Gulfstream V

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Gulfstream C-37A)
Gulfstream V
Gulfstream V
Gulfstream V
Περιγραφή
Αποστολή Επιχειρηματικό Αεροσκάφος
Πλήρωμα 2 (+ 2 ιπτάμενοι συνοδοί)
Gulfstream C-37A
Gulfstream C-37A
Gulfstream C-37A
Περιγραφή
Αποστολή Αεροσκάφος Μεταφοράς Υψηλών Προσώπων (VIP)
Πλήρωμα 5
Κατασκευαστής
Gulfstream Aerospace
Διαστάσεις
Μήκος 29.4 m
Εκπέτασμα 28.5 m
Ύψος 7.9 m
Βάρος
Άδειο 21.773 kg
Μέγιστο απογείωσης 38.601 kg
41,050 kg (C-37A)
Πηγή ισχύος
Κινητήρες 2× Rolls-Royce BR710
Επιδόσεις
Μέγιστη ταχύτητα 0.885 Mach
Ταχύτητα πτήσης 0.85 Mach (904 km/h)
Εμβέλεια 10,742 km
Μέγιστο ύψος 15.545 m
Μεταφορική Ικανότητα
14 με 19 επιβάτες

Το Gulfstream V είναι επιχειρηματικό αεροσκάφος, κατασκευασμένο από την Αμερικανική Gulfstream Aerospace. Η στρατιωτική έκδοση του, σε χρήση από τις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, φέρει την ονομασία C-37A[1], ενώ τα Gulfstream G500 και G550 αποτελούν βελτιωμένες εκδόσεις του.

Εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Gulfstream VG-V όπως αποκαλείται) πέταξε πρώτη φορά το 1995, έλαβε τα κατάλληλα πιστοποιητικά το 1997 και έγινε ένα από τα πρώτα επιχειρηματικά αεροσκάφη πολύ μεγάλης εμβέλειας (περισσότερα από 6000 ναυτικά μίλια). Έχοντας την ικανότητα να μεταφέρει 16 επιβάτες, σε κανονική διαμόρφωση καθισμάτων, και να πετάει σε αποστάσεις μέχρι 6500 ναυτικά μίλια (12.038 χλμ), το G-V έγινε το επιχειρηματικό αεροσκάφος με τη μεγαλύτερη εμβέλεια (κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του).

Σε υπηρεσία στις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις το Gulfstream V φέρει την ονομασία C-37A και χρησιμοποιείται ως αεροσκάφος μεταφοράς κυβερνητικών και στρατιωτικών αξιωματούχων.

Το C-37A φέρει σύστημα ελέγχου πτήσης συνδεδεμένο με δορυφορικό Σύστημα Εντοπισμού Θέσης, εξελιγμένο ραντάρ καιρού και σύστημα αυτόματου πιλότου, οθόνες απεικόνισης στο ύψος των ματιών των πιλότων (head-up display) και συστήματα ενίσχυσης της όρασης (Enhanced Vision Systems), για μεγαλύτερη ασφάλεια σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας. Παράλληλα το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με συμβατικά και στρατιωτικά συστήματα τηλεπικοινωνιών που εξασφαλίζουν την ασφαλή πραγματοποίηση κλήσεων και αποστολή και λήψη δεδομένων. Το C-37A έχει την ικανότητα να πετάει σε υψόμετρο 51.000 ποδών και η τυπική σύνθεση του πληρώματος, στα πλαίσια της Αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, περιλαμβάνει δύο πιλότους, έναν ιπτάμενο μηχανικό, ένα χειριστή τηλεπικοινωνιών και έναν ιπτάμενο φροντιστή.

Χρήστες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 ΗΠΑ
Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία
Αμερικανικό Ναυτικό
Αμερικανικός Στρατός
Αμερικανική Ακτοφυλακή

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρόμοια Αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκρίσιμα Αεροσκάφη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]