High and tight

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμερικανός πεζοναύτης με κούρεμα high and tight.

Το κούρεμα high and tight αποτελεί σταθερά στο Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Μοιάζει κατά πολύ με το κούρεμα με την ψιλή, με τη διαφορά ότι στο τελευταίο αφαιρούνται όλα τα μαλλιά. Για την επίτευξή του, χρησιμοποιείται η κουρευτική μηχανή και έπειτα πολλές φορές ξυράφι. Συνίσταται στην κοπή των μαλλιών από την πίσω πλευρά του κεφαλιού σε βαθμό που να φαίνεται το δέρμα[1], αφήνοντας μόνο μια μικρή τούφα μαλλιών στο πάνω μέρος του κεφαλιού (μπροστά). Με αυτόν τον τρόπο προσαρμόζεται στο κεφάλι καλύτερα η αντιασφυξιογόνα μάσκα που χρησιμοποιείται συχνά στον αμερικάνικο στρατό.

Τρόπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις ΗΠΑ, για να γίνει αυτό το κούρεμα, πολλές φορές ο κουρέας ή η κομμώτρια βάζει το χέρι του με τα δάχτυλα μπροστά στο κεφάλι του πελάτη που θέλει αυτό το κούρεμα και αφαιρεί με την κουρευτική μηχανή χωρίς "προστατευτική σκάλα" ή με νούμερο "1" σκάλα όλα τα μαλλιά εκτός από αυτά που είναι κάτω από την παλάμη του. Στη συνέχεια κόβει τα μαλλιά στις άκρες του κεφαλιού. Το εν λόγω κούρεμα δεν είναι ταιριαστό σε όλους, ειδικά την πρώτη φορά. [2].

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κούρεμα αυτό στους μη στρατιωτικούς ξεκίνησε τη δεκαετία του ' 80 ως μόδα που λάνσαραν οι Αφροαμερικανοί. Στη συνέχεια επεκτάθηκε και στους λευκούς και στις άλλες φυλές και διαδόθηκε στην Ευρώπη, ιδίως από αθλητές και καλλιτέχνες. Στην Ελλάδα, η σχέση της κόμμωσης με τους Αμερικανούς πεζοναύτες έκανε μερικούς να το αποκαλούν και πεζοναυτικό κούρεμα [3].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πώς γίνεται
  2. «Yahoo! Answers - How do u cut a high and tight haircut?». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2007. 
  3. Ελευθεροτυπία, Η ιδεολογία της τρίχας ,28 Σεπτεμβρίου 1997