Hellenic Quest

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ο τίτλος της είδησης, από το περιοδικό της Ελληνικής Πρεσβείας, Ελληνική Παιδεία

Το Hellenic Quest είναι ένας αστικός μύθος που αρχικά κυκλοφόρησε περί το 1998-1999 και κατόπιν αναπαράχθηκε από ελληνικές ιστοσελίδες και άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Πρόκειται για ψευδή είδηση περί κατασκευής ειδικού λογισμικού εκμάθησης της Ελληνικής από την εταιρεία Apple και διάδοσής του από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Επίσης περιέχει διάφορες ανακρίβειες σχετικά με την αναφερόμενη ανωτερότητα της ελληνικής γλώσσας[1].

Περιεχόμενο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τον μύθο αυτό, το Hellenic Quest είναι πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή εκμαθήσεως της ελληνικής γλώσσας για αγγλόφωνους και ισπανόφωνους[2] το οποίο παράγεται από την εταιρεία λογισμικού Apple και διανέμεται από το τηλεοπτικό δίκτυο CNN. Το δημοσίευμα καταγράφει επίσης πως «η μέθοδος διδασκαλίας του στηρίζεται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας».

Σε μια άλλη, εμπλουτισμένη μορφή του κειμένου, αναφέρεται υποτιθέμενη δήλωση του προέδρου της Apple Τζον Σκάλι, ο οποίος όμως είχε φύγει από την εταιρία από το 1993: «Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμαθήσεως της Ελληνικής επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει ν' αναπτύξει την δημιουργικότητα της, να εισάγει νέες ιδέες και θα της προσφέρει γνώσεις περισσότερες από όσες ο άνθρωπος μπορούσε ως τώρα ν' ανακαλύψει» (πρωτότυπη σύνταξη και ορθογραφία).

Και το αρχικό και το εμπλουτισμένο κείμενο υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη καταγραφεί 6.000.000 λεκτικοί τύποι της ελληνικής γλώσσας και προβλέπεται ότι θα φτάσουν τα 90.000.000. Επίσης υποστηρίζουν ότι η Ελληνική έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική απεικόνιση του λεξιλογίου της και πως « νέες επιστήμες όπως η Ηλεκτρονική και η Κυβερνητική βρίσκουν μόνο στην ελληνική γλώσσα τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει».[2] Ωστόσο όλες αυτές οι πληροφορίες έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως χονδροειδή ψεύδη με επιστημονικοφανή διατύπωση[1].

Δεν υπάρχει καμία σχετική ανακοίνωση από τις δύο εταιρείες τις οποίες αναφέρει το δημοσίευμα. Ακόμη και αρκετά χρόνια μετά από την είδηση, η αναζήτηση στην ιστοσελίδα του CNN[νεκρός σύνδεσμος] και της Apple για το "Hellenic Quest" δεν εμφανίζει κανένα αποτέλεσμα.

Διάδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό κείμενο μάλλον δημοσιεύθηκε σε κάποιο περιοδικό χαμηλής κυκλοφορίας. Γρήγορα εξαπλώθηκε στο Διαδίκτυο, και εμπλουτιζόταν συνεχώς με νέες φανταστικές πληροφορίες. Σταδιακά έφτασε να δημοσιευτεί σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας και γνωστούς ελληνικούς διαδικτυακούς τόπους.[1]

Εμπλουτισμένη μορφή του άρθρου βρίσκεται και στην ιστοσελίδα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία το δημοσίευσε σε περιοδικό της, στις 4 Δεκεμβρίου 2003[3]. Η ψευδής είδηση δημοσιεύθηκε επίσης σε πολλές άλλες εφημερίδες και ιστοσελίδες (χαρακτηριστική είναι η δημοσίευση από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών[4]), χωρίς επιπλέον στοιχεία.

Στις 27 Ιανουαρίου του 2008 ο υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης αναπαρήγαγε τον μύθο κατά τη διάρκεια εναρκτήριας ομιλίας του στα πλαίσια ετήσιων μαθητικών αγώνων επιχειρηματολογίας, σε μια προσπάθειά του να αποδείξει την σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας. Η ομιλία έγινε στον χώρο της Παλαιάς Βουλής και δέχθηκε καυστικά σχόλια από τον ελληνικό Τύπο.[5][6][7]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]