, Άσαμ
Φυσικοί ομιλητές4.345.677
Σύστημα γραφήςδεβαναγαρικό αλφάβητο
ISO 639-1
ISO 639-2
ISO 639-3sck
Glottologsada1242[1]

Η Σάντρι, επίσης γνωστή ως Ναγκπούρι, είναι μια ανατολική Ινδοάρια γλώσσα που ομιλείται στις ινδικές πολιτείες Μπιχάρ, Τζαρκάντ, Οντίσα, τη βόρεια Δυτική Βεγγάλη, το Άσαμ και το Μπανγκλαντές.[2] Γράφεται συνήθως με το δεβαναγαρικό αλφάβητο, το βεγγαλικό αλφάβητο και το λατινικό αλφάβητο.

Οι ομιλητές της Σάντρι χρησιμοποιούν επίσης τα Χίντι, τα Ασσαμικά, τα Όντια, τα Μαϊθίλι και τα Βεγγαλικά. Το 1997, ο πληθυσμός συμπεριλάμβανε 1.381.000 Σαντάνι, 574.000 Ναγκπούρια και 165.683 Οραόν. Ομιλείται επίσης από τη φυλή Τσέρο ως πρώτη γλώσσα. Η Σάντρι έχει γίνει lingua franca της κοινότητας των Τζαρκάντι. Εκτός από το να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα, την Οραόν, τα μέλη των κοινοτήτων Μούντα και Χάρι ομιλούν τα Σάντρι μεταξύ τους σε πολλά μέρη του Τζαρκάντ, της Οντίσα, του Τσατίσγκαρ, της Βόρειας Βεγγάλης, του Άσαμ, των νήσων Ανταμάν και Νικομπάρ και σε άλλες περιοχές της Ινδίας όπου κατοικεί η κοινότητα των Τζαρκάντι.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για την εκπαιδευτική περίοδο του Ιανουαρίου 2014, το εθνικό πρόγραμμα σπουδών και βιβλίων έχει ήδη αρχίσει να εκτυπώνει βιβλία σε έξι γλώσσες, τις Τσάκμα, Κοκμπορόκ (κοινότητα της Τριπούρα), Μάρμα, Σαντάλι, Σάντρι (κοινότητα Οράο) και Ατσίκ (κοινότητα Μάντι).[3]

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της Σάντρι. Οι κάτοικοι της περιοχής Μπίρου (πρώην πριγκιπικό κράτος) στην επαρχία Σιμντέγκα του Τζαρκάντ την ομιλούν ως πρώτη τους γλώσσα, αν και έχουν και τη δική τους γλώσσα. Ακόμη και οι Οραόν, οι Μούντα και οι Χάρια της Οντίσα την ομιλούν ως πρώτη γλώσσα. Αν και εξακολουθεί να στερείται τυποποιημένης μορφής, υπάρχει πολύ λογοτεχνία γραμμένη στη γλώσσα. Πολλά περιοδικά στα Σάντρι έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα μέρη της Ινδίας. Το Γκαράιγια Γκούιθ, ένα μηνιαίο περιοδικό στα Σάντρι, δημοσιεύεται στο Σιλλόνγκ. Το Τζοχάρ Σαχίγια δημοσιεύεται σήμερα στο Ράντσι. Τα Veer Birsa, Aguwa, Nawa Parha, Nirang Pajhra και Adivasi Express δημοσιεύονταν στις περιοχές Ντουάρς και Ταράι της Δυτικής Βεγγάλης. Μερικές ταινίες μεγάλου μήκους έχουν επίσης παραχθεί στη γλώσσα Σάντρι στο Άσαμ, Ντουάρς, Τζαρκάντ, Σιλιγκούρι και στην Οντίσα. Από το 1980, έχουν παραχθεί πολλά τραγούδια και βίντεο στα Σάντιρ.

Μια παραλλαγή των Σάντρι είναι η Ναγκπούρι, το οποίο διδάσκεται στο πανεπιστήμιο του Ράντσι και σε άλλα πανεπιστήμια του Τζαρκάντ.

Άλλα ονόματα και/ή ονόματα διαλέκτων περιλαμβάνουν τα παρακάτω: Σαντάνι, Σαντάνα, Σαντάτι, Σαντάρι, Σαντάν, Σάντνα, Σαντρίκ, Σαντρί, Σιντρί, Σαντάρι, Σράντρι, Σάνταν, Ναγκπούρια, Ναγκπούρι, Τσότα Ναγκπούρι, Ντίκου Κάτζι, Γκαουάρι, Γκανουάρι, Γκοάρι, Γκαουουάρι, Τζαρκάντι.[4][5][6]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hammarström, Harald· Forkel, Robert· Haspelmath, Martin· Bank, Sebastian, επιμ. (2016). «Sadani». Glottolog 2.7. Jena: Max Planck Institute for the Science of Human History. 
  2. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Νοεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2016. 
  3. Chowdhury, K.R. (21 Μαΐου 2013). «Native tongue offers ethnic children a good start». khabarsouthasia.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 2 Ιουνίου 2013. 
  4. «Sadri (Language code 'sck')». Global Recordings Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2012. 
  5. «Oraon Sadri (Language code 'sdr')». Global Recordings Network. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Μαΐου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2012. 
  6. «Ethnologue report for language code: sck». Ethnologue. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 25 Αυγούστου 2012.