Headpointer

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Headpointer

Headpointer (Χεντπόιντερ) είναι ένα εργαλείο που το χρησιμοποιούν κάποια άτομα τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους (δηλαδή δεν μπορούν να τα ελεγξουν όπως θελουν π.χ. έχουν κάποια αστάθεια, σπαστικότητα κτλ).

Είναι ένα εργαλείο που εφαρμόζεται στο κεφάλι. Αποτελείται από ένα λεπτό, μακρύ σιδερό στη άκρη (που γέρνει κάπως προς τα κάτω) και μια κυρτή πλαστική κατασκευή στην οποία στηρίζεται.

Η κατασκευή έχει δυο λουράκια και με αυτά στηρίζεται στο κεφάλι. Εκ των οποίων το ένα το πιάνει από πάνω μέχρι κάτω κάθετα και το άλλο κυκλικά οριζόντια.

Βοηθάει κάποιον να εστιάσει και να πατήσει τα πλήκτρα ενός πληκτρολογίου για παράδειγμα ή την επιφάνεια μιας οθόνης αφής. Επίσης μπορεί να χρισιμοποιηθει μαζί με ένα μεταλλικό ή ξύλινο πλαίσιο πληκτρολόγιου με τρύπες στις θέσεις των πλήκτρων ώστε να μπορεί το άτομο να επιλέξει τα πλήκτρα χωρίς να τα μπερδεύει.

Από τη μεριά του χρήστη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αυτό το εργαλείο το άτομο μπορεί να εκφραστεί καλύτερα ή πιο ελευθέρα από ότι μπορούσε χωρίς αυτό. Ως προς τη χρήση του πρέπει το κεφάλι να έχει κάποια σταθερότητα, είναι παρά πολύ βασικό.

Ο χρήστης του μπορεί ευκολότερα να χειριστεί τον υπολογιστή ή κάτι αντίστοιχο εφ όσον τις περισσότερες φορές δεν έχει άλλο τρόπο να εκφραστεί και να επικοινωνήσει.