Γκότσουτζανγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Gochujang)
Βάζο με γκότσουτζανγκ

Το γκότσουτζανγκ (Χάνγκουλ: 고추장) είναι μια αλμυρή και πικάντικη ζύμωση της Κορέας. Παραδοσιακά, έχει φυσική ζύμωση επί χρόνια σε μεγάλα πήλινα δοχεία σε εξωτερικούς χώρους, συχνά σε μια υπερυψωμένη πέτρινη πλατφόρμα, που ονομάζεται τζάνγκτοκτε (Jangdokdae, Χάνγκουλ: 장독대).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γκότσουτζανγκ (πάστα από καυτή πιπεριά) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κορέα στα τέλη του 1700. Σύμφωνα με το παραδοσιακό βιβλίο Τζούνγκμπο Σάλιμ Γκιόνγκτζε (Jeungbo Sallim Gyeonge, Χάνγκουλ: 증보산림경제), έγινε με την προσθήκη σκόνης κόκκινης πιπεριάς τσίλι και κολλώδους ρυζιού σε σκόνη για την πάστα σόγιας. Αυτή η συνταγή είναι παρόμοια με τη συνταγή που χρησιμοποιείται σήμερα για το γκότσουτζανγκ.

Συστατικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα συστατικά είναι: κόκκινο τσίλι σε σκόνη, κολλώδες ρύζι σε σκόνη αναμεμειγμένο με σκόνη που έχει υποστεί ζύμωση σόγιας και αλάτι. Το ρύζι γλασέ συμπεριλαμβάνει συνήθως μικρούς κόκκους ρυζιού, κριθάρι, σιτάρι, κολοκύθες και γλυκοπατάτα. Ένα μικρό ποσό γλυκαντικών ουσιών, όπως ζάχαρη, σιρόπι ή μέλι προστίθενται μερικές φορές. Είναι μια σκούρα κοκκινωπή πάστα, με μια πλούσια, πικάντικη γεύση.

Επίσης χρησιμοποιείται εκτενώς στην κορεατική μαγειρική για να δώσει γεύση στης σούπες, δηλαδή το τσίγκε (Jjigae, Χάνγκουλ: 찌개), όπως το γκότσουτζανγκ τσίγκε (Χάνγκουλ: 고추장 찌개), και ύστερα μαρινάρεται το κρέας και φτιάχνεται το γκότσουτζανγκ μπούλγκογκι, και πολλά άλλα κύρια Κορεατικά φαγητά όπως το νένγκμιον και το μπίμπιμπαπ.