Harmonia Macrocosmica

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Harmonia Macrocosmica
ΣυγγραφέαςΑντρέας Κελλάριους
ΤίτλοςHarmonia Macrocosmica
Γλώσσαλατινικά, ολλανδικά, γερμανικά, γαλλικά
Μορφήαστρονομία
Πρώτη έκδοσηΓιοχάνες Γιανσόνιους
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Harmonia Macrocosmica είναι αστρονομικός χάρτης του Αντρέας Κελλάριους που τυπώθηκε το 1660.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχικά ο Γκέρχαρντ Μερκάτορ συνέλαβε την ιδέα να δημοσιεύσει έναν άτλαντα με όλες τις τότε διαθέσιμες γνώσεις για όλη τη γη. Στην διάρκεια της ζωής του ο Μερκάτορ δημοσίευσε πέντε τόμους με ιστορικές και γεωγραφικές πληροφορίες. Ο τελευταίος τόμος δημοσιεύτηκε από τον γιο του, Ρουμόντ Μερκάτορ. Μετά τον θάνατό του, το έργο του συνέχισε ο χαρτογράφος Γιοχάννες Γιανσσόνιους. Το έργο του Κελλάριους ήταν ο έβδομος τόμος της σειράς αυτής.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το βιβλίο περιέχει εικόνες του Πτολεμαϊκού συστήματος, του Κοπερνικαϊκού συστήματος και του συστήματος του Τύχο Μπράχε. Ο τόμος καταλήγει με εικόνες του χριστιανικού θεωρητικού συστήματος όπως το διατύπωσε ο Γιούλιους Σίλλερ στο Coelum stellatum christianum το 1627. Το τελευταίο αυτό τμήμα απάλλαξε τον συγγραφέα του από την ποινή του αφορισμού.

Κατασκευή των χαρακτικών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για την κατασκευή των εικόνων εργάστηκαν διάφοροι χαράκτες. Δύο από αυτούς υπέγραψαν τα έργα τους. Ο κατασκευαστής της προμετωπίδας είναι ο Φρέντερικ Χέντρικ φαν ντεν Χόβε, ενώ δέκα άλλες εικόνες φέρουν το όνομα του Γιοχάννες φαν ντερ Λόον. Πολλές από τις υπόλοιπες είναι έργα του Γιάν Πείτερζοον Σέντερνταμ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]