Game of Thrones

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Game of Thrones
To λογότυπο της σειράς
ΕίδοςΔράμα, Επική Φαντασία
ΔημιουργοίΝτέιβιντ Μπένιοφ
Ντάνιελ Μπ. Γουέις
Πρωταγωνιστές
Μουσική τίτλων"Main Title" - Ραμίν Τζαβάντι
ΧώραΗ.Π.Α. Country flag
Αριθμός επεισοδίων73 επεισόδια
Παραγωγή
Διάρκεια50-65 λεπτά (54-90 λεπτά ο 8ος κύκλος)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμός
Προβολή17 Απριλίου 2011–
19 Μαΐου 2019
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://www.hbo.com/game-of-thrones/index.htm

Το Game of Thrones (Παιχνίδι των Θρόνων) είναι μία αμερικανική δραματική σειρά επικής φαντασίας, η οποία βασίζεται στη σειρά βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου. Η προβολή της άρχισε στις 17 Απριλίου 2011 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μάϊου του 2019.

Η σειρά έχει προσελκύσει ρεκόρ τηλεθεατών στο HBO και έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά ευρεία και ενεργή διεθνή βάση οπαδών. Έχει λάβει καθολική αναγνώριση από τους κριτικούς, ιδιαίτερα για τις ερμηνείες των ηθοποιών, τους πολύπλοκους χαρακτήρες, την ιστορία και την έκταση της παραγωγής της, και τους τρόπους με τους οποίους ανατρέπει τα κλισέ του είδους της φαντασίας, αν και κάποιοι έχουν επικρίνει την συχνή χρήση του γυμνού, της σωματικής (κάποιες σκηνές φόνων ήταν εξαιρετικά σκληρές ή ακόμα και αποκρουστικές) και σεξουαλικής βίας. Η σειρά είναι γνωστή για σύνθετη ιστορία της, η οποία δεν ακολουθεί έναν πρωταγωνιστή, καθώς και για το ότι δεν είναι προβλέψιμη. Η σύνθετη πλοκή περιλαμβάνει πολυάριθμους χαρακτήρες και θεματικοποιεί, μεταξύ άλλων, την πολιτική και τους αγώνες εξουσίας, τις κοινωνικές σχέσεις, τους πολέμους και τις θρησκείες. Πολλοί χαρακτήρες έχουν διαφορετικές ηθικές πτυχές. Κατά τη διάρκεια της σειράς, σκοτώνονται επίσης αρκετοί μεμονωμένοι πρωταγωνιστές. Οι δημιουργοί, παραγωγοί και κύριοι σεναριογράφοι της σειράς είναι οι David Benioff και D. B. Weiss, και οι πρώτοι πέντε κύκλοι είναι προσαρμογές των βιβλίων του Τζωρτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν.

Το περιοδικό Time χαρακτήρισε το Game of Thrones ως τη δημοφιλέστερη σειρά του κόσμου,[1] ενώ το BBC News έγραψε ότι το πάθος και η αφοσίωση των οπαδών της δημιούργησε ένα φαινόμενο που δεν συγκρίνεται με οποιαδήποτε άλλο δημοφιλές τηλεοπτικό προϊόν.[2] Συνολικά έχει κερδίσει 372 βραβεία από τις 595 υποψηφιότητες που έχει λάβει, ανάμεσα τους και 59 Βραβεία Έμμυ, τα περισσότερα από κάθε άλλη τηλεοπτική σειρά.[3] Από την 7η σεζόν και έπειτα οι πέντε βασικοί πρωταγωνιστές της σειράς αποτελούν τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στην ιστορία της τηλεόρασης.[4]

Οι πρώτοι πέντε κύκλοι ήταν προσαρμογές των βιβλίων της σειράς Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου, όμως με τον έκτο κύκλο, η σειρά είχε φτάσει πιο μακριά στην ιστορία απ' ότι τα βιβλία (τα οποία δεν είχαν ολοκληρωθεί), οπότε σταμάτησε να βασίζεται στα βιβλία. Ο 7ος κύκλος προβλήθηκε στις 16 Ιουλίου του 2017 και περιελάμβανε 7 επεισόδια. Η σειρά ολοκληρώθηκε με τον 8ο κύκλο, ο οποίος περιλαμβάνει 6 επεισόδια, και ο οποίος έκανε πρεμιέρα στις 14 Απριλίου του 2019.[5]

Βασική Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αρχίζει 298 χρόνια μετά την κατάκτηση της ηπείρου του Γουέστερος από τον Αίγκον τον Κατακτητή, σε έναν μεσαιωνικό κόσμο με στοιχεία φαντασίας.

Η δράση διαδραματίζεται σε έναν φανταστικό κόσμο και λαμβάνει χώρα στις ηπείρους Γουέστερος (Westeros) και Έσος (Essos). Τα Επτά Βασίλεια του Γουέστερος μοιάζουν με τον ευρωπαϊκό Μεσαίωνα και προστατεύονται από μια περιοχή αιώνιου χειμώνα στο βορρά από ένα τεράστιο τείχος πάγου. Η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο και ο χειμώνας μπορούν να διαρκέσουν αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες, και το μήκος τους είναι μεταβλητό και απρόβλεπτο. Η ιστορία ξεκινά στο τέλος ενός μεγάλου καλοκαιριού και αρχικά λέγεται σε τρεις ιστορίες που είναι σε μεγάλο βαθμό παράλληλες. Οι εντάσεις συσσωρεύονται μεταξύ των ισχυρών ευγενών οίκων της αυτοκρατορίας, οι οποίες τελικά οδηγούν σε ανοιχτό αγώνα για το θρόνο (εξ ου και ο τίτλος της σειράς). Ο χειμώνας πλησιάζει και στο βόρειο άκρο του Westeros, όπου η Νυχτερινή Φρουρά στο Τείχος υποτίθεται ότι προστατεύει τα βασίλεια, μια απειλή από μια ξένη δύναμη καραδοκεί. Στο Έσος, η Daenerys Targaryen είναι πρόθυμη να ανακτήσει την εξουσία ως κληρονόμος της βασιλικής οικογένειας του Westeros, η οποία καθαιρέθηκε πριν από χρόνια.

Όταν ο βαρύς χειμώνας φτάνει, μία σειρά από γεγονότα ανατρέπει την πολιτική κατάσταση και πυροδοτεί τον Πόλεμο των Επτά Βασιλέων. Το κυνήγι της εξουσίας, οι προδοσίες, οι δολοπλοκίες, τα πάθη, οι έρωτες, η μαγεία και η εκδίκηση παρασύρουν τους ήρωες στο πιο θανατηφόρο παιχνίδι από όλα: το Παιχνίδι του Στέμματος.

Περίληψη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπόβαθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Game of Thrones εκτυλίσσεται κυρίως στη μεσαιωνική ήπειρο του Γουέστερος, αν και κομμάτια της ιστορίας εκτυλίσσονται και στην γειτονική εξωτική ήπειρο του Έσος. Η πλειοψηφία της ιστορίας εκτυλίσσεται στα Εφτά Βασίλεια, το οποία γεωγραφικά καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του Γουέστερος. Τα Εφτά Βασίλεια είναι διάφορες περιοχές, οι οποίες ελέγχονται από έναν βασιλιά, ο οποίος κάθεται στον Σιδηρούν Θρόνο στην πόλη του King's Landing. Αυτές οι περιοχές είναι:

  • Ο Βορράς, ο οποίος κυριεύεται από τον Οίκο Σταρκ
  • Η Κοιλάδα, η οποία κυριεύεται από τον Οίκο Άρρυν
  • Οι Παραποτάμιες Περιοχές, οι οποίες κυριεύεται από τον Οίκο Τάλλυ
  • Τα Σιδερένια Νησιά, τα οποία κυριεύονται από τον Οίκο Γκρέιτζοϋ
  • Οι Δυτικές Περιοχές, οι οποίες κυριεύονται από τον Οίκο Λάννιστερ
  • Οι Περιοχές της Καταιγίδας, οι οποίες κυριεύονται από τον Οίκο Μπαράθιον
  • Η Μεγάλη Πεδιάδα, η οποία κυριεύεται από τον Οίκο Ταϊρέλ
  • Το Ντορν, το οποίο κυριεύεται από τον Οίκο Μαρτέλ

Πριν από αιώνες, τα βασίλεια ήταν εντελώς ξεχωριστά και διχασμένα, όμως ενώθηκαν όταν ο Αίγκον Ταργκάρυεν ήρθε στο Γουέστερος μαζί με δράκους. Τα κατέκτησε, δημιούργησε τον Σιδηρούν Θρόνο και έγινε ο πρώτος βασιλιάς των Εφτά Βασιλείων. Η δυναστεία Ταργκάρυεν συνέχισε να κυριαρχεί για αιώνες, ακόμα και αν με το πέρασμα του χρόνου οι δράκοι με τους οποίους κατάκτησαν το Γουέστερος εξαφανίστηκαν. Η κυριαρχία του Οίκου Ταργκάρυεν τέλειωσε 17 χρόνια πριν την αρχή της σειράς, όταν ορισμένοι άρχοντες του Γουέστερος- oι Ρόμπερτ Μπαράθιον, Ένταρντ Σταρκ, Τζον Άρρυν, Χόστερ Τάλλυ και (προς το τέλος του πολέμου) Τάιγουιν Λάννιστερ επαναστάτησαν ενάντια στον Αίρυς ΙΙ Ταργκάρυεν, ο οποίος έγινε γνωστός ως Ο Τρελός Βασιλιάς. Το αποτέλεσμα της επανάστασης ήταν η δολοφονία του Τρελού Βασιλιά από τον Τζείμι Λάννιστερ (γιο του Τάιγουιν και μέλος της Βασιλικής Φρουράς) και η άνοδος του Ρόμπερτ Μπαράθιον στον θρόνο. Με τον Τρελό Βασιλιά νεκρό, οι μόνοι γνωστοί απόγονοι του Οίκου Ταργκάρυεν είναι τα δύο μικρότερα παιδιά του, ο Βισέρυς και η Νταινέρυς, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Έσος από έναν πιστό ιππότη.

Το βόρειο σύνορο των Εφτά Βασιλειών σημαδεύεται από Το Τείχος, ένα αρχαίο γιγαντιαίο τείχος το οποίο φυλάσσεται από την Νυχτερινή Φρουρά. Τα μέλη της Νυχτερινής Φρουράς ορκίζονται έναν όρκο του καθήκοντος που απαγορεύει το γάμο, την οικογένεια, την ιδιοκτησία της γης και την εγκατάλειψη του Τείχους, το οποίο σημαίνει ότι, το μόνο που μπορεί να τους απαλλάξει από τους όρκους τους είναι ο θάνατος. Οι περιοχές βόρεια του Τείχους είναι βάρβαρες και παγωμένες - κατοικούνται από ανθρώπους οι οποίοι αποκαλούνται «Άγριοι», καθώς και άλλα μυστήρια πλάσματα. Θρύλοι λένε πως βόρεια από το Τείχος ζούνε τέρατα γνωστά ως Λευκοί Περιπατητές, όμως η πλειοψηφία του Γουέστερος δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι αλήθεια.

1ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Εφτά Βασίλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία αρχίζει με τον θάνατο του Τζον Άρυν, ο οποίος υπηρετούσε ως Χέρι του Βασιλιά, δηλαδή πρωτεύων σύμβουλος του. Έπειτα από αυτό, ο Βασιλιάς, Ρόμπερτ Μπαράθιον, ταξιδεύει στο Γουίντερφελ για να ζητήσει από τον παλιό του φίλο και Διοικητή του Βορρά, Άρχοντα Ένταρντ Σταρκ να γίνει το νέο Χέρι του Βασιλιά. Μαζί του φέρνει την γυναίκα του, την Βασίλισσα Σέρσεϊ Λάννιστερ, τον δίδυμο αδελφό της, Σερ Τζείμι Λάννιστερ (ο Βασιλοκτόνος, δολοφόνος του Τρελού Βασιλιά), τον μικρότερο αδελφό της, Τύριον Λάννιστερ (ο οποίος είναι ένας ευφυής νάνος) και τα παιδιά εκείνου και της Σέρσεϊ, Τζόφρι, Τόμμεν και Μυρσέλα. Ο Ένταρντ διστακτικά αποδέχεται την προσφορά του Ρόμπερτ, ελπίζοντας να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από τον μυστήριο θάνατο του Τζον Άρυν στο King's Landing. Οι δύο επίσης συμφωνούν να παντρέψουν την κόρη του Ένταρντ, Σάνσα, με τον πρωτότοκο γιο του Ρόμπερτ και διάδοχο του θρόνου, τον πρίγκιπα Τζόφρι. Όμως ένας από τους γιους του Ένταρντ, ο Μπραν, επειδή του αρέσει να σκαρφαλώνει σε παλιούς πύργους, κατά λάθος ανακαλύπτει τον Τζέιμι και την δίδυμη αδελφή του, την Βασίλισσα Σέρσεϊ, να κάνουν έρωτα. Για να σιγουρευτεί πως η αιμομικτική σχέση τους δεν θα μαθευτεί, ο Τζείμι ρίχνει τον Μπραν από έναν παλιό πύργο.

Ο Ένταρντ, μαζί με τις δύο κόρες του, την καθωσπρέπει Σάνσα και την περιπετειώδη και ανεξέλεγκτη Άρυα, αναχωρούν για το King's Landing, μαζί με τον Βασιλιά και την συνοδεία του. Η γυναίκα του Ένταρντ, Κάτλυν Τάλλυ, μένει στο Γουίντερφελ, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της: τον πρωτότοκο και διάδοχο του Ένταρντ, Ρομπ, τον Μπραν (ο οποίος επιβίωσε από την πτώση αλλά μπήκε σε κώμα) και τον μικρό Ρίκον. Ο μπάσταρδος γιος του Ένταρντ, Τζον Σνόου, ο οποίος μεγάλωσε ως αδελφός των υπόλοιπων παιδιών Σταρκ, φεύγει από το Γουίντερφελ, για να γίνει μέλος της Νυχτερινής Φρουράς. Στο Γουίντερφελ παραμένει ο Θήον Γκρεϊτζόυ, ένας άντρας στην ηλικία του Ρομπ, ο οποίος είναι μέλος του Οίκου Γκρεϊτζόυ και διάδοχος των Σιδερένιων Νησιών, αλλά μεγάλωσε και ζει στο Γουίντερφελ ως ένας Σταρκ.

Όταν φτάνει στο King's Landing, ο Ένταρντ (ή Νέντ) ανακαλύπτει ότι ο Ρόμπερτ είναι ένας ανίκανος βασιλιάς, ο οποίος απολαμβάνει τις βασιλικές του ανέσεις και αφήνει το καθήκον της διακυβέρνησης σε άλλους σύμβουλους και μέλη της αυλής, όπως τους Λάννιστερ, τον μυστικοπαθή ευνούχο άρχοντα Βάρυς, και τον χειριστικό δολοπλόκο άρχοντα μπείλις ή “Μικροδάχτυλο”. Στο Γουίντερφελ, ένας δολοφόνος προσπαθεί να σκοτώσει τον Μπραν αλλά αποτυχαίνει και ο Μπραν ξυπνάει ανάπηρος και χωρίς να θυμάται πως έπεσε. Η Κάτλυν υποψιάζεται πως οι Λάννιστερ προσέλαβαν τον δολοφόνο και σκότωσαν τον Τζον Άρρυν, και ταξιδεύει στο King's Landing για να προειδοποιήσει τον Νεντ. Εκεί, η Κάτλυν βρίσκει τον Μικροδάχτυλο, ο οποίος ήταν παιδικός της φίλος, και ο οποίος της λέει ότι ο Τύριον Λάννιστερ ήταν αυτός που έστειλε τον δολοφόνο - κάτι το οποίο δεν ισχύει.

Καθώς η Κάτλυν επιστρέφει στο Γουίντερφελ, συναντά τυχαία τον Τύριον, τον συλλαμβάνει και τον πάει στη Κοιλάδα, στο κάστρο της αδελφής της, Λύσα, η οποία είναι χήρα του Τζον Άρρυν. Εκεί, ο Τύριον απαιτεί δίκη μέσω μονομαχίας (ένα υποκατάστατο της κανονικής δίκης, όπου η κάθε πλευρά διαλέγει έναν πολεμιστή, οι οποίοι μονομαχούν μεταξύ τους). Στη μάχη αυτή νικάει ο αντιπρόσωπος του Τύριον, ένας μισθοφόρος ονόματι Μπρον, οπότε ο Τύριον ελευθερώνεται. Ως αντίποινα για την απαγωγή του Τύριον, ο πατέρας του, Τάιγουιν Λάννιστερ (ο οποίος έχει μια ακανθώδη σχέση με τον Τύριον) κηρύσσει πόλεμο στις Παραποτάμιες Περιοχές, απ' όπου κατάγονται η Κάτλυν και η Λύσα.

Εν τω μεταξύ στο King's Landing, ο Νεντ, μετά από έρευνα, ανακαλύπτει ότι τα τρία παιδιά του Ρόμπερτ και της Σέρσεϊ στην πραγματικότητα δεν είναι παιδιά του Ρόμπερτ, και ότι ο πατέρας τους είναι ο Τζέιμι. Μαθαίνει επίσης, ότι ο Τζον Άρρυν έκανε την ίδια ανακάλυψη, και υποθέτει ότι οι Λάννιστερ τον δολοφόνησαν για να μην μαθευτεί το μυστικό. Ο Νεντ προειδοποιεί την Σέρσεϊ πως θα πει στον Ρόμπερτ την αλήθεια, όμως, πριν προλάβει να το κάνει, ο Ρόμπερτ πεθαίνει σε ένα "κυνηγετικό ατύχημα", πιθανότατα οργανωμένο από την Σέρσεϊ.

Ο Νεντ συμμαχεί με τον Μικροδάχτυλο, με σκοπό να αποκαλύψουν την αλήθεια και να κρατήσουν τον Τζόφρι μακριά από τον θρόνο, όμως ο Μικροδάχτυλος τον προδίδει, ο Νεντ φυλακίζεται και ο νεαρός Τζόφρι γίνεται Βασιλιάς των Επτά Βασιλείων. Ο Νεντ συμφωνεί να δηλώσει ψευδά ένοχος για προδοσία, με αντάλλαγμα να μην εκτελεστεί. Όμως, σε μια απρόβλεπτη εξέλιξη, ο Τζόφρι, αγνοώντας τις συμβουλές όλων των άλλων μελών της αυλής, αποκεφαλίζει τον Νεντ μπροστά στα μάτια των δύο κορών του. Η Σάνσα παραμένει στο King's Landing ενώ η Άρυα καταφέρνει να αποδράσει.

Συντετριμμένος από τα νέα της εκτέλεσης του πατέρα του, ο Ρομπ κηρύσσει πόλεμο ενάντια στους Λάννιστερ, βοηθώντας τις δυνάμεις τον Παραποτάμιων Περιοχών στον πόλεμό τους. Μαζί του είναι η μητέρα του, Κάτλυν, και ο Θήον, με τον Μπραν και τον Ρίκον να έχουν μείνει πίσω στο Γουίντερφελ. Ο Ρομπ καταφέρνει να νικήσει μια σημαντική μάχη ενάντια στους Λάννιστερ και αιχμαλωτίζει τον Τζέιμι. Ο Τάιγουιν αποφασίζει να υποχωρήσει και στέλνει τον γιο του, Τύριον, στο King's Landing, για να αναλάβει προσωρινά το καθήκον του Χεριού του Βασιλιά και να κρατήσει τον Τζόφρι υπό έλεγχο. Παράλληλα, οι άρχοντες του Βορρά και των Παραποτάμιων Περιοχών ανακοινώνουν πως δεν σκοπεύουν να προσκυνήσουν κανέναν άλλον βασιλιά από τον Νότο και ανακηρύσσουν τον Ρομπ “Βασιλιά του Βορρά”: έναν τίτλο που οι Σταρκ κατείχαν πριν ο Αίγκον Ταργκάρυεν κατακτήσει τα Εφτά Βασίλεια.

Στο Τείχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον Σνόου ορκίζεται μέλος της Νυχτερινής Φρουράς και γίνεται φίλος με διάφορα άλλα μέλη, όπως τον παχύ και δειλό, μα ευφυή Σάμγουελ Τάρλυ. Επίσης γίνεται ξεκάθαρο, πως οι Λευκοί Περιπατητές δεν είναι απλώς ένας θρύλος, αλλά μια αληθινή απειλή.

Στο Έσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νταινέρυς Ταργκάρυεν αναγκάζεται να παντρευτεί τον Καλ Ντρόγκο, αρχηγό μιας βάρβαρης φυλής βίαιων καβαλάρηδων, των Ντοθράκι, έτσι ώστε ο αδελφός της, ο Βισέρυς, να μπορέσει να χρησιμοποιήσει τον στρατό των Ντοθράκι για να κατακτήσει τον Σιδηρούν Θρόνο. Στον γάμο της, η Νταινέρυς παίρνει δώρο τρία αυγά δράκων (οι δράκοι είναι εξαφανισμένοι εδώ και αιώνες, οπότε τα αυγά θεωρούνται απλώς διακοσμητικά) και γνωρίζει τον Τζόρα Μόρμοντ, έναν εξόριστο ιππότη από το Γουέστερος, ο οποίος ορκίζεται να υπηρετήσει τον αδελφό της.

Αν και στην αρχή μισεί τον νέο της σύζυγο και τον λαό του, σύντομα αρχίζει να αφομοιώνεται με τους Ντοθράκι και να αγαπάει τον Ντρόγκο, κερδίζοντας τον τιμητικό τίτλο “Καλήσι”. Ο αδελφός της όμως αρχίζει να θυμώνει με τον Ντρόγκο, θεωρώντας ότι δεν κράτησε την υπόσχεση του, και απειλεί δημόσια την Νταινέρυς. Ως αντίποινο, ο Ντρόγκο τον εκτελεί, μπροστά σε μίαν αδιάφορη Νταινέρυς. Έπειτα από αυτό, ο Ντρόγκο συμφωνεί να κατακτήσει τα Εφτά Βασίλεια για τη γυναίκα του, όμως τραυματίζεται άσχημα. Η Νταινέρυς, που είναι έγκυος, προσλαμβάνει μια μάγισσα για να κρατήσει τον Ντρόγκο ζωντανό, ενώ είναι έτοιμη να γεννήσει. Τα μάγια όμως αποτυγχάνουν και, ως αποτέλεσμα, το παιδί της Νταινέρυς πεθαίνει στη μήτρα και ο Ντρόγκο μένει σε κατάσταση φυτού. Η Νταινέρυς αναγκάζεται να τον σκοτώσει.

Η Νταινέρυς βάζει τα τρία αυγά του δράκου, το πτώμα του Ντρόγκο και την ζωντανή μάγισσα σε μια ταφική πυρά και στη συνέχεια περπατάει μέσα στην φωτιά. Το επόμενο πρωί, όταν η φωτιά σβήνει, η Νταινέρυς σηκώνεται εντελώς γυμνή και άθικτη, με τρεις νεογέννητους δράκους πάνω της. Ο Τζόρα και οι άλλοι Ντοθράκι υποκλίνονται μπροστά της.

2ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Εφτά Βασίλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς αρχίζουν να κυκλοφορούν φήμες ότι ο νεαρός Βασιλιάς Τζόφρι δεν είναι πραγματικός γιος του Ρόμπερτ, οι δύο αδελφοί του Ρόμπερτ, Στάννις και Ρένλυ, διεκδικούν τον θρόνο. Ο Στάννις είναι ο μεγαλύτερος αδελφός και έχει στο πλάι του ως σύμβουλους τον Σερ Ντάβος Σίγουορθ, έναν ηλικιωμένο λαθρέμπορο, ο οποίος έγινε ιππότης και την Μελισάντρε, μιαν ξένη ιέρεια ενός θεού που αποκαλείται “Άρχοντας του Φωτός”. Η Μελισάντρε έχει μαγικές ιδιότητες και πιστεύει ότι ο Στάννις, ο οποίος γίνεται κι αυτός ακόλουθος της ίδιας θρησκείας, είναι κάποιο είδος Μεσσία. Ο Ρένλυ παντρεύεται την Μάρτζερι Ταϊρέλ και έτσι συνάπτει συμμαχία με τον Οίκο Ταϊρέλ, έναν από τους πιο ισχυρούς οίκους στα Επτά Βασίλεια. Παράλληλα, ο Ρομπ Σταρκ, εξακολουθεί να διεκδικεί τον τίτλο του Βασιλιά του Βορρά, ενώ ο Μπείλον Γκρεϊτζόυ, πατέρας του Θήον, ανακηρύσσει τον εαυτό του Βασιλιά των Σιδερένιων Νησιών. Έτσι, αρχίζει ο Πόλεμος των Πέντε Βασιλέων.

Με διαταγή του Ρομπ, ο Θήον ταξιδεύει στην πατρίδα του, τα Σιδερένια Νησιά, για να ζητήσει από τον πατέρα του να συμμαχήσει με τους Σταρκ. Ο Μπέιλον αρνείται και αποκαλύπτει πως σχεδιάζει να κατακτήσει τον Βορρά. Ο Θήον, θέλοντας να αποδείξει την αξία του, συμμαχεί με τον πατέρα του, προδίδει τον Ρομπ, και σχεδιάζει να κατακτήσει το Γουίντερφελ, κάτι το οποίο καταφέρνει εύκολα, αιχμαλωτίζοντας τον Μπραν, τον Ρίκον και άλλους. Όμως ο Μπραν, ο Ρίκον και μερικοί ακόμα σύντροφοι καταφέρνουν να δραπετεύσουν και πάνε βόρεια, προς το Τείχος, για να βρούνε τον Τζον.

Η Κάτλυν, η οποία έχει επισκεφτεί τον Ρένλυ, επιδιώκοντας συμμαχία αυτού και του γιού του, βλέπει ένα μυστηριώδες πλάσμα, το οποίο γέννησε η Μελισάντρε, να δολοφονεί τον Ρένλυ. Η Κάτλυν και η μόνη άλλη μάρτυρας, μια πολεμίστρια ονόματι Μπριέν του Ταρθ, κατηγορούνται για τον φόνο και αναγκάζονται να φύγουν. Ο Στάννις, μετά τον φόνο του αδελφού του, σχεδιάζει να επιτεθεί στο King's Landing με τον στόλο του.

Στο King's Landing, ο Τύριον είναι ευφυής ως Χέρι του Βασιλιά, όμως δυσκολεύεται να κρατήσει υπό έλεγχο τον ψυχωτικό και βίαιο ανιψιό του, Βασιλιά Τζόφρι, ο οποίος κακομεταχειρίζεται την αρραβωνιαστικιά του, Σάνσα. Καθώς ο Τύριον ψάχνει τρόπους να υπερασπιστεί το King's Landing στην επερχόμενη πολιορκία του από τον Στάννις, ανακαλύπτει τεράστιες ποσότητες ενός εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού που ονομάζεται Υγρή Φωτιά.

Αγνοώντας τις εντολές του Ρομπ, η Κάτλυν ελευθερώνει τον Τζέιμι, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος του γιου της, και ζητάει από την Μπριέν, η οποία είναι τώρα στην υπηρεσία της, να τον οδηγήσει στο King's Landing, και να τον ανταλλάξει με την Σάνσα και την Άρυα.

Ο Τύριον οδηγεί την άγρια μάχη εναντίον του Στάννις στο King's Landing, όπου στην αρχή σημειώνει επιτυχίες, αλλά στη συνέχεια, η νίκη αρχίζει να γέρνει προς τον Στάννις. Όταν κάθε ελπίδα φαίνεται χαμένη, καταφτάνουν οι στρατοί των Λάννιστερ και των Ταϊρέλ (οι οποίοι συμμάχησαν μετά τον θάνατο του Ρένλυ), με ηγέτη τον Τάιγουιν, και σώζουν το King's Landing. Ο Στάννις επιβιώνει, μα η πλειοψηφία των δυνάμεών του καταστρέφεται. Ο Τζόφρι κάνει τον Τάιγουιν το νέο Χέρι, ακυρώνει το γάμο του με την Σάνσα, και αρραβωνιάζεται την Μάρτζερι Ταϊρέλ, χήρα του Ρένλυ. Ο Μικροδάχτυλος λέει στην Σάνσα πως μπορεί να την βοηθήσει να αποδράσει από το King's Landing.

Ο Ρομπ ερωτεύεται και παντρεύεται μια γυναίκα που λέγεται Τάλισα. Ο μπάσταρδος γιος ενός άρχοντα που δουλεύει για τον Ρομπ, ο Ράμσεϊ Σνόου, καταλαμβάνει το Γουίντερφελ και αιχμαλωτίζει τον Θήον.

Η Άρυα, παριστάνοντας ένα αγόρι, πάει προς το Τείχος με μιαν ομάδα νεοσύλλεκτων της Φρουράς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ένας μπάσταρδος γιος του Ρόμπερτ, ο Γκέντρι. Αιχμαλωτίζονται όμως από στρατιώτες των Λάννιστερ και οδηγούνται στο κατεστραμμένο κάστρο του Χάρρενχαλ, όπου για ένα χρονικό διάστημα η Άρυα γίνεται υπηρέτρια του Τάιγουιν (αυτό συμβαίνει πριν την μάχη στο King's Landing). Η Άρυα γνωρίζει έναν μυστηριώδη δολοφόνο με την ικανότητα να αλλάζει πρόσωπα και με τη βοήθεια του δραπετεύει από το Χάρρενχαλ, αποφασισμένη να επανενωθεί με την οικογένεια της και να εκδικηθεί όσους τους αδίκησαν.

Στο Τείχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον, μαζί με τον Σάμγουελ και άλλα μέλη της Νυχτερινής Φρουράς, ξεκινάνε μια αποστολή πέρα από το Τείχος, για να ψάξουν χαμένα μέλη της Φρουράς, να ερευνήσουν τους Λευκούς Περιπατητές και να διερευνήσουν τις φήμες ότι ένας άντρας ονόματι Μανς Ρέιντερ ενώνει τους Άγριους και αποκαλεί τον εαυτό του Βασιλιά Πέρα Από το Τείχος. Ο Τζον βρίσκει έναν άντρα που ζει πέρα από το Τείχος, ο οποίος δίνει τα παιδιά του στους Λευκούς Περιπατητές. Γνωρίζει επίσης μια Άγρια γυναίκα, την Ύγκριτ, και την ερωτεύεται, κάτι που οι Όρκοι του απαγορεύουν. Ο Τζον αιχμαλωτίζεται από τους Άγριους, αλλά η Ύγκριτ τους πείθει να μην τον σκοτώσουν. Εν τω μεταξύ, ο Σάμγουελ, ανακαλύπτει ότι το μόνο πράγμα το οποίο μπορεί να σκοτώσει τους Λευκούς Περιπατητές είναι ένα υλικό που λέγεται Δρακόγυαλο.

Ο Τζον γίνεται μέλος των Άγριων, ως κατάσκοπος, λέγοντάς τους ότι έχει προδώσει την Φρουρά. Η Ύγκριτ συμφωνεί να τον οδηγήσει στον Μανς Ρέιντερ. Σε κάποιο άλλο μέρος, ο Σαμ παρατηρεί έναν τεράστιο στρατό Λευκών Περιπατητών να κατευθύνεται Νότια. Το μεγαλύτερο κομμάτι του στρατού είναι wights; ζωντανοί-νεκροί αναστημένοι που ελέγχονται από τους Περιπατητές.

Στο Έσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νταινέρυς, οι ακόλουθοι της και οι δράκοι της φτάνουν στην εξωτική και μεγαλοπρεπή πόλη Καρθ, όπου καλωσορίζονται θερμά και ζούνε με ανέσεις, έως ότου η Νταινέρυς βρίσκει μια μέρα τους φρουρούς της νεκρούς και τους δράκους της χαμένους. Μετά από έρευνα, καταλαβαίνει ότι ο μάγος Πιάτ Πρι έχει κλέψει τους δράκους της. Μετά από σύγκρουση η Νταινέρυς διατάζει τους δράκους της να κάψουν τον Πρι. Στη συνέχεια καταφέρνει να αποκτήσει αρκετά χρήματα για να αγοράσει ένα πλοίο και μαζί με τους ακόλουθους της και τους δράκους της, εγκαταλείπει την Καρθ.

3ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Εφτά Βασίλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο King's Landing, ο Ταίγουιν αγνοώντας τα κατορθώματα του γιου του, Τύριον, δεν τον επιβραβεύει και σχεδιάζει να τον αποκληρώσει. Η Μάρτζερι Ταϊρέλ καταφθάνει στο King's Landing με την γιαγιά της, Ολέννα, τον πατέρα της, Μέις, και τον αδελφό της, Σερ Λόρας. Γίνεται φανερό πως οι Ταϊρέλ είναι έξυπνοι, στρατηγικοί και επιθυμούν ισχύ. Η Σέρσεϊ κάνει ό,τι μπορεί για να διαβεβαιώσει ότι ο Μικροδάχτυλος και η Σάνσα δεν θα καταφέρουν να φύγουν από την πόλη.

Ο στρατός του Ρομπ καταλαμβάνει το Χάρρενχαλ. Η Άρυα και ο Γκέντρι συναντάνε μια ομάδα εγκληματιών που αυτοαποκαλούνται “Η Αδελφότητα Δίχως Λάβαρα”, με ηγέτες τους Μπέρικ Νοντάριον και Θόρος του Μυρ. Αιχμάλωτος της Αδελφότητας είναι ο Σάντορ Κλιγκέιν, γνωστός και ως “Ο Σκύλος”, ο οποίος υπηρετούσε ως φύλακας του Ρόμπερτ και του Τζόφρι, αλλά έφυγε από το King's Landing κατά την διάρκεια της μάχης με τον Στάννις. Ο Σκύλος αναγνωρίζει την Άρυα, καθώς οι δύο γνωρίζονταν στο King's Landing. Ο Σκύλος υφίσταται δίκη δια μονομαχίας, νικάει την μάχη και η Αδελφότητα αναγκάζεται να τον απελευθερώσει.

Ο Μπραν και ο Ρίκον, μαζί με τους συντρόφους τους, τον Χόντορ (έναν αγαθό και μεγαλόσωμο άντρα ο οποίος λέει μόνο την λέξη “Χόντορ”) και την Όσα (μίαν άγρια που κατέβηκε νότια από το Τείχος), γνωρίζουν τον Τζότζεν και την Μίρα Ριντ, δύο έφηβους, πιστούς στον Οίκο Σταρκ. Ο Τζότζεν, ο οποίος βλέπει οράματα σαν τον Μπραν, του εξηγεί τις ιδιότητές του. Αποφασίζουν να πάνε βόρεια του Τείχους, όμως ο Ρίκον και η Όσα μένουν πίσω.

Στο Γουίντερφελ, ο Θήον έχει αιχμαλωτιστεί από τον Ράμσεϊ, ο οποίος είναι ένας ψυχοπαθής σαδιστής που βασανίζει έντονα τον Θήον, ψυχολογικά και σωματικά, και τον ευνουχίζει.

Ο Τζέιμι και η Μπριέν βαδίζουν προς το King's Landing, αλλά αιχμαλωτίζονται από άντρες που υπηρετούν τον Οίκο Μπόλτον, απ' όπου κατάγεται ο Ράμσεϊ. Ένα βράδυ, καθώς προσπαθεί να σώσει την Μπριέν από βιασμό, ο Τζέιμι χάνει το χέρι του. Ο Τζέιμι και η Μπριέν, οι οποίοι αρχίζουν να συμφιλιώνονται, οδηγούνται στο Χάρενχαλ, οπού συναντάνε τον Ρους Μπόλτον, πατέρα του Ράμσεϊ και σύμμαχο του Ρομπ, ο οποίος προσωρινά κυριεύει το κάστρο. Ο Τζέιμι αποκαλύπτει στην Μπριέν ότι ο λόγος για τον οποίο σκότωσε τον Τρελό Βασιλιά είναι επειδή εκείνος σκόπευε να ανατινάξει όλο το King's Landing με υγρή φωτιά. Ο Ρους αφήνει τον Τζέιμι και την Μπριέν να επιστρέψουν στο King's Landing.

Ο Τάιγουιν, ως Χέρι του Βασιλιά, συμβουλεύει τον Μικροδάχτυλο να παντρευτεί την Λύσα Τάλυ, χήρα του Τζον Άρρυν, για να διασφαλίσει ότι ο Οίκος Άρρυν θα μείνει πιστός στον Τζόφρι. Δίνει επίσης στον Τύριον μια θέση στο Βασιλικό Συμβούλιο. Η Σάνσα γίνεται φίλη με την Μάρτζερι, η οποία την διαβεβαιώνει ότι, όταν αντικαταστήσει την Σέρσεϊ ως Βασίλισσα, θα αφήσει την Σάνσα να φύγει. Της λέει επίσης πως θα μπορούσε να παντρευτεί τον αδελφό της, Λόρας, ώστε να είναι ασφαλής ως μέλος του Οίκου Ταϊρέλ.

Ο Στάννις, μετά από την ήττα του, είναι απελπισμένος, όμως η Μελισάντρε τον διαβεβαιώνει ότι υπάρχει ακόμα ένας τρόπος να ανεβεί στον Σιδηρούν Θρόνο, μόνο που συμπεριλαμβάνει την θυσία κάποιου με το αίμα του Ρόμπερτ. Έτσι η Μελισάντρε φεύγει για να βρει τον Γκέντρι, τον μόνο επιζώντα γιο του (καθώς οι Λάννιστερ δολοφόνησαν όλους τους άλλους, για να εξασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν άλλοι διεκδικητές του θρόνου).

Ο Ρομπ χάνει συμμάχους στον πόλεμο του με τους Λάννιστερ και αντιλαμβάνεται ότι θα χρειαστεί την βοήθεια του Οίκου Φρέυ. Πριν από καιρό, είχε ορκιστεί να παντρευτεί μια από τις κόρες του Άρχοντα Γουόλντερ Φρέυ, με αντάλλαγμα την βοήθεια τους, αλλά είχε αθετήσει την υπόσχεση του. Γράφει ένα γράμμα στον αρχηγό του Οίκου, Γουόλντερ Φρέυ, ζητώντας συγνώμη γι' αυτό, και προτείνει, για να ενισχυθεί η συμμαχία μεταξύ τους, να γίνει γάμος μεταξύ του αδελφού της Κάτλυν, Έντμιουρ Τάλυ, και μιας από τις κόρες του Φρέυ.

Ο Μικροδάχτυλος προτείνει στην Σάνσα να έρθει μαζί του στην Κοιλάδα, όπου θα παντρευτεί την Λύσα, όμως εκείνη αρνείται, καθώς σχεδιάζει να παντρευτεί τον Λόρας. Όμως ο Τάιγουιν, πιστεύοντας ότι όλοι οι άλλοι Σταρκ είναι νεκροί και ότι σύντομα θα πεθάνει και ο Ρομπ, βλέπει την Σάνσα ως το κλειδί για να ελέγξει τον Βορρά, αφού αυτή θα είναι η διάδοχος του Γουίντερφελ. Οπότε, για να διαβεβαιώσει πως θα μείνει με το μέρος τους, διατάζει τον Τύριον να την παντρευτεί και την Σέρσεϊ να παντρευτεί τον Λόρας. Ο Τύριον παντρεύεται την Σάνσα.

Η Αδελφότητα παραδίδει τον Γκέντρι στην Μελισάντρε όταν αυτή τον ζητάει, και έτσι η Άρυα μένει μόνη. Σύντομα όμως, αφού η Άρυα αφήνει την Αδελφότητα, βρίσκει τον Σκύλο, ο οποίος την παίρνει μαζί του με σκοπό να την πάει στην μητέρα και τον αδελφό της για λύτρα. Εν τω μεταξύ, η Μελισάντρε εκτελεί μιαν τελετουργία χρησιμοποιώντας το αίμα του Γκέντρι, όπου ο Στάννις ονομάζει τρία άτομα που θέλει να πεθάνουν. Τα άτομα είναι ο Ρομπ, ο Τζόφρι και ο Μπέιλον. Ο Ντάβος βοηθάει τον Γκέντρι να δραπετεύσει.

Στο κάστρο των Φρέυ γίνεται ο γάμος του Έντμιουρ Τάλυ και μιας κόρης του Γουόλντερ Φρέυ, και ο Ρομπ, η Τάλισα, η Κάτλυν και οι υπόλοιποι άντρες του Βορά έχουν έρθει ως καλεσμένοι. Η τελετή είναι γεμάτη εορτασμούς και πόση, έως ότου ο Γουόλντερ Φρέυ δίνει ένα σινιάλο, οι πόρτες κλειδώνουν, και οι άντρες του αρχίζουν να σφάζουν τους άντρες του Ρομπ. Η έγκυος Τάλισα δολοφονείται μπροστά στα μάτια του Ρομπ, τον οποίο στη συνέχεια σκοτώνει ο Ρους Μπόλτον. Η Κάτλυν επίσης σκοτώνεται. Αυτή η αιματοχυσία, η οποία οργανώθηκε από τον Γουόλντερ Φρέυ, τον Ρους Μπόλτον και τον Τάιγουιν Λάννιστερ, και στην οποία καταστράφηκαν εντελώς οι δυνάμεις του Ρόμπ, ονομάζεται “Κόκκινος Γάμος”. Έπειτα από την σφαγή, οι Μπόλτον αντικαθιστούν τους Σταρκ ως άρχοντες του Βορρά και οι Φρέυ τους Τάλλυ ως άρχοντες των Παραποτάμιων Περιοχών. Ακόμα, ως επιβράβευση για τις υπηρεσίες των Μπόλτον, ο μπάσταρδος γιος του Ρους, Ράμσεϊ, νομιμοποιείται ως Μπόλτον από το Στέμμα και γίνεται διάδοχος του Ρους.

Έξω από το κάστρο των Φρέυ, ο Σκύλος έχει φέρει την Άρυα για να την παραδώσει, όταν όμως καταλαβαίνει τι συμβαίνει, δεν την αφήνει να μπει μέσα. Οι δύο τους φεύγουν χωρίς συγκεκριμένο προορισμό.

Πέρα από το Τείχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαμ και οι υπόλοιποι ανιχνευτές της Φρουράς πολεμάνε τον στρατό Λευκών Περιπατητών, τους οποίους είχε δει ο Σαμ. Καταφέρνουν να επιβιώσουν και γυρνάνε στο Τείχος για να προειδοποιήσουν την υπόλοιπη Φρουρά. Στον δρόμο ο Σαμ ερωτεύεται μια Άγρια, την Γκίλλυ, και επιστρέφει στο Τείχος μαζί της και με το βρέφος της.

Ο Τζον γνωρίζει τον Μανς Ρέιντερ και γίνεται μέλος του στρατού Αγρίων του, ως μέρος του σχεδίου του να τους σταματήσει. Ο Μανς σχεδιάζει να επιτεθεί στο Τείχος και στέλνει μια ομάδα Αγρίων, συμπεριλαμβανομένου του Τζον, να σκαρφαλώσουν πάνω από το Τείχος και να επιτεθούν από το πίσω μέρος. Αφού σκαρφαλώνουν όμως το Τείχος, ο Τζον τους προδίδει και δραπετεύει. Η Ύγκριτ τον κυνηγάει, αυτός όμως καταφέρνει να φτάσει στο Τείχος ζωντανός.

Στο Έσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νταινέρυς φτάνει στην πόλη της Άσταπορ, οπού γνωρίζει τον Σερ Μπάρισταν Σέλμυ, έναν φημισμένο και επιδέξιο ιππότη ο οποίος υπηρέτησε τον πατέρα της, αλλά εξορίστηκε από τον Τζόφρι και τώρα θέλει να βοηθήσει τους Ταργκάρυεν να επιστρέψουν στον Θρόνο.

Η Νταινέρυς αηδιάζει από την σκλαβιά η οποία κυριαρχεί στην Άσταπορ και σχεδιάζει να ελευθερώσει τους σκλάβους. Συμφωνεί να ανταλλάξει έναν από τους δράκους της με έναν τεράστιο και εξαιρετικά επιδέξιο στρατό σκλάβων, τους Άσπιλους, την τελευταία στιγμή όμως βάζει τον δράκο της να κάψει τον πωλητή και διατάζει τους Άσπιλους να ελευθερώσουν όλους τους σκλάβους της πόλης. Στην Άσταπορ γνωρίζει την μεταφράστρια Μισσάντεϊ και τον αρχηγό των Άσπιλων, Γκριζοσκώληκα, οι οποίοι γίνονται πιστοί της σύντροφοι.

Μαζί με τον στρατό της, η Νταινέρυς, βαδίζει νότια, για να απελευθερώσει και άλλες πόλεις σκλάβων. Ελευθερώνει την πόλη της Γιούνκαϊ και οι σκλάβοι της την αποκαλούν “μητέρα”.

4ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Εφτά Βασίλεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι προετοιμασίες για τον γάμο του Τζόφρι και της Μάρτζερι έχουν αρχίσει και ένας από τους καλεσμένους που φτάνουν στο King's Landing είναι ο Όμπερυν Μαρτέλ, ο χαρισματικός πρίγκιπας του Ντορν, ο οποίος έχει ένα απώτερο κίνητρο πίσω από την επίσκεψη του: θέλει να εκδικηθεί τον θάνατο της αδελφής του, η οποία σκοτώθηκε από τους Λάννιστερ κατά την Επανάσταση του Ρόμπερτ. Ο Τζέιμι επιστρέφει στο King's Landing μαζί με την Μπριέν.

Η μέρα του γάμου του Τζόφρι φτάνει. Γίνεται η τελετή και ακολουθεί μια μεγάλη δεξίωση, στην διάρκεια της οποίας ο Τζόφρι εξευτελίζει τον θείο του, Τύριον. Στη συνέχεια ο Τζόφρι δηλητηριάζεται και πριν πεθάνει κατηγορεί τον Τύριον πως αυτός τον δηλητηρίασε. Η Σέρσεϊ διατάζει να συλληφθεί ο Τύριον για την δολοφονία του γιου της. Η Σάνσα καταφέρνει, καθώς όλοι είναι απασχολημένοι με την δηλητηρίαση του Τζόφρι, να αποδράσει με τον Μικροδάχτυλο και να πάει μαζί του στην Κοιλάδα.

Αργότερα αποκαλύπτεται ότι η δηλητηρίαση οργανώθηκε από την Ολέννα Ταϊρέλ (που δεν ήθελε η εγγονή της να περάσει τα ίδια βάσανα που πέρασε η Σάνσα ως σύντροφος του Τζόφρι) και τον Μικροδάχτυλο, προς το παρόν όμως, οι κύριοι ύποπτοι είναι ο Τύριον και η Σάνσα. Ο Τζέιμι πιστεύει ότι ο Τύριον είναι αθώος και προσπαθεί να τον βοηθήσει, ενώ η Μπριεν πάει να βρει την Σάνσα για να την σώσει από τους άντρες της Σέρσεϊ που την κυνηγάνε, καθώς υποσχέθηκε στην Κάτλυν να προστατεύσει τις κόρες τις. Η Μάρτζερι αρραβωνιάζεται με τον μικρότερο αδελφό του Τζόφρι, τον Τόμμεν, ο οποίος σύντομα θα στεφθεί βασιλιάς.

Η Σάνσα και ο Μικροδάχτυλος φτάνουν στην Κοιλάδα, όπου ο Μικροδάχτυλος παντρεύεται την ψυχολογικά ασταθή Λύσα. Ο Σκύλος και η Άρυα, οι οποίοι αρχίζουν να συμφιλιώνονται, κατευθύνονται στην Κοιλάδα, ώστε ο Σκύλος να παραδώσει την Άρυα στην Λύσα για λύτρα, χωρίς να ξέρουν ότι η Σάνσα βρίσκεται επίσης εκεί.

Η δίκη του Τύριον αρχίζει και σύντομα ο Τύριον αντιλαμβάνεται ότι η Σέρσεϊ ελέγχει το δικαστήριο, καθώς γίνονται διάφορες ψευδείς καταθέσεις εναντίον του. Πληγωμένος από το γεγονός ότι η οικογένεια του και άλλα άτομα που αγαπούσε έχουν στραφεί εναντίον του, ότι δεν εκτιμούν όσα έκανε για την πόλη και τον κατηγορούν για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, ξεσπάει οργισμένος λέγοντας ότι έπρεπε να είχε σκοτώσει τον Τζόφρι και να είχε αφήσει τον Στάννις να καταλάβει την πόλη. Στο τέλος του μονολόγου του, ο Τύριον απαιτεί δίκη δια μονομαχίας.

Η Σέρσεϊ διαλέγει ως αντιπρόσωπο της στην μονομαχία “Το Βουνό”, τον μεγαλύτερο και δυνατότερο αδελφό του Σκύλου (τον οποίο ο Σκύλος μισεί), ο οποίος σκότωσε την αδελφή του Όμπερυν. Για αυτό το λόγο, ο Όμπερυν συμφωνεί να είναι αντιπρόσωπος του Τύριον στην μάχη, αποφασισμένος να εκδικηθεί το Βουνό.

Στα Σιδερένια Νησιά, η Γιάρα, αδελφή του Θήον, αποφασίζει να σώσει τον αδελφό της από τον Ράμσεϊ. Όταν όμως φτάνει στο Γουίντερφελ, ανακαλύπτει πως ο Θήον είναι πλέον μόνο μια σκιά του παλιού εαυτού του και αυτός αρνείται να έρθει μαζί της, λέγοντας πως είναι ο πιστός υπηρέτης του Ράμσευ.

Στην Κοιλάδα ο Μικροδάχτυλος δολοφονεί την Λύσα, οπότε γίνεται Άρχοντας της Κοιλάδας. Όταν η Άρυα και ο Σκύλος φτάνουν στην Κοιλάδα και μαθαίνουν ότι η θεία της Άρυα πέθανε, φεύγουν, πάλι χωρίς προορισμό. Σύντομα όμως βρίσκουν τυχαία την Μπριέν. Η Μπριέν αναγνωρίζει την Άρυα και θέλοντας να τιμήσει την υπόσχεση της στην Κάτλυν, προσπαθεί να πάρει την Άρυα μαζί της. Μονομαχεί με τον Σκύλο και νικάει, όμως η Άρυα φεύγει μόνη της και αργότερα επιβιβάζεται σε ένα πλοίο που πάει στο Έσος.

Η μάχη του 'Ομπερυν και του Βουνού αρχίζει. Ο Όμπερυν έχει την υπεροχή, όμως καθώς καθυστερεί χλευάζοντας το Βουνό, το Βουνό καταφέρνει να τον ρίξει κάτω και να του σπάσει το κεφάλι. Ως αποτέλεσμα, ο Τάιγουιν καταδικάζει τον Τύριον, τον ίδιο του τον γιο, σε θάνατο.

Η Σέρσεϊ αρνείται να παντρευτεί τον Λόρας και ομολογεί στον Τάιγουιν την σχέση της με τον Τζέιμι. Ο Τζέιμι αποφασίζει να απελευθερώσει τον Τύριον με την βοήθεια του Βάρυς. Τον βγάζει από το κελί του και του λέει ότι έχει κανονίσει τρόπο να δραπετεύσει στο Έσος και ότι ο Βάρυς θα τον συνοδέψει. Πριν όμως φύγει, ο Τύριον σκοτώνει τον άστοργο πατέρα του, Τάιγουιν.

Στο Τείχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζον, ξέροντας το σχέδιο επίθεσης του Μανς Ρέιντερ, προειδοποιεί την υπόλοιπη Νυχτερινή Φρουρά και ετοιμάζονται για μάχη. Ο Μανς και ο στρατός του επιτίθεται και μετά από μια σκληρή μάχη με μεγάλες απώλειες, η Φρουρά καταφέρνει να νικήσει. Η Ύγκριτ πεθαίνει στην μάχη, ξεψυχώντας στα χέρια του Τζον. Ο Μανς υποχωρεί και ο Τζον, ξέροντας ότι η Φρουρά δεν αντέχει άλλη μάχη, πηγαίνει να βρει τον Μανς για να τον δολοφονήσει. Παρ' όλα αυτά, πριν προλάβει να το κάνει, ξαφνικά εμφανίζεται ο στρατός του Στάννις, ο οποίος καταστρέφει την βάση του Μανς, σκοτώνει τους πιο πολλούς άγριους και αιχμαλωτίζει τον Μανς.

Πέρα από το Τείχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπραν και οι σύντροφοι του φτάνουν σε ένα δέντρο, το οποίο ο Μπραν βλέπει στα οράματα του. Εκεί, μερικά wights τους επιτίθενται και σκοτώνουν τον Τζότζεν. Ο Μπραν, ο Χόντορ και η Μίρα ανακαλύπτουν μιαν σπηλιά κάτω από το δέντρο και κατεβαίνοντας μέσα στη σπηλιά, βρίσκουν έναν μυστήριο γέρο που αποκαλείται “Το Κοράκι με Τρία Μάτια”

Στο Έσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νταινέρυς και ο στρατός της κατακτούν την πόλη της Μιρήν και απελευθερώνουν τους σκλάβους. Εκεί, γνωρίζει τον αρχηγό μιας μισθοφορικής εταιρείας, τον Ντάριο. Οι δράκοι της μεγαλώνουν σε επικίνδυνο βαθμό και αποφασίζει να τους αλυσοδέσει, καταφέρνει όμως να αλυσοδέσει τους δύο γιατί ο τρίτος αγνοείται. Ανακαλύπτει ότι ο πιο πιστός της ακόλουθος, ο Τζόρα, ήταν παλαιότερα κατάσκοπος του Βασιλιά Ρόμπερτ και έδινε πληροφορίες για την Νταινέρυς ελπίζοντας πως ο Ρόμπερτ ως αντάλλαγμα θα ανακαλούσε την εξορία του. Αν και ο Τζόρα σταμάτησε να είναι κατάσκοπος, αυτή θυμώνει τόσο πολύ με αυτήν την ανακάλυψη που τον εξορίζει.

5ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο King's Landing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθώς η Μάρτζερι παντρεύεται τον νέο βασιλιά, τον αφελή Τόμμεν, καθιστώντας την επιρροή των Ταϊρέλ μεγαλύτερη από ποτέ και αποδυναμώνοντας την Σέρσεϊ, εμφανίζεται στο King's Landing μια αίρεση που αποκαλούνται “Τα Σπουργίτια” με αρχηγό έναν μυστηριώδη άνδρα που ονομάζεται “Υψηλό Σπουργίτι”. Ο Τζέιμι μαζί με τον Μπρον πηγαίνουν στο Ντορν για να διασώσουν την Μυρσέλα, κόρη του Τζέιμι και της Σέρσεϊ, η οποία θα παντρευτεί έναν πρίγκιπα του Ντορν.

Τα Σπουργίτια αποκτούν όλο και μεγαλύτερη ισχύ και δημιουργούν έναν στρατό με την συναίνεση της Σέρσεϊ , η οποία πιστεύει ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ενάντια στους Ταϊρέλ για να ανακτήσει την ισχύ της. Στην αρχή η Σέρσεϊ πετυχαίνει με το σχέδιο της να συλληφθεί πρώτα ο Λόρας από τα Σπουργίτια για ομοφυλοφιλία και στη συνέχεια η Μάρτζερι για ψευδορκία, γιατί ισχυρίστηκε ότι ο Λόρας δεν είναι ομοφυλόφιλος. Όμως το σχέδιο της αποτυχαίνει όταν τα Σπουργίτια συλλαμβάνουν την ίδια για αιμομιξία και την αναγκάζουν να περπατήσει στους δρόμους του King's Landing γυμνή, σε μία εξευτελιστική και ταπεινωτική τελετή, γνωστή ως “Το Βάδισμα της Λύτρωσης”.

Στο Ντορν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέιμι και ο Μπρον αιχμαλωτίζονται από την Ελάρια Σαντ, την πενθούσα ερωμένη του Όμπερυν, και από τα λεγόμενα Φίδια της Άμμου, τα μπάσταρδα παιδιά του, και οδηγούνται στον Κυβερνήτη του Ντορν, Ντοράν Μαρτέλ. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο Ντόραν συμφωνεί να επιτρέψει στον Τζέιμι να πάρει την Μυρσέλα και τον αρραβωνιαστικό της, Τρυστάν Μαρτέλ, στο King's Landing. Ενώ είναι έτοιμοι να αναχωρήσουν, η Μυρσέλα λέει στον Τζέιμι ότι ξέρει πως είναι κόρη του και πεθαίνει στα χέρια του, δηλητηριασμένη από την Ελάρια.

Στο Γουίντερφελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μικροδάχτυλος κανονίζει ένα γάμο ανάμεσα στην Σάνσα και τον Ράμσεϊ, ο οποίος την βιάζει στην νύχτα του γάμου τους και αναγκάζει τον σκλάβο του και παιδικό φίλο της Σάνσα, Θήον, να παρακολουθήσει την πράξη. Μετά από καιρό η Σάνσα και ο Θήον, για να ξεφύγουν από τον Ράμσευ, αποφασίζουν να αποδράσουν από το Γουίντερφελ και τα καταφέρνουν.

Στο Μπράβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άρυα φτάνει στο Μπράβος, μια πόλη του Έσος, όπου σκοπεύει να βρει τον Τζάκεν Χ'γκαρ, τον μυστηριώδη δολοφόνο που έχει την ικανότητα να αλλάζει πρόσωπα και τον οποίο γνώρισε στο Χάρενχαλ. Όταν καταφέρνει να τον βρει, αυτός την εκπαιδεύει να γίνει ένας “Απρόσωπος Άνθρωπος”, κάτι το οποίο η Άρυα χρειάζεται για να μπορέσει να δολοφονήσει τα άτομα που την αδίκησαν στο παρελθόν. Όταν όμως βρίσκει τυχαία ένα από αυτά τα άτομα, η Άρυα, παρακούοντας τις διαταγές του Τζάκεν, τον σκοτώνει. Ως τιμωρία, οι Απρόσωποι Άνθρωποι τυφλώνουν την Άρυα.

Στο Ανατολικό Έσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τύριον και ο Βάρυς φτάνουν στο Έσος και αποφασίζουν να πάνε στην Μιρήν για να γνωρίσουν την Νταινέρυς. Ταξιδεύοντας προς την Μιρήν, συναντάνε τον Τζόρα, ο οποίος αναγνωρίζει τον Τύριον και τον απαγάγει, σκοπεύοντας να τον παραδώσει στην Νταινέρυς για να τον συγχωρέσει. Πριν φτάσουν ο Τζόρα μολύνεται με την θανάσιμη αρρώστια greyscale.

Στην Μιρήν, η Νταινέρυς αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς κάποιοι στασιαστές που αποκαλούνται Γιοί της Αρπυίας δολοφονούν υποστηρικτές της. Ένα από τα θύματα τους είναι ο Μπάρισταν Σέλμυ. Ο Γκριζοσκώληκας και η Μισσάντεϊ ερωτεύονται. Η Νταινέρυς γνωρίζει τον Τύριον και δέχεται να τον κάνει σύμβουλό της, αλλά εξορίζει πάλι τον Τζόρα που ωστόσο ξαναγυρίζει. Οι Γιοι της Αρπυίας πραγματοποιούν μιαν μεγάλη επίθεση, αλλά η Νταινέρυς καταφέρνει να αποδράσει με έναν από τους δράκους της, αυτόν που αγνοούνταν μα εμφανίστηκε ξανά. Όταν όμως προσγειώνεται, η Νταινέρυς αιχμαλωτίζεται από μιαν ορδή Ντοθράκι (διαφορετικούς από αυτούς που την ακολουθούν). Ο Βάρυς φτάνει στην Μιρήν, την οποία θα κυβερνήσει με τον Τύριον, τον Γκριζοσκώληκα και την Μισσάντεϊ, καθώς ο Τζόρα και ο Ντάριο φεύγουν για να διασώσουν την Νταινέρυς.

Στο Τείχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Στάννις θέλει να επιστρατεύσει τους Άγριους στον πόλεμο του κατά του Ρους, μα δεν τα καταφέρνει. Εκτελεί τον Μανς Ρέιντερ και ζητάει από τον Τζον να τον βοηθήσει στον πόλεμο του. Ο Τζον αρνείται, λέγοντας ότι δεν μπορεί να προδώσει τους όρκους του. Ο Στάννις με τον στρατό του κατευθύνονται προς το Γουίντερφελ, το οποίο σκοπεύει να κατακτήσει από τους Μπόλτον, όμως ο στρατός του σαμποτάρεται από δυνάμεις του Ράμσεϊ, οι οποίες καταστρέφουν τις προμήθειες του. Ο Στάννις στέλνει τον Ντάβος στο Τείχος για να ζητήσει προμήθειες. Η Μελισάντρε του λέει πως για να νικήσει την μάχη πρέπει να θυσιάσει την κόρη του. Αυτός το κάνει, καίγοντας την ζωντανή. Έπειτα από αυτό, ένα μεγάλο κομμάτι του στρατού του τον εγκαταλείπει και η Μελισάντρε πηγαίνει στο Τείχος. Ο Στάννις φτάνει στο Γουίντερφελ με έναν αποδυναμωμένο στρατό και χάνει την μάχη ενάντια του Ράμσεϊ. Ο ίδιος επιβιώνει, τον βρίσκει όμως η Μπριέν, η οποία τον εκτελεί, ως αντίποινα για την δολοφονία του Ρένλυ.

Ο Τζον εκλέγεται Άρχοντας Διοικητής της Νυχτερινής Φρουράς. Με την συναίνεση του Τζον, ο Σαμ (μαζί με την Γκίλλυ και τον γιο της) πηγαίνει προσωρινά στην πόλη Όλντταουν, για να εκπαιδευθεί ως Μέιστερ (τίτλος των διανοούμενων, σοφών, θεραπευτών και λόγιων στον κόσμο του Γουέστερος) και να γίνει ο νέος Μέιστερ της Φρουράς.

Ο Τζον συμφωνεί με τον Τόρμουντ, έναν Άγριο, να βοηθήσει να εκκενωθεί ένα χωριό Άγριων βόρεια του Τείχους, το Χάρντχοουμ, για να σωθεί από τον ερχομό των Λευκών Περιπατητών και να επιτρέψει στους κατοίκους του να πάνε νότια του Τείχους για προστασία. Ο Τζον και ο Τόρμουντ φτάνουν στο Χαρντχόουμ, όμως ο Στρατός των Νεκρών, καθοδηγούμενος από έναν Λευκό Περιπατητή που αποκαλείται Ο Βασιλιάς της Νύχτας, επιτίθεται. Μια μεγάλη μάχη αρχίζει και μόνο μερικοί χιλιάδες καταφέρνουν να φύγουν ζωντανοί. Καθώς φεύγει από το Χάρντχοουμ, ο Τζον κοιτάει πίσω του και βλέπει τον Βασιλιά της Νύχτας να ανασταίνει όλους τους νεκρούς της μάχης ως wights, με μια μόνο κίνηση των χεριών του.

Ο Τζον επιστρέφει στο Τείχος και εκεί δολοφονείται από μια ομάδα αδελφών της Νυχτερινής Φρουράς, οι οποίοι πιστεύουν ότι τους πρόδωσε με το να αφήσει τους Άγριους να περάσουν το Τείχος.

6ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ντορν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ελάρια δολοφονεί τον Ντοράν, ενώ τα Φίδια της Άμμου δολοφονούν τον Τρυστάν. Βλέπουν αυτό το πραξικόπημα ως εκδίκηση για την απραξία του Ντοράν μετά τον θάνατο του Όμπερυν.

Στον Βορρά και τα Σιδερένια Νησιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Θήον και η Σάνσα διασώζονται από την Μπριέν, η οποία τηρεί τον όρκο της στην Κάτλυν. Η Σάνσα και η Μπριέν πηγαίνουν στο Τείχος για να βρουν τον Τζον και ο Θήον τους αφήνει για να επιστρέψει στα Σιδερένια Νησιά. Όταν φτάνει εκεί, μαθαίνει ότι ο πατέρας του, Μπέιλον, δολοφονήθηκε από τον θείο του, Γιούρον. Ο Θήον πιστεύει ότι η αδελφή του Γιάρα πρέπει να γίνει Κυβερνήτης των Νησιών, όμως Κυβερνήτης εκλέγεται ο Γιούρον. Ο Θήον και η Γιάρα φεύγουν από τα Νησιά, φοβούμενοι τον Γιούρον και πηγαίνουν προς την Μιρήν για να συναντήσουν την Νταινέρυς.

Στις Παραποτάμιες Περιοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σκύλος αποκαλύπτεται ότι επέζησε την μονομαχία του με την Μπριέν και ζει σε ένα μικρό χωριό. Μια μέρα σκοτώνονται όλοι οι φίλοι του και αποφασίζει να βρει και να σκοτώσει τους ένοχους. Η αναζήτηση του τον οδηγεί σε δύο άτομα που γνωρίζει, τον Μπέρικ Ντοντάριον και τον Θόρος του Μυρ, οι οποίοι του λένε ότι σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τους Λευκούς Περιπατητές και του ζητάνε να έρθει μαζί τους.

Στη Μεγάλη Πεδιάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαμ και η Γκίλλυ, πηγαίνοντας προς το Όλντταουν, σταματάνε στην έδρα του Οίκου Τάρλυ, όπου μεγάλωσε ο Σαμ. Εκεί, συναντάνε μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια και τον πατέρα του, Ράντυλ Τάρλυ, ο οποίος μισεί τον Σαμ. Τελικά φτάνουν στην Όλντταουν.

Στο Μπράβος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άρυα συνεχίζει την προπόνηση της με σκοπό να γίνει “κανένας” και η όραση της επιστρέφει. Στέλνεται σε μια άλλη αποστολή δολοφονίας, την οποία όμως παρατάει και αποφασίζει να γυρίσει στο Γουέστερος. Όταν μια από τους Απρόσωπους Ανθρώπους προσπαθεί να την σκοτώσει, η Άρυα την σκοτώνει και επιστρέφει το πρόσωπό της στον Τζάκεν, λέγοντάς του ότι δεν είναι ο “κανένας”, αλλά η Άρυα Σταρκ του Γουίντερφελ. Γυρίζοντας στο Γουέστερος, χρησιμοποιεί την νέα της ικανότητα να αλλάζει πρόσωπα, για να δολοφονήσει τον Γουόλντερ Φρέυ και την οικογένεια του, παίρνοντας εκδίκηση για τις δολοφονίες των δικών της στον Κόκκινο Γάμο.

Πέρα από το Τείχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μπραν, ο Χόντορ και η Μίρα μένουν στη σπηλιά του Κορακιού με τα Τρία Μάτια, ο οποίος έχει μαγικές ιδιότητες και διδάσκει τον Μπραν πως να ελέγχει τις δυνάμεις και τα οράματα του. Σε ένα από τα οράματα, αγγίζει τον Μπραν ο Βασιλιάς της Νύχτας και έτσι μαθαίνει την τοποθεσία που βρίσκεται. Η σπηλιά δέχεται επίθεση από τους Λευκούς Περιπατητές του, οι οποίοι σκοτώνουν το Κοράκι και τον Χόντορ. Καθώς ο Μπραν και η Μίρα κατεβαίνουν νότια, ο Μπραν μαθαίνει σε ένα όραμα, ότι ο υποτιθέμενος αδελφός του, Τζον Σνόου, δεν είναι ο μπάσταρδος γιος του Νεντ Σταρκ, αλλά γιος της αδελφής του Νεντ και του πρωτότοκου γιου του Τρελού Βασιλιά, πράγμα που τον καθιστά τον νόμιμο Βασιλιά των Εφτά Βασιλείων. Ο Νεντ είχε υποσχεθεί στην αδελφή του, η οποία πέθανε στη γέννα, να μην πει σε κανέναν την αλήθεια για τον Τζον και να προσποιηθεί ότι είναι γιος του, για να τον προστατεύσει.

Στο Ανατολικό Έσος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τύριον και ο Βάρυς προσπαθούν να κυριαρχήσουν στην Μιρήν. Η Νταινέρυς, αιχμάλωτη των Ντοθράκι, οδηγείται σε έναν ναό, τον οποίο καίει. Όταν αναδύεται από την φωτιά αβλαβής, οι Ντοθράκι την προσκυνούν. Βρίσκει τον Τζόρα και τον Ντάριο. Ο Τζόρα ομολογεί πως αγαπά την Νταινέρυς και αυτή τον διατάζει να φύγει, προκειμένου να βρει θεραπεία για την θανατηφόρα αρρώστια του. Έχοντας επανενωθεί με τον χαμένο της δράκο, η Νταινέρυς επιστρατεύει όλους τους Ντοθράκι για να την ακολουθήσουν στην κατάκτηση του Γουέστερος.

Όταν επιστρέφει στην Μιρήν, βλέπει ότι η πόλη είναι υπό πολιορκία από άλλες πόλεις σκλάβων. Η Νταινέρυς, με την βοήθεια των δράκων της και του στόλου του Θήον και της Γιάρα, νικάει την μάχη. Συνάπτει συμμαχία με τον Θήον και την Γιάρα, ονομάζει τον Τύριον Χέρι της Βασίλισσας, αφήνει τον Ντάριο να κυβερνήσει την Μιρήν, και σαλπάρει με τον τεράστιο πλέον στρατό της και τους δράκους της για να κατακτήσει το Γουέστερος.

Στο Βορρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ο Ρους αποκτά έναν νέο γιο, ο Ράμσεϊ, φοβούμενος την πιθανότητα πως ο νέος του αδελφός θα του πάρει την κυριαρχία, σκοτώνει τον πατέρα του, το νεογέννητο και την μητέρα του παιδιού και αυτοανακυρήσσεται Διοικητής του Βορρά. Επιπλέον βρίσκει τον Ρίκον και την Όσα, τους οποίους κρατά αιχμάλωτους, και τελικά σκοτώνει την Όσα.

Το πτώμα του Τζον διασώζεται από τον Ντάβος, τον Τόρμουντ και μερικά πιστά μέλη της Φρουράς. Η Μελισάντρε φτάνει στο Τείχος και ο Ντάβος την παρακαλεί να αναστήσει τον Τζον, κάτι που ορισμένοι ιερείς της θρησκείας της μπορούν να κάνουν. Αν και στην αρχή οι απόπειρές της φαίνονται άκαρπες, ο Τζον τελικά ανασταίνεται και εκτελεί τους στασιαστές που τον σκότωσαν. Σύντομα η Σάνσα φτάνει στο Τείχος και τα δύο "αδέλφια" επανενώνονται. Αφού ο Τζον λαβαίνει ένα γράμμα του Ράμσεϊ, στο οποίο τον απειλεί ότι αν δεν του επιστραφεί η Σάνσα θα βλάψει τον Ρίκον, ο Τζον πείθεται από την Σάνσα να αφήσει το Τείχος και να πάει να ελευθερώσει το Γουίντερφελ από τους Μπόλτον, μιας και, αφού πέθανε, είναι τεχνικά ελεύθερος των όρκων του στην Φρουρά.

Ο Τζον καταφέρνει να πείσει τους Άγριους και ορισμένους Οίκους του Βορρά να τον βοηθήσουν να ανακαταλάβει το Γουίντερφελ, όμως η Σάνσα πιστεύει ότι δεν αρκούν. Γι αυτό στέλνει την Μπριέν στις Παραποτάμιες Περιοχές, προκειμένου να ζητήσει την βοήθεια του θείου της, Μπρύντεν Τάλυ (γνωστός ως Μαύρο Ψάρι), ο οποίος ανακατέλαβε την πρωτεύουσα των Παραποτάμιων Περιοχών, το Ρίβερραν, από τους Φρέυ. Ο Μικροδάχτυλος προσφέρει στη Σάνσα τον στρατό της Κοιλάδας.

Η λεγόμενη “Μάχη των Μπάσταρδων” μεταξύ των δυνάμεων του Τζον και του Ράμσεϊ είναι έτοιμη να ξεκινήσει, όταν ο Ράμσεϊ δολοφονεί τον Ρίκον μπροστά στα μάτια του Τζον. Η μάχη που ακολουθεί είναι σκληρή, καθώς οι δυνάμεις του Τζον είναι πολύ μικρότερες από αυτές του Ράμσεϊ, αλλά την στιγμή που η ήττα φαίνεται σίγουρη για τον Τζον, εμφανίζεται η Σάνσα με τον στρατό της Κοιλάδας. Ο Τζον νικάει την μάχη και οι Σταρκ επιστρέφουν επιτέλους στο Γουίντερφελ. Η Σάνσα σκοτώνει τον Ράμσεϊ. Οι Άγριοι, οι άρχοντες του Βορρά και οι ιππότες της Κοιλάδας ορκίζονται αιώνια πίστη στον Τζον και τον ανακηρύσσουν Βασιλιά του Βορρά - ο ίδιος τίτλος που είχε ο Ρομπ.

Στο King's Landing[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζέιμι γυρνά στη πρωτεύουσα με το πτώμα της Μυρσέλα. Η Σέρσεϊ, η οποία περιμένει την δίκη της για αιμομιξία, είναι αποφασισμένη να εκδικηθεί τα Σπουργίτια για ότι της 'εκαναν και για να το καταφέρει αυτό, συμμαχεί με την παλιά εχθρό της, την Ολέννα Ταϊρέλ, η οποία θέλει να ελευθερώσει τα εγγόνια της από τα Σπουργίτια. Ως μέρος του σχεδίου τους, ο Τζέιμι και ο Μέις Ταϊρέλ προσπαθούν να ελευθερώσουν την Μάρτζερι, αλλά ανακαλύπτουν ότι ο Βασιλιάς Τόμμεν έχει συμμαχήσει με τα Σπουργίτια. Η Μάρτζερι αποφυλακίζεται και προτρέπει την Ολέννα να φύγει από το King's Landing, καθώς φοβάται ότι το Υψηλό Σπουργίτι μπορεί να της επιτεθεί. Ο Τόμμεν, ο οποίος φαίνεται πως δρα υπέρ του Υψηλού Σπουργιτιού, διατάζει τον Τζέιμι να πάει στις Παραποτάμιες Περιοχές για να βοηθήσει τον Γουόλντερ Φρέυ (που δεν έχει ακόμα δολοφονηθεί), ο οποίος έχει τον Έντμιουρ Τάλλυ αιχμάλωτο και να ανακαταλάβει το Ρίβερραν από το Μαύρο Ψάρι.

Ο Τζέιμι μαζί με τον Μπρον φτάνει στο Ρίβερραν (οπού ξανασυναντά την Μπριεν) και δεν καταφέρνει να πείσει το Μαύρο Ψάρι να εγκαταλείψει το κάστρο, ακόμα και όταν απειλεί να σκοτώσει τον ανιψιό του, Έντμιουρ. Στο τέλος, ο στρατός των Λάννιστερ επιτίθεται στο κάστρο και το Μαύρο Ψάρι σκοτώνεται στην μάχη.

Η μέρα της δίκης της Σέρσεϊ φθάνει, όμως αυτή δεν έρχεται στην εκκλησία όπου θα γίνει. Η Μάρτζερι υποψιάζεται κάτι παράξενο συμβαίνει και παρακαλάει το Υψηλό Σπουργίτι να εκκενώσει την εκκλησία. Πριν όμως καταφέρει να τον πείσει, η εκκλησία ανατινάζεται με χρήση Υγρής Φωτιάς και όλοι οι παρευρισκόμενοι - η ίδια, το Υψηλό Σπουργίτι, ο Λόρας, ο Μέις και άλλοι - πεθαίνουν. Η έκρηξη οργανώθηκε από την Σέρσεϊ, η οποία έτσι σκότωσε όλους τους εχθρούς της. Ο Τόμμεν, όταν μαθαίνει ότι η Μάρτζερι σκοτώθηκε, αυτοκτονεί. Η Ολέννα συναντά την Ελάρια (η οποία πλέον κυβερνεί το Ντορν) και ο Βάρυς τις πείθει να βοηθήσουν την Νταινέρυς στην κατάκτησή της. Με τον Τόμμεν νεκρό, ο Σιδερένιος Θρόνος περνάει στον κοντινότερο του συγγενή: την μητέρα του Σέρσεϊ. Όταν ο Τζέιμι επιστρέφει, η Σέρσει είναι πλέον Βασίλισσα των Επτά Βασιλείων.

7ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαμ, καθώς σπουδάζει, ανακαλύπτει ότι το νησί Ντράγονστουν έχει μεγάλες προμήθειες δρακόγυαλου, το υλικό που μπορεί να σκοτώσει Λευκούς Περιπατητές και wight, και στέλνει γράμμα στον Τζον για να τον ενημερώσει. Επίσης, βρίσκει τον Τζόρα και χρησιμοποιεί μια απαγορευμένη μέθοδο για να θεραπεύσει την αρρώστια του. Ο Τζόρα φεύγει θεραπευμένος για να βρει την Νταινέρυς.

Ο Τζον, Βασιλιάς του Βορρά, αφού διαβάζει το γράμμα του Σαμ, παίρνει μαζί του τον Ντάβος (ο οποίος είναι πλέον το Χέρι του) και ταξιδεύει στο Ντραγκονστόουν - όπου έχει στρατοπεδεύσει η Νταινέρυς με τον στρατό της, αφήνοντας την Σάνσα υπεύθυνη για το Γουίντερφελ. Όταν ο Τζον φτάνει στο Ντράγκονστοουν, η Νταινέρυς απαιτεί την υποταγή του και την παράδοση του Βορρά σε εκείνη, όμως αυτός αρνείται. Ο Τζον προσπαθεί να πείσει την Νταινέρυς ότι η απειλή των Λευκών Περιπατητών είναι πραγματική και σοβαρή, που σημαίνει ότι πρέπει οπωσδήποτε να πάρει το δρακόγυαλο. Η Νταινέρυς τον αφήνει τελικά να πραγματοποιήσει εξόρυξη στο νησί για να πάρει το δρακόγυαλο, ενώ στέλνει την Γιάρα στο Ντορν και τους Άσπιλους στην έδρα των Λάννιστερ, το Κάστερλυ Ροκ.

Ο Γιούρον προτείνει γάμο στην Σέρσεϊ, όμως αυτή αρνείται, λέγοντας ότι δεν τον εμπιστεύεται. Αυτός υπόσχεται να γυρίσει με ένα “δώρο” για να αποδείξει την αφοσίωση του. Ο στόλος του Γιούρον επιτίθεται στον στόλο της Γιάρα, όπου βρίσκονται και άλλοι σύμμαχοι της Νταινέρυς: η Ελάρια και τα Φίδια της Άμμου. Ο Γιούρον νικάει στην ναυμαχία, αιχμαλωτίζοντας την Γιάρα, όμως ο Θήον καταφέρνει να διαφύγει. Ο Γιούρον γυρνάει στο King's Landing με το δώρο του: την Ελάρια και τα Φίδια της Άμμου, τα άτομα που σκότωσαν την κόρη της Σέρσεϊ. Η Σέρσεϊ τις σκοτώνει, κάνει τον Γιούρον συν-διοικητή του στρατού της και του υπόσχεται ότι θα τον παντρευτεί όταν τελειώσει ο πόλεμος με την Νταινέρυς. Η Σέρσει συμμαχεί με τον Ράντυλ Τάρλυ.

Ο Γκριζοσκώληκας και οι Άσπιλοι φτάνουν στο Κάστερλυ Ροκ, το οποίο καταλαμβάνουν, όμως αντιλαμβάνονται ότι ο στρατός λείπει, καθώς ο Τζέιμι τους οδήγησε προς την έδρα των Ταϊρέλ, το Χάιγκάρντεν, που είχε μείνει αφύλαχτο. Ο Γιούρον καταστρέφει τα πλοία των Άσπιλων, ενώ ο Τζέιμι κατακτά με ευκολία το Χάιγκαρντεν. Μέσα βρίσκει την Ολέννα, που είναι πλέον η τελευταία των Ταϊρέλ και οι δυο τους συμφωνούν ότι εκείνη θα πεθάνει πίνοντας δηλητήριο. Πριν πεθάνει ωστόσο η Ολέννα, λέει στον Τζέιμι ότι αυτή ήταν πίσω από τον φόνο του Τζόφρι και του ζητάει να το πει στην Σέρσεϊ.

Ο Τζέιμι, ο Μπρον, ο Ράντυλ, και οι υπόλοιπες δυνάμεις των Λάννιστερ επιστρέφουν στο King's Landing. Η Νταινέρυς, η οποία έχει μάθει τι έγινε, τους επιτίθεται με τον δράκο της. Ο Τζέιμι και ο Μπρον καταφέρνουν να φύγουν, ο Ράντυλ όμως και ο άλλος γιος του, όταν αρνούνται να πάνε με το μέρος της Νταινέρυς, εκτελούνται.

Η Μίρα και ο Μπραν φτάνουν στο Γουίντερφελ, όπου η Μίρα τον εγκαταλείπει, λέγοντας ότι είναι πλέον εντελώς διαφορετικός άνθρωπος - αυτός ισχυρίζεται ότι έχει αντικαταστήσει πλέον το Κοράκι με τα Τρία Μάτια. Σύντομα επιστρέφει και η Άρυα που επανενώνεται με την οικογένειά της.

Στο Ντράγκονστοουν, ο Τζον και η Νταινέρυς αρχίζουν να συνδέονται πιο στενά. Ο Τζον πιστεύει ότι για να νικήσουν τον Στρατό των Νεκρών θα χρειαστούν τις δυνάμεις της Σέρσεϊ, οπότε, ζητάει από την Νταινέρυς να κάνει ανακωχή στον πόλεμο της με την Σέρσεϊ. Έτσι, ο Ντάβος και ο Τύριον ταξιδεύουν στο King's Landing, οπού ο Τύριον ζητά ανακωχή από τα αδέλφια του και ο Ντάβος συναντά τον Γκέντρι, τον οποίο παλιότερα βοήθησε να δραπετεύσει από την κατοχή της Μελισάντρε. Η Σέρσει πληροφορεί τον Τζέιμι ότι είναι έγκυος. Ο Τζον σκέφτεται ένα σχέδιο για να αποδείξει στην Σέρσει ότι ο Στρατός των Νεκρών υπάρχει: να ταξιδέψει βόρεια του Τείχους για να αιχμαλωτίσει ένα wight, το οποίο στη συνέχεια θα φέρει για να το δείξει στην Σέρσεϊ. Έτσι ο Τζον, ο Τζόρα (ο οποίος επέστρεψε στην Νταινέρυς), ο Γκέντρι και ο Τόρμουντ πηγαίνουν πέρα από το Τείχος. Στον δρόμο τους συναντάνε τον Σκύλο, τον Μπέρικ και τον Θόρος, οι οποίοι έρχονται μαζί τους. Αφού η ομάδα καταφέρνει να συλλάβει ένα wight, όμως αιφνιδιάζεται από έναν μεγάλο στρατό Λευκών Περιπατητών και ο Τζον στέλνει τον Γκέντρι στο Τείχος, για να στείλει γράμμα στην Νταινέρυς, ζητώντας της να έρθει να τους σώσει. Ο Θόρος πεθαίνει. Η Νταινέρυς τελικά καταφτάνει, μαζί με τους δράκους της και σώζει την ομάδα, όμως ο Βασιλιάς της Νύχτας καταφέρνει να σκοτώσει έναν από τους τρεις δράκους. Καθώς η ομάδα επιστρέφει, ο Τζον αναγνωρίζει την Νταινέρυς ως Βασίλισσα του, της παραδίδει τον Βορρά και οι δύο κάνουν έρωτα. Ο Βασιλιάς της Νύχτας ανασταίνει τον νεκρό δράκο ως wight.

Η ομάδα φτάνει στο King's Landing, οπού δείχνουν το wight που αιχμαλώτισαν στην Σέρσεϊ. Η Σέρσεϊ απαιτεί την ουδετερότητα του Τζον στον πόλεμο της με την Νταινέρυς, όμως αυτός της απαντάει πως ήδη έχει πάει με το μέρος της Νταινέρυς και η Σέρσει λήγει τις διαπραγματεύσεις. Η Σέρσεϊ ενημερώνει τον Τζέιμι ότι δεν σχεδιάζει να βοηθήσει τον Τζον και την Νταινέρυς και ότι θα αφήσει τον Στράτο των Νεκρών να τους καταστρέψει για να διασφαλίσει την θέση της στον Θρόνο. Ο Τζέιμι, αηδιασμένος από την στάση της αδελφής και ερωμένης του την προδίδει και φεύγει από το King's Landing, για να βοηθήσει στον πόλεμο ενάντια των Νεκρών.

Ο Θήον κερδίζει τον σεβασμό των αντρών του και σαλπάρει για να σώσει την Γιάρα.

Στο Γουίντερφελ, ο Μικροδάχτυλος προσπαθεί να κάνει την Άρυα και την Σάνσα εχθρούς, όμως οι δύο αδελφές το καταλαβαίνουν και τον δικάζουν. Στην δίκη, ο Μπραν, με τις γνώσεις που έχει ως το Κοράκι με Τρία Μάτια, αποκαλύπτει ότι ο Μικροδάχτυλος είπε στην Λύσα να δηλητηριάσει τον Τζον Άρρυν, έπεισε την Κάτλυν ότι οι Λάννιστερ ήταν αυτοί που τον δηλητηρίασαν και που προσπάθησαν να σκοτώσουν τον Μπραν, και ότι ο ίδιος πρόδωσε τον Νεντ, οπότε ήταν αυτός που ουσιαστικά άρχισε τον Πόλεμο των Πέντε Βασιλέων. Η Σάνσα τον καταδικάζει σε θάνατο και η Άρυα τον εκτελεί. Ο Σαμ φεύγει από το Όλντταουν και πάει στο Γουίντερφελ, όπου ο Μπραν του λέει την αλήθεια για τους γονείς του Τζον, του καλύτερού του φίλου.

Ο τεράστιος Στρατός των Νεκρών φτάνει στο Τείχος. Εκεί, ο Βασιλιάς της Νύχτας, καβαλώντας τον απέθαντο δράκο, καταστρέφει το Τείχος και ο στρατός του περνάει στα Εφτά Βασίλεια.

8ου κύκλου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ερωτευμένοι Νταινέρυς και ο Τζον φτάνουν με τις δυνάμεις τους στο Γουίντερφελ. Οι άρχοντες του Βορρά δεν εγκρίνουν την παράδοση του Βορρά στην Νταινέρυς από τον Τζον, όμως αυτός ισχυρίζεται πως αν δεν το έκανε, δεν θα είχαν την βοήθεια της Νταινέρυς στον πόλεμο ενάντια στους νεκρούς. Ο Τζον επανενώνεται με τον Μπραν και την Άρυα και μαθαίνει πως να καβαλάει έναν δράκο. Ο Σαμ μαθαίνει ότι η Νταινέρυς σκότωσε τον πατέρα του, και, ακολουθώντας την συμβουλή του Μπραν, λέει στον Τζον την αλήθεια για τους γονείς του.

Η Σέρσει διατάζει τον Μπρον να πάει στο Γουίντερφελ για να δολοφονήσει τα αδέλφια της που την πρόδωσαν, τον Τύριον και τον Τζέιμι, και του υπόσχεται το Ρίβερραν ως επιβράβευση. Ο Θήον μπαίνει στο πλοίο του Γιούρον και ελευθερώνει την Γιάρα. Αυτή σαλπάρει για να ανακτήσει τα Σιδερένια Νησιά και ο Θήον πάει στο Γουίντερφελ.

Ο Τζέιμι φτάνει στο Γουίντερφελ και η Νταινέρυς, με την εγγύηση της Μπριέν ότι είναι ένας τίμιος άντρας, του επιτρέπει να πολεμήσει μαζί τους. Η Σάνσα δεν εμπιστεύεται την Νταινέρυς. Η Άρυα και ο Γκέντρι επανενώνονται και κάνουν έρωτα. Καθώς όλα τα άτομα στο Γουίντερφελ ετοιμάζονται για την επίθεση των Νεκρών, ο Μπραν τους λέει ότι ο Βασιλιάς της Νύχτας κυνηγάει αυτόν και μπορεί, χάρη στο σημάδι που του άφησε όταν τον άγγιξε στην Σπηλιά του Κορακιού, να τον εντοπίσει. Γι αυτό προσφέρεται να χρησιμεύσει ως δόλωμα. Ο Θήον προσφέρεται να φυλάξει τον Μπραν με τους άντρες του, για να επανορθώσει για τα παρελθοντικά του λάθη. Ο Τζον αποκαλύπτει στην αγαπημένη του Νταινέρυς ότι στην πραγματικότητα είναι ανιψιός της και ο δικαιωματικός Βασιλιάς του Γουέστερος.

Ο Στρατός των Νεκρών φτάνει στο Γουίντερφελ. Τα wights κατατροπώνουν του ζωντανούς, οι οποίοι οπισθοχωρούν μέσα στο κάστρο, ενώ η Μελισάντρε ανάβει ένα τάφρο με φωτιά, προσπαθώντας να κρατήσει τα wights έξω. Τα wights καταφέρνουν να ξεπεράσουν την τάφρο και να μπουν στο κάστρο. Ο Σκύλος και ο Μπέρικ βοηθούν την Άρυα στη μάχη και ο Μπέρικ πεθαίνει. Η Μελισάντρε λέει στην Άρυα το πεπρωμένο της. Ο Βασιλιάς της Νύχτας νικάει μια μάχη ενάντια στον Τζον και στην Νταινέρυς, μετατρέπει τους νεκρούς της μάχης σε wights και κατευθύνεται προς τον Μπραν. Ο Τζόρα πεθαίνει υπερασπίζοντας την Νταινέρυς. Οι άντρες του Θήον χάνουν την μάχη ενάντια στον Βασιλιά της Νύχτας και ο Θήον θυσιάζεται για να σώσει τον Μπραν. Καθώς ο Βασιλιάς της Νύχτας είναι έτοιμος να σκοτώσει τον Μπραν, η Άρυα του επιτίθεται, τον σκοτώνει και μαζί του καταστρέφεται όλος ο στρατός των νεκρών. Η μάχη τελειώνει. Η Μελισάντρε, έχοντας υπηρετήσει τον σκοπό της, πεθαίνει.

Μετά την μάχη οργανώνεται ένα γλέντι για να εορταστεί η νίκη. Εκεί η Νταινέρυς αντιλαμβάνεται ότι ο λαός αγάπα τον Τζον πιο πολύ από την ίδια και νομιμοποιεί τον Γκέντρι ως γιο του Ρόμπερτ, κάνοντάς τον άρχοντα των Περιοχών της Καταιγίδας. Ο Τζέιμι και η Μπριέν κάνουν έρωτα, αυτός όμως φεύγει μετά, για να γυρίσει στη Σέρσεϊ. Ο Τόρμουντ και οι Άγριοι επιστρέφουν πέρα από το Τείχος. Η Νταινέρυς παρακαλεί τον Τζον να μην πει σε κανέναν την αλήθεια για την καταγωγή του, φοβούμενη ότι ο λαός θα τον προτιμήσει ως βασιλιά, όμως αυτός το αποκαλύπτει στις αδελφές του. Η Σάνσα, η οποία προτιμά τον Τζον ως βασιλιά παρά την Νταινέρυς, μοιράζεται το μυστικό με τον πρώην άντρα της, τον Τύριον. Ο Μπρον φτάνει στο Γουίντερφελ και λέει στους Τζέιμι και Τύριον ότι αν του δώσουν μια μεγαλύτερη επιβράβευση από αυτή που του υποσχέθηκε η Σέρσεϊ, δεν θα τους σκοτώσει· ο Τύριον του τάζει το Χάιγκαρντεν. Η Άρυα και ο Σκύλος φεύγουν μαζί προς τα νότια. Η Νταινέρυς συνεχίζει τον πόλεμο με την Σέρσεϊ· κατευθύνεται προς το King's Landing με τον στόλο της, ενώ ο Τζον οδηγεί τον στρατό της. Φτάνει πρώτη και ο Γιούρον επιτίθεται στον στόλο της, σκοτώνει έναν από τους δύο εναπομείναντες δράκους της και αιχμαλωτίζει την Μισσάντεϊ. Η Νταινέρυς εξοργίζεται και λέει ότι θα κάψει όλο το King's Landing με τον δράκο της. Ο Τύριον αποκαλύπτει την αλήθεια για τον Τζον στον Βάρυς, και καθώς ο Βάρυς πιστεύει ότι ο Τζον θα ήταν καλύτερη επιλογή από την Νταινέρυς ως βασιλιάς, προτείνει στον Τύριον να την προδώσουν. Όταν η Νταινέρυς και η Σέρσεϊ διαπραγματεύονται με την Σέρσεϊ και αρνούνται να παραδοθούν, η Σέρσεϊ εκτελεί την Μισσάντεϊ, μπροστά στα μάτια της καλύτερης της φίλης, της Νταινέρυς και του ερωμένου της, του Γκριζοσκώληκα.

Ο Τύριον λέει στην Νταινέρυς (που σιγά σιγά έχει αρχίσει να χάνει τα λογικά της μετά και την απώλεια της Μισσάντει) ότι ο Βάρυς την πρόδωσε και αυτή εκτελεί τον Βάρυς. Ο στρατός της καταφθάνει και ο Τύριον μαθαίνει πως κρατούν αιχμάλωτο τον Τζέιμι, τον οποίον βρήκαν στον δρόμο. Καταφέρνει να απελευθερώσει τον Τζέιμι και του λέει να βρει την Σέρσει και να φύγει μαζί της από το Γούεστερος. Ο στρατός της Νταινέρυς, με ηγέτες τον Τζον, τον Ντάβος και τον Γκριζοσκώληκα, επιτίθεται στο King's Landing και η Άρυα με τον Σκύλο μπαίνουν μέσα στην πόλη, όπου ο Σκύλος ελπίζει να σκοτώσει το Βουνό. Η Νταινέρυς με τον δράκο της καίει τον στόλο του Γιούρον και πολλά από τα στρατεύματα της Σέρσει. Ο στρατός της Σέρσει και η υπόλοιπη πόλη τελικά παραδίδεται. Η Νταινέρυς όμως αγνοεί την παράδοση και καίει όλη την πόλη, σκοτώνοντας χιλιάδες αθώους κατοίκους και συνταράζοντας τον Τζον και τον Τύριον. Ο Γκριζοσκώληκας επίσης διατάζει τον στρατό της να συνεχίσει την μάχη. Ο Τζέιμι, καθώς πάει να βρει την Σέρσει, συναντά τον Γιούρον και οι δύο μονομαχούν. Ο Γιούρον πεθαίνει. Ο Σκύλος πείθει την Άρυα να διαφύγει από την καταστροφή. Ο Σκύλος και το Βουνό μονομαχούν: η μάχη είναι έντονη και τελειώνει και με τους δύο νεκρούς. Ο Τζέιμι και η Σέρσει επανενώνονται. Προσπαθούν να διαφύγουν όμως αποτυχαίνουν και πεθαίνουν μαζί. Η μάχη τελειώνει και το King's Landing είναι εντελώς κατεστραμμένο.

Ο εξοργισμένος Τύριον παραιτείται από Χέρι της Νταινέρυς και αυτή τον αιχμαλωτίζει για την απελευθέρωση του Τζέιμι. Ο Τζον τον επισκέπτεται και ο Τύριον του λέει ότι πρέπει να σκοτώσει την αγαπημένη του για να σώσει τον κόσμο από την καταστροφή που θα επιφέρει. Ο Τζον συναντά την Νταινέρυς μπροστά από τον Σιδηρούν Θρόνο και την σκοτώνει. Ο δράκος της καταφτάνει, καίει τον Σιδηρούν Θρόνο και πετάει μακριά, παίρνοντας το πτώμα της μητέρας του μαζί του. Αρκετό καιρό αργότερα, ο Τζον και ο Τύριον είναι κρατούμενοι των Άσπιλων για προδοσία και οι Σάνσα, Μπραν, Άρυα, Γιάρα, Μπριέν, Γκέντρι, Έντμιουρ, Ντάβος και άλλοι ισχυροί άρχοντες του Γουέστερος συναντιούνται με τον Γκριζοσκώληκα. Ο Γκριζοσκώληκας αρνείται να ελευθερώσει τον Τζον, μα τους παρουσιάζει τον Τύριον, ο οποίος λέει ότι πρέπει να διαλέξουν ποιος θα είναι ο επόμενος βασιλιάς. Ο ίδιος προτείνει τον Μπραν. Οι υπόλοιποι συμφωνούν, με εξαίρεση τη Σάνσα, η οποία λέει ότι ο Βορράς θα είναι ανεξάρτητο κράτος. Έτσι, ο Μπραν Σταρκ ανακηρύσσεται Βασιλιάς των Έξι Βασιλείων. Διαλέγει τον Τύριον ως Χέρι του. Ο Γκριζοσκώληκας δεν συμφωνεί στην απελευθέρωση του ατόμου που σκότωσε τη Βασίλισσα του, όποτε γίνεται ένας συμβιβασμός: ο Τζον θα ζήσει, μα θα ενταχθεί στην Νυχτερινή Φρουρά. Ο Γκριζοσκώληκας και οι Άσπιλοι φεύγουν από το Γουέστερος. Το συμβούλιο του Βασιλιά Μπραν συναντάται: εκτός από τον Βασιλιά και το Χέρι του, απαρτίζεται από τον Ντάβος, τον Μπρον (πλέον άρχοντα του Χάιγκαρντεν), τον Σαμ και την Μπριέν (που έγινε αρχηγός της Βασιλικής Φρουράς). Ο Τζον επιστρέφει στο Τοίχος, όπου επανενώνεται με τον Τόρμουντ. Η Σάνσα γίνεται Βασίλισσα του Βορρά. Η Άρυα σαλπάρει Δυτικά του Γουέστερος σε αχαρτογράφητες περιοχές. Στην τελευταία σκηνή της σειράς ο Τζον οδηγεί τους Αγρίους βόρεια του Τείχους.

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Σύλληψη της ιδέας" και ανάπτυξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2006, ο David Benioff με τον ατζέντη του George R.R. Martin, σχετικά με τα βιβλία που εκπροσωπούσε και ενδιαφέρθηκε για τη σειρά βιβλίων "Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου", καθώς ήταν από μικρός λάτρης της λογοτεχνίας του φανταστικού, αλλά δεν έτυχε ποτέ να διαβάσει τα βιβλία. Ο ατζέντης τότε έστειλε τα πρώτα τέσσερα βιβλία της σειράς "Το τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου" στον Benioff. Ο Benioff διάβασε μερικές εκατοντάδες σελίδες από το πρώτο μυθιστόρημα, "Παιχνίδι του στέμματος", μοιράστηκε τον ενθουσιασμό του με τον D. B. Weiss και πρότεινε να μετατρέψουν τα μυθιστορήματα του Martin σε τηλεοπτική σειρά. Ο Weiss τελείωσε το πρώτο βιβλίο σε "περίπου 36 ώρες". Η σειρά ανατέθηκε στο HBO. Οι Benioff και Weiss συναντήθηκαν με τον Martin σε ένα εστιατόριο. Μετά από μια συζήτηση τεσσάρων ωρών, ο Martin τους ρώτησε "Ποια είναι η μητέρα του Jon Snow;", και αυτοί απάντησαν σωστά, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Μάρτιν.

Πριν τον προσεγγίσουν οι Benioff και Weiss, ο Martin είχε και άλλες συναντήσεις με σεναριογράφους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήθελαν να μετατρέψουν τα βιβλία σε ταινία μεγάλου μήκους. Ο Martin ωστόσο το θεώρησε απίθανο να γίνει ταινία μεγάλου μήκους, δηλώνοντας ότι ένα μόνο βιβλίο είναι τόσο μεγάλο σε διάρκεια, όσο "Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών", που είχε γίνει σε τρεις ταινίες. Ομοίως, ο Benioff είπε ότι θα ήταν αδύνατο να μετατρέψουν τα μυθιστορήματα σε ταινία μεγάλου μήκους, καθώς η κλίμακα των βιβλίων είναι πολύ μεγάλη και πολλοί χαρακτήρες θα πρέπει να κοπούν. Ο Benioff πρόσθεσε "μια φανταστική ταινία τέτοιου επιπέδου, που χρηματοδοτείται από ένα τεράστιο στούντιο, χρειάζεται και την ειδική σήμανση, που σημαίνει, όχι σκηνές σεξουαλικού περιεχομένου, όχι αίμα και όχι βλασφημίες". Ο Martin χάρηκε με την πρόταση να το προσαρμόσουν σαν σειρά του HBO, λέγοντας "δεν μπορούσα να το φανταστώ αλλού". "Ήξερα ότι δεν μπορούσε να γίνει σαν τηλεοπτική σειρά δικτύου. Είναι για ενήλικες. Το σεξουαλικό περιεχόμενο και η βία δεν θα είχαν εγκριθεί". Η σειρά ξεκίνησε να αναπτύσσεται τον Ιανουάριο του 2007. Το HBO απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των βιβλίων, με τον Benioff και τον Weiss ως εκτελεστικούς παραγωγούς και τον Martin σαν συν-εκτελεστικό παραγωγό. Η πρόθεση ήταν για κάθε μυθιστόρημα να αποδώσει μία σεζόν επεισοδίων. Στην αρχή, ο Martin θα έγραφε ένα επεισόδιο για κάθε σεζόν, ενώ οι Benioff και Weiss θα έγραφαν τα υπόλοιπα επεισόδια. Στη συνέχεια προστέθηκαν οι Jane Espenson και Bryan Cogman για να γράψουν ένα επεισόδιο κατά την πρώτη σεζόν. Το πρώτο και το δεύτερο σχέδιο του σεναρίου από τους Benioff και Weiss υποβλήθηκαν τον Αύγουστο του 2007 και τον Ιούνιο του 2008 αντίστοιχα. Παρόλο που στο HBO άρεσαν και τα δύο σενάρια, δεν παραγγέλθηκε κανένα μέχρι τον Νοέμβριο του 2008, η απεργία της Αμερικανικής Ένωσης Συγγραφέων ίσως καθυστέρησε τη διαδικασία. Το πρώτο επεισόδιο "Winter Is Coming" (Ο Χειμώνας Έρχεται) γυρίστηκε για πρώτη φορά το 2009 και το HBO απαίτησε να γυριστεί ξανά με διαφορετικό καστ και διευθυντικές αλλαγές. Το πρώτο επεισόδιο φέρεται να κόστισε στο HBO 5-10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ο προϋπολογισμός της πρώτης σεζόν ήταν 50-60 εκατομμύρια δολάρια. Στη δεύτερη σεζόν, η σειρά έλαβε μια αύξηση του προϋπολογισμού κατά 15% για την κλιμακούμενη μάχη στο "Blackwater[6]" (που είχε προϋπολογισμό 8 εκατομμυρίων δολαρίων). Μεταξύ 2012 και 2015, ο μέσος προϋπολογισμός ανά επεισόδιο αυξήθηκε από 6 εκατομμύρια δολάρια σε "τουλάχιστον" 8 εκατομμύρια δολάρια. Ο προϋπολογισμός της έκτης περιόδου ήταν πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο, για μια συνολική περίοδο άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων και ένα ρεκόρ σειράς. Η όγδοη και τελευταία σεζόν κόστιζε 15 εκατομμύρια δολάρια ανά επεισόδιο.

Game of Thrones

Καστ και Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πίτερ Ντίνκλατζ
(Τύριον Λάννιστερ)
Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου
(Τζέιμι Λάννιστερ)
Λίνα Χίντι
(Σέρσει Λάννιστερ)
Κιτ Χάρινγκτον
(Τζον Σνόου)
Σόφι Τέρνερ
(Σάνσα Σταρκ)
Μέισι Γουίλιαμς
(Άρυα Σταρκ)
Καρίς φαν Χάουτεν
(Μελισάντρα)
Οίκος Σταρκ
Ένταρντ Σταρκ Σον Μπιν 1
Ρομπ Σταρκ Ρίτσαρντ Μάντεν 1-3
Τζον Σνόου / Αίγκον Ταργκάρυεν Κιτ Χάρινγκτον 1-8
Σάνσα Σταρκ Σόφι Τέρνερ 1-8
Άρυα Σταρκ Μέισι Γουίλιαμς 1-8
Μπραν Σταρκ Άιζακ Χέμπστεντ-Ράιτ 1-4,6-8
Ρίκον Σταρκ Αρτ Πάρκινσον 1-3,6
Μπέντζεν Σταρκ Τζόζεφ Μολ 1,6-7
Λυάννα Σταρκ Έιλινγκ Φραντσιόζι (6-7)
Ταλίσα Σταρκ Ούνα Τσάπλιν 2-3
Οίκος Λάννιστερ
Τάιγουιν Λάννιστερ Τσαρλς Ντανς 1-4
Σέρσεϊ Λάννιστερ Λίνα Χίντι 1-8
Τζέιμι Λάννιστερ Νικολάι Κόστερ-Βαλντάου 1-8
Τύριον Λάννιστερ Πίτερ Ντίνκλατζ 1-8
Λάνσελ Λάννιστερ Γιουτζίν Σάιμον 1-2,5-6
Κήβαν Λάννιστερ Ίαν Γκέλντερ 1-2,5-6
Οίκος Ταργκάρυεν
Νταινέρυς Ταργκάρυεν Εμίλια Κλαρκ 1-8
Βισέρυς Ταργκάρυεν Χάρι Λόιντ 1
Αίμον Ταργκάρυεν (Μέιστερ Αίμον) Πίτερ Βόγκαν 1,3-5
Οίκος Μπαράθιον
Ρόμπερτ Μπαράθιον Μαρκ Άντι 1
Τζόφρι Μπαράθιον Τζακ Γκλίσον 1-4
Μυρσέλα Μπαράθιον Έιμι Ρίτσαρντσον/Νελ Τάιγκερ Φρι 1-2/5-6
Τόμμεν Μπαράθιον Κάλουμ Γουάρι/Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν 1-2/4-6
Στάννις Μπαράθιον Στίβεν Ντιλέιν 2-5
Ρένλυ Μπαράθιον Γκέθιν Άντονι 1-2
Σιρήν Μπαράθιον Κέρι Ίνγκραμ 3-5
Σελύζ Φλόρεντ (Μπαράθιον) Τάρα Φιτζέραλντ 2-5
Γκέντρυ Μπαράθιον Τζο Ντέμπσι 1-3,7-8
Οίκος Τάλλυ
Κάτλυν Τάλλυ (Σταρκ) Μισέλ Φέρλι 1-3
Έντμιουρ Τάλλυ Τομπάιας Μένζις 3,6,8
Μπρύντεν Τάλλυ Κλάιβ Ράσελ 3,6
Λάισα Τάλλυ (Άρρυν) Κέιτ Ντίκι 1,4
Οίκος Ταϊρέλ
Ολένα Ταϊρέλ Νταϊάνα Ριγκ 3-7
Μεϊς Ταϊρέλ Ρότζερ Άστον-Γκρίφιθς 4-6
Λόρας Ταϊρέλ Φιν Τζόουνς 1-6
Μάρτζερυ Ταϊρέλ Νάταλι Ντόρμερ 2-6
Οίκος Μαρτέλ
Όμπερυν Μαρτέλ Πέδρο Πασκάλ 4
Ντόραν Μαρτέλ Αλεξάντερ Σίντιγκ 5-6
Τρυσταν Μαρτέλ Τόμπι Σεμπάστιαν 5-6
Ελλάρια Σαντ Ιντίρα Βάρμα 4-7
Ομπάρα Σαντ Κίσα Κασλ-Χιουζ 5-7
Νυμέρια Σαντ Τζέσικα Χένγουικ 5-7
Τυέν Σαντ Ροζαμπέλ Λαουρέντι Σέλερς 5-7
Οίκος Γκρέυτζοϋ
Θήον Γκρέυτζοϋ Άλφι Άλεν 1-8
Γιάρα Γκρέυτζοϋ Τζέμα Γουίλαν 2-4,6-8
Μπέιλον Γκρέυτζοϋ Πάτρικ Μάλαχαϊντ 2-3,6
Αίρον Γκρέυτζοϋ Μάικλ Φιστ 2,6
Γιούρον Γκρέιτζοϋ Πίλου Άσμπεκ 6-8
Οίκος Μπόλτον
Ρους Μπόλτον Μάικλ ΜακΕλχάτον 2-6
Ράμσεϊ Μπόλτον (Σνόου) Γιούαν Ρίον 3-6
Γουάλντα Μπόλτον (Φρέυ) Ελίζαμπεθ Γουέμπστερ 4-6
Διάφοροι Σημαντικοί Χαρακτήρες
Ντάβος Σήγουορθ Λίαμ Κάνιγχαμ 2-8
Σάντορ Κλεγκέιν (Ο Σκύλος) Ρόρι ΜακΚαν 1-4,6-8
Σάμγουελ Τάρλυ Τζον Μπράντλι Γουέστ 1-8
Πήταιρ Μπαίλις (Μικροδάχτυλος) Έινταν Γκίλεν 1-7
Μπριέν του Ταρθ Γκουέντολιν Κρίστι 2-8
Μελισάντρε Καρίς φαν Χάουτεν 2-8
Μπρον Τζερόμ Φλιν 1-8
Βάρυς Κόνλεθ Χιλ 1-8
Γκριζοσκώληκας Τζέικομπ Άντερσον 3-8
Μισσάντεϊ Νάταλι Εμάνουελ 3-8
Τζόρα Μόρμοντ Ίαν Γκλεν 1-8
Τζήορ Μόρμοντ Τζέιμς Κόσμο 1-3
Λυάννα Μόρμοντ Μπέλα Ράμσεϊ 6-8
Μπέρικ Ντοντάριον Ντέιβιντ Μάικλ Σκόττ/Ρίτσαρντ Ντόρμερ 1,3,6-8
Θόρος του Μυρ Πολ Κέι 3,6-7
Ύγκριτ Ρόουζ Λέσλι 2-4
Τόρμουντ Κρίστοφερ Χίβγιου 3-8
Μάνς Ρέιντερ Κίρον Χάιντζ 3-5
Γκίλλυ Χάνα Μάρεϊ 2-8
Γουόλντερ Φρέυ Ντέιβιντ Μπράντλι 1,3,6-7
Μέγας Μέιστερ Παϊσέλ Τζούλιαν Γκλόβερ 1-6
Σέι Σιμπέλ Κεκιλί 1-4
Καλ Ντρόγκο Τζέισον Μομόα 1
Νταάριο Ναχάρις Εντ Σκρέιν / Μίχιλ Χάισμαν 3/4-6
Τζάκεν Χ'γκαρ Τομ Βλασία 1-2,5-6
Υψηλός Σπουργίτης Τζόναθαν Πράις 5-6
Χόντορ Κρίστιαν Νέιρν 1-4, 6
Σερ Γκρέγκορ Κλεγκέιν (Το βουνό) Κόναν Στίβενς/Ίαν Γουάιτ/Χάφθορ Γιούλιους Μπιόρνσον 1/2/4-8
Έντισον Τόλλετ (Εντ) Μπεν Κρόμπτον 2-8
Άλισερ Θορν Όουεν Τιλ 1,4-6
Γκρεν Μαρκ Στάνλι 1-4
Πυπ Τζόζεφ Άλτιν 1,3-4
Όσα Νατάλια Τένα 1-3,6
Ο Βασιλιάς της Νύχτας Ρίτσαρντ Μπρέικ (Σεζόν 4-5)

Βλαντιμιρ Φούρντικ (Σεζόν 6-8)

4-8
Κοράκι με τα τρία μάτια Στρούαν Ρότζερ (Σεζόν 4)

Μαξ φον Σίντοφ (Σεζόν 6)

4,6
Ράντυλ Τάρλυ Τζέιμς Φώλκνερ 6-7

Επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κάθε κύκλος αποτελείται από δέκα επεισόδια. Ο πρώτος και δεύτερος κύκλος αντιστοιχούν στο πρώτο και δεύτερο βιβλίο αντίστοιχα. Ο τρίτος κύκλος αντιστοιχεί στο πρώτο μισό του τρίτου βιβλίου ενώ ο τέταρτος στο δεύτερο μισό. Αυτό συμβαίνει επειδή το τρίτο βιβλίο είναι πολύ μεγάλο σε έκταση και δεν θα μπορούσε να προσαρμοστεί σε έναν μόνο κύκλο. Ο Τζωρτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν έγραψε το όγδοο επεισόδιο του πρώτου κύκλου ("The Pointy End"), το ένατο του δεύτερου κύκλου ("Blackwater"), το έβδομο του τρίτου ("The Bear and the Maiden Fair") και το δεύτερο του τέταρτου ("The Lion and the Rose"). Ο συγγραφέας ανακοινώσε πως δεν θα γράψει κανένα επεισόδιο του πέμπτου και του έκτου κύκλου με σκοπό να ολοκληρώσει το 6ο βιβλίο της σειράς.

1ος Κύκλος (2011)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
01x01 "Winter Is Coming" 17 Απριλίου 2011
01x02 "The Kingsroad." 24 Απριλίου 2011
01x03 "Lord Snow" 1 Μαΐου 2011
01x04 "Cripples, Bastards and Broken Things" 8 Μαΐου 2011
01x05 "The Wolf and the Lion" 15 Μαΐου 2011
01x06 "A Golden Crown" 22 Μαΐου 2011
01x07 "You Win or You Die" 29 Μαΐου 2011
01x08 "The Pointy End" 5 Ιουνίου 2011
01x09 "Baelor" 12 Ιουνίου 2011
01x10 "Fire and Blood" 19 Ιουνίου 2011

Ο πρώτος κύκλος αρχίζει με τον Άρχοντα Ένταρντ Σταρκ να αφήνει την έδρα του Οίκου του για να γίνει το Χέρι του Βασιλιά. Αυτή όμως η επιλογή του θα έχει τραγικά αποτελέσματα στις ζωές όλων, καθώς μια αλυσιδωτή αντίδραση θα διχάσει το Γουέστερος που θα δοκιμαστεί σε καιρό πολέμου. Ταυτόχρονα, οι Λευκοί Οδοιπόροι, θρυλικά πλάσματα του Βορρά, αφυπνίζονται από τον λήθαργό τους ενώ στην Ανατολή η ανάσα του Δράκου αναζωπυρώνεται.

Ο πρώτος κύκλος αναφέρεται στο πρώτο βιβλίο της σειράς βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου Παιχνίδι των Θρόνων (Game of Thrones).

2ος Κύκλος (2012)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
02x01 "The North Remembers" 1 Απριλίου 2012
02x02 "The Night Lands" 8 Απριλίου 2012
02x03 "What Is Dead May Never Die" 15 Απριλίου 2012
02x04 "Garden of Bones" 22 Απριλίου 2012
02x05 "The Ghost of Harrenhal" 29 Απριλίου 2012
02x06 "The Old Gods and the New" 6 Μαΐου 2012
02x07 "A Man Without Honor" 13 Μαΐου 2012
02x08 "The Prince of Winterfell" 20 Μαΐου 2012
02x09 "Blackwater" 27 Μαΐου 2012
02x10 "Valar Morghulis" 3 Ιουνίου 2012

Ο πόλεμος συνεχίζεται στον δεύτερο κύκλο της σειράς. Το Γουέστερος έχει χωριστεί σε στρατόπεδα και πέντε βασιλιάδες διεκδικούν τον θρυλικό Σιδερένιο Θρόνο. Ο θάνατος και η καταστροφή παραμονεύουν σε κάθε βήμα και η μαγεία επανέρχεται απειλητικά. Ο γιος του Ένταρντ Σταρκ, Ρομπ, πρέπει να αντιμετωπίσει τον νεαρό βασιλιά Τζόφρι ενώ τα δύο αδέλφια, Στάννις και Ρένλυ Μπαράθιον έχουν τον ίδιο σκοπό. Παράλληλα, η νεαρή πριγκίπισσα Νταινέρυς Ταργκάρυεν, πιο δυνατή από ποτέ, επιθυμεί να πάρει πίσω τον Θρόνο των προγόνων της με οποιοδήποτε κόστος.

Ο δεύτερος κύκλος αναφέρεται στο δεύτερο βιβλίο της σειράς βιβλίων  Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου Σύγκρουση Βασιλέων  (A Clash of Kings).

3ος Κύκλος (2013)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
03x01 "Valar Dohaeris" 31 Μαρτίου 2013
03x02 "Dark Wings, Dark Words" 7 Απριλίου 2013
03x03 "Walk of Punishment" 14 Απριλίου 2013
03x04 "And Now His Watch is Ended" 21 Απριλίου 2013
03x05 "Kissed by Fire" 28 Απριλίου 2013
03x06 "The Climb" 5 Μαΐου 2013
03x07 "The Bear and the Maiden Fair" 12 Μαΐου 2013
03x08 "Second Sons" 19 Μαΐου 2013
03x09 "The Rains of Castamere" 2 Ιουνίου 2013
03x10 "Mhysa" 9 Ιουνίου 2013

Στον τρίτο κύκλο της σειράς, ο πόλεμος έχει αφήσει τα σημάδια του στα Επτά Βασίλεια του Γουέστερος. Καθώς η Νταινέρυς Ταργκάρυεν κατακτά την Ανατολή, ο Βορράς μαστίζεται από τις επιδρομές των Αγρίων ενώ ο Νότος υφίσταται τον τρομερό νεαρό βασιλιά Τζόφρι. Μια προδοσία θα αλλάξει την ροή του πολέμου και τις ζωές τον ηρώων για πάντα. Ο θάνατος απλώνει τα δίχτυα του και η δυστυχία δεσπόζει στην ήπειρο του Γουέστερος. Ό,τι πεθαίνει, όμως, δεν μένει για πάντα νεκρό...

Ο τρίτος κύκλος αναφέρεται στο πρώτο μισό του τρίτου βιβλίου της σειράς βιβλίων  Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου Θύελλα από ατσάλι (A Storm of Swords).

4ος Κύκλος (2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
04x01 "Two Swords" 6 Απριλίου 2014
04x02 "The Lion and the Rose" 13 Απριλίου 2014
04x03 "Breaker of Chains" 20 Απριλίου 2014
04x04 "Oathkeeper" 27 Απριλίου 2014
04x05 "First of His Name" 4 Μαΐου 2014
04x06 "The Laws of Gods and Men" 11 Μαΐου 2014
04x07 "Mockingbird" 18 Μαΐου 2014
04x08 "The Mountain and the Viper" 1 Ιουνίου 2014
04x09 "The Watchers on the Wall" 8 Ιουνίου 2014
04x10 "The Children" 15 Ιουνίου 2014

Η δράση συνεχίζεται και στον τέταρτο κύκλο. Ο Τζον Σνόου πληρώνει το τίμημα των επιλογών του και παλεύει με τους δαίμονές του. Και ενώ το Τείχος κινδυνεύει, η ένταση στην πρωτεύουσα κλιμακώνεται. Οι ζωές των ηρώων αλλάζουν για πάντα μετά από μια δολοφονία ενώ, την ίδια ώρα στο Έσσος, η νεαρή Ταργκάρυεν συνεχίζει την πορεία της με εμπόδια. Ο πόλεμος τελειώνει αλλά κανείς δεν βγαίνει νικητής. Αγωνία, πλεκτάνες, ανατροπές και αποκαλύψεις συνθέτουν την σαιζόν της σειράς. Προάγγελος του πολυαναμενόμενου τέταρτου κύκλου, τα τέσσερα εντυπωσιακά τρέϊλερ[7]

Ο τέταρτος κύκλος αναφέρεται στο δεύτερο μισό του τρίτου βιβλίου της σειράς βιβλίων  Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου Θύελλα από ατσάλι (A Storm of Swords) αλλά περιέχει και αποσπάσματα από το τέταρτο Βορά Ορνίων (A Feast for Crows) και το πέμπτο βιβλίο Ο Χορός των Δράκων(A Dance with Dragons).

5ος Κύκλος (2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
05x01 ''The Wars to Come'' 12 Απριλίου 2015
05x02 ''The House of Black and White'' 19 Απριλίου 2015
05x03 ''High Sparrow'' 26 Απριλίου 2015
05x04 ''The Sons of the Harpy'' 3 Μαΐου 2015
05x05 ''Kill the Boy'' 10 Μαΐου 2015
05x06 ''Unbowed, Unbent, Unbroken'' 17 Μαΐου 2015
05x07 "The Gift" 24 Μαΐου 2015
05x08 ''Hardhome'' 31 Μαΐου 2015
05x09 "The Dance of Dragons" 7 Ιουνίου 2015
05x10 "Mother's Mercy" 14 Ιουνίου 2015

Στον πέμπτο κύκλο της σειράς η δράση συνεχίζεται. Με την Άρυα να αναχωρεί προς το Μπραάβος. Ο Στάννις Μπαράθιον να θριαμβεύει στο Βορρά και τον Τύριον να δραπετεύει από το Κινγκς Λάντινγκ αφού πρώτα πήρε την πολυπόθητη εκδίκησή του από τον πατέρα του και την Σέι που τον πρόδωσαν. Στην άλλη άκρη του Εσσος, η Νταινέρυς έχει απομείνει πλέον πιο μόνη από ποτέ, καθώς αναγκάστηκε να αλυσοδέσει τους δράκους της, να διώξει τον Τζόρα Μόρμοντ, ενώ ο Νταάριο πολεμάει μακριά σε μια άλλη πόλη.

Ο πέμπτος κύκλος αναφέρεται στο τέταρτο βιβλίο Βορά Ορνίων (A Feast for Crows) και το πέμπτο βιβλίο Ο Χορός των Δράκων (A Dance with Dragons) από τη σειρά βιβλίων Το Τραγούδι της Φωτιάς και του Πάγου καθώς και σε κάποια κεφάλαια από το Θύελλα από ατσάλι (A Storm of Swords). Επίσης όμως περιλαμβάνει ορισμένο πρωτότυπο υλικό που δεν υπάρχει στα βιβλία.

6ος Κύκλος (2016)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
06x01 "The Red Woman" 24 Απριλίου 2016
06x02 "Home" 1 Μαΐου 2016
06x03 "Oathbreaker" 8 Μαΐου 2016
06x04 "Book of the Stranger" 15 Μαΐου 2016
06x05 "The Door" 22 Μαΐου 2016
06x06 "Blood of My Blood" 29 Μαΐου 2016
06x07 "The Broken Man" 5 Ιουνίου 2016
06x08 "No One" 12 Ιουνίου 2016
06x09 "Battle of Bastards" 19 Ιουνίου 2016
06x10 "The Winds of Winter" 26 Ιουνίου 2016

Στον έκτο κύκλο της σειράς δράσης συνεχίζεται. Ο Στάννις έχει ηττηθεί στο Βορρά και οι Μπόλτον έχουν μια μεγάλη νίκη και συνεχίζουν την κυριαρχία τους. Η Ντενέρις βρίσκεται σε κίνδυνο όταν ο μεγαλύτερος δράκος της την φέρνει σε νέο κίνδυνο και το Μήρην βρίσκεται στα χέρια του Τύριον. Οι Λάννιστερ παραμένουν δυνατοί αλλά με την Σέρσεϊ να εκρεμεί μια δίκη και τον Τόμμεν να κυρριαρχεί τα πράγματα δεν δείχνουν έτσι. Ωστόσο έχοντας χάσει και την πριγκίπισσα Μυρσέλλα θα έχουν μια νέα αφορμή για να ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των Λάννιστερ και του Ντορν καθώς και οι συμμαχία με τους Ταϊρελ βρίσκεται σε κίνδυνο.

Με τον έκτο κύκλο, η σειρά είχε φτάσει πιο μακριά στην ιστορία από τα βιβλία, οπότε σταμάτησε να βασίζεται σε αυτά. Είναι άγνωστο το αν ο τρόπος με τον οποίο η σειρά θα εξελίξει την ιστορία θα είναι ο ίδιος με τον οποίο τα δυο ακόμα ακυκλοφόρητα βιβλία θα την συνεχίσουν. Παρ'ολ'αυτά, κομμάτια του έκτου κύκλου αναφέρονται σε αποσπάσματά απο το τέταρτο βιβλίο Βορά Ορνίων (A Feast for Crows) και το πέμπτο βιβλίο Ο Χορός των Δράκων (A Dance with Dragons).

7ος Κύκλος (2017)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
07x01 "Dragonstone" 16 Ιουλίου 2017
07x02 "Stormborn" 23 Ιουλίου 2017
07x03 "The Queen’s Justice" 30 Ιουλίου 2017
07x04 "The Spoils of War" 6 Αυγούστου 2017
07x05 "Eastwatch" 13 Αυγούστου 2017
07x06 "Beyond the Wall" 20 Αυγούστου 2017
07x07 "The Dragon and the Wolf" 27 Αυγούστου 2017

Στον έβδομο κύκλο της σειράς η δράση και ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι Σταρκ δικαιώνονται μετά από πολύ καιρό. Η Ντενέρις έχοντας αρκετούς συμμάχους πηγαίνει προς το Γουέστερος. Η Άρια έχει επιστρέφει στο Γούεστερος πιο εκδικητική από ποτέ. Η Σέρσει Λάννιστερ βασιλεύει πλέον στα επτά βασίλεια. Τα πράγματα όμως δεν δείχνουν έτσι καθώς οι Ταϊρελ και το Ντορν έχουν κηρύξει πόλεμο ενάντια στον σιδερένιο θρόνο.

Ο έβδομος κύκλος είναι σκληρωτικά πρωτότυπος και δεν βασίζεται σε κανένα βιβλίο.

8ος Κύκλος (2019)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

# Τίτλος Επεισοδίου Ημερομηνία
08x01 "Winterfell" 14 Απριλίου 2019
08x02 "A Knight of the Seven Kingdoms" 21 Απριλίου 2019
08x03 "The Long Night" 28 Απριλίου 2019
08x04 "The Last of the Starks" 5 Μαΐου 2019
08x05 “The Bells” 12 Μαΐου 2019
08x06 "The Iron Throne" 19 Μαΐου 2019

Στον όγδοο και τελευταίο κύκλο της σειράς ο μεγάλος πόλεμος έφτασε. Η Ντενέρις και ο Τζον συμμαχούν ενάντια στους λευκούς οδοιπόρους. Οι οποίοι έχουν περάσει το τείχος. Στο βορρά οι εναπομείναντες Σταρκ προσπαθούν να μείνουν ενωμένοι και η Σέρσει Λάννιστερ προσπαθεί να βρει καινούριους συμμάχους. Το τρίτο επεισόδιο της σεζόν περιέχει την μεγαλύτερη σε διάρκεια μάχη στην ιστορία του κινηματογράφου.[8]

Ο όγδοος και τελευταίος κύκλος επίσης είναι πρωτότυπος και δεν βασίζεται σε κανένα βιβλίο.

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

2011: 2 Βραβεία Emmy (Outstanding Main Title Design, Outstanding Supporting Actor in a Drama Series για τον ηθοποιό Peter Dinklage ), AFI TV Program of the Year, Satellite Award, TCA Award!

2012: 6 Τεχνικά Βραβεία Emmy (Outstanding Makeup for a Single Camera Series-non-prosthetic, Outstanding Costumes for a series, Art Direction Single Camera Series, Special Visual Effects, Sound Mixing in a Comedy or Drama Series, Sound Editing in a Series), Peabody Award, Golden Globe Award, Gracie Allen Award, Golden Nymph Award, Golden Reel Award, SFX Award, Screen Actors Guild Award, TCA Award, VES Award, Hugo Award, AFI TV Program of the Year, Astra Award, Gracie Award!

2013: 2 Τεχνικά Βραβεία Emmy (Outstanding Makeup for a Single-Camera Series (Non-Prosthetic), Outstanding Special Visual Effects), AFI Award TV Program of the Year, Excellence in Production Design Award, Outstanding Action Performance by a Stunt Ensemble in a Television Series, ASC Award, Golden Reel Award (Best Sound Editing - Long Form Dialogue and ADR in Television, Best Sound Editing - Long Form Sound Effects and Foley in Television), Actor (Outstanding Action Performance by a Stunt Ensemble in a Television Series), VES Award (Outstanding Animated Character in a Broadcast Program or Commercial, Outstanding Compositing in a Broadcast Program, Outstanding Created Environment in a Broadcast Program or Commercial, Outstanding Visual Effects in a Broadcast Series), ASCAP Award, Astra Award, Hugo Award, SFX Award, TCA Award, Audience Award (TV), Critics' Choice TV Award, HPA Awards, Key Art Award, Golden Reel Award, OFTA Television Award, Satellite Award, VES Award!

2014: 4 Τεχνικά Βραβεία Emmy (Outstanding Art Direction for a Contemporary or Fantasy Series (Single-Camera), Outstanding Costumes for a Series, Outstanding Prosthetic Makeup for a Series, Miniseries, Movie or a Special, Outstanding Special and Visual Effects), AFI Award, ASC Award, Excellence in Production Design Award, C.A.S. Award, Hugo Award, IFTA Award, Jupiter Award, Outstanding Achievement Award, Golden Reel Award, RTS Television Award, VES Award

2015: 8 Τεχνικά Βραβεία Emmy (Dragons Outstanding Special Visual Effects – “The Dance of Dragons”, Outstanding Makeup For A Single-Camera Series (Non-Prosthetic) – “Mother’s Mercy”, Outstanding Production Design For A Narrative Contemporary Or Fantasy Program (One Hour Or More) – “High Sparrow” – Deborah Riley, Production Designer, Outstanding Single-Camera Picture Editing For A Drama Series – “The Dance of Dragons”, HardhomeOutstanding Casting For A Drama Series – Casting Directors Nina Gold, Robert Sterne and Carla Stronge, Outstanding Sound Editing For A Series – “Hardhome”, Outstanding Sound Mixing For A Comedy Or Drama Series (One Hour) – “Hardhome”, Outstanding Stunt Coordination For A Drama Series, Limited Series Or Movie – Rowley Irlam, Stunt Coordinator)

2016: 9 Τεχνικά Βραβεία Emmy (Outstanding Casting for a Drama Series, Outstanding Costumes for a Period/Fantasy Series, Limited Series, or Movie - “The Winds of Winter” , Outstanding Make-up for a Single-Camera Series (Non-Prosthetic) - “Battle of the Bastards” , Outstanding Prosthetic Make-up for a Series, Limited Series, Movie, or Special - “The Door” , Outstanding Single-Camera Picture Editing for a Drama Series - Tim Porter “Battle of the Bastards”, Outstanding Production Design for a Narrative Contemporary or Fantasy Program (One Hour or More) - “Blood of My Blood”, “The Broken Man”, “No One”, Outstanding Sound Mixing for a Comedy or Drama Series (One Hour) - “Battle of the Bastards”, Outstanding Special Visual Effects - “Battle of the Bastards”, Outstanding Stunt Coordination for a Drama Series, Limited Series, or Movie)

2015: 4 Κύρια Βραβεία Emmy (Outstanding Drama Series, Outstanding Supporting Actor in a Drama Series για τον ηθοποιό Peter Dinklage, Outstanding Writing for a Drama Series - "Mother's Mercy" David Benioff and D.B. Weiss, Outstanding Directing for a Drama Series - "Mother's Mercy" David Nutter)

2016: 3 Κύρια Βραβεία Emmy (Outstanding Drama Series, Outstanding Directing for a Drama Series - "Battle of the Bastards" Miguel Sapochnik, Outstanding Writing for a Drama Series - "Battle of the Bastards" David Benioff and D. B. Weiss)

AFI Award - TV Program of the Year, Saturn Award - Best Performance by a Younger Actor Maisie Williams, Excellence in Production Design Award - One Hour Period or Fantasy Single-Camera Television Series Deborah Riley, C.A.S. Award - Outstanding Achievement in Sound Mixing for Television Series - One Hour, CDG Award - Outstanding Period/Fantasy Television Series Michele Clapton, Hero Award, VES Award

Η Νυχτερινή Φρουρά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για μια οργάνωση στην σειρά, μέλος της οποίας είναι ο Jon Snow, ένας από τους πρωταγωνιστές.[9]

Σύμφωνα με το μύθο, η Night's Watch ιδρύθηκε πριν από 8.000 χρόνια. Τώρα προστατεύει τα επτά βασίλεια από απειλές πέρα από τα βόρεια σύνορά τους, όπως οι White Walkers, τα άγρια ζώα και οι γίγαντες. Έχουν μια τεράστια δομή, γνωστή ως Τείχος, ύψος και μήκος, που χωρίζει τα επτά βασίλεια από τα εδάφη στα βόρεια. Αποτελείται κυρίως από πάγο με μικρούς τάφους και ξύλινες οχυρώσεις που καλύπτουν την κορυφή. Η Φρουρά έχει κατασκευάσει δεκαεννέα κάστρα κατά μήκος του νότιου άκρου του Τείχους για να στεγάσει τους άντρες της, ωστόσο, με την πάροδο των ετών πολλά εγκαταλείφθηκαν. Ελέγχει επίσης μια περιοχή νότια του Τείχους γνωστή ως δώρο, από την οποία αποκτούν προμήθειες. Η περιοχή τους δωρήθηκε από το House Stark, τους βασιλιάδες στο βορρά, τότε.

Τα μέλη της Νυχτερινή Φρουρά (Night's Watch) ορκίζονται έναν όρκο του καθήκοντος που απαγορεύει το γάμο, την οικογένεια και την ιδιοκτησία της γης. Οι νεοσύλλεκτοι αποκηρύσσουν όλες τις παλιές υποταγές και τα δικαιώματά τους. Η ένταξη στην Night-Watch παρέχει απαλλαγή για εγκλήματα του παρελθόντος και απαλλαγή από περαιτέρω τιμωρία. Οι αδελφοί αρχίζουν με καθαρό σχιστόλιθο και μπορούν να ανέλθουν μέσα στις τάξεις ανεξάρτητα από την προέλευσή τους. Παρόλα αυτά, παρόλο που οι όρκοι της Νύχτας έχουν σκοπό να είναι για όλη την υπόλοιπη ζωή, είναι δυνατόν κάποιος να εγκαταλείψει την οργάνωση χωρίς εκτέλεση, εφόσον είναι με την έγκριση του κυβερνώντος μονάρχη. Για παράδειγμα, ο Στάννις Μπαράθαιον, ένας διεκδικιτης του σιδερένιου Θρόνου και ο Βασιλιάς στη στενή θάλασσα, προσφέρει στον Jon Snow την ευκαιρία να φύγει από τη Night's Watch και να τον υπηρετήσει ως αντάλλαγμα για νομιμοποίηση, αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η Night's Watch δεν λαμβάνεται τόσο σοβαρά από τους περισσότερους όπως ήταν κάποτε, και ο Στάνις ήταν αρκετά απελπισμένος με αποτέλεσμα να γυρίσει στον Jon Snow για βοήθεια.

Περιγράφουν ο ένας τον άλλο ως "ορκισμένοι αδελφοί" λόγω του όρκου. Οι Άνδρες εκεί φορούν μια εντελώς μαύρη ενδυμασία που δημιουργούν το ψευδώνυμο "κοράκια" - που είναι συνήθως αυτά που ονομάζουν το Free Folk ή "μαύρα αδέλφια". Τα μέλη της Night's Watch δεν απαγορεύεται ρητά να βλέπουν τις οικογένειές τους, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Τείχος χωρίς άδεια. Η εγκατάλειψη τιμωρείται με θάνατο. Ο πρώτος βετεράνος Μπέντζεν Σταρκ επισκέπτεται συχνά την οικογένειά του στο Winterfell ενώ εκπροσωπεί την φρουρά της νύχτας.

Η φρουρά θεωρήθηκε κάποτε πολύ καλή ευκαιρία και οι τάξεις τους γεμίζαν με εθελοντές από ευγενή σπίτια, καθώς η εξυπηρέτηση ήταν ένα σημάδι ανιδιοτελούς αφοσίωσης στην προστασία του βασιλείου. Ωστόσο, οι περισσότεροι νεοσύλλεκτοι είναι τώρα εγκληματίες αποφεύγοντας την τιμωρία, ευγενείς αποφεύγοντας σκάνδαλο, ορφανά και άλλες κοινωνικές ανισότητες. Άνθρωποι γνωστοί ως περιπλανώμενα κοράκια, όπως ο Yoren, ταξιδεύουν γύρω από τα επτά βασίλεια που συγκεντρώνουν στρατολόγους για την φρουρά, προσφέροντάς τους διαφυγή στο τείχος. Το τείχος είναι ένα βολικό μέρος για να εξορίσουν τα ενοχλητικά μέλη ή τα μέλη της οικογένειάς τους. Ο Samwell Tarly αποκηρύχθηκε από τον πατέρα του και διέταξε να συμμετάσχει στο Watch για την απειλή θανάτου, ενώ ο Τάιγουιν Λάνιστερ είχε σχέδια να εξορίσει τον γιο του Τύριον στον τοίχο, ώστε να μην τον εκτελέσει για φερόμενη δολοφονία του βασιλιά Τζόφρι Μπαράθιον. 

Με τη βασιλεία του βασιλιά Ρόμπερτ Μπαράθιον, το θεσμικό όργανο έχει υποτιμηθεί και αγνοείται σε μεγάλο βαθμό από το θρόνο . Είναι σοβαρά ανήμπορος. μειωμένοι αριθμοί οδήγησαν σε όλα τα τρία από τα δεκαεννέα κάστρα του Τείχους που εγκαταλείφθηκαν. Η φρουρά της νύχτας οδηγείται τώρα από το φρούριο του στο Μαύρο Κάστρο (Castle Black ) .Ο Σκιώδης Πύργος και το Eastwatch-by-the-Sea είναι τα μόνα άλλα κάστρα που εξακολουθούν να είναι επανδρωμένα. Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα υπάρχει πέρα από το τείχος . Ένας μεγάλος στρατός αγρίων κάτω από ένα νέο βασιλιά πέρα ​​από το τοίχος, Μανς Ρέιντερ, προχωράει νότια, και υπάρχουν φήμες ότι οι Λευκοί περιπατητές, που από καιρό θεωρούνταν εξαφανισμένοι, επέστρεψαν. Ο ηγέτης της Φρουράς της Νύχτας (Night's Watch), όταν ο Jon Snow φτάνει στο τείχος, είναι ο Lord Commander Jeor Mormont του ευγενικού οίκου των Mormont.

Prequel Σειράς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια σειρά που θα ονομάζεται, Ο Οίκος του Δράκου (House of the Dragon), επιβεβαιώθηκε στις 29 Οκτωβρίου το 2019. Η σειρά θα έχει 10 επεισόδια και θα βασίζεται στο βιβλίο του Μάρτιν, Fire and Blood, με το ίδιο σαν εκτελεστικό παραγωγό.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το House of the Dragon διαδραματίζεται 200 χρόνια πριν τα γεγονότα του Game of Thrones, κατά την διάρκεια της βασιλείας του πέμπτου βασιλιά Ταργκάρυεν, Βισέρυς Α' - κατά την οποία έλαβε μέρος κι ο σημαντικότερος εμφύλιος του Οίκου Ταργκάρυεν, ο οποίος έμεινε γνωστός στην ιστορία ως ο "Χορός των Δράκων".

Παραγωγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έχει ως δημιουργούς τον Ryan J. Condal και τον Miguel Sapochnik, ο οποίος ήταν κι από τους πιο γνωστούς σκηνοθέτες του Game of Thrones, έχοντας κερδίσει βραβείο Emmy για την σκηνοθεσία της Μάχης των Μπαστάρδων (Επεισόδιο 9, Κύκλος 6). Την επιστροφή του στον κόσμο του Westeros κάνει κι ο συνθέτης, Ramin Djawadi, ο οποίος έχει βραβευτεί δύο φορές με Emmy για την μουσική του στο Game of Thrones.

Χαρακτήρες - Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί κάποιοι από τους ηθοποιούς που θα εμφανιστούν στον πρώτο κύκλο της σειράς με σημαντικότερους τους παρακάτω:

  • Paddy Considine ως Βασιλιάς Βισέρυς Α'
  • Matt Smith ως Πρίγκιπας Ντέιμον Ταργκάρυεν
  • Emma D'Arcy ως Πριγκίπισσα Ρενύρα Ταργκάρυεν
  • Olivia Cooke ως Αρχόντισσα Άλισεντ Χάιταουερ
  • Eve Best ως Πριγκίπισσα Ρένυς Ταργκάρυεν
  • Steve Toussaint ως Άρχοντας Κόρλυς Βελάρυον
  • Sonoya Mizuno ως Μυσάρια
  • Rhys Ifans ως Σερ Όττο Χάιταουερ, το Χέρι του Βασιλιά

Στις 5 Μαΐου 2021 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φωτογραφίες[10] του cast και στις 5 Οκτωβρίου 2021 κυκλοφόρησε το πρώτο teaser trailer[11].

Η σειρά θα έκανε πρεμιέρα στο HBO στις 21 Αυγούστου 2022.[12]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «'Game of Thrones': Inside the World's Most Popular Show». TIME.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2017. 
  2. «Game of Thrones: Why does it inspire such devotion among fans? - BBC News». BBC News (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2015. 
  3. «Emmy Awards 2016: Game of Thrones breaks record» (στα αγγλικά). BBC News. 2016-09-19. http://www.bbc.com/news/entertainment-arts-37378317. Ανακτήθηκε στις 2017-07-04. 
  4. «Game of Thrones cast set for crazy per-episode salary in season 7» (στα αγγλικά). The Independent. 2017-04-25. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/tv/news/game-of-thrones-season-7-actors-salary-net-worth-pay-million-hbo-per-episode-a7700506.html. Ανακτήθηκε στις 2017-07-04. 
  5. «'Game of Thrones' Exclusive: HBO Clarifies Prequels, Final Seasons Plan» (στα αγγλικά). EW.com. 2017-06-02. http://ew.com/tv/2017/06/02/game-of-thrones-prequel-final-season-interview/. Ανακτήθηκε στις 2017-07-04. 
  6. «Blackwater (Game of Thrones)» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2018-12-21. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Blackwater_(Game_of_Thrones)&oldid=874761731. 
  7. «roadstory.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2014. 
  8. Jennings, Rebecca (23 Απριλίου 2019). «Game of Thrones is about to air the longest battle sequence in TV history. I'm already bored». Vox. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2019. 
  9. Αυτό το κείμενο είχε γραφτεί απο άλλον χρήστη ως η Περίληψη, όμως εξέφραζε μόνο ένα μικρό κομμάτι της ιστορίας, οπότε το μετέφερα εδώ.
  10. «Princess Rhaenyra Targaryen & Prince Daemon Targaryen. #HouseoftheDragon». Twitter. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 
  11. House Of The Dragon | Official Teaser | HBO Max, https://www.youtube.com/watch?v=fNwwt25mheo, ανακτήθηκε στις 2022-04-20 
  12. «August 21. #HouseoftheDragon». Twitter. Ανακτήθηκε στις 20 Απριλίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]