Hawker Horsley

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Hawker Horsley
Hawker Horsley
Hawker Horsley
Περιγραφή
Αποστολή Μέσο Βομβαρδιστικό Αεροσκάφος
Πλήρωμα 2[1]
Κατασκευαστής Hawker Aircraft
Διαστάσεις
Μήκος 11,83 m
Εκπέτασμα 17,22 m
Ύψος 4,16 m
Επιφάνεια πτέρυγας 64,38 m²
Βάρος
Άδειο 2.249 kg
Μέγιστο 4.205 kg
Πηγή ισχύος
Κινητήρες 1× Rolls-Royce Condor III V-12
Ισχύς 650 shp
Επιδόσεις
Μέγιστη ταχύτητα 201 km/h
(125 mph)
Αυτονομία 10 ώρες
Μέγιστο ύψος 4.267 m
Οπλισμός
Πυροβόλα 1 εμπρόσθιο πυροβόλο Lewis
1 οπίσθιο πυροβόλο Lewis
Βόμβες Μέχρι 1500 λίβρες (ή μία τορπίλη)

Το Hawker Horsley ήταν μέσο βομβαρδιστικό αεροσκάφος ημέρας, σχεδιασμένο το 1925. υπήρξε το τελευταίο πλήρως ξύλινο αεροσκάφος που κατασκευάστηκε από τη Hawker.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βομβαρδιστικό αρχικά βασιζόταν στις προδιαγραφές 26/23, όμως το Βρετανικό Αεροπορικό Υπουργείο τροποποίησε τις απαιτήσεις του για το μεταφερόμενο φορτίο και επέκτεινε τις προδιαγραφές ώστε να περιλαμβάνεται η μεταφορά μίας τορπίλης. Το πρώτο πρωτότυπο πέταξε το 1925 με πιλότο τον Τζωρτζ Π. Σ. Μπούλμαν (George P.S.W. Bulman) και έφερε κινητήρα Rolls Royce Condor III, ισχύος 665 ίππων. Η αρχική παραγγελία που κατατέθηκε αφορούσε 20 αεροσκάφη, κάποια από τα οποία πιστεύεται ότι θα έφεραν μικτή μεταλλική και ξύλινη κατασκευή. Το πρώτο αεροσκάφος παραλήφθηκε από την 11η Μοίρα Βομβαρδιστικών της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας τον Ιανουάριο του 1927, ενώ παρέμειναν σε υπηρεσία μέχρι το 1935. Συνολικά κατασκευάστηκαν 134 Horsley, συμπεριλαμβανομένων έξι αεροσκαφών για την Ελληνική Ναυτική Αεροπορία.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Horsley ήταν μεγάλο μονοκινητήριο διπλάνο και είχε πλήρωμα δύο ατόμων. Η κατασκευή του ήταν αρχικά όλη από ξύλο, πριν όμως ολοκληρωθεί η παραγωγή του αντικαταστάθηκε από μεταλλική. Ανεπίσημα οι τρεις μέθοδοι κατασκευής χαρακτηρίστηκαν ως Horsley MK Ι για τις ξύλινες κατασκευές, Horsley MK ΙΙ για τις κατασκευές μεικτών υλικών (μέταλλοξύλο) και Horsley ΙΙΙ για τα μεταλλικά αεροσκάφη. Σε κάποια αεροσκάφη τοποθετήθηκαν πλωτήρες. Επίσης χρησιμοποιήθηκαν διάφοροι τύποι κινητήρων, κυρίως Rolls Royce Condor ή Buzzard και Armstrong Siddeley Leopard. Το Horsley χρησιμοποιήθηκε αρκετά και ως ιπτάμενη πλατφόρμα δοκιμών για άλλους κινητήρες, περιλαμβανομένων των Napier Lion, Rolls-Royce PV.12, και πρώιμων εκδόσεων των Merlin και Junkers Jumo. Το μεταφερόμενο φορτίο περιλάμβανε δύο βόμβες των 550 λιβρών, μια βόμβα των 1.500 λιβρών ή μια τορπίλη των 2.800 λιβρών. Δύο αεροσκάφη, με κινητήρα Leopard II, πουλήθηκαν στην Δανική κυβέρνηση, όμως αυτά τα αεροσκάφη έγιναν γνωστά ως Hawker Dantorp και είχαν ελαφρώς διαφορετική άτρακτο.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Hawker Horsley σε Ελληνική Υπηρεσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε 6 Hawker Horsley τον Δεκέμβριο του 1929. Τον Ιούλιο του 1934, μερικούς μήνες μετά από την υπογραφή του Συμφώνου της Βαλκανικής Συνεννοήσεως, 3 Horsley επισκέφτηκαν τις περισσότερες Βαλκανικές πρωτεύουσες, σε μία επιχείρηση που έγινε γνωστή ως «Γύρος των Βαλκανίων». Προς τα τέλη της υπηρεσίας τους χρησιμοποιήθηκαν ως εκπαιδευτικά, μέχρι τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. αποτελούμενο από πιλότο, πυροβολητή-βομβαρδιστή

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]