Greenpeace

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Greenpeace
Είδηδιεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός
ΔιευθυντέςAyesha Imam και Norma Torres
Ίδρυση1971
ΙδρυτέςIrving Stowe, Dorothy Stowe, Jim Bohlen, Paul Côté, Robert Hunter και Ben Metcalfe
Τοποθεσία ίδρυσηςΒανκούβερ
ΘυγατρικέςGreenpeace France, Greenpeace India, d:Q88958809, Greenpeace East Asia και Greenpeace USA
ΈδραΆμστερνταμ
Έσοδα410.000.000 ευρώ
Εργαζόμενοι5.898
Μέλη3.200.000
ΒραβεύσειςFree Your Mind και Ozone Award
Ιστότοποςhttps://www.greenpeace.org/international/
ΠαλαιότεραDon't Make a Wave Committee
Ιστότοπος

Η Greenpeace είναι μία διεθνής Μη κυβερνητική οργάνωση με σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Ιστορικό οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1970, μετά από πρωτοβουλία των Τζιμ Μπόλεν, Έρβινγκ Στόουι και Πωλ Κόουτ ιδρύθηκε η επιτροπή «Μην ταράζετε τα νερά» (Don't Make a Wave) με έδρα το Βανκούβερ του Καναδά. Μοναδικός της σκοπός ήταν να οδηγήσει ένα μικρό σκάφος με 12 άτομα μέσα στη ζώνη των πυρηνικών δοκιμών που πραγματοποίησαν οι Η.Π.Α. στην περιοχή Αμτσίτκα της Αλάσκας. Οι ακτιβιστές δεν κατάφεραν να σταματήσουν τις δοκιμές και συνελήφθησαν, αλλά το τολμηρό εγχείρημά τους έγινε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη, αναγκάζοντας τις αμερικανικές αρχές να τους απελευθερώσουν και να μη χρησιμοποιήσουν ποτέ ξανά την περιοχή σαν πεδίο πυρηνικών δοκιμών.

Το 1971 πλέον, ιδρύθηκε η Greenpeace, μία ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση. Τα μέλη της οργάνωσης αποφάσισαν τη μετονομασία της ώστε να εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό τους: τη δημιουργία ενός πράσινου και ειρηνικού κόσμου. Όμως οι λέξεις green (πράσινο) και peace (ειρήνη) δεν χωρούσαν στην πρώτη κονκάρδα που σχεδιάστηκε και έτσι γεννήθηκε το όνομα «Greenpeace» ως μια λέξη. Έχοντας ως αρχές τη μη-βία, την άμεση δράση και την ανεξαρτησία από κόμματα, κυβερνήσεις και οικονομικά συμφέροντα, αγωνίζεται για νερό και τροφή χωρίς τοξικές ουσίες και μεταλλαγμένα, για κλίμα που ευνοεί την ανάπτυξη ζωής αντί να την καταστρέφει, για θάλασσες και δάση πλούσια σε ζωή, για έναν ειρηνικό κόσμο, όπου ο πυρηνικός εφιάλτης θα ανήκει οριστικά στο παρελθόν.

Το 1979 τα γραφεία της Greenpeace στην Αυστραλία, στον Καναδά, στη Γαλλία, στην Ολλανδία, στη Νέα Ζηλανδία, στη Μεγάλη Βρετανία και στις Η.Π.Α. συνέπραξαν για τη δημιουργία του «Greenpeace International», της διεθνούς οργάνωσης. Από τον Μάιο του 1989 το διεθνές γραφείο είναι εγκατεστημένο στο Άμστερνταμ. Η Greenpeace έχει εθνικά γραφεία σε 42 χώρες (ουσιαστικά έχει σε 38 χώρες απλά σε άλλες 4 χώρες που δεν είναι δημοκρατικές υπάρχουν ομάδες που συντηρούνται οικονομικά από την Greenpeace International), το καθένα οικονομικά ανεξάρτητο από το άλλο. Η Greenpeace International εκτός από τις ομάδες στις χώρες που έχει εθνικά γραφεία, είναι υπεύθυνη για τον στόλο της οργάνωσης που αποτελείται από τρία πλοία, εκ των οποίων το ένα είναι το ιστορικό Rainbow Warrior. Τα άλλα δύο είναι το Esperanza και το Artic Sunrise.

Η Greenpeace χρηματοδοτείται ολοκληρωτικά από τις συνδρομές των 3.000.000 υποστηρικτών της σε 158 χώρες γεγονός που την κάνει ανεξάρτητη από οποιοδήποτε παράγοντα (κυβερνήσεις, οργανισμούς, εταιρείες κ.α.). Σε μικρότερο βαθμό η Greenpeace εισπράττει έσοδα από τις πωλήσεις ειδών όπως μπλούζες, βιβλία και κονκάρδες.

Οι μεγαλύτερες επιτυχίες της Greenpeace[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην αρχή ακόμα της ιστορίας της η Greenpeace βρέθηκε αντιμέτωπη με κυβερνήσεις, πολυεθνικές εταιρίες - κολοσσούς, τεράστια οικονομικά αλλά και πολιτικά συμφέροντα. Παρόλα αυτά, κατάφερε να σημειώσει πολλές και σημαντικές νίκες για το περιβάλλον: Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν:

  • Οι Η.Π.Α. οι οποίες σταματούν τις πυρηνικές δοκιμές στην Αλάσκα.
  • Επιπλέον κηρύττεται διεθνές μορατόριουμ για την εμπορική φαλαινοθηρία.
  • Απαγορεύεται διεθνώς η καύση αποβλήτων στη θάλασσα.
  • Απαγορεύεται κάθε βιομηχανική εκμετάλλευση της Ανταρκτικής έως το 2047.
  • Απαγορεύει οριστικά η πόντιση ραδιενεργών και βιομηχανικών αποβλήτων στη θάλασσα.
  • Αποφασίζεται η οριστική απαγόρευση της πόντισης εξεδρών πετρελαίου στον Ατλαντικό.
  • Επίσης η Γαλλία σταματά οριστικά τις πυρηνικές δοκιμές,
  • Τα Ηνωμένα Έθνη απονέμουν το Βραβείο Όζοντος στην Greenpeace για την προώθηση των “πράσινων ψυγείων” (Greenfreeze), που δεν καταστρέφουν το όζον και δεν απειλούν το κλίμα της Γης.
  • Απαγορεύονται τα αφρόδιχτα, ένα από τα πιο καταστροφικά αλιευτικά εργαλεία.
  • Υπογράφεται το Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια, το οποίο βάζει διεθνείς φραγμούς στο εμπόριο μεταλλαγμένων οργανισμών.
  • Καταργούνται οι πιο επικίνδυνες και τοξικές ενώσεις (γνωστές και ως POPs).
  • Υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Κιότο που θέτει διεθνή όρια στις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου για την αποτροπή των κλιματικών αλλαγών.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι:

  • Η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που ανακηρύσσεται “Ζώνη Ελεύθερη από Μεταλλαγμένα”
  • Αρχίζει έτσι η μεταφορά των επικίνδυνων τοξικών από τις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας “ΔΙΑΝΑ” στη Θεσσαλονίκη.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Youtube[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Καταχωρήθηκε ως ανανέωση στον παρακάτω σύνδεσμο στο GreekTube: Greenpeace - It's The End Of The World R.E.M., το οποίο όμως έχει κλείσει)