Βομβαρδισμός του Google

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Google bombing)
Στις αρχές του 2006, όταν έδινε κανείς τη λέξη «ληστές» στη μηχανή αναζήτησης Google εμφανίζοταν ως πρώτο αποτέλεσμα ο κύριος τηλεπικοινωνιακός οργανισμός της Ελλάδας, ο ΟΤΕ

Η έκφραση βομβαρδισμός του Google αποτελεί απόδοση της αγγλικής «Google bombing» (ή «Google washer») και περιγράφει μια πρακτική ηλεκτρονικού ακτιβισμού, η οποία αφορά εσκεμμένη απόπειρα να αλλοιωθεί η σειρά ταξινόμησης μιας συγκεκριμένης ιστοσελίδας στα αποτελέσματα που παράγονται από τη μηχανή αναζήτησης Google.

Τεχνική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μηχανή αναζήτησης Google χρησιμοποίησε πρώτη έναν συγκεκριμένο αλγόριθμο, με το όνομα PageRank για την αναζήτηση στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτόν, μία ιστοσελίδα θα ταξινομηθεί υψηλότερα αν οι ιστοχώροι που περιλαμβάνουν υπερσυνδέσμους προς αυτή τη σελίδα χρησιμοποιούν όλοι το ίδιο ακριβώς κείμενο-άγκυρα (anchor text).

Το προσδοκώμενο αποτέλεσμα με την χρήση του αλγόριθμου είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια στην αναζήτηση των χρηστών του διαδικτύου. Έτσι, η αναζήτηση με βάση τον όρο «βικιπαίδεια» φέρνει ως πρώτο αποτέλεσμα την αρχική σελίδα της Βικιπαίδειας, διότι υπάρχουν χιλιάδες σύνδεσμοι στο Διαδίκτυο με τον όρο «Βικιπαίδεια», που παραπέμπουν στη συγκεκριμένη σελίδα. Έτσι, ο αλγόριθμος, εκτός από πιο ακριβή αναζήτηση μικραίνει και τον χρόνο που χρειάζεται κανείς για να ψάξει κάτι.

Εκμετάλλευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ύπαρξη αυτού του αλγόριθμου δημιούργησε την ιδέα ότι θα μπορούσε κανείς να «οδηγήσει» την αναζήτηση, με βάση έναν όρο προσβλητικό, σε κάποια ιστοσελίδα, το οποίο θέλουμε να «προσβάλουμε». Αυτός ο τρόπος «προσβολής» ονομάστηκε βόμβα Google. Μια βόμβα Google κατασκευάζεται όταν ένα μεγάλο πλήθος ιστοχώρων συνδέουν στη σελίδα αυτή με αυτό τον τρόπο, όχι τυχαία, αλλά με σκοπό να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της μηχανής αναζήτησης.

Τα google bombs οργανώνονται ανεπίσημα μεταξύ κατόχων ιστολογιών (blogs) ή άλλων ιστότοπων, με συμφωνία και εθελοντική τοποθέτηση τέτοιων συνδέσμων με το ίδιο κείμενο και προορισμό τον ίδιο ιστότοπο. Συνήθως πραγματοποιούνται είτε ως αστείο, είτε για την διαμαρτυρία ή την προώθηση ενός μηνύματος με κοινωνικό ή πολιτικό περιεχόμενο. Χρησιμοποιούνται επίσης από εμπορικούς ιστοτόπους, συνήθως ενσωματώνοντας τους συνδέσμους σε ιστότοπους τρίτων όπου επιτρέπεται κάποιο είδος καταχώρησης όπως βιβλία επισκεπτών, ή ανοικτά wiki, κάτι που χαρακτηρίζεται ως spam, και για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου, έχουν δημιουργηθεί διάφοροι τρόποι φιλτραρίσματος των καταχωρήσεων ή ακύρωσης των συνδέσμων.

Η Google, από την πλευρά της, προσπαθεί να καταπολεμήσει τέτοιου είδους προσπάθειες. Έτσι, τα αποτελέσματα της αναζήτησης διορθώνονται αμέσως μόλις εντοπιστεί κάποια προσπάθεια εξαπάτησης της μηχανής αναζήτησης. Έτσι, τα παραδείγματα που ακολουθούν έμειναν στο Διαδίκτυο από μία με δύο βδομάδες μέχρι 2 μήνες το μέγιστο.